Oto jak możesz użyć masła orzechowego do zdiagnozowania choroby Alzheimera!

Coraz więcej ludzi na całym świecie cierpi na najczęstszą postać demencji – chorobę Alzheimera. Średnio co 66 sekund jedna osoba rozwija tę chorobę, która jest szóstą najczęstszą przyczyną śmierci na całym świecie.

Z biegiem lat objawy tej postępującej choroby pogarszają się, w tym zmiany zachowania i nastroju, dezorientacja, bezpodstawne podejrzenia, pogłębiające się zamieszanie, trudności w mówieniu, chodzeniu i połykaniu oraz poważna utrata pamięci.

Alzheimer to nieuleczalna choroba, która może być katastrofalna dla dotkniętych nią osób, ich rodziny i przyjaciół. Jednak osoby cierpiące na chorobę Alzheimera mogą znacznie poprawić jakość życia i przedłużyć swoje życie, jeśli wykryją chorobę we wczesnych stadiach.

Chociaż może to być bardzo trudne, wczesna interwencja może pomóc im to osiągnąć. Ale trudności z zapamiętywaniem rzeczy niekoniecznie oznaczają Alzheimera. McKnight Brain Institute for Smell and Taste na University of Florida umożliwił wczesną diagnozę choroby Alzheimera.

Znaleźli oni sposób, aby umożliwić wczesną diagnozę tej choroby, używając jedynie linijki i gałki masła orzechowego. Dzięki temu prostemu odkryciu miliony ludzi miały szansę zapamiętać więcej wspomnień. Mogą przewidzieć i zająć się chorobą Alzheimera, zanim stanie się ona zbyt przytłaczająca dla pacjentów.

Oto jak to działa

Naukowcy przeprowadzili badanie pacjentów z chorobą Alzheimera i innymi postaciami otępienia. Pacjenci musieli wyczuwać zapach jednym nozdrzem na raz, z zamkniętymi oczami.

W tym celu badacze użyli małego pojemnika z masłem orzechowym i linijki, aby zmierzyć odległość od każdego otworu nosowego do wykrycia zapachu u pacjentów.

Wyniki wykazały, że pacjenci z chorobą Alzheimera mają trudniejszy czas do wykrycia zapachu masła orzechowego z lewego nozdrza, w porównaniu z przeciwnym.

Jeden z badaczy, Jennifer Stamps, wyjaśnił, że funkcja lewego nozdrza u wszystkich uczestników z chorobą Alzheimera była osłabiona, w przeciwieństwie do prawego nozdrza, które było w stanie wykryć zapach na około 20 cm – odległość normalna dla osób starszych.

Najwyraźniej między dwoma nozdrzami była duża asymetria, ponieważ prawe nozdrze mogło wykryć zapach masła orzechowego w odległości 10 cm.

Naukowcy wybrali masło orzechowe ze względu na jego silny i znajomy zapach. Pacjenci z chorobą Alzheimera mogą stracić zmysł węchu, nawet zanim pojawią się problemy z pamięcią.

Lekarze mogą teraz używać tej szybkiej i taniej metody masła orzechowego do diagnozowania choroby Alzheimera we wczesnych stadiach, co spowalnia jej rozwój.


ZOBACZ TAKŻE

Spis treści: