Pragnienie niektórych pokarmów może być oznaką demencji, sugerują badania

Od deserów po chipsy, niektóre zachcianki na jedzenie mogą być sygnałem ostrzegawczym otępienia czołowo-skroniowego.

Demencja nie opisuje tylko jednej konkretnej choroby, ale zbiór stanów charakteryzujących się upośledzoną zdolnością do zapamiętywania, myślenia lub podejmowania decyzji, które przeszkadzają w wykonywaniu codziennych zadań.

Chociaż choroba Alzheimera jest najbardziej znanym rodzajem choroby ograbiającej umysł, istnieją również inne choroby mózgu, takie jak otępienie czołowo-skroniowe

Ten typ powoduje problemy z zachowaniem i językiem, ale może również zmienić twoje preferencje żywieniowe.

Niezależnie od tego, czy jest to pobłażliwy batonik czekoladowy, czy tłuste chipsy od czasu do czasu każdy ma ochotę na inne jedzenie.

Jednak zmiany w zachowaniach żywieniowych i preferencjach żywieniowych mogą być oznaką otępienia czołowo-skroniowego.

Według Towarzystwa Alzheimera osoby z tą chorobą mogą „pragnąć słodkich, tłustych potraw lub węglowodanów i zapominają o manierach przy stole.

Organizacja charytatywna dodaje: „Mogą też nie wiedzieć, kiedy przestać jeść, pić alkohol lub palić papierosy”.

Organizacja charytatywna nie jest jedyną, która podkreśla to zachowanie, ponieważ badanie opublikowane w JAMA Neurology zidentyfikowało również dwa zachowania związane z jedzeniem, które są powiązane z chorobą umysłową.

Zespół badawczy wyjaśnił, że obecność zaburzeń odżywiania jest jednym z podstawowych kryteriów diagnozy otępienia czołowo- skroniowego.

Pacjenci z tym typem demencji spożywali „znacząco” więcej węglowodanów i cukru.

W badaniu wzięło udział siedemdziesięciu pięciu uczestników z demencją, z których 47 miało otępienie czołowo-skroniowe, a reszta cierpiała na chorobę Alzheimera. 

Wszyscy uczestnicy musieli wypełnić ankiety, koncentrując się na głodzie i sytości, podczas gdy informacje na temat wskaźnika masy ciała i pomiarów wagi były zbierane prospektywnie.

Porównując wzorce zachowań żywieniowych u pacjentów z tymi dwoma typami demencji, naukowcy zauważyli, że osoby z otępieniem czołowo-skroniowym miały „znaczące” nieprawidłowości w apetycie, nawykach żywieniowych, a także preferencjach żywieniowych.

Pacjenci z tym typem demencji spożywali „znacząco” więcej węglowodanów i cukru.

Chociaż twoje nowe preferencje żywieniowe mogą zawierać wskazówki, otępienie czołowo-skroniowe wywołuje również szereg innych objawów, o których warto wiedzieć.

Według NHS kluczowymi objawami mogą być:

  • Zmiany osobowości i zachowania – zachowanie niewłaściwe lub impulsywne, samolubne lub niesympatyczne, zaniedbywanie higieny osobistej, przejadanie się lub utrata motywacji
  • Problemy językowe – powolne mówienie, trudności z wydawaniem właściwych dźwięków podczas wypowiadania słowa, układanie słów w niewłaściwej kolejności lub nieprawidłowe używanie słów
  • Problemy ze zdolnościami umysłowymi – łatwo się rozpraszają, zmagają się z planowaniem i organizacją
  • Problemy z pamięcią – zwykle pojawiają się później, w przeciwieństwie do bardziej powszechnych form demencji, takich jak choroba Alzheimera.

Służba zdrowia zaleca wizytę u lekarza rodzinnego, jeśli uważasz, że masz objawy choroby mózgu.


ZOBACZ TAKŻE