Dlaczego powinieneś pić wodę z miedzianego naczynia?

Medycyna naturalna docenia miedź, jest to ważny metal w koncepcji ludzkiej konstytucji. Ajurweda wykorzystuje miedź do wielu celów, w tym do przechowywania wody pitnej, do rafinacji minerałów w celu ich uzupełnienia.

Miedź była pierwszym metalem wykorzystywanym celowo przez ludzi około 8 000 lat temu, a także pierwszym metalem, który został oczyszczony około 5000 lat temu.

Naturalne jej stosowanie również sięga mniej więcej tego samego okresu, a zastosowanie miedzi jest jednym z najstarszych przykładów uprawiania profilaktycznego naturalnego zdrowia, może to być także najstarszy znany przykład suplementacji minerałów śladowych.

Dlaczego powinieneś pić wodę z miedzianego naczynia?

1. Niszczy zarazki

Zarazki są niszczone, gdy wejdą w kontakt z miedzią, srebrem i garstką innych podobnych metali. Miedź ma właściwości samosterylizujące. Współczesna nauka nazywa to efektem oligodynamicznym – z natury toksycznym wpływem niektórych metali na patogeny.

Efekt jest szczególnie silny w przypadku miedzi i rozciąga się nawet na niektóre dzisiejsze najbardziej oporne bakterie lub „super-zarazki”, takie jak MRSA, które obecnie nie reagują na wiele tradycyjnych antybiotyków.

2. Zapobiega zakażeniom przenoszonym przez wodę

W przeszłości i teraźniejszości choroby zakaźne rozprzestrzeniały się w wodzie pitnej, powodując poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Dlatego wystawienie wody pitnej na działanie miedzi przed spożyciem jest prostym i skutecznym sposobem na zminimalizowanie narażenia na takie choroby zakaźne.

3. Zapewnia śladową ilość miedzi jako wartości odżywczej

Przechowywanie wody w naczyniu miedzianym jest prostym i wydajnym sposobem regularnego dostarczania śladowej ilości miedzi. Te śladowe złoża miedzi są naturalnie wychwytywane przez wodę i tylko w ilościach, które stanowią ułamek zalecanego dziennego spożycia przez daną osobę.

Miedź i Ludzkie Ciało?

Miedź odgrywa istotną rolę w całym układzie ciała. Współczesna nauka uznaje ważną rolę miedzi w różnorodnym zakresie funkcji organizmu:

  • Pomaga w przepływie informacji sensorycznej przez układ nerwowy.
  • Jest silnym środkiem przeciwzapalnym i pomaga nam wyleczyć się z obrażeń fizycznych.
  • Pomaga utrzymać zdrową i mocną skórę i włosy.
  • Pomaga w trawieniu i pomaga nam skutecznie przetwarzać żywność, co skutkuje mniejszym magazynowaniem tłuszczu.
  • Jest zalecana na choroby skóry, zapalenie błony śluzowej żołądka lub niedokrwistość.

Przechowuj wodę w miedzianym naczyniu

Nie ma nic skomplikowanego we włączeniu miedzianego naczynia do picia do swojego życia.

Duże wazony miedziane były tradycyjnie używane w Indiach do przechowywania ilości wody pitnej dla grup lub rodzin, którą następnie wlewali ją do mniejszych pojemników podczas posiłku lub do indywidualnego użytku.

Prostą praktyką korzystania z miedzianego pojemnika na wodę pitną jest napełnienie go wodą wieczorem przed snem i wypicie wody następnego dnia rano.

Współczesne miedziane pojemniki odbiegają wyglądem od tych tradycyjnych i są zbudowane w kształcie cylindrycznym. Wykonane są albo z jednego kawałka miedzi albo z dwóch kawałków, które tworzą metalowy szew.

Wiele osób, którzy najpierw martwią się, że woda może smakować „metalicznie”, wkrótce przekonują się, że ma ona rześki i czysty smak.

POPULARNE ARTYKUŁY

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Nie możesz spać, masz kruche paznokcie i tracisz włosy? Oto, czego brakuje!

Nadnercza ma duże znaczenie dla całego ciała. Te małe warstwowe gruczoły znajdują się na twoich nerkach. W rzeczywistości są one ważne dla prawidłowego funkcjonowania nerek i...

JEDZĄC TO NA ŚNIADANIE SCHUDNIESZ SZYBCIEJ NIŻ SIĘ SPODZIEWASZ

Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Dlatego musisz upewnić się, że jest zdrowy, pożywny i zapewnia energię potrzebną na cały dzień oraz przyśpiesza metabolizm.Jeśli chcesz stracić...

Pozbądź się zaskórników za pomocą szczoteczki do zębów i tego składnika

Te nieciekawe czarne plamy, które często pojawiają się na nosie, policzkach i podbródku inaczej zwane zaskórnikami są jedynie zatkanymi gruczołami łojowymi. Są czarne, ponieważ...

Przepis na bóle i zapalenie stawów wykorzystujący ocet jabłkowy

Jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych, ból stawów może mieć intensywność od łagodnego do wyniszczającego. Chociaż nie zagraża życiu, jeśli nie jest leczony może poważnie wpłynąć...

Suszenie prania w domu może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia

Gdy zbliża się zima wielu z nas ucieka się do suszenia prania w pomieszczeniach wykorzystując wolnostojące suszarki lub ciepło grzejników zamiast rozwieszać je w...

Czerwona kapusta kilka razy zdrowsza niż zielona

Większość ludzi woli spożywać zieloną kapustę nie wiedząc, że czerwona jest znacznie od niej zdrowsza. To wspaniałe warzywo jakim jest czerwona kapusta dostarcza naszemu organizmowi...