,

Składniki kuchenne, które działają jak popularne leki


Używanie naturalnych składników do leczenia problemów zdrowotnych staje się coraz powszechniejsze z każdym rokiem i nie bez powodu. Wiele typowych składników kuchennych zapewnia imponujące korzyści zdrowotne.

Poza ich kulinarnym wykorzystaniem, dzięki czemu Twoje jedzenie jest smaczne te składniki mogą pomóc w radzeniu sobie z wieloma problemami zdrowotnymi od drobnych po duże. Zabiegi domowe mogą oszczędzać czas, są niedrogie i co najważniejsze równie skuteczne jak leki kupowane w aptece.

Oto lista najlepszych składników kuchennych, które działają również jak leki.

1. Kurkuma

the turmeric powder in spoon and roots on wooden plate

Kurkuma to popularna przyprawa stosowana w kuchni. Jej właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne sprawiają, że jest ona skutecznym środkiem leczniczym.

Możesz użyć kurkumy do dezynfekcji drobnych skaleczeń i oparzeń, a także leczyć przeziębienie, kaszel, zapalenie stawów, siniaki, trądzik, pryszcze i różne dolegliwości żołądkowe.

Może również pomóc w zapobieganiu choroby Alzheimera i minimalizacji uszkodzeń wątroby spowodowanych nadużywaniem alkoholu lub regularnym stosowaniem środków przeciwbólowych. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, kurkuma okazała się również przydatna w leczeniu wielu rodzajów raka, w szczególności raka piersi, raka okrężnicy, raka płuc i białaczki.

2. Imbir

Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwgrzybicze, antyseptyczne, przeciwbakteryjne i antywirusowe. Jednocześnie jest silnym naturalnym środkiem przeciwbólowym. Imbir jest również dobrym źródłem potasu, magnezu, manganu, fosforu, cynku i witamin A, C, E i B-complex.

Możesz użyć imbiru w leczeniu rozstroju żołądka, niestrawności, zgagi, nudności i choroby lokomocyjnej, bólu stawów; przeziębienia, kaszlu i innych problemów zdrowotnyche układu oddechowego. Udowodniono również, że imbir może być stosowany do zwalczania różnych typów raka ze względu na jego zdolność do spowalniania wzrostu komórek rakowych.

3. Cynamon

Cynamon ma działanie przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwzapalne. Ta przyprawa jest również doskonałym źródłem minerałów, takich jak potas, wapń, mangan, żelazo, cynk i miedź, a także witaminy A, niacyny i pirydoksyny.

Cynamon jest często stosowany w leczeniu przeziębienia, wzdęć, niestrawności, zgagi, nudności, biegunki, bólu związanego z zapaleniem stawów i bolesnych okresów menstruacyjnych.

Stwierdzono również, że regularne spożywanie cynamonu może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko różnych rodzajów chorób serca. Nie należy go brać w nadmiarze, ponieważ może powodować toksyczność.

4. Czosnek

Czosnek jest często nazywany pożywką ze względu na jego właściwości pobudzające, napotne, moczopędne, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antyseptyczne. Ponadto czosnek jest pełen witamin i składników odżywczych, takich jak białko, potas, wapń, cynk i wiele innych.

Czosnek może być stosowany w leczeniu kaszlu, przewlekłego zapalenia oskrzeli, bólu gardła, chrypki, problemów z zatokami, astmy, infekcji ucha, niestrawności, bólu żołądka, kolki, grzybicy, bólu zęba i ukąszeń owadów.

Może nawet pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegać udarom. Ponadto to pachnące zioło zmniejsza ryzyko różnych rodzajów raka i chorób serca.