Choroby układu pokarmowego

Amyloidoza
Biegunka (rozwolnienie)
Fascjoloza (choroba motylicza, przywrzyca)
Hemoroidy (żylaki odbytu)
Marskość wątroby
Naczyniak wątroby
Polipowatość młodzieńcza
Polipy jelita grubego
Polipy żołądka
Refluks żołądkowo-przełykowy (choroba refluksowa przełyku)
Rodzinna polipowatość gruczolakowata
Szkorbut
Zapalenie trzustki
Zapalenie wyrostka robaczkowego
Zespół Budda-Chiariego
Zespół jelita drażliwego
Żylaki przełyku

Układ pokarmowy

Znany również jako przewód żołądkowo-jelitowy (GI), układ trawienny zaczyna się w jamie ustnej, obejmuje przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube (znane również jako okrężnica) i odbytnicę, a kończy się w odbycie. Cały system – od jamy ustnej do odbytu – ma około 9 metrów długości.

Trawienie rozpoczyna się w ustach. Nawet zapach pokarmu może wytworzyć ślinę, która jest wydzielana przez gruczoły ślinowe w jamie ustnej, zawiera enzym, amylazę ślinową, która rozkłada skrobię. Zęby, które są częścią układu kostnego, odgrywają kluczową rolę w trawieniu. U zwierząt mięsożernych zęby są przeznaczone do zabijania i rozbijania mięsa. Zęby roślinożerne są przeznaczone do mielenia roślin i innych produktów spożywczych, aby ułatwić ich trawienie.

Połykanie popycha przeżuwane pokarmy do przełyku, gdzie przechodzą przez gardło. W tym momencie pokarm przyjmuje postać małej okrągłej masy, a trawienie staje się mimowolne. Seria skurczów mięśni, zwanych perystaltyką transportuje żywność przez resztę systemu.

Wiele objawów może sygnalizować problemy z przewodem pokarmowym, w tym: ból brzucha, krew w stolcu, wzdęcia, zaparcia, biegunka, zgaga, nietrzymanie moczu, nudności i wymioty oraz trudności w połykaniu.

Gastroenterologia to dziedzina medycyny zajmująca się badaniem i leczeniem zaburzeń układu trawiennego. Lekarze praktykujący tę specjalność nazywani są gastroenterologami. Nazwa jest połączeniem trzech starożytnych greckich słów  gastros  (żołądek),  enteron  (jelito) i  logos  (przyczyna).