Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw.

Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegać infekcjom dróg moczowych i chronić przed rakiem.

- Advertisement -

Oprócz poprawy zdrowia możesz użyć tego popularnego składnika z kuchni, aby poprawić swoje piękno.

Pomidory to ogromny rezerwuar właściwości poprawiających piękno.

Zawierają one wysoki poziom likopenu, silnego przeciwutleniacza, który ma cudowne korzyści dla skóry. Likopen chroni skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV), opóźniając w ten sposób starzenie się skóry i chroniąc przed rakiem skóry.

Zawierają również witaminy C i A, a także właściwości chłodzące i ściągające. Pomidory potrafią zdziałać cuda dla twojej skóry i włosów.

Oto 10 najważniejszych zalet pomidorów.

1. Leczą trądzik

Pomidory zawierają kwas salicylowy, który jest skuteczny w leczeniu trądziku. Kwas salicylowy pomaga wysuszyć trądzik.

Cierpki charakter pomidorów pomaga również wchłonąć nadmiar oleju ze skóry, co pomaga złagodzić trądzik. Dodatkowym atutem pomidorów są naturalne właściwości rozjaśniające skórę, które mogą pomóc w rozjaśnieniu blizn potrądzikowych.


  • Rozetrzyj dojrzałego pomidora i rozprowadź jego miazgę na dotkniętym obszarze. Pozostaw na skórze przez 20 do 30 minut, a następnie spłucz letnią wodą. Powtarzaj 2 lub 3 razy dziennie.

2. Zamykają pory

Ponieważ otwarte pory zapewniają łatwy dostęp do brudu zwiększają szanse na wypryski i trądzik. Jeśli masz otwarte pory na twarzy, użyj pomidory, aby je zmniejszyć.

Pomidory działają jak naturalny środek ściągający, który pomaga napinać skórę i zmniejszać pory. Oprócz zmniejszania porów, pomidory pomagają nawet rozjaśnić ciemne plamy, dzięki czemu skóra staje się jaśniejsza i młodsza.

  1. Do miski wlej 1 łyżkę soku pomidorowego.
  2. Wymiesza z kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny.
  3. Po spłukaniu twarzy wodą, użyj bawełnianej kulki, aby zastosować tę mieszankę na twarzy, gdzie masz otwarte pory.
  4. Pozostaw miksturę na co najmniej 15 minut.
  5. Spłucz ją zimną wodą, a następnie osusz skórkę czystym, miękkim ręcznikiem.
  6. Użyj tego zabiegu dwa razy w tygodniu.

3. Kontroluje wydzielanie nadmiaru oleju



Jeśli masz tłustą skórę, możesz zarządzać nadmiernym wydzielaniem oleju na twarzy za pomocą pomidorów.

Pomidory zawierają naturalne właściwości redukujące i ściągające, które pomagają usunąć nadmiar oleju ze skóry. Oprócz eliminowania nadmiaru oleju pomidory skutecznie zwalczają trądzik i bledną skazy.

  • Przekrój pomidora na pół i przetrzyj połówkami pomidora skórę. Pozostaw sok na skórze przez co najmniej 15 minut. Spłucz ją zimną wodą, a następnie osusz skórę miękkim ręcznikiem. Zrób to raz dziennie.

4. Poparzenia słoneczne

Wysoka zawartość likopenu w pomidorach nie tylko chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, ale także chłodzi skórę i neutralizuje jej powierzchnię.

Oprócz stosowania zewnętrznego korzystne jest również regularne przyjmowanie pokarmów.

Badanie z 2001 roku opublikowane w Journal of Nutrition donosi, że dietetyczna pasta pomidorowa chroni przed indukowanym światłem ultrafioletowym.

  • Umieść 2 duże pomidory i ½ szklanki jogurtu w mikserze i zmieszaj w gładką masę. Zastosuj pastę na całym obszarze oparzenia. Zaczekaj 10 do 15 minut, a następnie przemyj ją zimną wodą. Powtarzaj raz dziennie.

5. Usuwa skazy

Przebarwienia mogą wystąpić w dowolnym miejscu na ciele w postaci przebarwień skóry lub ciemnych plam. Teraz możesz łatwo usuwać przebarwienia w domu używając pomidorów.

Pomidory są bardzo skuteczne w leczeniu niedoskonałości spowodowanych przez zatkane pory ze względu na ich właściwości ściągające i rozjaśniające skórę.

  1. Wymieszaj 2 łyżeczki miąższu pomidora z 1 łyżeczką płatków owsianych i jogurtów.
  2. Delikatnie pocierać dotknięte miejsca i pozostawić na 20 minut.
  3. Spłucz zimną wodą.
  4. Powtarzaj raz lub dwa razy w tygodniu.

6. Rozjaśniają koloryt skóry

Pomidory są uważane za naturalny środek wybielający i są bardzo pomocne w rozjaśnianiu kolorytu skóry.

Ponadto zawartość witaminy C wspomaga produkcję kolagenu i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest to ważne dla świecącej i pięknej skóry.

  • Przygotuj maskę z 3 łyżek soku pomidorowego, 1 łyżki soku z cytryny i 2 łyżek śmietanki mlecznej. Zastosuj tę maskę na twarzy i szyi. Pozostawić na 15 minut, a następnie zmyć zimną wodą. Używaj go dwa razy w tygodniu.

7. Usuwa martwe komórki skóry

Martwe komórki skóry, które gromadzą się na powierzchni skóry, mogą zabrać blask Twojej skórze. Pomidory mogą z łatwością złuszyć martwe komórki skóry, dzięki czemu Twoja skóra staje się czysta i promienna.

Dodatkowo, odżywcze właściwości witamin A, C i K poprawią Twoją skórę.

  • Pokrój świeżego pomidora na 2 kawałki. Posyp cukrem pudrem na jednym z kawałków i potrzyj go na twarz za pomocą okrągłych ruchów.

8. Opóźnia starzenie się skóry

Właściwości przeciwutleniające pomidorów zmniejszają szkodliwe działanie wolnych rodników w organizmie, dzięki czemu skóra staje się młoda i zdrowa.

Będąc bogatym źródłem likopenu, pomidory pomagają skórze wchłonąć więcej tlenu co opóźnia starzenie się skóry i zmniejsza jej podatność na zmarszczki.

  1. Włóż 1 pokrojonego pomidora i 1 dojrzałe awokado do blendera i zmiksuj w gładką masę.
  2. Nałożyć mieszaninę na twarz.
  3. Pozostaw na co najmniej 20 do 30 minut.
  4. Spłucz ją letnią wodą i delikatnie osusz twarz miękkim ręcznikiem.
  5. Używaj tej maski raz w tygodniu.

Wypij też codziennie szklankę soku pomidorowego, aby odżywić skórę od wewnątrz.

9. Tłuste włosy

Kwaśna natura pomidorów pomaga zrównoważyć poziom pH skóry głowy co jest ważne dla kontrolowania nadmiernego wydzielania oleju.

Pomaga nawet pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, który jest częstym objawem tłustych włosów.

  1. Po umyciu włosów nałóż świeży sok pomidorowy na skórę głowy.
  2. Pozostaw na 10 minut.
  3. Opłucz włosy chłodną wodą.
  4. Zrób to raz lub dwa razy w tygodniu.

Ten zabieg na włosy jest również skuteczny w zwalczaniu łupieżu.

10. Wspomagają zdrowie włosów

Pomidory mogą nawet sprawić, że Twoje włosy wyglądają lepiej. Zawarte w nich witaminy mogą pomóc wzmocnić włosy i pobudzić wzrost włosów.

Pomagają one zrównoważyć poziom pH we włosach, co jest ważne dla zdrowych włosów. Mogą nawet dodać naturalny połysk do matowych, pozbawionych życia konńcówek.

  • Wymieszaj 2 pomidory, 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i 2 łyżeczki żelu aloesowego. Zastosuj tę pastę na skórze głowy. Załóż czepek na 30 minut, a następnie umyj włosy jak zwykle. Użyj tej maski do włosów raz w tygodniu.

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych marchwi

Eksperci ds. Zdrowia uważają marchew za jedną z najlepszych zdrowych składników spożywczych. Marchew zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K i B8,...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Zaskakujące korzyści zdrowotne wynikające z zielonej herbaty

Istnieje wiele powodów, dla których zielona herbata była przez stulecia ważną częścią azjatyckich kultur. Ten napój jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...