Każdego roku, około 697.000 osób umiera z powodu choroby serca w USA, co stanowi jeden na pięć zgonów w kraju. Chociaż choroba ta jest uważana za główną przyczynę zgonów zarówno kobiet, jak i mężczyzn, istnieje wiele sposobów, aby zmniejszyć swoje osobiste ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

W szczególności, obniżenie pewnych czynników ryzyka kardiometabolicznego, takich jak poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i lipidów o niskiej gęstości (LDL) może znacznie zmniejszyć ryzyko i eksperci twierdzą, że możesz być w stanie zobaczyć poprawę w tych obszarach poprzez jedzenie o określonej porze dnia.
Czytaj dalej, aby poznać najzdrowsze pory jedzenia i dowiedzieć się, dlaczego korzyści nie kończą się na tym.
Poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i cholesterol są kluczowe dla zdrowia układu krążenia.
Utrzymanie zdrowego ciśnienia krwi i niskiego poziomu cholesterolu LDL to dwa dobrze znane sposoby na obniżenie ryzyka chorób serca i innych schorzeń układu krążenia.
Nawet twój cukier we krwi, mniej powszechnie uważany za czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego, może mieć znaczący wpływ na zdrowie serca.
„Z czasem wysoki poziom cukru we krwi może uszkodzić naczynia krwionośne i nerwy, które kontrolują twoje serce” – wyjaśnia Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC).
Oprócz regularnych ćwiczeń i utrzymania diety opartej na całej żywności, bogatej w owoce, warzywa, pełne ziarna, zdrowe tłuszcze i chude białka, eksperci mówią, że jest jeszcze jeden sposób, w jaki możesz poprawić te czynniki ryzyka.
Jedząc przez pewien okres czasu, zaczynając od określonej pory dnia, możesz być w stanie poprawić poziom cukru we krwi, ciśnienia krwi i cholesterolu za jednym zamachem.
Jedzenie o tej porze dnia może obniżyć te kardiometaboliczne czynniki ryzyka.
Według dwóch nowych badań opublikowanych w czasopiśmie Cell Metabolism, to nie tylko to, co jesz, ale także kiedy i jak długo – to decyduje o reakcji Twojego organizmu.
Dwa badania wykazały, że jedzenie podczas 10-godzinnego okna może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wśród innych korzyści.
Jedno z dwóch badań skupiło się na grupie 137 strażaków, którzy pracowali na 24-godzinnych zmianach. Przez 12 tygodni strażacy stosowali albo plan żywieniowy z ograniczeniem czasowym (TRE) „bez jawnej próby ograniczenia spożycia energii”, albo stosowali swój zwykły plan żywieniowy.
W celu jedzenia w ciągu 10-godzinnego okna, większość uczestników badania, którzy zrobili plan TRE opóźnił ich śniadanie dla jednego do dwóch godzin i pchnął się ich obiad jeden do dwóch godzin. Jeśli więc jedli śniadanie o 9:00 rano, to kolację jedli przed 19:00.
Badacze stwierdzili, że „TRE jest wykonalne i może poprawić zdrowie kardiometaboliczne, zwłaszcza u osób ze zwiększonym ryzykiem.”
Może też pomóc w utracie wagi – twierdzą badacze.
Oprócz obniżenia czynników ryzyka kardiometabolicznego, jedzenie podczas 10-godzinnego okna pomogło uczestnikom badania stracić więcej wagi.
Naukowcy przypisali tę korzyść obserwacji, że późne jedzenie zwiększało głód, zmniejszało 24-godzinny poziom leptyny w surowicy (hormonu białkowego, który pomaga ludziom czuć się pełnym) i zmniejszało wydatki energetyczne.
Zmieniło również ekspresję genów uczestników w taki sposób, że spowodowało to zatrzymanie większej ilości tłuszczu na ciele. „Łącznie, te zmiany po późnym jedzeniu mogą zwiększyć ryzyko otyłości u ludzi” – napisali autorzy badania.
Być może kiedyś będziemy mieli federalne wytyczne dotyczące okien żywieniowych, twierdzi jeden z ekspertów.
Oprócz korzyści, które naukowcy zaobserwowali, zauważyli również, że ci, którzy jedli podczas ograniczonego okna żywieniowego, nie widzieli żadnych negatywnych skutków.