,

Korzyści zdrowotne kurkumy


Kurkuma jest bardzo popularnym ziołem. Często określana jako „Królowa przypraw”, jej główne cechy to zapach przypominający pieprz, ostry smak i złoty kolor. Ludzie na całym świecie używają tego zioła do gotowania.

Według Journal of American Chemical Society kurkuma zawiera szeroki zakres właściwości przeciwutleniających, przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwnowotworowych, antymutagennych i przeciwzapalnych.

Zawiera wiele zdrowych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, niacyna, witamina C, witamina E, witamina K, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez i cynk. Ze względu na wszystkie te czynniki kurkuma jest często stosowana w leczeniu wielu różnych problemów zdrowotnych.

Oto 10 korzyści zdrowotnych kurkumy.

1. Zapobiega rakowi


Kurkuma może pomóc w zapobieganiu rakowi gruczołu krokowego, powstrzymaniu wzrostu istniejącego raka prostaty, a nawet zniszczeniu komórek rakowych. Wielu badaczy odkryło, że składniki aktywne kurkumy sprawiają, że jest jednym z najlepszych protektorów przeciwko nowotworom indukowanym promieniowaniem. Ma także działanie zapobiegawcze przeciwko komórkom nowotworowym, takim jak białaczka limfocytów T, rak jelita grubego i rak sutka.

2. Zwalcza artretyzm


Właściwości przeciwzapalne w kurkumie są świetne w leczeniu zarówno choroby zwyrodnieniowej stawów jak i reumatoidalnego zapalenia stawów . Ponadto właściwości przeciwutleniające kurkumy niszczą wolne rodniki w organizmie, które uszkadzają komórki organizmu. Stwierdzono, że osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów, które regularnie przyjmują kurkumę odczuwają ulgę od umiarkowanych do łagodnych bólów stawów.

3. Kontroluje cukrzycę


Kurkuma może być stosowana w leczeniu cukrzycy, pomaga w kontroli poziomu insuliny. Poprawia również kontrolę glukozy i zwiększa działanie leków stosowanych w leczeniu cukrzycy. Inną znaczącą korzyścią jest skuteczność kurkumy w zmniejszaniu oporności na insulinę, co może zapobiegać wystąpieniu cukrzycy typu 2. Jednak w połączeniu z silnymi lekami kurkuma może powodować hipoglikemię (niski poziom cukru we krwi). Najlepiej skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem kapsułek z kurkumą.

4. Zmniejsza poziom cholesterolu


Badania wykazały, że stosowanie kurkumy jako przyprawy do żywności może obniżyć poziom cholesterolu w surowicy. Wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do innych poważnych problemów zdrowotnych. Utrzymywanie prawidłowego poziomu cholesterolu może zapobiegać wielu chorobom sercowo-naczyniowym.