Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za „króla owoców”, ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy.

Mango występują w różnych kształtach i rozmiarach w zależności od odmian. W rzeczywistości istnieje ponad 1000 różnych odmian tego zdrowego owocu.

- Advertisement -

Korzyści zdrowotne mango pochodzą z bogatej zawartości składników odżywczych, związków bioaktywnych i błonnika.

Mango to jedno z najbogatszych źródeł witamin A, C i E, a także minerałów, w tym potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu.

Oto 10 najważniejszych korzyści zdrowotnych mango.

1. Obniża poziom cholesterolu

Regularne spożywanie mango może utrzymywać poziom cholesterolu we krwi na odpowiednim poziomie. Wysoka zawartość witaminy C, pektyny i błonnika w mango pomaga obniżyć poziom cholesterolu, szczególnie „złego” cholesterolu LDL, a także trójglicerydy we krwi. Jednocześnie pomagają zwiększyć „dobry” cholesterol HDL.


Ponadto mango są bogatym źródłem potasu, który odgrywa kluczową rolę w zwiększaniu przepływu krwi w układzie nerwowym, który z kolei kontroluje częstość akcji serca i ciśnienie krwi. Zmniejszają również ryzyko ataków serca i udarów mózgu.

2. Odmładza skórę

Mango są niesamowite dla Twojej skóry i są często używane w maseczkach i peelingach. Będąc doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, szczególnie witaminy C, mango pomaga zachować zdrową i promienną skórę.



Witamina A i beta-karoten w tym owocu mogą przywrócić, odmłodzić i ożywić skórę z wigorem, a także nadać jej piękny połysk. Mango może również redukować ciemne plamy, przebarwienia i trądzik.

Aby cieszyć się piękną skórą, nie wyrzucaj skóry po obraniu dojrzałego mango. Przetrzyj skórę twarzy, pozostaw do wyschnięcia na 10 do 15 minut, a następnie spłucz ciepłą wodą. To proste lekarstwo sprawi, że Twoja skóra będzie miękka i bez skazy!

3. Zapobiega udarowi cieplnemu

Aby zmniejszyć ryzyko udaru cieplnego, ważne jest utrzymanie poziomu płynów w organizmie. Będąc bogatym źródłem potasu, mango pomaga utrzymać poziom sodu, który z kolei reguluje poziom płynu w organizmie i chroni przed udarem cieplnym.

W letnie dni można codziennie spożywać dojrzałe mango lub surowe zielone mango, aby pomóc w schłodzeniu i nawodnieniu organizmu. Jeśli jesz dojrzałe mango, zanurz je w wodzie na jedną godzinę przed jedzeniem, aby poprawić efekt chłodzenia.

Możesz zrobić zdrowy napój z surowymi mango, aby zapobiec udarowi cieplnemu. Zagotuj dwa surowe mango w dwóch szklankach wody, aż staną się miękkie. Po ostygnięciu wycisnąć miąższ z gotowanych mango i dodaj do szklanki zimnej wody. Dodaj sól i cukier do smaku. Pij raz lub dwa razy dziennie.

4. Poprawia wzrok

Mango to także „pokarm” dla oczu. Wysoka zawartość witaminy A w mango jest ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowia oczu. Witamina A promuje dobry wzrok i zapobiega różnym schorzeniom związanym z okiem, takim jak ślepota w nocy, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, suche oczy, miękka rogówka i ogólny dyskomfort oczny.

Również flawonoidy, takie jak beta-karoten, alfa-karoten i beta-kryptoksantyna obecne w mango są niezbędne dla dobrego widzenia.

Dlatego codziennie jedz mango, aby poprawić swój wzrok. Tylko jedna szklanka pokrojonego w plasterki dojrzałego mango spełnia 25% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

5. Alkalizuje całe ciało

Ten popularny owoc ma również działanie alkalizujące na organizm. Kwas winowy, kwas jabłkowy, a także niewielka ilość kwasu cytrynowego znajdującego się w mango pomagają utrzymać zdrowy poziom zasadowy w organizmie.

To z kolei zapobiega kilku problemom zdrowotnym, takim jak przewlekła kwasica metaboliczna, choroba nerek, osłabienie mięśni i osłabienie kości.

Regularne spożywanie mango pomaga utrzymać normalne i lekko zasadowe pH krwi pomiędzy zdrowymi 7.35 a 7.45. Pomaga to w transporcie większej ilości tlenu w organizmie, podnosi poziom energii, zwalcza przyrost masy ciała i zapobiega różnym problemom z trawieniem oraz osteoporozie.

6. Trawienie pokarmów

Wysoka zawartość błonnika w mango pomaga w trawieniu i eliminacji odpadów, a także normalizuje wypróżnienia. Mogą one również pomóc w zapobieganiu zaburzeniom żołądkowo-jelitowym, takim jak choroba Leśniowskiego-Crohna, zgodnie z badaniem opublikowanym w Gastroenterologii w 2013 roku.

Ponadto owoc może przynieść ulgę w zaparciach i wrzodach żołądka. Mango posiada również enzymy, które zwiększają rozkład węglowodanów i białek, promując w ten sposób konwersję żywności na energię.

Regularne spożywanie zarówno dojrzałych, jak i niedojrzałych mango poprawi trawienie i zmniejszy ryzyko różnych rodzajów zaburzeń żołądkowo-jelitowych.

7. Walczy z rakiem

Obiecujące antyrakotwórcze właściwości mango pochodzą z wysokiej zawartości błonnika i witaminy C, a także z obecności kilku fenoli i enzymów.

Kilka badań wykazało, że związki przeciwrakowe i przeciwutleniające zawarte w owocach mango mogą chronić przed rakiem jelita grubego, sutka, płuc, skóry, białaczką i rakiem prostaty. Niektóre z przeciwutleniaczy znajdujących się w mango, które pomagają w walce z rakiem to kwercetyna, kwas galusowy i galusan metylu.

Związki przeciwnowotworowe w mango skutecznie celują i eliminują szkodliwe komórki rakowe nie uszkadzając zdrowych, normalnych komórek.

8. Wzmacnia układ odpornościowy

Wysoka zawartość witamin C i A w mango odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu dobrego i silnego układu odpornościowego. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Utrzymuje również zdrową skórę i błony śluzowe, minimalizując ryzyko przedostania się różnych szkodliwych bakterii i grzybów. Witamina C utrzymuje skórę w zdrowiu i ogranicza przedostawanie się zakaźnych cząstek. Poprawia również produkcję białych krwinek, co wzmacnia odporność .

Dodatkowo mango ma 25 różnych rodzajów karotenoidów, które są dobre dla twojego układu odpornościowego. Silny układ odpornościowy może z łatwością zwalczyć powszechne choroby, takie jak przeziębienie, grypa i infekcje.

9. Poprawia pamięć

Mango promują również zdrowie mózgu i poprawiają poziom koncentracji. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Oxidative Medicine and Cellular Longevity istnieje kilka składników w mango, które pomagają zwiększyć funkcję cholinergiczną i zmniejszyć stres oksydacyjny. To z kolei poprawia pamięć.

Kwas glutaminowy dostarczany przez mango jest również znany z pobudzania pamięci i promowania czujności umysłu. Ponadto mango zawiera witaminę B6, która jest niezbędna do utrzymania i poprawy funkcji mózgu.

10. Poprawia libido

Mango uważa się za afrodyzjak, nadając mu przydomek „owoc miłości”. Będąc bogatym źródłem witaminy E mango pomaga regulować hormony płciowe i zwiększać libido .

Dodatkowo mango ma magnez i potas niezbędne składniki odżywcze potrzebne do produkcji hormonów płciowych. Mango zwiększa również produkcję histaminy u mężczyzn co jest niezbędne do osiągnięcia orgazmu.


6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

Zaskakujące korzyści zdrowotne wynikające z zielonej herbaty

Istnieje wiele powodów, dla których zielona herbata była przez stulecia ważną częścią azjatyckich kultur. Ten napój jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...