10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach – zielonej, białej i fioletowej.

Niezależnie od rodzaju szparagi są smaczne i powszechnie są podawane jako przystawka.  Szparagi dzięki profilowi ​​odżywczemu są pełne korzyści zdrowotnych.

Zawiera witaminy takie jak A, B1, B2, B3, B6, C, E i K. Mają również minerały takie jak żelazo, kwas foliowy, wapń, potas, cynk, magnez, mangan, fosfor i aminokwasy. Ponadto ma dobrą ilość błonnika, węglowodanów, białka i zdrowego tłuszczu.

Inną dobrą rzeczą jest to, że mają niską kaloryczność i zawartość sodu oraz wysoką zawartość wody. Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne należy również wspomnieć o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających.

Jedną z wad szparagów jest to, że mogą powodować silny i nieprzyjemny zapach moczu. Podczas trawienia jego siarkowe aminokwasy rozkładają się na śmierdzące składniki chemiczne powodując nieprzyjemny zapach moczu.

Również związki takie jak fruktany i rafinoza obecne w szparagach mogą powodować gazy.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych ze szparagów.


1. Zapobiegają rakowi

Szparagi pomagają rozkładać substancje rakotwórcze i inne szkodliwe związki, takie jak wolne rodniki. Zmniejsza to ryzyko wielu postaci raka, takich jak rak kości, piersi, okrężnicy, krtani i płuc.

Co więcej są bogate w glutation, detoksykujący związek, który może pomóc w niszczeniu czynników rakotwórczych. Badanie z 2004 roku opublikowane w Journal of Nutrition donosi, że niedobór glutationu przyczynia się do stresu oksydacyjnego, który odgrywa kluczową rolę w starzeniu się i patogenezie wielu chorób, w tym różnych nowotworów.

2. Wspomagają trawienie

Błonnik pokarmowy i właściwości przeczyszczające szparagów pomagają przenosić pokarm przez jelitoi. Jest to kluczowy czynnik powstrzymujący wzdęcia i zaparcia.

Co więcej to zielone warzywo zawiera inulinę, prebiotyk, który nie jest rozkładany i trawiony, dopóki nie dotrze do jelita grubego.

Tam pomaga karmić dobre bakterie w układzie trawiennym co poprawia zdrowie układu trawiennego, a nawet pomaga wzmocnić układ odpornościowy.

Jego wysoka zawartość wody pomaga również zapobiegać zaparciom i utrzymać zdrowy przewód pokarmowy.

3. Utrzymują kości w zdrowiu

Będąc bogate w witaminę K szparagi odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu wysokiej gęstości kości. Naprawiają nawet stawy uszkodzone przez zużycie. To z kolei zmniejsza ryzyko problemów, takich jak osteoporoza i choroba zwyrodnieniowa stawów.

Badanie z 2001 roku opublikowane w Nutrition pokazuje, że witamina K może modulować metabolizm kości. Wpływa także korzystnie na równowagę wapniową, kluczowy minerał w metabolizmie kości.

Inne badanie opublikowane w Nutrition of Clinical Practice w 2007 roku wskazuje, że witamina K ma pozytywny wpływ na gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko złamania.

4. Wspiera zdrowie serca

Doskonałe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne szparagów sprawiają, że są one bardzo korzystne dla twojego serca.

Witamina B w szparagach pomaga utrzymać zdrowy poziom homocysteiny, co pomaga zapobiegać poważnym zaburzeniom kardiologicznym.

Ponadto zawartość witaminy K wspomaga zdrowie serca zapobiegając stwardnieniu tętnic.

Będąc naturalnym lekiem moczopędnym to zielone warzywo jest bardzo korzystne dla tych, którzy mają wysokie ciśnienie krwi lub inne choroby związane z sercem.

5. Zdrowie mózgu

Pomagają także mózgowi w walce z zaburzeniami poznawczymi. Wysoka zawartość kwasu foliowego i witaminy B12 w szparagach odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu zaburzeniom poznawczym.

Badanie z 2016 roku opublikowane w JAMA Psychiatry podkreśla związek pomiędzy niskim poziomem witaminy B12, a starzeniem się mózgu.

Jednak potrzeba więcej badań, aby określić znaczenie suplementacji witaminy B12 w spowolnieniu starzenia się mózgu u osób starszych.

Regularne spożywanie szparagów może chronić mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi, które wpływają na neurony w mózgu. Niektóre z chorób neurodegeneracyjnych to choroba Alzheimera, Parkinsona i Huntingtona.

6. Zapobiegają wadom wrodzonym

Jeśli jesteś w ciąży to zdecydowanie powinieneś uwzględnić szparagi w swojej diecie.

Kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla kobiet w ciąży, a szparagi są bogatym źródłem tego składnika odżywczego.

Badanie z 2011 r. opublikowane w Journal of Ciąża stwierdza, że ​​spożycie kwasu foliowego przez wszystkie ciężarne kobiety zmniejsza wady cewy nerwowej u płodów o 79 procent.

Dodatkowo żelazo w szparagach wspiera ogólny wzrost dziecka.

7. Regulują poziom cukru we krwi

Szparagi to potężna broń kulinarną, która pozwala kontrolować poziom cukru we krwi i kontrolować cukrzycę.

Witaminy z grupy B zwiększają produkcję insuliny, hormonu, który wspomaga wchłanianie glukozy. Zawiera również chrom, śladowy minerał, który zwiększa zdolność insuliny do przenoszenia glukozy z krwioobiegu do komórek.

8. Służy jako naturalny środek moczopędny

Szparagi są doskonałym naturalnym środkiem moczopędnym. Promuje produkcję moczu, co zwiększa wydalanie nadmiaru soli i płynów z organizmu. To z kolei zmniejsza ryzyko infekcji dróg moczowych i innych schorzeń dróg moczowych.

Własności moczopędne szparagów są również korzystne dla osób cierpiących na obrzęk, który jest wynikiem nadmiernego gromadzenia się płynów w tkankach organizmu.

9. Zachowują zdrową wizję

Szparagi są również dobre dla twoich oczu. Zawarta w nich witamina A pomaga twoim siatkówkom absorbować światło w celu przetworzenia obrazów i wysłania ich do mózgu. Jest to niezbędne dla zdrowego widzenia.

Niedobór witaminy A może przyspieszyć początek utraty wzroku związanej z wiekiem z powodu osłabienia siatkówki w miarę upływu czasu.

Zawiera również zeaksantynę, karotenoid, który jest dobry dla zdrowia oczu. Zeaksantyna działa jak filtr przeciwsłoneczny, aby chronić oczy przed uszkodzeniem w wyniku nadmiernego narażenia na działanie szkodliwych promieni ultrafioletowych (UV).

W rzeczywistości odgrywa rolę ochronną przeciwko zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmy.

10. Walczą ze starzeniem

Są bogate w witaminę E, rozpuszczalny w lipidach przeciwutleniacz, który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się objawów , takich jak zmarszczki, zwiotczenie skóry i drobne linie. Chroni nawet tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu skóra wygląda młodziej i zdrowiej.

Szparagi walczą również z zaburzeniami poznawczymi w mózgu i pomagają zapobiegać wielu chorobom, które pojawiają się wraz z wiekiem.


loading...
loading...
-70%

PLANUJESZ ZAKUPY?
SKORZYSTAJ Z PROMOCJI

PROMOCJE -70%
Setki promocji i kuponów rabatowych do najpopularniejszych sklepów czeka na Ciebie!
  • UNIKALNE KODY RABATOWE
  • WSPANIAŁE WYPRZEDAŻE I PROMOCJE
  • OSZCZĘDZAJ KUPUJĄC ULUBIONE PRODUKTY

Wybrane dla ciebie

Każdy z nas zaczyna się przejmować swoim wyglądem kiedy to w okolicach brzucha zaczyna się pojawiać tzw. oponka.  Dodatkowo niektórzy ludzie są zbyt leniwi, aby zacząć...
Banany są najczęściej spożywanymi owocami na świecie. Nie tylko są smaczne, ale są one również bogate w witaminę B6, pektyny i potas. Jedzenie bananów...
Świerzb jest bardzo powszechny i ​​każdy może się nim zarazić i to w każdym momencie swojego życia. Należy go szybko leczyć, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się...
Okres grypy i przeziębień jest nadal na naszej drodze. Główne objawy to ból gardła, zatkany nos i katar oraz kaszel, który może być bolesny...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...