Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych.

Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i ponad 60 flawonoidów o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

- Advertisement -

W ten sposób zwalczają choroby, zapewniają odżywianie i zwalczają efekty starzenia.

Większość korzyści zdrowotnych tego owocu cytrusowego przypisano jego wysokiej zawartości witaminy C.

Co ciekawe, włoscy naukowcy odkryli, że picie szklanki soku pomarańczowego zapewnia lepsze korzyści ochronne niż tylko biorąc suplementy witaminy C.

Jednak, aby skutecznie używać soku pomarańczowego dla swojego zdrowia, pij go z umiarem. Nadmierne spożycie soku może powodować próchnicę zębów lub ścierać szkliwo ze względu na zawartość cukru i kwasów.


Oto 10 korzyści zdrowotnych pomarańczy.

1. Wzmacniają odporność

Będąc owocem cytrusowym, pomarańcze są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego. Witamina C promuje produkcję białych krwinek, które walczą z wirusami, bakteriami i innymi obcymi najeźdźcami.



Ponadto pomarańcze zawierają mnóstwo polifenoli, które chronią przed infekcjami wirusowymi. Dodatkowo dostarczają witaminę A, kwas foliowy i miedź, wszystkie składniki odżywcze, które odgrywają kluczową rolę w zwiększaniu odporności.

Zjedz kilka pomarańczy lub wypij szklankę lub dwie soku pomarańczowego codziennie, aby wzmocnić układ odpornościowy.

2. Odmładzają skórę

Wysoka zawartość witaminy C w pomarańczach sprawia, że ​​są doskonałym owocem dla czystej i nieskazitelnej skóry. Ta witamina przeciwutleniająca zwalcza uszkodzenia skóry spowodowane ekspozycją na słońce i zanieczyszczenie środowiska. Ponadto odgrywa kluczową rolę w tworzeniu kolagenu, poprawiając w ten sposób elastyczność skóry i redukując zmarszczki.

Aby czerpać korzyści skórne z tego owocu cytrusowego można jeść pomarańcze, pić sok pomarańczowy, a także nakładać sok pomarańczowy na skórę.

Możesz nawet użyć skórki owoców, aby zrobić maskę. Kwas cytrynowy w peelingach rozjaśnia skórę, a także otwiera zatkane pory.

3. Obniżają poziom cholesterolu

Pomarańcze zawierają pektynę, rozpuszczalne włókno, które wychwytuje cholesterol i eliminuje go z organizmu przed wchłonięciem w krwioobiegu. Ponadto zawierają hesperydynę flawononową o obniżonym poziomie cholesterolu.

W rzeczywistości badania wskazują, że flawanony obecne w soku pomarańczowym obniżają poziom cholesterolu LDL (złego), a także zwiększają stosunek dobrego do złego cholesterolu.

Tak więc włącz pomarańcze, a także świeży sok pomarańczowy do swojej diety, aby zwalczyć problemy z cholesterolem. Picie dwóch szklanek świeżego soku pomarańczowego dziennie również pomoże obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

4. Zdrowe serce

Bogate w przeciwutleniacze, kwas foliowy i potas, pomarańcze są doskonałe dla zdrowia serca. Przeciwutleniacze, szczególnie witamina C obecna w pomarańczach chroni tętnice przed wolnymi rodnikami i zapobiegają utlenianiu cholesterolu.

Ponadto pomarańcze zawierają substancje fitochemiczne, które zapobiegają sklejaniu się płytek krwi i wzmacniają naczynia krwionośne, które przenoszą tlen i substancje odżywcze do komórek organizmu.

Kwas foliowy lub witamina B9 przetwarza homocysteinę aminokwasową w organizmie. Wysokie poziomy homocysteiny mogą powodować atak serca, niezależnie od poziomu cholesterolu.

Potas jest kolejnym ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowia serca, ponieważ odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu serca i skurczach mięśni. Ponadto badania wykazały, że hesperydy flawonon obecne w owocach i soku wpływają na ochronne działanie naczyniowe.

5. Chronią przed reumatoidalnym zapaleniem stawów

Według badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, picie jednej szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego dziennie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów.

Będąc dobrym źródłem przeciwutleniającej witaminy C, sok pomarańczowy pomaga zmniejszyć obrzęk i stany zapalne stawów. Ponadto jego fitoskładniki zeaksantyna i beta-kryptoksantyna chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które mogą powodować zapalenie.

6. Zapobiegają kamieniom nerkowym

Wysoka zawartość witaminy C w pomarańczach jest również doskonała dla zdrowia nerek. Pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju kamicy nerkowej poprzez zwiększenie poziomu cytrynianu w moczu, który neutralizuje kwasy i hamuje tworzenie się kamieni nerkowych, zmniejszając krystalizację kwasu moczowego i szczawianu wapnia.

W rzeczywistości naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center sugerują, że codzienne picie szklanki soku pomarańczowego może być skuteczniejsze w zapobieganiu kamieniom nerkowym.

7. Utrata wagi

Pomarańcze są niesamowitym pożywieniem dla utraty wagi. Wysoka zawartość błonnika i witaminy C w owocach sprzyja utracie wagi. Włókno sprawia, że ​​czujesz się pełny i pomaga ci jeść mniej w ciągu dnia, a witamina C zamienia glukozę w energię i pomaga spalać tłuszcz. Pomarańcze są doskonałym niskokalorycznym i beztłuszczowym źródłem składników odżywczych potrzebnych dla zdrowego ciała.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty zacznij dzień od pomarańczy, a także codziennie pij szklankę świeżego soku pomarańczowego.

8. Zapobiegają nowotworom

Pomarańcze pomagają również w zapobieganiu nowotworom ze względu na ich związki przeciwutleniające, takie jak hesperydyna i naringenina, które zwalczają wolne rodniki.

Zeaksantyna i karotenoidy w szczególności chronią przed różnymi typami nowotworów, zwłaszcza raka gruczołu krokowego. Związki zwane limonoidami obecne w owocach zwalczają raka jamy ustnej, piersi, płuc, skóry, żołądka i okrężnicy.

Rodzice będą również chcieli wiedzieć, że badanie opublikowane w American Journal of Epidemiology wykazało, że spożywanie pomarańczy, soku pomarańczowego i bananów w pierwszych dwóch latach życia może zmniejszyć ryzyko rozwoju białaczki dziecięcej. Ponadto sok pomarańczowy przyczynia się do chemoprewencji przeciwko rakowi sutka, wątroby i jelita grubego.

9. Utrzymują zdrowe oczy

Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa są doskonałe dla oczu, ponieważ są bogate w beta-karoten, prekursor witaminy A, która jest niezbędna dla Twoich oczu.

Oprócz beta-karotenu pomarańcze zawierają inne karotenoidy, które są przekształcane w organizmie w witaminę A. Luteina karotenoidów i zeaksantyna chronią przed przewlekłymi chorobami oczu.

Dodatkowo witamina C i inne przeciwutleniacze w pomarańczach zmniejszają ryzyko rozwoju zaćmy i spowalniają postępujące zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.

10. Walczą ze starzeniem

Pomarańcze są uważane za dobre owoce przeciw starzeniu się, ponieważ zawierają związki przeciwutleniające, które zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się i szeregu chorób zwyrodnieniowych.

Badania sugerują, że witamina C  jest niezbędną witaminą przeciwutleniającą pod tym względem. W rzeczywistości jedna szklanka soku pomarańczowego może zaspokoić jedną piątą dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.


Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych marchwi

Eksperci ds. Zdrowia uważają marchew za jedną z najlepszych zdrowych składników spożywczych. Marchew zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K i B8,...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...