10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie.

Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają się w sałatkach,, curry i zupach.

Dodatkowo są sprzedawane jako świeży lub przetworzony produkt i są dostępne przez cały rok na rynku. Kwiaty i łodygi są jadalne, podczas gdy liście o gorzkim smaku są odrzucane.

Warzywa kapustne oferują szeroką gamę korzyści zdrowotnych, a brokuły nie są wyjątkiem.

Zawierają znaczną ilość składników odżywczych, w tym witaminy A i C, kwas foliowy, błonnik, wapń, potas i magnez, które są wyjątkowo dobre dla twojego zdrowia.

Są także bogate w siarkę i kilka silnych przeciwutleniaczy, dodatkowo to warzywo ma bardzo niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Oto 10 najlepszych zalet zdrowotnych brokułów.

1. Zapobiegają rakowi

Kilka badań dowiodło, że brokuły pomagają zapobiegać rakowi. Według naukowców z Instytutu Linus Paulinga na Oregon State University, związek „sulforafanowy” znajdujący się w brokułach pomaga zapobiegać rakowi poprzez złożony mechanizm epigenetyki.

Inne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Johna Hopkinsa pokazuje, że brokuły mogą zapobiec rozwojowi nowotworów o 60 procent i zmniejszyć wielkość guzów o 75 procent.

Brokuły mogą w szczególności utrudniać rozwój raka piersi, macicy, szyjki macicy, prostaty i skóry.

Każdy powinien spożywać co najmniej jedną i pół szklanki brokułów dwa lub trzy razy w tygodniu. Mężczyźni powinni jeść cztery porcje tygodniowo, aby zmniejszyć ryzyko raka prostaty. Jedna porcja brokułów równa się dwóm różyczkom.

2. Regulują ciśnienie krwi

Naukowcy z OHSU School of Medicine odkryli, że brokuły pomagają regulować ciśnienie krwi. Sulforafan, organiczny związek siarki w brokułach, odgrywa kluczową rolę w poprawie metylacji DNA, która jest kluczowa dla normalnej funkcji komórkowej i właściwej ekspresji genów. To z kolei pomaga regulować poziom ciśnienia krwi.

Ponadto magnez, wapń i potas w brokułach pomagają regulować ciśnienie krwi.

Brokuły wraz z innymi kapustowatymi warzywami, takimi jak brukselka, kapusta, kalafior, chrzan i rukola muszą być włączone do diety, aby znormalizować poziomy ciśnienia krwi .

3. Utrzymują zdrowie serca

Naukowcy z National Heart and Lung Institute w Imperial College London udowodnili, że niektóre substancje chemiczne w brokułach wzmacniają naturalny mechanizm obronny, który chroni tętnice przed zatykaniem i atakami serca.

Zawierając duże ilości potasu, witaminy C i przeciwutleniaczy, brokuły poprawiają zdolność pompowania krwi do tętnic, zmniejszają uszkodzenia serca spowodowane niedoborem tlenu i zapewniają wyższy poziom zdrowych dla serca chemikaliów podczas deprywacji tlenu.

Niektóre dowody wskazują również, że regularne spożywanie brokułów może odwrócić szkody spowodowane przez cukrzycę w naczyniach krwionośnych serca.

4. Wspierają detoksykację (oczyszczanie)

Brokuły pomagają również organizmowi w procesie detoksykacji ze względu na obecność składników odżywczych takich jak glukorafanina, glukonasturina i glukobrasicyna.

Te fitoskładniki mają silny wpływ na cały proces detoksyfikacji, w tym aktywację, neutralizację i eliminację niepożądanych zanieczyszczeń. Ponadto izotiocyjaniany w brokułach pomagają kontrolować proces detoksykacji na poziomie genetycznym.

Eliminowanie toksyn i odpadów z organizmu jest dobre dla ogólnego stanu zdrowia. Pomoże to podnieść poziom energii, zwiększyć odporność, poprawić metabolizm, pobudzić krążenie i poprawić trawienie.

5. Zwiększają moc mózgu

Brokuły są doskonałym źródłem witaminy K, która zwiększa funkcje poznawcze i zwiększa siłę umysłową. Ma również kilka witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w poprawie wytrzymałości psychicznej i pamięci. Brokuły mogą również złagodzić skutki wyczerpania psychicznego i depresji.

Wysoka ilość choliny w brokułach jest ważna w rozwoju nowych komórek mózgowych, a także połączeń nerwowych, które są niezbędne dla funkcjonowania poznawczego i dobrej pamięci. Cholina może nawet zapobiegać wadom cewy nerwowej u noworodków.

Jedz jedną szklankę brokułów trzy razy w tygodniu może zmniejszyć szansę na cierpienie na demencję i Alzheimera na starość.

6. Pomoc w utracie wagi

Włączając do diety brokuły można szybciej schudnąć. Jest to niskotłuszczowe i niskokaloryczne warzywo, które pomaga szybko się zapełnić. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika i wody zwiększa objętość posiłku bez dodawania pustych kalorii.

Zawiera również białko wraz z minerałami, takimi jak potas, magnez i mangan, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego i zdrowego ciała.

Szklanka gotowanych na parze brokułów jest uważana za zdrową przekąskę w każdej diecie odchudzającej.

7. Zatrzymują przedwczesne starzenie

Brokuły pomagają utrzymać młodość, ponieważ mogą znacznie spowolnić proces starzenia się . Przeciwutleniacz witamina C w brokułach zwalcza wolne rodniki i zapobiega przedwczesnemu oznakom starzenia, jak drobne zmarszczki i plamy skórne.

Dodatkowo zawierają beta-karoten oraz witaminy E i kompleks B, które nadają naturalny blask i utrzymują młodość skóry.

Brokuł działa również jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroniący skórę przed szkodliwymi promieniami ultrafioletowymi.
Zjedz świeże brokuły, aby nadać swojej cerze piękny naturalny blask i opóźnić oznaki starzenia.

8. Zdrowie oczu

Unikalne połączenie składników odżywczych w brokułach sprawia, że ​​jest to wyjątkowo korzystne dla Twoich oczu. Dwa karotenoidy, a mianowicie luteina i zeaksantyna, znajdujące się w znaczących stężeniach w brokułach są ważne dla zdrowych oczu.

Dodatkowo brokuły są dobrym źródłem witaminy A, która odgrywa kluczową rolę w tworzeniu siatkówki, cząsteczki absorbującej światło, potrzebnej do widzenia w słabym świetle i w kolorze.

Regularne spożywanie brokułów poprawi wzrok i zmniejszy ryzyko problemów z oczami, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma.

9. Zdrowe kości

Każda porcja brokułów poprawia twoje zdrowie kości. Będąc bogatymi w wapń i witaminę K, brokuły promują zdrowie kości i pomagają zapobiegać osteoporozie.

Również dieta bogata w witaminę K wiąże się z niższym ryzykiem złamań. Plus brokuły są bogate w błonnik i mają mało kalorii i mogą pomóc w zarządzaniu wagą, co jest ważne dla zdrowia kości.

Dlatego regularnie spożywaj brokuły, aby zapobiec niedoborowi wapnia i jego skutkom.

10. Zdrowie włosów

Jeśli chcesz mieć zdrowe i mocne włosy, dodaj do diety więcej brokułów. Brokuły mają odżywcze dla włosów witaminy, takie jak C, A i B6, dzięki którym włosy stają się mocne i gładkie.

Witaminy te stymulują produkcję sebum, oleistej substancji wydzielanej przez mieszki włosowe. Sebum działa jak naturalny nawilżacz i odżywka dla skóry głowy i włosów, co z kolei zapobiega wysuszeniu i kędzierzawym włosom.

Ponadto wapń w brokułach wzmacnia mieszki włosowe i może zmniejszyć wypadanie włosów i ich przerzedzenie.

Dla dobrego wzrostu włosów i zdrowia jedz surowe brokuły trzy lub cztery razy w tygodniu.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Trazodon (ulotka): dawkowanie, zastosowanie, skutki uboczne

Trazodon stosuje się w leczeniu depresji. Uważa się, że działa poprzez zwiększenie aktywności serotoniny w mózgu. Trazodon jest lekiem przeciwdepresyjnym.Trazodon co to jest? Tabletka doustna trazodon jest...

Usuń toksyny z ciała stosując dietę ananasową i dodatkowo schudnij

Nawet nie wiesz ile toksyn może znajdować się w Twoim ciele, w dłuższej perspektywie czasu uszkadzają one nasze ciało. Zatem konieczne jest zrobić wszystko, aby wypłukać...

Oto objawy raka żołądka, na które powinieneś zwrócić uwagę!

Według ekspertów ten rodzaj raka zaczyna się, gdy komórki rakowe tworzą się w wewnętrznej wyściółce żołądka. Komórki te mogą urosnąć w guz. Ta straszna...

Woda Sassy – najskuteczniejszy napój na utratę zbędnych kilogramów

Walka z otyłością jest bardzo popularna wśród wielu kobiet, które chcą schudnąć. Jednak wiele diet ma tylko krótkoterminowe rezultaty.Dlatego wielu dietetyków uważa, że ​​konieczne jest...

Ten popularny napój uszkadza tarczycę. Czy go pijesz?

Pewnie nie raz już słyszeliście, że zaleca się spożywanie soi i mleka sojowego, istnieją jednak dowody, które wskazują, że może to prowadzić do powikłań zdrowotnych.Dlaczego...

Wyglądaj 10 lat młodziej i popraw zdrowie wątroby pijąc ten napój

Jako laboratorium ciała wątroba odgrywa jedną z najważniejszych ról w ogólnym metabolizmie. W tym laboratorium bierze udział wiele ważnych funkcji, takich jak spalanie tłuszczów,...

10 powodów dlaczego powinna być w domu sól Epsom

Mając trochę soli Epsom w domu to świetny pomysł, ponieważ jej składnikiem czynnym jest siarczan magnezowy złożony, który ma wspaniałe i pozytywne korzyści zdrowotne, z których...

9 niesamowitych ćwiczeń, które pomogą uzyskać chude uda

Uda i biodra to region, w którym najszybciej przybywa tkanki tłuszczowej, a co najgorsze trudno się jej pozbyć.Chcielibyśmy Wam zaproponować kilka prostych ćwiczeń, które można...

Co to jest achalazja przełyku? Poznaj przyczyny i sposoby leczenia

Achalazja jest zaburzeniem motoryki przełyku, które jest powszechnie błędnie zdiagnozowane początkowo jako choroba refluksowa przełyku.Co to jest achalazja? Achalazja jest rzadkim zaburzeniem, które utrudnia wchłanianie pokarmu...

Pozbądź się bólu stawów, pleców i rwy kulszowej

Olej rycynowy jest niezwykle korzystny dla Twojego zdrowia, posiada wiele pozytywnych związków i ma silne właściwości lecznicze.Dlatego jest on stosowany w wielu zabiegach dotyczących różnych problemów...