Jeśli masz takie problemy, natychmiast przestań jeść pokarmy zawierające ten składnik!

Gluten jest powszechnym składnikiem wielu różnych rodzajów żywności spożywanej codziennie. Można go znaleźć w pszenicy, życie, jęczmieniu i prawie każdym innym ziarnie. 

Ziarna są największym źródłem

glutenu i są najczęstszym składnikiem naszej diety. Pszenica występuje w makaronie, płatkach, chlebie, sosie sałatkowym i wielu innych przetworzonych produktach spożywczych.

Jęczmień można znaleźć w

żywności bogatej w słód i piwie, natomiast żyto można znaleźć w chlebie żytnim, piwie żytnim i niektórych rodzajach zbóż. Nie tak dawno nikt nie dbał o gluten i co może zrobić naszemu ciału, ale ostatnio pojawia się większa świadomość szkodliwego wpływu, jaki może to mieć na nasze zdrowie.

Gluten jest szczególnie

niebezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Wiele osób nawet nie wie i nie dowie się, kiedy zaczną doświadczać niepożądanych skutków ubocznych diety bogatej w gluten.

Istnieją pewne objawy,

które są wyraźnym wskaźnikiem nietolerancji glutenu i zamierzamy podzielić się nimi z wami w tym artykule. Najczęstszym objawem jest tzw. skóra indycza w tylnej części ramion. Ten objaw jest zwykle związany z niedoborem witaminy A i słabą absorpcją glutenu w układzie pokarmowym – prowadząc do nietolerancji glutenu.

Oto najczęstsze objawy nietolerancji glutenu:

  1. Częste migreny i bóle głowy.
  2. Problemy trawienne: gazy, wzdęcia, biegunka i zaparcia.
  3. Uczucie zmęczenia po posiłku bogatym w gluten.
  4. Zaburzenia równowagi hormonalnej: PMS i niepłodność.
  5. Zawroty głowy lub jakiś inny problem neurologiczny.
  6. Obrzęk stawów, bóle lub stany zapalne w tych obszarach.
  7. Częste wahania nastroju: lęk, depresja, zaburzenia hipoaktywne

Jeśli którykolwiek z tych objawów brzmi znajomo, musisz skonsultować się z lekarzem i dowiedzieć się, czy masz nietolerancję na gluten. Jeśli masz, musisz całkowicie wyeliminować go z diety.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Roślina ta zabija wirusy i wzmacnia układ odpornościowy

Gdy sezon przeziębień i grypy zaczyna się wokół nas ,trzeba zainteresować się jak można wzmocnić nasz układ odpornościowy i uchronić się od różnego rodzaju...

Rozgnieć banana i dodaj te 2 składniki! Nigdy już nie zakaszlesz!

Dzięki silnym właściwością miodu i bananów, można zapobiec bólowi i zapaleniu gardła, kaszlowi, a nawet problemom z żołądkiem.Składniki400 ml wrzącej wody 2...

Jak akupunktura pomaga leczyć bóle stawów?

Akupunktura stanowi podstawę tradycyjnej medycyny chińskiej i jest praktykowana od tysięcy lat w połączeniu z innymi metodami leczenia w celu złagodzenia wielu różnych chorób,...

Symptomy niedoboru magnezu, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie

Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla organizmu ludzkiego, ponieważ uczestniczy w ponad 300 procesach metabolicznych w naszym ciele. Każdy z nas potrzebuje magnezu.Magnez jest ósmym...

10 najlepszych składników kuchennych do zwalczania trądziku

Trądzik, znany medycznie jako trądzik pospolity jest częstym problemem skórnym. Może dotyczyć osób w każdym wieku, jednak częściej występuje u młodzieży.Trądzik pojawia się, gdy gruczoły...

Atak serca można przewidzieć przed kilkoma miesiącami: Twoje włosy ostrzegą Cię

Nasze ciała nieustannie wysyłają nam sygnały, gdy coś jest nie tak i ostrzegają nas wcześniej, czasami nawet na kilka miesięcy zanim coś złego się...

Te 7 roślin może złagodzić stres, astmę, alergie, bezsenność i wiele…

Istnieje wiele roślin, które można hodować w domu, aby nie tylko ozdobić dom, ale także poprawić zdrowie na wiele sposobów. Niektóre rośliny zapewniają pewne...

CUDOWNY NAPÓJ: usunie ból pleców, nóg, stawów lub szyi

Prawie każdy z nas chociaż raz w życiu cierpiał na ból pleców, nóg, stawów lub szyi. Ten powszechny stan może różnić się intensywnością od drobnej...

Wspaniałe śniadanie, które pomoże Ci w utracie wagi.

Jest to jedno z najzdrowszych i najbardziej pysznych śniadań, ponieważ zawiera witaminy i minerały, które poprawiają wygląd skóry, włosów i normalizują metabolizm. Pomaga w eliminacji zanieczyszczeń...

Przepis babci, który w prosty sposób pozwoli Ci pozbyć się żylaków

Największym czynnikiem ryzyka przy rozwoju żylaków jest oczywiście genetyka co oznacza, że ​​prawdopodobnie będziesz je mieć jeżeli ktoś w Twojej rodzinie je ma.Żylaki pojawiają się zwykle...