7 powodów, aby przestać jeść ten wysoko przetworzony owoc morza

Istnieje kilka powodów, dla których surimi – imitacja paluszków krabowych zawiniętych w plastikowe opakowania to ulubiona przekąska wielu osób. Po pierwsze wyglądają jak krab, nawet smakują jak kraby, ale co ważniejsze są bardziej dostępne i tańsze niż kraby.

Jednak ta imitacja żywności jest daleka od prawdziwości pod względem zawartości, wartości odżywczej i korzyści zdrowotnych.

Z czego składa się mięso imitujące mięso kraba?

Surimi to „mięso mielone”. Pałeczki surimi są wytwarzane z ryb białych, takich jak Pollock (daje to konsystencję gęstej żywności) oraz szereg innych składników, które poprawiają ich smak i sprawiają, że przypominają mięso kraba.

Rzućmy okiem na niektóre z najbardziej wątpliwych składników:

  1.  Chlorek potasu

Substancja ta jest substytutem soli powiązanym z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi, osłabieniem mięśniowym i paraliżem oraz nudnościami i wymiotami przy dużych dawkach.

  1.  Inozynian disodu i guanylan

Są to wzmacniacze smaku stosowane razem z glutaminianem sodu (MSG). Producenci często używają różnych form podobnych chemikaliów, więc nie muszą wymieniać MSG na etykiecie, ponieważ wiele osób próbuje tego uniknąć.

  1.  Pirofosforan sodu

Jest to krystaliczny dodatek do żywności stosowany do utrzymywania poziomu kwasowości i wiązania innych składników. „Raporty wykazały, że (tetra) pirofosforan sodu jest dwukrotnie bardziej toksyczny niż sól kuchenna po spożyciu doustnym. Jest źródłem fosforu jako składnika odżywczego. Ponieważ jego metody produkcji i skutki uboczne są stosunkowo mało znane, należy unikać spożywania. Niektóre osoby mogą odczuwać skurcze żołądka i dyskomfort .”

  1.  Karmin

Karmin wytwarzany jest ze zmiażdżonych chrząszczy kaczych, które są czerwone. Substancja ta jest używana, aby surimi miało czerwoną barwę jak krab na zewnątrz. Jednak karmin był również powiązany z alergiami i wieloma problemami dietetycznymi.

    1.  Inne składniki

Inne sporne składniki surimi to sorbitol, który jest formą cukru (nie jest on określony na etykiecie, czy jest to naturalnie występujący lub syntetyczny; karagen, który jest ekstraktem z wodorostów, który mimo że jest produktem naturalnym nadal powoduje stany zapalne i problemy żołądkowo-jelitowe; hydrolizowana soja lub MSG itp.

  1.  Wysoka zawartość sodu

Surimi może mieć niską zawartość tłuszczu, ale ma wysoką zawartość sodu – tylko 2 kawałki zawierają 20% zalecanej dziennej wartości sodu.

  1.  Nie najlepsze źródło białka

Surimi to głównie ryby, co oznacza, że ​​dostarcza dużo białka, ale soczewica ma 3 razy więcej białka w masie; ser i tuńczyk 5 razy więcej. Innymi słowy, surimi mają niższe wartości odżywcze.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Poczuj się 5 lat młodziej – naturalny krem pod oczy

Kobieca skóra jest delikatna, a jej stan, jakość stanowi odbicie jej piękna. W miarę upływu lat skóra zaczyna tracić elastyczność i zaczynają się pojawiać zmarszczki.Żadna kobieta...

Sprawdź co zrobić podczas kąpieli, aby spalić tłuszcz i złagodzić stres

Możesz nie znosić momentu, w którym nie ma już ciepłej wody, a nadal bierzesz prysznic, ale bycie pod zimną wodą przez co najmniej 30...

Cha Cha Cha Chia! 5 powodów, aby dodać Chia do diety

Nasiona Chia należą do najzdrowszych i najbardziej pożywnych pokarmów na świecie. Są pełne składników odżywczych, które mogą mieć znaczące korzyści dla twojego ciała i mózgu. Przedstawiamy...

2 punkty akupresury, które mogą złagodzić ból stawów i sztywność mięśni

Kiedy ludzie się starzeją, nie można uniknąć sztywności stawów, bólu kolan i pleców. Istnieje wiele komercyjnych produktów, które pomagają rozwiązać te problemy.Twierdzą, że pomagają...

Problem chrapania zniknie kiedy będziesz przyjmować tą mieszankę!

Chrapanie jest częstym problemem dla większości ludzi. Nie tylko wpływa na zdrowie i jakość snu osoby, która chrapie, ale także na tych, którzy dzielą to...

To dlatego powinno się jeść trzy daktyle dziennie

Daktyle są używane w wielu różnych częściach świata i są ważną częścią diety większości cywilizacji azjatyckich. Najczęściej są spożywane wysuszone, ale tak naprawdę to...

Wypełniła butelkę octem jabłkowym i rozpyliła go w ogrodzie

Ocet jabłkowy można stosować praktycznie na wszystko: skórę, włosy, do użytku domowego, nawet chwasty w Twoim ogrodzie mogą być usunięte z jego pomocą.CO POWINIENEŚ ZROBIĆ?Wspaniałe...

Zmieszaj banany z wodą – wygraj walkę z grypą i zapaleniem oskrzeli

Dziś zaprezentujemy Państwu niezwykły zdrowy przepis, naturalny środek wykonany z bananów, który oferuje bardzo korzystne rezultaty. Jest to doskonała naturalna mikstura przeciwko kaszlowi i zapaleniu oskrzeli.Jest smaczny, zdrowy...

Zapobieganie i naturalne leczenie opryszczki

Najpierw odczuwasz mrowienie lub swędzenie na wardze. Patrzysz w lustro i nic nie widzisz. Kilka dni później swędzenie jest bardziej dokuczające i zdajesz sobie sprawę, że...

Naciśnij ten punkt i oddychaj głęboko. Wyniki Cię zaskoczą!

Akupresura lub metoda wywierania nacisku na pewne punkty ciała w celu złagodzenia bólu od dawna stanowi część medycyny holistycznej na Wschodzie. W ostatnich dziesięcioleciach metoda...