Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący.

Ogórki są doskonałym źródłem witaminy K, C i różnych witamin z grupy B. Są również dobrym źródłem sodu, miedzi, aminokwasów, węglowodanów, cukru, błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, potasu, manganu, kwasów tłuszczowych, fosforu, magnezu, biotyny i krzemionki.

Ponadto ogórki zawierają wiele składników odżywczych wspomagających zdrowie, w tym flawonoidy (apigenina, luteolina, kwercetyna i kemferol), lignany (pinoresinol, lariciresinol i secoisolariciresinol) oraz triterpeny (kukurbitacyny A, B, C i D).

Chłodzące właściwości ogórków sprawiają, że są popularnym letnim jedzeniem. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy z ogromnych korzyści zdrowotnych ogórków.

Oto 10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórka.

1. Nawilża ciało

Ogórki zawierają około 95% wody, dzięki czemu pomagają utrzymać nawodnienie. Pomagają również normalizować temperaturę ciała. Dodatkowo są dobrym źródłem witamin A i C, kwasu foliowego i błonnika, które pomagają organizmowi w eliminowaniu szkodliwych toksyn.

Możesz również przygotować orzeźwiający napój, mieszając miętę i sok z cytryny w szklance świeżo wyciśniętego soku z ogórka.

2. Walczy z rakiem

Inną korzystną właściwością ogórków jest ich zdolność do walki z rakiem i zapobiegania mu. Niektóre składniki ogórków, które mają działanie przeciwnowotworowe, to: kaburbitaciny, fisetyna, luteina i kwas kawowy.

Gorycz w ogórkach jest spowodowana przez klasę fitochemikaliów zwanych kaburbitacynami, które mają silne właściwości przeciwnowotworowe. Ponadto fliterozyna fisetyna może skutecznie zmniejszyć żywotność komórek raka gruczołu krokowego. Kwas kawowy działa antyproliferacyjnie i apoptotycznie na komórki raka sutka.

Dodatkowo wiele przeciwutleniaczy oraz witamina C poprawiają odporność i zmniejszają uszkodzenia wolnych rodników, co z kolei pomaga zapobiegać rakowi.

Tak więc spożywaj surowe ogórki lub pij sok z ogórka, aby zmniejszyć ryzyko raka gruczołu krokowego, piersi, jajnika, płuc i macicy.

3. Trawienie pokarmów

Wysoka zawartość wody i błonnik w ogórkach działają razem, aby pozbyć się szkodliwych toksyn z układu trawiennego, wspomagając trawienie. Dodatkowo enzym erepsyna obecny w ogórkach pomaga organizmowi wchłonąć białko i poprawia trawienie.

Wiele zaburzeń trawiennych, takich jak zakwaszenie, zaparcia, zgaga, zapalenie żołądka, a nawet owrzodzenie można łatwo leczyć w domu pijąc codziennie szklankę soku z ogórka.

4. Kontroluje nieświeży oddech

Fitochemikalia obecne w ogórkach pomagają zabić bakterie powodując nieświeży oddech.

Ponadto zwiększają produkcję śliny w jamie ustnej, z kolei usuwając bakterie powodujące nieprzyjemny zapach.

Jednym z najprostszych sposobów na wyeliminowanie nieświeżego oddechu jest umieszczenie w ustach kawałka ogórka i przytrzymanie go przez kilka sekund. Gdy jesz chrupiącego ogórka usuwasz resztki jedzenia, którymi żywią się bakterie i powodują nieświeży oddech.

5. Obniża poziom cukru we krwi

Ogórki mają specjalny hormon, który trzustka wykorzystuje do produkcji insuliny. Insulina pomaga komórkom przekształcać węglowodany w energię, co jest bardzo korzystne dla diabetyków. Jeśli węglowodany nie zostaną przekształcone w energię, poziom glukozy we krwi wzrośnie.

Dodatkowo ogórki mają indeks glikemiczny wynoszący 0. Oznacza to, że diabetycy mogą swobodnie jeść ogórki bez obawy o ich poziom cukru we krwi.

Według American Diabetic Association, jednym z najlepszych sposobów na obniżenie poziomu cukru we krwi jest codzienne spożywanie ogórków w postaci soku lub surowej.

6. Reguluje ciśnienie krwi

Ogórki zawierają dużo potasu, magnezu i błonnika, dzięki czemu są bardzo skuteczne w regulacji ciśnienia krwi. Uważa się je za dobre w leczeniu zarówno niskiego, jak i wysokiego ciśnienia krwi. Dodatkowo będąc naturalnym środkiem moczopędnym, ogórki pomagają uwodnić i obniżyć ciśnienie w tętnicach.

Kilka badań przeprowadzonych przez DASH wykazało, że jedzenie ogórków w połączeniu z dietą o niskiej zawartości skrobi i chudego białka pomogło obniżyć ciśnienie krwi o 5,5 punktu u osób cierpiących na nadciśnienie.

Aby obniżyć ciśnienie krwi, sok z ogórka należy wymieszać z innymi sokami warzywnymi, takimi jak marchew, buraki i cytryny. Picie tego soku dwa lub trzy razy dziennie powoduje obniżenie ciśnienia krwi w ciągu zaledwie kilku dni.

7. Usuwa cellulit

Ogórki są również bardzo skuteczne w usuwaniu cellulitu . Pomagają wyciągnąć nadmiar płynów spod skóry, z kolei redukują cellulit. Dodatkowo fitochemikalia w ogórkach pomagają zacieśnić zewnętrzną warstwę skóry minimalizując w ten sposób widoczność cellulitu.

  • Zmieszaj pół szklanki zmielonej kawy z wystarczającą ilością soku z ogórka, aby uzyskać gęstą pastę, dodaj jedną łyżkę surowego miodu. Nanieś pastę na zaatakowany obszar i owiń ręcznikiem. Odczekaj 30 minut, usuń ręcznik, a następnie delikatnie złuszczaj skórę. Wykonuj ten zabieg dwa razy w tygodniu przez kilka miesięcy.
  • Możesz również jeść codziennie jednego ogórka, aby zapobiec cellulitowi.

8. Zapobiega kacowi

Jeśli picie alkoholu wywoła ból głowy następnego dnia rano ogórki z pewnością rozwiążą twój problem.

Substancje odżywcze, takie jak witaminy z grupy B, cukier, elektrolity i wysoka zawartość wody w ogórkach pomagają uzupełnić niezbędne składniki odżywcze utracone podczas picia i zapobiec odwodnieniu. To z kolei zmniejsza intensywność kaca.

Aby zapobiec kacowi, zjedz kilka plasterków ogórka, łącznie ze skórą przed pójściem spać po tym, jak pijesz.

9. Leczy oparzenia słoneczne

Chłodzące i leczące moce ogórków mogą być bardzo skuteczne w leczeniu oparzeń słonecznych. Ogórki są pełne minerałów, takich jak magnez, potas i krzem. Są one często używane w produktach komercyjnych do opalania.

Wraz z oparzeniem słonecznym ogórki mogą również poprawić i odmłodzić skórę.

Jeśli masz oparzenia słoneczne ogórki pomogą wyciągnąć ciepło ze skóry i przyspieszyć proces gojenia. Zmiksuj jednego ogórka i nałóż pastę na dotkniętą skórę. Pozostawić do wyschnięcia, następnie weź zimny prysznic. Wykonuj to leczenie raz dziennie przez kilka dni.

10. Usuwa obrzęk wokół oczu

Kwas askorbinowy w ogórkach zmniejsza retencję wody, z kolei zmniejsza obrzęki pod oczami. Dodatkowo enzymy i właściwości ściągające w ogórkach pomagają zmniejszyć stan zapalny.

Pokrój ogórka na grube plastry i umieść je w lodówce. Na każde oko połóż plasterek ogórka na 10 minut. Następnie zmyj letnią wodą. Stosuj ten zabieg dwa lub trzy razy dziennie przez tydzień, aby zauważyć zmiany.

Oprócz leczenia opuchniętych powiek, możesz użyć ogórka, aby pozbyć się zmarszczek wokół oczu i zmniejszyć cienie pod oczami.

Zobacz Też: