Strona głównaZdrowieTen napój zapobiega skrzepom krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu

Ten napój zapobiega skrzepom krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu

Sok z kiwi to jeden z tych składników, którego nie powinno się przegapić w codziennej diecie. Jest bogaty w składniki odżywcze, które mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych naszemu organizmowi.

Jest idealną bronią dla tych, którzy mają problemy z pęcherzem moczowym i nerkami.

Ten sok dostarczy Ci duże ilości błonnika i potasu, a może także ochronić Cię przed powikłaniami związanymi z sercem.

Najważniejsze korzyści zdrowotne soku z kiwi: 

    • Oczyszcza nerki i pęcherzyk żółciowy z kamieni

    • Chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi
    • Minimalizuje ryzyko udaru mózgu
    • Zapobiega skrzepom krwi
    • Chroni żywotność komórek

    • Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
    • Wzmaga układ odpornościowy
    • Oczyszcza ciało
    • Powstrzymuje powstawanie złogów tłuszczowych
    • Usuwa cellulit

  • Poprawia pamięć
  • Wpływa pozytywnie na zdrowie skóry

Składniki:

    • 1,5 kg kiwi

  • 1-2 łyżki miodu
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie: 

Na samym wstępie obierz, pokrój i zmiksuj owoce kiwi. Następnie zagotuj wodę i poczekaj do jej ostygnięcia.

Dodaj wodę i miód do prędzej przygotowanego soku z kiwi. Mieszaj tak długo, aż miód całkowicie się rozpuści. Umieść sok w czystych szklanych butelkach i przechowuj w lodówce.

Spożywanie:

Zaleca się, aby nie przekraczać 2 szklanek rozcieńczonego soku kiwi w ciągu dnia, ponieważ może powodować uczulenie.

Sok z kiwi jest bogaty w witaminy A, C, E i B, a także wapń, selen, fosfor, żelazo, karotenoidy, chlorofil, flawonoidy, luteinę i węglowodany. Jest idealny do stosowania w dietach dla niemowląt, jak również w czasie ciąży.

Zobacz Też: