Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie.

Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają się w sałatkach,, curry i zupach.

- Advertisement -

Dodatkowo są sprzedawane jako świeży lub przetworzony produkt i są dostępne przez cały rok na rynku. Kwiaty i łodygi są jadalne, podczas gdy liście o gorzkim smaku są odrzucane.

Warzywa kapustne oferują szeroką gamę korzyści zdrowotnych, a brokuły nie są wyjątkiem.

Zawierają znaczną ilość składników odżywczych, w tym witaminy A i C, kwas foliowy, błonnik, wapń, potas i magnez, które są wyjątkowo dobre dla twojego zdrowia.

Są także bogate w siarkę i kilka silnych przeciwutleniaczy, dodatkowo to warzywo ma bardzo niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu.


Oto 10 najlepszych zalet zdrowotnych brokułów.

1. Zapobiegają rakowi

Kilka badań dowiodło, że brokuły pomagają zapobiegać rakowi. Według naukowców z Instytutu Linus Paulinga na Oregon State University, związek „sulforafanowy” znajdujący się w brokułach pomaga zapobiegać rakowi poprzez złożony mechanizm epigenetyki.



Inne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Johna Hopkinsa pokazuje, że brokuły mogą zapobiec rozwojowi nowotworów o 60 procent i zmniejszyć wielkość guzów o 75 procent.

Brokuły mogą w szczególności utrudniać rozwój raka piersi, macicy, szyjki macicy, prostaty i skóry.

Każdy powinien spożywać co najmniej jedną i pół szklanki brokułów dwa lub trzy razy w tygodniu. Mężczyźni powinni jeść cztery porcje tygodniowo, aby zmniejszyć ryzyko raka prostaty. Jedna porcja brokułów równa się dwóm różyczkom.

2. Regulują ciśnienie krwi

Naukowcy z OHSU School of Medicine odkryli, że brokuły pomagają regulować ciśnienie krwi. Sulforafan, organiczny związek siarki w brokułach, odgrywa kluczową rolę w poprawie metylacji DNA, która jest kluczowa dla normalnej funkcji komórkowej i właściwej ekspresji genów. To z kolei pomaga regulować poziom ciśnienia krwi.

Ponadto magnez, wapń i potas w brokułach pomagają regulować ciśnienie krwi.

Brokuły wraz z innymi kapustowatymi warzywami, takimi jak brukselka, kapusta, kalafior, chrzan i rukola muszą być włączone do diety, aby znormalizować poziomy ciśnienia krwi .

3. Utrzymują zdrowie serca

Naukowcy z National Heart and Lung Institute w Imperial College London udowodnili, że niektóre substancje chemiczne w brokułach wzmacniają naturalny mechanizm obronny, który chroni tętnice przed zatykaniem i atakami serca.

Zawierając duże ilości potasu, witaminy C i przeciwutleniaczy, brokuły poprawiają zdolność pompowania krwi do tętnic, zmniejszają uszkodzenia serca spowodowane niedoborem tlenu i zapewniają wyższy poziom zdrowych dla serca chemikaliów podczas deprywacji tlenu.

Niektóre dowody wskazują również, że regularne spożywanie brokułów może odwrócić szkody spowodowane przez cukrzycę w naczyniach krwionośnych serca.

4. Wspierają detoksykację (oczyszczanie)

Brokuły pomagają również organizmowi w procesie detoksykacji ze względu na obecność składników odżywczych takich jak glukorafanina, glukonasturina i glukobrasicyna.

Te fitoskładniki mają silny wpływ na cały proces detoksyfikacji, w tym aktywację, neutralizację i eliminację niepożądanych zanieczyszczeń. Ponadto izotiocyjaniany w brokułach pomagają kontrolować proces detoksykacji na poziomie genetycznym.

Eliminowanie toksyn i odpadów z organizmu jest dobre dla ogólnego stanu zdrowia. Pomoże to podnieść poziom energii, zwiększyć odporność, poprawić metabolizm, pobudzić krążenie i poprawić trawienie.

5. Zwiększają moc mózgu

Brokuły są doskonałym źródłem witaminy K, która zwiększa funkcje poznawcze i zwiększa siłę umysłową. Ma również kilka witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w poprawie wytrzymałości psychicznej i pamięci. Brokuły mogą również złagodzić skutki wyczerpania psychicznego i depresji.

Wysoka ilość choliny w brokułach jest ważna w rozwoju nowych komórek mózgowych, a także połączeń nerwowych, które są niezbędne dla funkcjonowania poznawczego i dobrej pamięci. Cholina może nawet zapobiegać wadom cewy nerwowej u noworodków.

Jedz jedną szklankę brokułów trzy razy w tygodniu może zmniejszyć szansę na cierpienie na demencję i Alzheimera na starość.

6. Pomoc w utracie wagi

Włączając do diety brokuły można szybciej schudnąć. Jest to niskotłuszczowe i niskokaloryczne warzywo, które pomaga szybko się zapełnić. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika i wody zwiększa objętość posiłku bez dodawania pustych kalorii.

Zawiera również białko wraz z minerałami, takimi jak potas, magnez i mangan, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego i zdrowego ciała.

Szklanka gotowanych na parze brokułów jest uważana za zdrową przekąskę w każdej diecie odchudzającej.

7. Zatrzymują przedwczesne starzenie

Brokuły pomagają utrzymać młodość, ponieważ mogą znacznie spowolnić proces starzenia się . Przeciwutleniacz witamina C w brokułach zwalcza wolne rodniki i zapobiega przedwczesnemu oznakom starzenia, jak drobne zmarszczki i plamy skórne.

Dodatkowo zawierają beta-karoten oraz witaminy E i kompleks B, które nadają naturalny blask i utrzymują młodość skóry.

Brokuł działa również jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, chroniący skórę przed szkodliwymi promieniami ultrafioletowymi.
Zjedz świeże brokuły, aby nadać swojej cerze piękny naturalny blask i opóźnić oznaki starzenia.

8. Zdrowie oczu

Unikalne połączenie składników odżywczych w brokułach sprawia, że ​​jest to wyjątkowo korzystne dla Twoich oczu. Dwa karotenoidy, a mianowicie luteina i zeaksantyna, znajdujące się w znaczących stężeniach w brokułach są ważne dla zdrowych oczu.

Dodatkowo brokuły są dobrym źródłem witaminy A, która odgrywa kluczową rolę w tworzeniu siatkówki, cząsteczki absorbującej światło, potrzebnej do widzenia w słabym świetle i w kolorze.

Regularne spożywanie brokułów poprawi wzrok i zmniejszy ryzyko problemów z oczami, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma.

9. Zdrowe kości

Każda porcja brokułów poprawia twoje zdrowie kości. Będąc bogatymi w wapń i witaminę K, brokuły promują zdrowie kości i pomagają zapobiegać osteoporozie.

Również dieta bogata w witaminę K wiąże się z niższym ryzykiem złamań. Plus brokuły są bogate w błonnik i mają mało kalorii i mogą pomóc w zarządzaniu wagą, co jest ważne dla zdrowia kości.

Dlatego regularnie spożywaj brokuły, aby zapobiec niedoborowi wapnia i jego skutkom.

10. Zdrowie włosów

Jeśli chcesz mieć zdrowe i mocne włosy, dodaj do diety więcej brokułów. Brokuły mają odżywcze dla włosów witaminy, takie jak C, A i B6, dzięki którym włosy stają się mocne i gładkie.

Witaminy te stymulują produkcję sebum, oleistej substancji wydzielanej przez mieszki włosowe. Sebum działa jak naturalny nawilżacz i odżywka dla skóry głowy i włosów, co z kolei zapobiega wysuszeniu i kędzierzawym włosom.

Ponadto wapń w brokułach wzmacnia mieszki włosowe i może zmniejszyć wypadanie włosów i ich przerzedzenie.

Dla dobrego wzrostu włosów i zdrowia jedz surowe brokuły trzy lub cztery razy w tygodniu.


Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za "króla owoców", ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy. Mango występują w różnych kształtach i...

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...