Jeśli masz takie problemy, natychmiast przestań jeść pokarmy zawierające ten składnik!

Gluten jest powszechnym składnikiem wielu różnych rodzajów żywności spożywanej codziennie. Można go znaleźć w pszenicy, życie, jęczmieniu i prawie każdym innym ziarnie. 

Ziarna są największym źródłem

glutenu i są najczęstszym składnikiem naszej diety. Pszenica występuje w makaronie, płatkach, chlebie, sosie sałatkowym i wielu innych przetworzonych produktach spożywczych.

Jęczmień można znaleźć w

żywności bogatej w słód i piwie, natomiast żyto można znaleźć w chlebie żytnim, piwie żytnim i niektórych rodzajach zbóż. Nie tak dawno nikt nie dbał o gluten i co może zrobić naszemu ciału, ale ostatnio pojawia się większa świadomość szkodliwego wpływu, jaki może to mieć na nasze zdrowie.

Gluten jest szczególnie


niebezpieczny dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Wiele osób nawet nie wie i nie dowie się, kiedy zaczną doświadczać niepożądanych skutków ubocznych diety bogatej w gluten.

Istnieją pewne objawy,

które są wyraźnym wskaźnikiem nietolerancji glutenu i zamierzamy podzielić się nimi z wami w tym artykule. Najczęstszym objawem jest tzw. skóra indycza w tylnej części ramion. Ten objaw jest zwykle związany z niedoborem witaminy A i słabą absorpcją glutenu w układzie pokarmowym – prowadząc do nietolerancji glutenu.

Oto najczęstsze objawy nietolerancji glutenu:

  1. Częste migreny i bóle głowy.
  2. Problemy trawienne: gazy, wzdęcia, biegunka i zaparcia.
  3. Uczucie zmęczenia po posiłku bogatym w gluten.
  4. Zaburzenia równowagi hormonalnej: PMS i niepłodność.
  5. Zawroty głowy lub jakiś inny problem neurologiczny.
  6. Obrzęk stawów, bóle lub stany zapalne w tych obszarach.
  7. Częste wahania nastroju: lęk, depresja, zaburzenia hipoaktywne

Jeśli którykolwiek z tych objawów brzmi znajomo, musisz skonsultować się z lekarzem i dowiedzieć się, czy masz nietolerancję na gluten. Jeśli masz, musisz całkowicie wyeliminować go z diety.


loading...
loading...
-50%

OVASHAPE
PIEKNY I JĘDRNY BIUST

PROMOCJA -50%
Nie tylko poprawi się wielkość piersi, ale staną się bardziej podniesione i jędrne. Nie zapewni Ci tego żadna inna nieinwazyjna metoda dostępna na rynku.
  • AKTYWNIE STYMULUJE WZROST TKANKI GRUCZOŁOWEJ
  • STYMULUJE PRZEPŁYW KRWI
  • ZWIĘKSZA PRODUKCJĘ ESTROGENU

Wybrane dla ciebie

Wypadanie włosów i ich zdrowie to rzeczy, które dotyczą nas wszystkich. Wiele osób zaczyna w pewnym okresie swojego życia utracić włosy. Ale czy możemy zaradzić tej...
Techniki oddychania są niezwykle pomocne w pomaganiu ludziom zasypiać. Zapewniają odprężenie, uspokajają ciało i umysł oraz pomagają zasnąć w krótkim czasie.  Ponadto ta technika jest również...
Czarny pieprz ostrą przyprawą o wielu zaletach zdrowotnych. W rzeczywistości jest on szeroko stosowany w medycynie ajurwedyjskiej. Ma aktywny składnik o nazwie piperyna, który nadaje czarnemu...
Korzyści zdrowotne herbaty są niezaprzeczalne. Na przykład zielona herbata jest bogata w garbniki, które odpowiadają za jej właściwości ściągające i przeciwutleniające, a także jej...

Nowe badania sugerują spożywanie czekolady na śniadanie, aby schudnąć i wzmocnić mózg

Według naukowców z Uniwersytetu w Tel Awiwie w Izraelu, jedzenie czekolady rano może pomóc ludziom lepiej funkcjonować. Istnieje powszechne przekonanie, że należy unikać spożywania...

Po przeczytaniu tego nigdy już nie będziesz używać telefonu w toalecie!

Wszyscy mamy ten dziwny zwyczaj zabrania telefonu do toalety. Czy wiesz jednak, że w ten sposób narażasz siebie i innych na bakterie E. coli,...

Poznaj naturalne środki na ból zęba, które faktycznie działają

Prawdopodobnie zgodzisz się, że ból zęba jest jednym z najgorszych bólu jakiego możesz kiedykolwiek doświadczyć. Może pojawić się w dowolnym momencie, gdy jesz ulubioną...

Cichy zabójca w kuchni: zawiera bakterie i szkodliwe chemikalia

Konwencjonalne przyprawy można znaleźć w prawie każdej kuchni. Przyprawy te zawierają jednak szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, sztuczne kolory i GMO. Thomas Fricke, prezes i...

Mała dziewczynka pokonuje zapalenie stawów usuwając te 3 rzeczy z diety!

Izabela cierpiała na chorobę autoimmunologiczną znaną jako MCTD lub mieszaną chorobę tkanki łącznej. Kiedy po raz pierwszy odwiedziła dr. Marka Hymana, jej diagnoza obejmowała...