Strona główna Informacje 10 faktów o żeliwnych patelniach, które musisz znać

10 faktów o żeliwnych patelniach, które musisz znać

Gotowanie, smażenie na żeliwnej patelni zwiększa wchłanianie tego ważnego metalu przez organizm. Jeśli nie odkryłeś jeszcze zalet żeliwnych naczyń, oto 10 powodów, dla których warto kupić i używać żeliwnych patelni.

10 powodów dlaczego warto korzystać z żeliwnych naczyń

Dostarczają Ci żelaza. 

Żeliwne naczynia kuchenne są jedynymi naczyniami, które zapewniają korzyści odżywcze. Uwalniają niewielką ilość żelaza do żywności za każdym razem, gdy smażysz. Gotowanie, smażenie potraw w naczyniach z żeliwa pomoże podnieść poziom żelaza, zwłaszcza podczas gotowania z silnie kwaśnymi pokarmami.

Są wolne od toksyn.

Naczynia żeliwne są całkowicie bezpieczne, w przeciwieństwie do większości patelni nieprzywierających, które po porysowaniu uwalniają toksyny do żywności.

Jedzenie wychodzi smaczniejsze.

Potrawy przygotowywane w naczyniach żeliwnych nie tylko wstępnie przyprawione wymagają mniejszej ilości oleju do smażenia, ale jedzenie wychodzi bardziej smaczne.

Są bardzo trwałe.

Przy odpowiedniej pielęgnacji naczynia żeliwne mogą przetrwać ładnych wiele lat. Możesz ponownie używać ich tyle razy ile tylko chcesz.

Nie są drogie.

Możesz kupić nową patelnię żeliwną już za około 60 złotych. To dość tania inwestycja na całe życie, którą nawet wnuki mogą odziedziczyć po tobie pewnego dnia.

Łatwe do czyszczenia.

W przeciwieństwie do innych naczyń kuchennych nie trzeba używać płynu do naczyń podczas mycia żeliwa. Wszystko czego potrzebujesz to mała gąbka i gorąca woda.

Używane od tysięcy lat.

Patelnie żeliwne są używane od ponad 2500 lat. Żeliwo zostało wykorzystane po raz pierwszy w IV wieku pne w Chinach, a później rozprzestrzeniło się do Anglii w XII wieku. Patelnie żeliwne stały się popularne w Stanach Zjednoczonych w XVIII wieku.

Nie przywiera do nich jedzenie.

Właściwie dobrana żeliwna patelnia jest naturalnie nieprzywierająca. Na patelniach znajduje się naturalna powłoka nieprzywierająca.

Odpowiednie smażenie.

Żeliwne naczynia rozkładają ciepło bardzo równomiernie. Większość innych patelni nieprzywierających nie może być używana w wysokich temperaturach, ponieważ ich cienki metal nie jest w stanie szybko rozprowadzać ciepła.

Wielozadaniowość.

Może być używana na kuchence, w piekarniku lub na grillu. Naczynia żeliwne mogą być używane wewnątrz piekarnika, a nawet na grillu z węglem drzewnym, ponieważ mogą wytrzymać różne poziomy ogrzewania, nie powodując uszkodzenia kształtu naczynia.

zobacz także

Zabójca w ustach: usuń plomby z amalgamatem

Wiele chorób i problemów zdrowotnych jest spowodowanych przez materiały dentystyczne w jamie ustnej, jednak wielu dentystów temu zaprzecza.Konwencjonalne materiały dentystyczne mogą powodować wady wrodzone,...

Połóż lód w tym punkcie i zobacz co się stanie

Chińska medycyna postrzega nasze ciało jako system energetyczny, który można stymulować poprzez akupunkturę i masaż. Te techniki mogą wpływać na nasz przepływ energii i poprawiać...

Jeżeli pijesz kawę rano na pusty żołądek – przeczytaj ten artykuł!

Wszyscy uwielbiamy filiżankę kawy rano, tak właśnie zaczyna się nasz dzień i budzi nas rano. Kto nie lubi popijać filiżankę kawy w piękny słoneczny...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Wszystkie istoty ludzkie na planecie zaczęły się rozwijać już 200 000 lat temu. Dowody ciągłego rozwoju wciąż można znaleźć u niektórych ludzi, a to dowodzi,...
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się czemu twoi dziadkowie nie cierpią na alergie pokarmowe? W dzisiejszych czasach alergia jest najczęstszym problemem dotykającym większość dzieci.Stało się problemem...
Około 50 milionów ludzi na całym świecie ma problemy z płodnością i ma problemy z urodzeniem dziecka. Zapytanie pary, kiedy mają zamiar mieć dzieci jest nie tylko...
Można śmiało powiedzieć, że często przeoczamy to co kryje się za jedzeniem, które jest przed nami. Na szczęście żyjemy w czasach, w których ludzie...
Dr Paul Kelley, naukowiec z Oxford University dokonał niedawno odkrycia, które prawdopodobnie dotyczy większości z nas.Zbadał formy współczesnych tortur i odkrył, że pobudka i...