Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić to bardzo pożywne warzywo.

Burak ma niską zawartość tłuszczu, jest bogaty w witaminy i minerały oraz silne przeciwutleniacze. Zawiera potas, magnez, żelazo, witaminy A, B6 i C, kwas foliowy, cynk, węglowodany, białko i błonnik rozpuszczalny.

- Advertisement -

Zarówno liście jak i korzeń buraka mogą zostać zjedzone. Korzeń można spożywać na surowo w sałatce lub gotować bez obierania skóry, aby zachować wszystkie zawarte w niej składniki odżywcze.

Możesz spróbować pieczonych buraków lub świeżo wyekstrahowanego soku z buraków zmieszanego z innymi sokami warzywnymi. Ponadto warzywa te mogą być gotowane i spożywane w taki sam sposób jak szpinak.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych buraków.

1. Poprawia funkcję mózgu

Burak ma zdumiewająco pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu, ponieważ pomaga zwiększyć przepływ krwi do mózgu. To z kolei pomaga w walce z demencją związaną z wiekiem.


Naukowcy z Translational Science Center w Wake Forest University stwierdzili, że wysokie stężenie azotanów u buraków odgrywa kluczową rolę w zwalczaniu progresji demencji i poprawie funkcji mózgu.

Azotany są przekształcane w azotyny przez bakterie w jamie ustnej, które pomagają otworzyć naczynia krwionośne w ciele, zwiększając przepływ krwi i tlen w całym organizmie, w tym w mózgu.

Ponadto są bogate w przeciwutleniacze, które są bardzo korzystne w zwalczaniu chorób takich jak choroba Alzheimera.



Po 40 roku życia należy regularnie pić pół szklanki soku z buraków zmieszanych z zielonymi sokami warzywnymi, aby cieszyć się silną pamięcią.

2. Zapobiega rakowi

Unikalna kombinacja cząsteczek przeciwutleniających i przeciwzapalnych w burakach pomaga zmniejszyć ryzyko wielu nowotworów, takich jak rak jelita grubego, płuc, żołądka, nerwów, piersi, prostaty i jąder.

Według badań przeprowadzonych w 2011 roku na Uniwersytecie Howarda w Waszyngtonie, betacyanin obecny w burakach pomógł spowolnić wzrost nowotworów o 12,5 procent u osób cierpiących na raka prostaty i piersi.

Aby pokonać raka regularnie spożywaj buraki w formie sałatki lub soku.

3. Zarządza ciśnieniem krwi

Osoby z wysokim ciśnieniem krwi mogą znacznie skorzystać na regularnym spożywaniu buraków z powodu wysokiej zawartości azotanów. Ciało przekształca azotany w azotyny i gaz zwany tlenkiem azotu. Oba te składniki pomagają poszerzyć tętnice i obniżyć ciśnienie krwi.

Według badań finansowanych przez British Heart Foundation i opublikowanych online w czasopiśmie Hypertension American Heart Association, ciśnienie krwi zostało obniżone w ciągu 24 godzin wśród zdrowych uczestników, którzy brali kapsułki azotanowe, a także tych, którzy pili sok z buraków.

Wraz z obniżaniem wysokiego ciśnienia krwi , burak ćwikłowy zmniejsza również ryzyko udaru, zawału serca i innych problemów sercowo-naczyniowych. Tak więc codziennie spożywaj buraki, aby utrzymać zdrowie serca i kontrolować ciśnienie krwi.

4. Poprawia wytrzymałość

Badanie przeprowadzone w 2011 roku na Uniwersytecie St Louis wykazało, że jedzenie gotowanych buraków lub picie soku z buraków przed wysiłkiem fizycznym może poprawić twój poziom wydajności.

Tlenek azotu rozszerza naczynia krwionośne, co z kolei poprawia dostarczanie tlenu w organizmie i zwiększa wydajność. Ponadto będziesz mieć więcej wytrzymałości i będziesz mniej zmęczony.

Następnym razem, gdy potrzebujesz dodatkowej wytrzymałości możesz po prostu wypić trochę soku z buraków.

5. Zmniejsza poziom złego cholesterolu

Buraki odgrywają również rolę w obniżaniu poziomu lipoprotein o małej gęstości (LDL), złego cholesterolu. Ze względu na obecność karotenoidów i flawonoidów, burak pomaga obniżyć, a nawet może zapobiegać powstawaniu złego cholesterolu.

Badanie opublikowane w Farmacii w 2011 r. wykazało, że burak ćwikłowy może obniżyć całkowity poziom cholesterolu i trójglicerydów , jednocześnie zwiększając poziom lipoprotein o dużej gęstości (HDL) lub dobrego cholesterolu. Badanie sugeruje, że odpowiedzialne za nie są korzystne chemikalia roślinne w burakach. Dodatkowo, rozpuszczalny błonnik w burakach pomaga zmniejszyć i wyeliminować zły cholesterol.

Dodawanie buraków do regularnej diety to prosty i łatwy sposób na zarządzanie poziomem cholesterolu.

6. Wspiera zdrowie kości

Burak zawiera krzemionkę, która pomaga organizmowi właściwie wykorzystać wapń. Wapń jest kluczowym składnikiem odżywczym zdrowych i mocnych kości.

Buraki są również bogate w inne zdrowe od kości składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, witaminę C, mangan, magnez i miedź. Wszystkie te składniki odżywcze odgrywają kluczową rolę w budowaniu i wzmacnianiu kości.

Jedząc pół buraka dziennie w formie sałatki pomoże trzymać się z dala od takich chorób jak osteoporoza i łamliwa choroba kości.

7. Leczy niedokrwistość

Ponieważ burak jest bogaty w żelazo może pomóc w zapobieganiu i leczeniu anemii i niskiej hemoglobiny we krwi. Żelazo pomaga w rewitalizacji czerwonych krwinek co z kolei pomoże poprawić transport tlenu i składników odżywczych do różnych obszarów ciała. Miedź w burakach pomaga również lepiej wchłaniać żelazo.

Picie soku z buraków codziennie pomaga regenerować i reaktywować czerwone krwinki, a tym samym pomaga w leczeniu anemii.

8. Pomoc w detoksykacji

Sok z buraków jest bardzo skuteczny w usuwaniu toksyn z twojej wątroby. Wynika to głównie z obecności metioniny i betainy glicyny w burakach. Oba te pigmenty stymulują komórki wątroby, a także wspomagają detoksyfikację .

Sok z buraków chroni także wątrobę przed złogami tłuszczu spowodowanymi niedoborem białka i nadużywaniem alkoholu. Ponadto, sok z buraków jest bogaty w cholinę, która pomaga zwalczać dolegliwości związane z żółcią lub wątrobą.

Ilekroć czujesz potrzebę detoksykacji, świeżo wyekstrahowany sok z buraków jest tym, czego potrzebujesz.

9. Zapobiega wadom wrodzonym

Burak jest świetny dla kobiet w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Kwas foliowy jest niezbędnym składnikiem prawidłowego tworzenia się rdzenia kręgowego nienarodzonego dziecka, pomagając w ten sposób chronić przed chorobami takimi jak rozszczep kręgosłupa.

Dodatkowo żelazo w burakach zapewnia dobrą produkcję krwi dla dziecka i więcej energii dla przyszłych matek.

Pół szklanki gotowanych buraków codziennie jest koniecznością dla kobiet w ciąży.

10. Zmniejsza problemy ze skórą

Buraki są również dobre dla twojej skóry. Jego właściwości przeciwzapalne pomogą w zapobieganiu i leczeniu stanów zapalnych skóry, takich jak trądzik i czyraki.

Burak pomaga również oczyścić twoją krew, co z kolei nadaje zdrowy blask skórze. Ponadto wspomaga usuwanie martwych komórek naskórka i regenerację nowych.

Dodatkowo właściwości przeciwutleniające buraków chronią skórę przed przedwczesnym oznakami starzenia, neutralizując działanie wolnych rodników.

Aby zachować piękno i zdrową skórę pij regularnie sok z buraków.


6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Kasza jaglana – fakty, korzyści zdrowotne i wartość odżywcza

Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak. Można...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za "króla owoców", ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy. Mango występują w różnych kształtach i...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Zaskakujące korzyści zdrowotne wynikające z zielonej herbaty

Istnieje wiele powodów, dla których zielona herbata była przez stulecia ważną częścią azjatyckich kultur. Ten napój jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...