
Według badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association owoce cytrusowe zawierają związek, który prawdopodobnie zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego u kobiet.
Mianowicie badanie wykazało, że ryzyko udaru mózgu jest o 19% niższe u kobiet, które regularnie zawierają duże ilości grejpfruta i pomarańczy w swojej diecie w przeciwieństwie do kobiet, które nie jedzą żadnych owoców cytrusowych.
Powodem tego jest szczególna grupa flawonoidów występujących w owocach cytrusowych. Oprócz uwzględnienia czerwonego, żółtego i niebieskiego koloru owoców i warzyw flawonoidy są przeciwutleniaczami silniejszymi niż witaminy E i C.
Te fitochemikalia mogą aktywować mechanizmy samoobrony w organizmie, które hamują wzrost guzów. Te owoce zmniejszają ryzyko udaru u kobiet
Flawonoidy występują we wszystkich produktach roślinnych, ale ich stężenie jest najwyższe w owocach cytrusowych, jagodach, cebuli, zielonej herbacie, pietruszce, ciemnej czekoladzie i czerwonym winie.
Jak wynika z innych badań flawonoidy cytrusowe są szczególnie korzystne dla poprawy krążenia krwi i przepuszczalności naczyń włosowatych. Mówiąc dokładniej ryzyko udaru znacznie się zmniejsza wraz z wysokim spożyciem warzyw, owoców i witaminy C.
Flawonoidy zapewniają ochronę dzięki kilku mechanizmom – silnym działaniom przeciwzapalnym i poprawionej funkcji naczyń krwionośnych. Owoce cytrusowe zmniejszają ryzyko udaru mózgu
Ponieważ istnieje sześć głównych klas flawonoidów naukowcy zbadali ich związek z udarem niedokrwiennym, krwotocznym i całkowitym. Co zaskakujące nie znaleziono związku między flawonoidami a ryzykiem udaru z wyjątkiem tych występujących w owocach cytrusowych.
Wyniki pokazały, że flawonoidy cytrusowe mogą znacznie zmniejszyć ryzyko udaru niedokrwiennego w przeciwieństwie do innych podtypów. A eksperci od zdrowia zalecają spożywanie całego owocu zamiast picia soku z grejpfruta i pomarańczowego, ponieważ zawiera mniej cukru i więcej błonnika niż komercyjne soki owocowe.
Inne badanie wykazało, że jabłka i gruszki poprawiają przepływ krwi w mózgu i wspomagają zdrowie naczyń włosowatych.
Chociaż ustalono już wstępny związek między owocami cytrusowymi, a udarem naukowcy twierdzą, że potrzebne są dalsze badania w tej sprawie zanim zostaną wyciągnięte jakiekolwiek konkretne wnioski.