Najzdrowsza żywność: może obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega zawałowi i udarowi

Daktyle uważane są za jeden z najzdrowszych owoców na świecie i nic dziwnego, ponieważ obfitują w wiele składników odżywczych i mają szeroki zakres korzyści zdrowotnych. Mogą pomóc z długą listą chorób i schorzeń, dlatego zaleca się włączenie ich do codziennej diety tak szybko, jak to możliwe.

Doskonałe źródło żelaza

Daktyle są bogate w żelazo, więc są zalecane dla pacjentów cierpiących na anemię. Tylko 100 gram zawiera około 0,90 mg żelaza, co stanowi około 11% zalecanego dziennego spożycia. Żelazo jest bardzo ważne dla określenia zdolności przenoszenia tlenu we krwi, a ludzie, którzy mają niski poziom tego składnika odżywczego mogą cierpieć z powodu wielu powikłań, co jest szczególnie istotne dla kobiet w ciąży i dzieci w okresie dojrzewania.

Znakomicie chronią przed biegunką           

Daktyle są bogate w potas, co jest bardzo korzystne, jeśli masz problem z biegunką. Dodatkowo daktyle pomagają szybko odzyskać florę jelitową. Przy regularnym spożywaniu jest znacznie łatwiej jelitom tworzyć dobre bakterie.

Naturalne lekarstwo na zaparcia

Oprócz zatrzymania biegunki mogą pomóc w zaparciach, ponieważ pomagają trawić pokarm szybciej i łatwiej. Zamocz kilka daktyli w szklance wody na noc i wypij płyn rano wraz z daktylami.

Reguluj masę ciała

Daktyle wywołują uczucie sytości, co jest dobre, jeśli próbujesz stracić kilka kilogramów. Jedzenie ich na śniadanie, na pusty żołądek, reguluje pracę jelit i daje ciału cukier, którego pragnie. Ale nie przesadzaj, ponieważ możesz uzyskać przeciwne wyniki. Obfitują w cukry, więc nadmierna konsumpcja może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego.

Obniżają poziom cholesterolu

Inną z ich wielu zalet jest to, że obniżają one wysoki poziom cholesterolu w organizmie i zapobiegają tworzeniu się płytki tętniczej i złogów tłuszczu. Jedząc kilka daktyli dziennie utrzymasz swoje tętnice w zdrowiu, a Twój cholesterol będzie pod kontrolą!

Wzmocnią serce

Daktyle to super pożywienie, które wzmocni twoje serce i utrzyma je w najlepszym stanie. Oto, co musisz zrobić, jeśli chcesz zachować zdrowie swojego serca: zanurz garść daktyli w szklance wody i pozostaw je na noc. Rano wyjmij daktyle i usuń nasiona. Umieść nasiona w blenderze i zmiksuj je z wodą. Pij to kilka razy dziennie.

Niższe ciśnienie krwi

Jeśli cierpisz na wysokie ciśnienie krwi, daktyle są właściwym wyborem dla Ciebie. Mają niską zawartość sodu i są bogate w potas i magnez. Tylko jedna porcja 5-6 daktyli zawiera około 80 miligramów magnezu i według badań 370 mg magnezu dziennie może obniżyć ciśnienie krwi.

Ochrona przed udarem

Przeprowadzone badania dotyczące związku między spożyciem daktyli i ryzykiem udaru również były pozytywne. Ponad pół tuzina badań wskazuje, że obecność 100 mg magnezu w codziennym pożywieniu pomaga zmniejszyć ryzyko udaru mózgu o 10 procent. Wyniki tych badań zostały opublikowane przez American Journal of Clinical Nutrition.


ZOBACZ TAKŻE