7 powodów, aby przestać jeść ten wysoko przetworzony owoc morza
Średnia 5 (100%) 1 głosy(ów)

Istnieje kilka powodów, dla których surimi – imitacja paluszków krabowych zawiniętych w plastikowe opakowania to ulubiona przekąska wielu osób. Po pierwsze wyglądają jak krab, nawet smakują jak kraby, ale co ważniejsze są bardziej dostępne i tańsze niż kraby.

paluszki surimi

Jednak ta imitacja żywności jest daleka od prawdziwości pod względem zawartości, wartości odżywczej i korzyści zdrowotnych.

Z czego składa się mięso imitujące mięso kraba?

Surimi to „mięso mielone”. Pałeczki surimi są wytwarzane z ryb białych, takich jak Pollock (daje to konsystencję gęstej żywności) oraz szereg innych składników, które poprawiają ich smak i sprawiają, że przypominają mięso kraba.



Rzućmy okiem na niektóre z najbardziej wątpliwych składników:

  1.  Chlorek potasu

Substancja ta jest substytutem soli powiązanym z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi, osłabieniem mięśniowym i paraliżem oraz nudnościami i wymiotami przy dużych dawkach.

  1.  Inozynian disodu i guanylan

Są to wzmacniacze smaku stosowane razem z glutaminianem sodu (MSG). Producenci często używają różnych form podobnych chemikaliów, więc nie muszą wymieniać MSG na etykiecie, ponieważ wiele osób próbuje tego uniknąć.

  1.  Pirofosforan sodu

Jest to krystaliczny dodatek do żywności stosowany do utrzymywania poziomu kwasowości i wiązania innych składników. „Raporty wykazały, że (tetra) pirofosforan sodu jest dwukrotnie bardziej toksyczny niż sól kuchenna po spożyciu doustnym. Jest źródłem fosforu jako składnika odżywczego. Ponieważ jego metody produkcji i skutki uboczne są stosunkowo mało znane, należy unikać spożywania. Niektóre osoby mogą odczuwać skurcze żołądka i dyskomfort .”

  1.  Karmin

Karmin wytwarzany jest ze zmiażdżonych chrząszczy kaczych, które są czerwone. Substancja ta jest używana, aby surimi miało czerwoną barwę jak krab na zewnątrz. Jednak karmin był również powiązany z alergiami i wieloma problemami dietetycznymi.

  1.  Inne składniki


Inne sporne składniki surimi to sorbitol, który jest formą cukru (nie jest on określony na etykiecie, czy jest to naturalnie występujący lub syntetyczny; karagen, który jest ekstraktem z wodorostów, który mimo że jest produktem naturalnym nadal powoduje stany zapalne i problemy żołądkowo-jelitowe; hydrolizowana soja lub MSG itp.

  1.  Wysoka zawartość sodu

Surimi może mieć niską zawartość tłuszczu, ale ma wysoką zawartość sodu – tylko 2 kawałki zawierają 20% zalecanej dziennej wartości sodu.

  1.  Nie najlepsze źródło białka

Surimi to głównie ryby, co oznacza, że ​​dostarcza dużo białka, ale soczewica ma 3 razy więcej białka w masie; ser i tuńczyk 5 razy więcej. Innymi słowy, surimi mają niższe wartości odżywcze.

Zobacz także: