Zastanawialiście się kiedyś czy pomidor to warzywo czy owoc? W tym artykule odkrywamy, czy pomidory są owocami czy warzywami, i dlaczego czasem są zdezorientowane z jednego lub drugiego.
Jaka jest różnica między owocem a warzywem?
Naturalnie owoce i warzywa przyciągają wiele uwagi, ponieważ są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika.
Chociaż mają ze sobą wiele wspólnego, owoce i warzywa mają również wyraźne różnice.
Jednak różnice te będą się znacznie różnić w zależności od tego, czy rozmawiasz z rolnikiem czy z szefem kuchni.
Klasyfikacja botaniczna
Klasyfikacja botaniczna owoców i warzyw opiera się przede wszystkim na strukturze i funkcji danej części rośliny.
Owoce powstają z kwiatów, mają nasiona i pomagają w procesie rozmnażania rośliny. Niektóre typowe owoce to jabłka, brzoskwinie, jagody i maliny.
Z drugiej strony warzywa to korzenie, łodygi, liście lub inne pomocnicze części rośliny. Niektóre znane warzywa to szpinak, sałata, marchew, buraki i seler.
Kulinarna klasyfikacja pomidorów
Jeśli chodzi o gotowanie, system klasyfikacji owoców i warzyw zmienia się znacząco w porównaniu do sposobu w jaki są kategoryzowane są botanicznie.
W praktyce kulinarnej owoce i warzywa są wykorzystywane i stosowane głównie w oparciu o ich profile smakowe.
Ogólnie rzecz biorąc, owoc ma miękką konsystencję i stoi po słodkiej stronie. Może być również nieco cierpki . Najlepiej nadaje się do deserów, ciastek, koktajli, dżemów lub zjedzonych jako przekąska.
Warzywo ma zwykle mdły i ewentualnie gorzki smak. Zwykle ma twardszą konsystencję niż owoce i chociaż niektóre z nich zjadamy na surowo może wymagać gotowania. Najlepiej nadają się do pikantnych dań, takich jak gulasze, sałatki i zapiekanki.
Botanicznie pomidory są owocami
Według nauki pomidory są owocami. Wszystkie owoce mają pojedyncze nasiona lub wiele nasion wewnątrz i rosną z kwiatu rośliny.
Podobnie jak inne prawdziwe owoce, pomidory tworzą się z małych żółtych kwiatów na winorośli i naturalnie zawierają wiele nasion. Nasiona te można później zebrać i wykorzystać do produkcji większej liczby pomidorów.
Co ciekawe niektóre nowoczesne odmiany roślin pomidora zostały celowo uprawiane w celu zaprzestania produkcji nasion. Nawet w takim przypadku pomidor jest nadal uważany za owoc rośliny pod względem botanicznym.
Pomidory często są klasyfikowane jako warzywa
Duża część zamieszania związana jest z tym czy pomidor to warzywo czy owoc, a wszystko to pochodzi ze wspólnych kulinarnych zastosowań pomidorów.
Gotowanie jest tak samo sztuką, jak nauką, która ustępuje miejsca większej elastyczności, jeśli chodzi o klasyfikację różnych produktów spożywczych.
Podczas gotowania pomidory są zwykle używane osobno lub w połączeniu z innymi prawdziwymi warzywami w pikantnych daniach. W rezultacie zyskały reputację warzyw, mimo, że są technicznie owocem według standardów naukowych.
Taka była metoda klasyfikacji zastosowana przez Sąd Najwyższy USA w 1893 r. podczas sporu prawnego z importerem pomidorów, który twierdził, że jego pomidory powinny być uważane za owoce, aby uniknąć wyższych podatków.
To właśnie w tym przypadku sąd orzekł, że pomidor zostanie zaklasyfikowany jako warzywo na podstawie jego zastosowań kulinarnych zamiast jego botanicznej kategoryzacji jako owocu.
Pomidory nie są jedyną żywnością, która zmaga się z tego rodzaju kryzysem tożsamości. W rzeczywistości jest dość powszechne dla roślin zaklasyfikowanych botanicznie jako owoce do wykorzystania jako warzywa w praktyce kulinarnej.
Inne owoce, które często są uważane za warzywa, obejmują:
- Ogórek
- Strąki grochu
- Papryka
- Bakłażan
Chociaż są one znacznie mniej powszechne, czasami warzywa są wykorzystywane bardziej jak owoce w pewnych kulinarnych scenariuszach.
Na przykład rabarbar jest często zawarty w przepisach na słodkie desery, nawet jeśli jest to warzywo. Jest to również widoczne w innych potrawach, takich jak ciasto marchewkowe lub słodkie placki ziemniaczane.
Pomidor to warzywo czy owoc końcowe przemyślenia
Pomidory są określane botanicznie jako owoce, ponieważ powstają z kwiatów i zawierają nasiona.
Mimo to są one najczęściej używane jak warzywa w kuchni. W rzeczywistości Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych orzekł w 1893 roku, że pomidory powinny być klasyfikowane jako warzywa na podstawie ich zastosowań kulinarnych.
Nierzadko zdarza się, że praktyki kulinarne zacierają naukowe definicje tego, co stanowi owoc lub warzywo. Wiele roślin, które są uważane za warzywa to w rzeczywistości owoce.
Jeśli rozmawiasz z rolnikiem lub ogrodnikiem to są owoce. Jeśli rozmawiasz z szefem kuchni są warzywami. Bez względu na to są one smacznym i pożywnym dodatkiem do każdej diety.