Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej.

Ponadto jest szeroko stosowany w chińskich i ajurwedyjskich lekach. W rzeczywistości wiele korzyści zdrowotnych związanych z pieprzem cayenne przypisuje się również kapsaicynie.

- Advertisement -

Zawiera również witaminy C, A, B6 i E, potas, mangan, miedź, żelazo i kilka flawonoidów, które zapewniają silne właściwości przeciwutleniające.

Kapsaicyna została zatwierdzona przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków do stosowania w produktach dostępnych bez recepty i można ją znaleźć w kremach i maściach.

Regularne spożywanie bardzo małej ilości pieprzu cayenne jest również korzystne dla twojego zdrowia na wiele sposobów.

Oto 10 najważniejszych korzyści dla zdrowia z pieprzu cayenne.

1. Łagodzi ból stawów i mięśni

Kapsaicyna w pieprzu cayenne wykazuje działanie przeciwzapalne, które pomaga zmniejszyć ból i stany zapalne.

Zapobiega również aktywacji przekaźników bólu mózgu, co z kolei zmniejsza uczucie bólu. Czy to obolałe stawy, czy delikatne mięśnie, pieprz cayenne jest bardzo skuteczny.

Dostępne bez recepty kremy lub maści zawierające od 0,025 do 0,075 procent oczyszczonej kapsaicyny są zalecane przez ekspertów w dziedzinie zdrowia, aby złagodzić ból i tkliwość z powodu zapalenia kości i stawów, ból stawów spowodowany zapaleniem stawów, ból nerwu z półpaśca, ból po operacji, ból nóg z powodu neuropatii cukrzycowej i nawet ból pleców.


Używając pieprzu cayenne możesz zrobić domową maść łagodzącą ból.

  1. Wymieszaj ½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne z 2 do 3 łyżeczkami ciepłej oliwy lub oleju kokosowego.
  2. Zastosuj go na bolesne stawy i mięśnie.
  3. Pozostawić na 20 minut, a następnie spłukać.
  4. Powtarzaj raz dziennie, aż ból zniknie.

Uwaga: Nigdy nie używaj pieprzu cayenne na podrażnionej skórze.

2. Zapobiega zakrzepom krwi

Kapsaicyna w pieprzu cayenne działa jak silny przeciwutleniacz i pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne, aby zapewnić prawidłowy przepływ krwi w całym ciele i narządach.



Zachęca nawet do aktywności fibrynolitycznej i zapobiega czynnikom, które prowadzą do tworzenia się skrzepów krwi.

Przy prawidłowym krążeniu krwi zmniejsza się ryzyko powstania zakrzepów krwi i kilka problemów z sercem.

Kapsaicyna pomaga także w redukcji trójglicerydów i lipoprotein o małej gęstości (LDL lub „zły” cholesterol), dwóch głównych czynników ryzyka chorób serca. Pomaga nawet obniżyć ciśnienie krwi i pozbyć się blokady w tętnicach i żyłach.

  1. Wymieszaj ½ łyżeczki proszku pieprzu cayenne w 1 szklance ciepłej wody.
  2. Dodaj 2 łyżki stołowe surowego, niefiltrowanego octu jabłkowego i 1 łyżkę stołową surowego miodu i dokładnie wymieszaj.
  3. Pij tę mieszankę dwa razy dziennie.

3. Wspiera utratę wagi

Ten pikantny składnik pomaga zmniejszyć apetyt. Oznacza to mniej kalorii w ciągu dnia, co pomaga w osiągnięciu celu odchudzania.

Dodatkowo będąc doskonałym metabolicznym stymulatorem, pieprz cayenne pomaga organizmowi szybciej spalać nadmiar tłuszczu.

Ponadto wspomaga trawienie i wchłanianie składników odżywczych, które są niezbędne do utrzymania zdrowej masy ciała.

Dodaj ½ łyżeczki pieprzu cayenne do koktajlu, aby zmniejszyć apetyt i spalić kalorie.

4. Wspiera detoksykację

Oprócz utraty wagi, pieprz cayenne wspiera również detoksykację, która z kolei chroni twoje ciało przed chorobami i promuje optymalne zdrowie. Detoksykacja pomaga wątrobie i woreczkowi żółciowemu pozbyć się szkodliwych toksyn w organizmie .

Ponieważ cayenne jest stymulantem krążeniowym, podnosi temperaturę ciała i stymuluje metabolizm, aby usprawnić naturalny proces detoksykacji. Dodatkowo aktywuje gruczoły potowe, kolejny ważny czynnik w detoksykacji.

  1. Wymieszaj sok z 1 cytryny, ½ łyżeczki proszku pieprzu cayenne i miodu (według smaku) w szklance ciepłej wody.
  2. Pić codziennie na pusty żołądek przez okres 1 tygodnia.
  3. Powtórz ponownie po miesiącu.

5. Leczy ból gardła

Kapsaicyna działa jako naturalny środek zmniejszający przekrwienie, aby uwolnić się od stanu zapalnego, a nawet kontrolować produkcję śluzu w drogach nosowych. Dodatkowo pomaga wyeliminować infekcje.

  • Wymieszaj ½ łyżeczki proszku pieprzu cayenne w 1 szklance gorącej wody. Używaj tego pikantnego eliksiru do płukania gardła, 3-4 razy dziennie, aż do ustąpienia bólu gardła.

Uwaga: te środki zaradcze nie są zalecane dla małych dzieci.

6. Zapobiega nowotworom

Może pomóc w zapobieganiu nowotworom płuc, wątroby, prostaty, piersi i skóry. To znowu jest związane z dobroczynnością kapsaicyny, która indukuje komórki nowotworowe do zabicia się w procesie zwanym apoptozą.

W badaniu z roku 2006 opublikowanym w raporcie Cancer Research stwierdzono, że kapsaicyna hamuje wzrost niezależnych od androgenów komórek raka prostaty p53 u zwierząt. Jednak nadal potrzebne są dalsze badania w celu ustalenia, czy korzyści kapsaicyny dotyczą ludzi.

Po prostu dodaj do swojej codziennej diety trochę pieprzu cayenne, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka .

7. Łagodzi ból głowy

Niezależnie od tego, czy cierpisz na napięcie, migrenę, czy klasterowy ból głowy możesz zmniejszyć ból za pomocą pieprzu cayenne.

Kapsaicyna oferuje zdolności łagodzenia bólu i uzdrawiające moce. Jest bardzo skuteczny w bólu migrenowym. Kapsaicyna zmniejsza czynnik agregacji płytek krwi, który jest często odpowiedzialny za wystąpienie migrenowych bólów głowy poprzez ograniczenie przepływu krwi w głowie.

Możesz również uzyskać ulgę od bólu głowy klastra z żelami na bazie kapsaicyny lub maściami.

8. Zwalcza przeziębienie

Pieprz Cayenne działa również jako środek przeciw przeziębieniom i grypie i zapewnia szybką ulgę od objawów przeziębienia i grypy.

Ognisty efekt cayenne pomaga pobudzić wydzielanie, co z kolei łagodzi przekrwienie błony śluzowej nosa i zatkania zatok. To nawet indukuje kichanie, aby pozbyć się śluzu i alergenów w zatokach.

  • Wymieszaj ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i zmielonego imbiru z 1 łyżką miodu i surowego, niefiltrowanego octu jabłkowego. Dodaj 1/2 szklanki ciepłej wody do mikstury i pij ją dwa razy dziennie.

9. Łuszczyca

Miejscowe stosowanie kapsaicyny jest skuteczne w leczeniu łuszczycy. Jej właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne znacząco poprawiają swędzenie i inne objawy. Dodatkowo będąc środkiem przeciwbakteryjnym pomaga zapobiegać infekcji.

Badanie z 1993 roku opublikowane w Journal of American Academy of Dermatology stwierdza, że ​​miejscowe stosowanie kapsaicyny skutecznie leczy świąd.

Nakładaj krem ​​lub balsam na bazie kapsaicyny na dotknięty obszar kilka razy dziennie. Zwykle trwa to od 3 do 7 dni zanim zauważysz poprawę stanu skóry.

Uwaga: Nie należy nakładać go na wrażliwe miejsca w pobliżu oczu i błon śluzowych i zawsze dokładnie myć ręce po użyciu kapsaicyny.

10. Poprawia zdrowie jamy ustnej

Pieprz kajeński jest doskonałym środkiem wspomagającym zdrowie jamy ustnej i zapobiegającym chorobom dziąseł, które mogą obejmować zapalenie dziąseł i przyzębia. Czy to obrzęk dziąseł, ból zęba, nieświeży oddech, krwawiące dziąsła lub suchość w jamie ustnej, pieprz cayenne może pomóc w rozwiązaniu tych problemów jamy ustnej.

Ma właściwości przeciwbólowe, które mogą zmniejszyć ból i obrzęk dziąseł . Ponieważ pobudza wytwarzanie śliny może nawet leczyć suchość w ustach i nieświeży oddech.

  1. Umieść 2 lub 3 krople nalewki z pieprzu cayenne na szczotecce.
  2. Użyj go do umycia dziąseł nprzez kilka minut.
  3. Dokładnie wypłucz usta wodą.
  4. Zastosuj 2 lub 3 razy w tygodniu, aby zapobiec problemom z zębami.

Ostrzeżenia i środki bezpieczeństwa

  • Nigdy nie nakładaj kremu kapsaicyny na otwarte rany. Unikaj kontaktu z oczami, nosem i ustami.
  • Nie należy stosować kremów kapsaicynowych u dzieci poniżej 2 roku życia.
  • Po nałożeniu kremu kapsaicyny należy umyć ręce.
  • Nie używaj poduszki grzejnej ani gorącego prysznica przed lub po użyciu kremu z kapsaicyną.
  • Zawsze skonsultuj się z lekarzem przed użyciem suplementu zawierającego kapsaicynę.

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...