Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za „króla owoców”, ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy.

Mango występują w różnych kształtach i rozmiarach w zależności od odmian. W rzeczywistości istnieje ponad 1000 różnych odmian tego zdrowego owocu.

Korzyści zdrowotne mango pochodzą z bogatej zawartości składników odżywczych, związków bioaktywnych i błonnika.

Mango to jedno z najbogatszych źródeł witamin A, C i E, a także minerałów, w tym potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych mango.

1. Obniża poziom cholesterolu

Regularne spożywanie mango może utrzymywać poziom cholesterolu we krwi na odpowiednim poziomie. Wysoka zawartość witaminy C, pektyny i błonnika w mango pomaga obniżyć poziom cholesterolu, szczególnie „złego” cholesterolu LDL, a także trójglicerydy we krwi. Jednocześnie pomagają zwiększyć „dobry” cholesterol HDL.

Ponadto mango są bogatym źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w zwiększaniu przepływu krwi w układzie nerwowym, który z kolei kontroluje częstość akcji serca i ciśnienie krwi. Zmniejszają również ryzyko ataków serca i udarów mózgu.

2. Odmładza skórę

Mango są niesamowite dla Twojej skóry i są często używane w maseczkach i peelingach. Będąc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, mango pomaga zachować zdrową i promienną skórę.

Witamina A i beta-karoten w tym owocu mogą przywrócić, odmłodzić i ożywić skórę z wigorem, a także nadać jej piękny połysk. Mango może również redukować ciemne plamy, przebarwienia i trądzik.

Aby cieszyć się piękną skórą, nie wyrzucaj skóry po obraniu dojrzałego mango. Przetrzyj skórę twarzy, pozostaw do wyschnięcia na 10 do 15 minut, a następnie spłucz ciepłą wodą. To proste lekarstwo sprawi, że Twoja skóra będzie miękka i bez skazy!

3. Zapobiega udarowi cieplnemu

Aby zmniejszyć ryzyko udaru cieplnego, ważne jest utrzymanie poziomu płynów w organizmie. Będąc bogatym źródłem potasu, mango pomaga utrzymać poziom sodu, który z kolei reguluje poziom płynu w organizmie i chroni przed udarem cieplnym.

W letnie dni można codziennie spożywać dojrzałe mango lub surowe zielone mango, aby pomóc w schłodzeniu i nawodnieniu organizmu. Jeśli jesz dojrzałe mango, zanurz je w wodzie na jedną godzinę przed jedzeniem, aby poprawić efekt chłodzenia.

Możesz zrobić zdrowy napój z surowymi mango, aby zapobiec udarowi cieplnemu. Zagotuj dwa surowe mango w dwóch szklankach wody, aż staną się miękkie. Po ostygnięciu wycisnąć miąższ z gotowanych mango i dodaj do szklanki zimnej wody. Dodaj sól i cukier do smaku. Pij raz lub dwa razy dziennie.

4. Poprawia wzrok

Mango to także „pokarm” dla oczu. Wysoka zawartość witaminy A w mango jest ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowia oczu. Witamina A promuje dobry wzrok i zapobiega różnym schorzeniom związanym z okiem, takim jak ślepota w nocy, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, suche oczy, miękka rogówka i ogólny dyskomfort oczny.

Również flawonoidy, takie jak beta-karoten, alfa-karoten i beta-kryptoksantyna obecne w mango są niezbędne dla dobrego widzenia.

Dlatego codziennie jedz mango, aby poprawić swój wzrok. Tylko jedna szklanka pokrojonego w plasterki dojrzałego mango spełnia 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

5. Alkalizuje całe ciało

Ten popularny owoc ma również działanie alkalizujące na organizm. Kwas winowy, kwas jabłkowy, a także niewielka ilość kwasu cytrynowego znajdującego się w mango pomagają utrzymać zdrowy poziom zasadowy w organizmie.

To z kolei zapobiega kilku problemom zdrowotnym, takim jak przewlekła kwasica metaboliczna, choroba nerek, osłabienie mięśni i osłabienie kości.

Regularne spożywanie mango pomaga utrzymać normalne i lekko zasadowe pH krwi pomiędzy zdrowymi 7.35 a 7.45. Pomaga to w transporcie większej ilości tlenu w organizmie, podnosi poziom energii, zwalcza przyrost masy ciała i zapobiega różnym problemom z trawieniem oraz osteoporozie.

6. Trawienie pokarmów

Wysoka zawartość błonnika w mango pomaga w trawieniu i eliminacji odpadów, a także normalizuje wypróżnienia. Mogą one również pomóc w zapobieganiu zaburzeniom żołądkowo-jelitowym, takim jak choroba Leśniowskiego-Crohna, zgodnie z badaniem opublikowanym w Gastroenterologii w 2013 roku.

Ponadto owoc może przynieść ulgę w zaparciach i wrzodach żołądka. Mango posiada również enzymy, które zwiększają rozkład węglowodanów i białek, promując w ten sposób konwersję żywności na energię.

Regularne spożywanie zarówno dojrzałych, jak i niedojrzałych mango poprawi trawienie i zmniejszy ryzyko różnych rodzajów zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

7. Walczy z rakiem

Obiecujące antyrakotwórcze właściwości mango pochodzą z wysokiej zawartości błonnika i witaminy C, a także z obecności kilku fenoli i enzymów.

Kilka badań wykazało, że związki przeciwrakowe i przeciwutleniające zawarte w owocach mango mogą chronić przed rakiem jelita grubego, sutka, płuc, skóry, białaczką i rakiem prostaty. Niektóre z przeciwutleniaczy znajdujących się w mango, które pomagają w walce z rakiem to kwercetyna, kwas galusowy i galusan metylu.

Związki przeciwnowotworowe w mango skutecznie celują i eliminują szkodliwe komórki rakowe nie uszkadzając zdrowych, normalnych komórek.

8. Wzmacnia układ odpornościowy

Wysoka zawartość witamin C i A w mango odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu dobrego i silnego układu odpornościowego. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Utrzymuje również zdrową skórę i błony śluzowe, minimalizując ryzyko przedostania się różnych szkodliwych bakterii i grzybów. Witamina C utrzymuje skórę w zdrowiu i ogranicza przedostawanie się zakaźnych cząstek. Poprawia również produkcję białych krwinek, co wzmacnia odporność .

Dodatkowo mango ma 25 różnych rodzajów karotenoidów, które są dobre dla twojego układu odpornościowego. Silny układ odpornościowy może z łatwością zwalczyć powszechne choroby, takie jak przeziębienie, grypa i infekcje.

9. Poprawia pamięć

Mango promują również zdrowie mózgu i poprawiają poziom koncentracji. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Oxidative Medicine and Cellular Longevity istnieje kilka składników w mango, które pomagają zwiększyć funkcję cholinergiczną i zmniejszyć stres oksydacyjny. To z kolei poprawia pamięć.

Kwas glutaminowy dostarczany przez mango jest również znany z pobudzania pamięci i promowania czujności umysłu. Ponadto mango zawiera witaminę B6, która jest niezbędna do utrzymania i poprawy funkcji mózgu.

10. Poprawia libido

Mango uważa się za afrodyzjak, nadając mu przydomek „owoc miłości”. Będąc bogatym źródłem witaminy E mango pomaga regulować hormony płciowe i zwiększać libido .

Dodatkowo mango ma magnez i potas niezbędne składniki odżywcze potrzebne do produkcji hormonów płciowych. Mango zwiększa również produkcję histaminy u mężczyzn co jest niezbędne do osiągnięcia orgazmu.

Zobacz Też: