Poznaj owoc znacznie obniżający poziom cukru we krwi

Gwałtowny wzrost zachorowań na cukrzycę uwypuklił pilną potrzebę poprawy środków zapobiegawczych, a znaczenie diety jest nie do przecenienia. Jedna z jagód, spożywana w małych porcjach, może pomóc w uniknięciu tej choroby.

[quads id=8]

Dane liczbowe dotyczące cukrzycy są zatrważające, a naukowcy wskazują palcem na rosnące wskaźniki otyłości. Na szczęście odkryto wiele antidotum na ten stan, z których wiele zawiera naturalne składniki. Jagody okazały się niezwykle korzystne w zapobieganiu cukrzycy, ponieważ są pełne przeciwutleniaczy. W szczególności czarna porzeczka obniża poziom cukru we krwi, pomagając uniknąć choroby.

czarna porzeczka

Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetyków, błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w jagodach czynią z nich superżywność dla cukrzyków.

[quads id=10]

Liczne jagody zostały powiązane z poprawą kontroli cukru we krwi, ale według jednego z badań, czarna porzeczka może oferować „korzystne” efekty, które mogą odeprzeć cukrzycę w czasie.

Science Daily wyjaśnia: „Czarne jagody, bogate w antocyjany, wydają się łagodzić odpowiedź glukozy we krwi na dodany cukier, w porównaniu do produktu kontrolnego mającego tę samą ilość cukru. Ten sam efekt wykazuje antocyjanina wyekstrahowana z czarnej porzeczki.

[quads id=9]

Związki polifenolowe mogą spowalniać wchłanianie glukozy z jelita cienkiego poprzez interakcję z enzymami trawiącymi węglowodany i białkami transportującymi glukozę. Ponadto, związki polifenolowe mogą zmniejszać stres oksydacyjny i stan zapalny.

W jednym z badań prowadzonych przez University of Eastern Finland, naukowcy przyjrzeli się próbie 26 zdrowych uczestników, którzy spożywali szereg produktów testowych podczas zestawu czterech wizyt.

[quads id=5]

Woda z cukrem była spożywana jako produkt kontrolny, podczas gdy produkty testowe obejmowały przecier z czarnej porzeczki z dodatkiem cukru, produkt z czarnej porzeczki zawierający fermentowaną quinoa i produkt z czarnej porzeczki bez czarnych porzeczek.

Wszystkie produkty, łącznie z kontrolnym, zawierały 31 gramów węglowodanów i podobne składniki cukrowe. Próbki krwi były pobierane przed posiłkiem, a następnie 15, 30, 45, 60, 90, 120 i 180 minut po posiłku. Badacze sprawdzali poziom glukozy, insuliny i wolnych kwasów tłuszczowych.

[quads id=4]

Stwierdzili, że w porównaniu z produkcją kontrolną, oba produkty zawierające czarną porzeczkę przyniosły pozytywną odpowiedź.

Wyniki, opublikowane w British Journal of Nutrition, poparły wcześniejsze ustalenia dotyczące korzystnego wpływu czarnej porzeczki na odpowiedź glukozy we krwi po posiłku, wykazując efekt przy mniejszej wielkości porcji.

[quads id=3]

Science Daily dodał: „W dłuższym okresie czasu, mniejsze wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi oraz poprawa wrażliwości na insulinę, mogą zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.”

Czarna porzeczka zawiera wysoki poziom manganu, który poprzednie badania potwierdziły, że ma wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. Co więcej, WebMD wyjaśnia, że związki te mogą pomóc w prawidłowym wydzielaniu insuliny i pomóc wyrównać poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

[quads id=7]

Ogólnie rzecz biorąc, owoce i warzywa są korzystne dla diabetyków, ponieważ promują sytość, która może ograniczyć apetyt na słodkie pokarmy. Inne istotne zasady unikania cukrzycy obejmują zamianę słodkich napojów na wodę, kawę lub herbatę. Co więcej, należy również wybierać zdrowe tłuszcze zamiast tłuszczów trans i nasyconych.


ZOBACZ TAKŻE