Strona główna Właściwości zdrowotne 10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów pochodzą z wielu witamin i składników odżywczych, które zawiera.

Niektóre składniki odżywcze i związki w bananach to węglowodany, witaminy A, C i B6, żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk, sód, potas i naturalne cukry, takie jak sacharoza, fruktoza i glukoza.

Wszystko to sprawia, że ​​banan jest pożywką, która jest integralną częścią zdrowego codziennego trybu życia.

1. Regulują ruchy jelit

Nieregularne wypróżnienia są drażniącym problemem zdrowotnym, który można łatwo rozwiązać poprzez regularne spożywanie bananów.

Banany zawierają dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, który przemieszcza się przez przewód pokarmowy, pochłaniając odpady i powodując ruchy jelit.

Jednak zjadaj banany z umiarem, gdyż spożywając zbyt dużo bananów i zbyt mała ilość wody może przyczyniać się do zaparć. Ponadto jedzenie bananów, które nie są całkowicie dojrzałe, może również powodować zaparcia i gazy.

Jednocześnie banany pomagają leczyć biegunkę, ponieważ zawierają pektynę, rozpuszczalne w wodzie włókno, które działa jako środek żelujący i pomaga wchłaniać płyny w jelitach.

2. Zapewnia naturalną energię

Banany mają unikalną mieszankę witamin, minerałów i węglowodanów, które zapewniają szybkie dostawy naturalnej energii. Ponadto banany mają zdrową mieszankę trzech naturalnych cukrów: glukozy, sacharozy i fruktozy. Połączenie tych cukrów ma ogromny potencjał energetyczny.

Banany są jednym z niewielu owoców, które zawierają zarówno złożone, jak i proste węglowodany. Złożone węglowodany dają wytrzymałość, a proste węglowodany zapewniają energię. Spożywanie tylko dwóch bananów zapewni ci wystarczającą energię do ćwiczeń przez 90 minut.

3. Łagodzi wrzody żołądka

Banany są korzystne dla Twojego zdrowia żołądka na dwa sposoby. Po pierwsze, kilka substancji zawartych w bananach pomaga produkować grubszą ochronną powłokę śluzową w żołądku, która służy jako bariera przeciw kwasom żołądkowym.

Pomagają one również neutralizować kwasowość żywności, która może przyczyniać się do powstawania owrzodzeń.

Po drugie, banany zawierają inhibitory proteazy, które pomagają wyeliminować bakterie w żołądku, co jest jedną z głównych przyczyn wrzodów żołądka.

4. Wspiera zdrowe serce

Banany są bogate w potas, mineralny elektrolit, który jest niezbędny dla twojego serca. Potas przemieszcza się do komórek w całym ciele i pomaga układowi krążenia dostarczać tlen do mózgu. Pomaga to również utrzymać regularne bicie serca i prawidłową równowagę wody w ciele.

Ludzie, którzy mają dietę bogatą w potas, taką jak banany, mogą znacznie zmniejszyć ryzyko udaru, regulować ciśnienie krwi i zapobiegać różnym chorobom serca.

5. Pomaga w utracie wagi

Jeśli szukasz żywności, która może pomóc Ci schudnąć, banany są doskonałym wyborem. Są niskotłuszczowe, a jednocześnie bogate w błonnik i witaminy.

Błonnik pokarmowy w bananach wchłania wodę i zajmuje dużo miejsca w żołądku, dzięki czemu czujesz się pełny przez dłuższy czas.

Co więcej, zwiększają metabolizm dzięki kilku witaminom z grupy B.

6. Leczy niedokrwistość

Banany są dobrym źródłem żelaza dla osób cierpiących na anemię. Niedobór żelaza jest kluczowym czynnikiem w tym stanie zdrowia, a jedzenie bogatych w żelazo produktów pomoże uzupełnić ten niezbędny minerał.

Regularne spożywanie bananów wraz z innymi pokarmami bogatymi w żelazo może stopniowo zmniejszać objawy związane z niedokrwistością, w tym zmęczenie, zawroty głowy, bóle głowy, duszność i szybkie bicie serca.

7. Leczy poranne mdłości

Właściwości bananów mogą przywrócić prawidłowy poziom glukozy we krwi. To z kolei pomaga zwalczyć nudności.

Kobiety w ciąży powinny spożywać banana po przebudzeniu rano i po każdym posiłku. Ponadto banany mają wiele składników odżywczych, które mogą pomóc podnieść nastrój i wspierać rozwój fizyczny nienarodzonego dziecka.

8. Poprawiają zdrowie oczu

Banany zawierają witaminę A, rozpuszczalną w tłuszczach witaminę, która jest niezbędna dla zdrowia oczu. Odpowiednie dzienne spożycie witaminy A zmniejsza również ryzyko ślepoty nocnej.

Według badań opublikowanych w Archives Of Ophthalmology, spożywanie trzech lub więcej porcji bananów dziennie może również zmniejszyć ryzyko związane ze starzeniem się zwyrodnienia plamki żółtej, główną przyczynę utraty wzroku u osób starszych.

9. Leczy ugryzienia komara

Ukąszenia komarów powodują swędzenie i czasami są bolesne. Możesz leczyć te objawy za pomocą skórek od banana.

Masuj wewnętrzną stroną skórki ukąszenie przez około pięć do dziesięciu minut. Pomoże to zmniejszyć swędzenie i obrzęk . W rzeczywistości ten prosty lek często działa lepiej niż kremy lub leki, które można znaleźć w aptece.

10. Pomaga w zarządzaniu depresją

Według ostatnich badań osób cierpiących na depresję, wielu uczestników poczuło się znacznie lepiej po zjedzeniu banana.

Banany zawierają tryptofan, rodzaj białka, które organizm zamienia w serotoninę, co pomaga rozluźnić się, poprawić nastrój i ogólnie sprawić, że poczujesz się szczęśliwszy.

Ponadto, gdy cierpisz na bezsenność z powodu depresji, możesz zjeść banana przed pójściem spać; jego tryptofan pomoże ci lepiej spać.

Banany zawierają również tyrozynę, aminokwas, który zwiększa poziom norepinefryny i dopaminy. Niski poziom tych neuroprzekaźników, które stymulują aktywność mózgu, czujność i koncentrację są często związane z depresją.

zobacz także

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu.Pomaga zapobiegać...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...
Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...
Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas.Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...
Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...
Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych.Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...