Istnieje kilka powodów, dla których surimi – imitacja paluszków krabowych zawiniętych w plastikowe opakowania to ulubiona przekąska wielu osób. Po pierwsze wyglądają jak krab, nawet smakują jak kraby, ale co ważniejsze są bardziej dostępne i tańsze niż kraby.
Jednak ta imitacja żywności jest daleka od prawdziwości pod względem zawartości, wartości odżywczej i korzyści zdrowotnych.
Z czego składa się mięso imitujące mięso kraba?
Surimi to „mięso mielone”. Pałeczki surimi są wytwarzane z ryb białych, takich jak Pollock (daje to konsystencję gęstej żywności) oraz szereg innych składników, które poprawiają ich smak i sprawiają, że przypominają mięso kraba.
Rzućmy okiem na niektóre z najbardziej wątpliwych składników:
- Chlorek potasu
Substancja ta jest substytutem soli powiązanym z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi, osłabieniem mięśniowym i paraliżem oraz nudnościami i wymiotami przy dużych dawkach.
- Inozynian disodu i guanylan
Są to wzmacniacze smaku stosowane razem z glutaminianem sodu (MSG). Producenci często używają różnych form podobnych chemikaliów, więc nie muszą wymieniać MSG na etykiecie, ponieważ wiele osób próbuje tego uniknąć.
- Pirofosforan sodu
Jest to krystaliczny dodatek do żywności stosowany do utrzymywania poziomu kwasowości i wiązania innych składników. „Raporty wykazały, że (tetra) pirofosforan sodu jest dwukrotnie bardziej toksyczny niż sól kuchenna po spożyciu doustnym. Jest źródłem fosforu jako składnika odżywczego. Ponieważ jego metody produkcji i skutki uboczne są stosunkowo mało znane, należy unikać spożywania. Niektóre osoby mogą odczuwać skurcze żołądka i dyskomfort .”
- Karmin
Karmin wytwarzany jest ze zmiażdżonych chrząszczy kaczych, które są czerwone. Substancja ta jest używana, aby surimi miało czerwoną barwę jak krab na zewnątrz. Jednak karmin był również powiązany z alergiami i wieloma problemami dietetycznymi.
-
- Inne składniki
Inne sporne składniki surimi to sorbitol, który jest formą cukru (nie jest on określony na etykiecie, czy jest to naturalnie występujący lub syntetyczny; karagen, który jest ekstraktem z wodorostów, który mimo że jest produktem naturalnym nadal powoduje stany zapalne i problemy żołądkowo-jelitowe; hydrolizowana soja lub MSG itp.
- Wysoka zawartość sodu
Surimi może mieć niską zawartość tłuszczu, ale ma wysoką zawartość sodu – tylko 2 kawałki zawierają 20% zalecanej dziennej wartości sodu.
- Nie najlepsze źródło białka
Surimi to głównie ryby, co oznacza, że dostarcza dużo białka, ale soczewica ma 3 razy więcej białka w masie; ser i tuńczyk 5 razy więcej. Innymi słowy, surimi mają niższe wartości odżywcze.