Strona głównaInformacjeJedzenie o tej porze dnia może obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

Jedzenie o tej porze dnia może obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

Każdego roku, około 697.000 osób umiera z powodu choroby serca w USA, co stanowi jeden na pięć zgonów w kraju. Chociaż choroba ta jest uważana za główną przyczynę zgonów zarówno kobiet, jak i mężczyzn, istnieje wiele sposobów, aby zmniejszyć swoje osobiste ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

kobieta je jabłko

W szczególności, obniżenie pewnych czynników ryzyka kardiometabolicznego, takich jak poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i lipidów o niskiej gęstości (LDL) może znacznie zmniejszyć ryzyko i eksperci twierdzą, że możesz być w stanie zobaczyć poprawę w tych obszarach poprzez jedzenie o określonej porze dnia.

Dlaczego wszyscy powinniśmy pozbyć się kuchenek mikrofalowych?

Być może jednym z najbardziej niezbędnych narzędzi kuchennych, które każdy posiada w swoim domu i jest często używane jest kuchenka mikrofalowa. Mikrofale to energia elektromagnetyczna,...

Czytaj dalej, aby poznać najzdrowsze pory jedzenia i dowiedzieć się, dlaczego korzyści nie kończą się na tym.

Poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i cholesterol są kluczowe dla zdrowia układu krążenia.

Utrzymanie zdrowego ciśnienia krwi i niskiego poziomu cholesterolu LDL to dwa dobrze znane sposoby na obniżenie ryzyka chorób serca i innych schorzeń układu krążenia.

Nawet twój cukier we krwi, mniej powszechnie uważany za czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego, może mieć znaczący wpływ na zdrowie serca.

„Z czasem wysoki poziom cukru we krwi może uszkodzić naczynia krwionośne i nerwy, które kontrolują twoje serce” – wyjaśnia Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC).

Oprócz regularnych ćwiczeń i utrzymania diety opartej na całej żywności, bogatej w owoce, warzywa, pełne ziarna, zdrowe tłuszcze i chude białka, eksperci mówią, że jest jeszcze jeden sposób, w jaki możesz poprawić te czynniki ryzyka.

Jedząc przez pewien okres czasu, zaczynając od określonej pory dnia, możesz być w stanie poprawić poziom cukru we krwi, ciśnienia krwi i cholesterolu za jednym zamachem.

Jedzenie o tej porze dnia może obniżyć te kardiometaboliczne czynniki ryzyka.

Według dwóch nowych badań opublikowanych w czasopiśmie Cell Metabolism, to nie tylko to, co jesz, ale także kiedy i jak długo – to decyduje o reakcji Twojego organizmu.

Dwa badania wykazały, że jedzenie podczas 10-godzinnego okna może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wśród innych korzyści.

Jedno z dwóch badań skupiło się na grupie 137 strażaków, którzy pracowali na 24-godzinnych zmianach. Przez 12 tygodni strażacy stosowali albo plan żywieniowy z ograniczeniem czasowym (TRE) „bez jawnej próby ograniczenia spożycia energii”, albo stosowali swój zwykły plan żywieniowy.

W celu jedzenia w ciągu 10-godzinnego okna, większość uczestników badania, którzy zrobili plan TRE opóźnił ich śniadanie dla jednego do dwóch godzin i pchnął się ich obiad jeden do dwóch godzin. Jeśli więc jedli śniadanie o 9:00 rano, to kolację jedli przed 19:00.

Badacze stwierdzili, że „TRE jest wykonalne i może poprawić zdrowie kardiometaboliczne, zwłaszcza u osób ze zwiększonym ryzykiem.”

Może też pomóc w utracie wagi – twierdzą badacze.

Oprócz obniżenia czynników ryzyka kardiometabolicznego, jedzenie podczas 10-godzinnego okna pomogło uczestnikom badania stracić więcej wagi.

Naukowcy przypisali tę korzyść obserwacji, że późne jedzenie zwiększało głód, zmniejszało 24-godzinny poziom leptyny w surowicy (hormonu białkowego, który pomaga ludziom czuć się pełnym) i zmniejszało wydatki energetyczne.

Zmieniło również ekspresję genów uczestników w taki sposób, że spowodowało to zatrzymanie większej ilości tłuszczu na ciele. „Łącznie, te zmiany po późnym jedzeniu mogą zwiększyć ryzyko otyłości u ludzi” – napisali autorzy badania.

Być może kiedyś będziemy mieli federalne wytyczne dotyczące okien żywieniowych, twierdzi jeden z ekspertów.

Pierwszy pacjent, któremu wstrzyknięto rewolucyjny wirus zabijający raka

Naukowcy wstrzyknęli pierwszemu ludzkiemu pacjentowi nowy wirus zabijający raka. Wirus, znany jako Vaxinia przeszedł pomyślne testy na zwierzętach. Jednak prawdziwy test jego skuteczności rozpoczyna...

Oprócz korzyści, które naukowcy zaobserwowali, zauważyli również, że ci, którzy jedli podczas ograniczonego okna żywieniowego, nie widzieli żadnych negatywnych skutków.


TO CI SIĘ SPODOBA:

TOP 5

podobne artykuły