Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach – zielonej, białej i fioletowej.

Niezależnie od rodzaju szparagi są smaczne i powszechnie są podawane jako przystawka.  Szparagi dzięki profilowi ​​odżywczemu są pełne korzyści zdrowotnych.

Zawiera witaminy takie jak A, B1, B2, B3, B6, C, E i K. Mają również minerały takie jak żelazo, kwas foliowy, wapń, potas, cynk, magnez, mangan, fosfor i aminokwasy. Ponadto ma dobrą ilość błonnika, węglowodanów, białka i zdrowego tłuszczu.

Inną dobrą rzeczą jest to, że mają niską kaloryczność i zawartość sodu oraz wysoką zawartość wody. Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne należy również wspomnieć o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających.

Jedną z wad szparagów jest to, że mogą powodować silny i nieprzyjemny zapach moczu. Podczas trawienia jego siarkowe aminokwasy rozkładają się na śmierdzące składniki chemiczne powodując nieprzyjemny zapach moczu.

Również związki takie jak fruktany i rafinoza obecne w szparagach mogą powodować gazy.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych ze szparagów.

1. Zapobiegają rakowi

Szparagi pomagają rozkładać substancje rakotwórcze i inne szkodliwe związki, takie jak wolne rodniki. Zmniejsza to ryzyko wielu postaci raka, takich jak rak kości, piersi, okrężnicy, krtani i płuc.

Co więcej są bogate w glutation, detoksykujący związek, który może pomóc w niszczeniu czynników rakotwórczych. Badanie z 2004 roku opublikowane w Journal of Nutrition donosi, że niedobór glutationu przyczynia się do stresu oksydacyjnego, który odgrywa kluczową rolę w starzeniu się i patogenezie wielu chorób, w tym różnych nowotworów.

2. Wspomagają trawienie

Błonnik pokarmowy i właściwości przeczyszczające szparagów pomagają przenosić pokarm przez jelitoi. Jest to kluczowy czynnik powstrzymujący wzdęcia i zaparcia.

Co więcej to zielone warzywo zawiera inulinę, prebiotyk, który nie jest rozkładany i trawiony, dopóki nie dotrze do jelita grubego.

Tam pomaga karmić dobre bakterie w układzie trawiennym co poprawia zdrowie układu trawiennego, a nawet pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

Jego wysoka zawartość wody pomaga również zapobiegać zaparciom i utrzymać zdrowy przewód pokarmowy.

3. Utrzymują kości w zdrowiu

Będąc bogate w witaminę K szparagi odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu wysokiej gęstości kości. Naprawiają nawet stawy uszkodzone przez zużycie. To z kolei zmniejsza ryzyko problemów, takich jak osteoporoza i choroba zwyrodnieniowa stawów.

Badanie z 2001 roku opublikowane w Nutrition pokazuje, że witamina K może modulować metabolizm kości. Wpływa także korzystnie na równowagę wapniową, kluczowy minerał w metabolizmie kości.

Inne badanie opublikowane w Nutrition of Clinical Practice w 2007 roku wskazuje, że witamina K ma pozytywny wpływ na gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko złamania.

4. Wspiera zdrowie serca

Doskonałe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne szparagów sprawiają, że są one bardzo korzystne dla twojego serca.

Witamina B w szparagach pomaga utrzymać zdrowy poziom homocysteiny, co pomaga zapobiegać poważnym zaburzeniom kardiologicznym.

Ponadto zawartość witaminy K wspomaga zdrowie serca zapobiegając stwardnieniu tętnic.

Będąc naturalnym lekiem moczopędnym to zielone warzywo jest bardzo korzystne dla tych, którzy mają wysokie ciśnienie krwi lub inne choroby związane z sercem.

5. Zdrowie mózgu

Pomagają także mózgowi w walce z zaburzeniami poznawczymi. Wysoka zawartość kwasu foliowego i witaminy B12 w szparagach odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu zaburzeniom poznawczym.

Badanie z 2016 roku opublikowane w JAMA Psychiatry podkreśla związek pomiędzy niskim poziomem witaminy B12, a starzeniem się mózgu.

Jednak potrzeba więcej badań, aby określić znaczenie suplementacji witaminy B12 w spowolnieniu starzenia się mózgu u osób starszych.

Regularne spożywanie szparagów może chronić mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi, które wpływają na neurony w mózgu. Niektóre z chorób neurodegeneracyjnych to choroba Alzheimera, Parkinsona i Huntingtona.

6. Zapobiegają wadom wrodzonym

Jeśli jesteś w ciąży to zdecydowanie powinieneś uwzględnić szparagi w swojej diecie.

Kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla kobiet w ciąży, a szparagi są bogatym źródłem tego składnika odżywczego.

Badanie z 2011 r. opublikowane w Journal of Ciąża stwierdza, że ​​spożycie kwasu foliowego przez wszystkie ciężarne kobiety zmniejsza wady cewy nerwowej u płodów o 79 procent.

Dodatkowo żelazo w szparagach wspiera ogólny wzrost dziecka.

7. Regulują poziom cukru we krwi

Szparagi to potężna broń kulinarną, która pozwala kontrolować poziom cukru we krwi i kontrolować cukrzycę.

Witaminy z grupy B zwiększają produkcję insuliny, hormonu, który wspomaga wchłanianie glukozy. Zawiera również chrom, śladowy minerał, który zwiększa zdolność insuliny do przenoszenia glukozy z krwioobiegu do komórek.

8. Służy jako naturalny środek moczopędny

Szparagi są doskonałym naturalnym środkiem moczopędnym. Promuje produkcję moczu, co zwiększa wydalanie nadmiaru soli i płynów z organizmu. To z kolei zmniejsza ryzyko infekcji dróg moczowych i innych schorzeń dróg moczowych.

Własności moczopędne szparagów są również korzystne dla osób cierpiących na obrzęk, który jest wynikiem nadmiernego gromadzenia się płynów w tkankach organizmu.

9. Zachowują zdrową wizję

Szparagi są również dobre dla twoich oczu. Zawarta w nich witamina A pomaga twoim siatkówkom absorbować światło w celu przetworzenia obrazów i wysłania ich do mózgu. Jest to niezbędne dla zdrowego widzenia.

Niedobór witaminy A może przyspieszyć początek utraty wzroku związanej z wiekiem z powodu osłabienia siatkówki w miarę upływu czasu.

Zawiera również zeaksantynę, karotenoid, który jest dobry dla zdrowia oczu. Zeaksantyna działa jak filtr przeciwsłoneczny, aby chronić oczy przed uszkodzeniem w wyniku nadmiernego narażenia na działanie szkodliwych promieni ultrafioletowych (UV).

W rzeczywistości odgrywa rolę ochronną przeciwko zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmy.

10. Walczą ze starzeniem

Są bogate w witaminę E, rozpuszczalny w lipidach przeciwutleniacz, który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się objawów , takich jak zmarszczki, zwiotczenie skóry i drobne linie. Chroni nawet tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu skóra wygląda młodziej i zdrowiej.

Szparagi walczą również z zaburzeniami poznawczymi w mózgu i pomagają zapobiegać wielu chorobom, które pojawiają się wraz z wiekiem.

Zobacz Też: