Niedawno zwrócono uwagę, że jaja są wyjątkowo korzystne dla zdrowia i powinny być spożywane niemal codziennie. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia – zdrowy, odżywczy i łatwy do przygotowania na milion sposobów.

jajka

Jajka są bogate w aminokwasy, żelazo i przeciwutleniacze, ale upewnij się, że kupujesz ekologiczne jajka, ponieważ są one najbogatsze w te korzystne dla zdrowia składniki odżywcze.

JAJKA KAŻDEGO DNIA

Nasze ciała wytwarzają około 11 kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla naszego zdrowia, a jajko zawiera jeszcze 9 innych, które są potrzebne dla naszego organizmu.



Eksperci twierdzą, że jeśli twoje ciało nie ma żadnego z tych dodatkowych 9 kwasów tłuszczowych mogą pojawić się objawy takie jak: wypadanie włosów, zmęczenie, złą jakość skóry, utrata masy mięśniowej i ogólnie osłabiony układ odpornościowy. Dlatego zalecają codzienne spożywanie jaj i po przeczytaniu wszystkich korzyści zdrowotnych, które przynoszą, jesteśmy pewni, że od razu zaczniesz je spożywać.

Korzyści zdrowotne wynikające z jaj

  • Jajo lub dwa dziennie wzmocni twój układ odpornościowy. Są bogate w selen, który utrzymuje układ odpornościowy w najwyższej formie, zwalcza infekcje i reguluje hormon tarczycy.
  • Są również bogate w aminokwasy, które promują zdrowie psychiczne. Regulują poziom serotoniny i wszyscy wiemy, że jest to kluczowy neuroprzekaźnik odpowiedzialny za spokój, szczęście i relaksację. Oznacza to, że jajko dziennie może sprawić, że poczujesz się zrelaksowany i wolny od stresu.
  • W jednym jajku jest około 200 miligramów cholesterolu, ale to zabawne, że jajka regulują twój poziom cholesterolu w organizmie. Pomagają obniżyć zły cholesterol i zwiększyć dobry cholesterol.
  • Wiemy, że najczęściej otrzymujemy witaminę D ze słońca, ale następną pozycją na liście dostawców witaminy D są jajka. Jest to dla nas bardzo ważne, ponieważ witamina D jest odpowiedzialna za zdrowe kości i silne zęby. Ponadto witamina aktywuje wchłanianie wapnia, związku niezbędnego dla zdrowia sercowo-naczyniowego, dobrego metabolizmu i trawienia.
  • Jaja mogą nawet poprawić twoje funkcje poznawcze. Obfitują w cholinę, która jest ważnym składnikiem odżywczym, który pobudza rozwój mózgu i przyspiesza pamięć. Ostatnie badania wskazują, że może zmniejszyć ryzyko otępienia, choroby Alzheimera, zaburzeń poznawczych i zaburzeń neurologicznych.


  • Być może myślałeś, że jaj należy unikać podczas diety, ale jest zupełnie odwrotnie. Ponieważ są bogate w tak wiele składników odżywczych, sprawią, że czujesz się dłużej pełnym. Z drugiej strony mają niską kaloryczność, co czyni je doskonałym posiłkiem dietetycznym. Według badań przeprowadzonych przez Journal of American College of Nutrition i International Journal spożywanie jajek na śniadanie powoduje, że mniej jesz w ciągu dnia i przyczynia się do utraty wagi i obniżenia zawartości tkanki tłuszczowej.
  • I wreszcie, jaja są bardzo korzystne, jeśli chodzi o wzrok, ponieważ zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny, co zmniejsza ryzyko związanej z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Te potężne karotenoidy również zmniejszają ryzyko zaćmy aż o 50%.

Zobacz także:

Aktualizacja: 29 listopada 2018