Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych.

Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i ponad 60 flawonoidów o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

W ten sposób zwalczają choroby, zapewniają odżywianie i zwalczają efekty starzenia.

Większość korzyści zdrowotnych tego owocu cytrusowego przypisano jego wysokiej zawartości witaminy C.

Co ciekawe, włoscy naukowcy odkryli, że picie szklanki soku pomarańczowego zapewnia lepsze korzyści ochronne niż tylko biorąc suplementy witaminy C.

Jednak, aby skutecznie używać soku pomarańczowego dla swojego zdrowia, pij go z umiarem. Nadmierne spożycie soku może powodować próchnicę zębów lub ścierać szkliwo ze względu na zawartość cukru i kwasów.

Oto 10 korzyści zdrowotnych pomarańczy.

1. Wzmacniają odporność

Będąc owocem cytrusowym, pomarańcze są bogate w witaminę C, która jest niezbędna do wzmocnienia układu odpornościowego. Witamina C promuje produkcję białych krwinek, które walczą z wirusami, bakteriami i innymi obcymi najeźdźcami.

Ponadto pomarańcze zawierają mnóstwo polifenoli, które chronią przed infekcjami wirusowymi. Dodatkowo dostarczają witaminę A, kwas foliowy i miedź, wszystkie składniki odżywcze, które odgrywają kluczową rolę w zwiększaniu odporności.

Zjedz kilka pomarańczy lub wypij szklankę lub dwie soku pomarańczowego codziennie, aby wzmocnić układ odpornościowy.

2. Odmładzają skórę

Wysoka zawartość witaminy C w pomarańczach sprawia, że ​​są doskonałym owocem dla czystej i nieskazitelnej skóry. Ta witamina przeciwutleniająca zwalcza uszkodzenia skóry spowodowane ekspozycją na słońce i zanieczyszczenie środowiska. Ponadto odgrywa kluczową rolę w tworzeniu kolagenu, poprawiając w ten sposób elastyczność skóry i redukując zmarszczki.

Aby czerpać korzyści skórne z tego owocu cytrusowego można jeść pomarańcze, pić sok pomarańczowy, a także nakładać sok pomarańczowy na skórę.

Możesz nawet użyć skórki owoców, aby zrobić maskę. Kwas cytrynowy w peelingach rozjaśnia skórę, a także otwiera zatkane pory.

3. Obniżają poziom cholesterolu

Pomarańcze zawierają pektynę, rozpuszczalne włókno, które wychwytuje cholesterol i eliminuje go z organizmu przed wchłonięciem w krwioobiegu. Ponadto zawierają hesperydynę flawononową o obniżonym poziomie cholesterolu.

W rzeczywistości badania wskazują, że flawanony obecne w soku pomarańczowym obniżają poziom cholesterolu LDL (złego), a także zwiększają stosunek dobrego do złego cholesterolu.

Tak więc włącz pomarańcze, a także świeży sok pomarańczowy do swojej diety, aby zwalczyć problemy z cholesterolem. Picie dwóch szklanek świeżego soku pomarańczowego dziennie również pomoże obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

4. Zdrowe serce

Bogate w przeciwutleniacze, kwas foliowy i potas, pomarańcze są doskonałe dla zdrowia serca. Przeciwutleniacze, szczególnie witamina C obecna w pomarańczach chroni tętnice przed wolnymi rodnikami i zapobiegają utlenianiu cholesterolu.

Ponadto pomarańcze zawierają substancje fitochemiczne, które zapobiegają sklejaniu się płytek krwi i wzmacniają naczynia krwionośne, które przenoszą tlen i substancje odżywcze do komórek organizmu.

Kwas foliowy lub witamina B9 przetwarza homocysteinę aminokwasową w organizmie. Wysokie poziomy homocysteiny mogą powodować atak serca, niezależnie od poziomu cholesterolu.

Potas jest kolejnym ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowia serca, ponieważ odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu serca i skurczach mięśni. Ponadto badania wykazały, że hesperydy flawonon obecne w owocach i soku wpływają na ochronne działanie naczyniowe.

5. Chronią przed reumatoidalnym zapaleniem stawów

Według badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, picie jednej szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego dziennie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów.

Będąc dobrym źródłem przeciwutleniającej witaminy C, sok pomarańczowy pomaga zmniejszyć obrzęk i stany zapalne stawów. Ponadto jego fitoskładniki zeaksantyna i beta-kryptoksantyna chronią przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które mogą powodować zapalenie.

6. Zapobiegają kamieniom nerkowym

Wysoka zawartość witaminy C w pomarańczach jest również doskonała dla zdrowia nerek. Pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju kamicy nerkowej poprzez zwiększenie poziomu cytrynianu w moczu, który neutralizuje kwasy i hamuje tworzenie się kamieni nerkowych, zmniejszając krystalizację kwasu moczowego i szczawianu wapnia.

W rzeczywistości naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center sugerują, że codzienne picie szklanki soku pomarańczowego może być skuteczniejsze w zapobieganiu kamieniom nerkowym.

7. Utrata wagi

Pomarańcze są niesamowitym pożywieniem dla utraty wagi. Wysoka zawartość błonnika i witaminy C w owocach sprzyja utracie wagi. Włókno sprawia, że ​​czujesz się pełny i pomaga ci jeść mniej w ciągu dnia, a witamina C zamienia glukozę w energię i pomaga spalać tłuszcz. Pomarańcze są doskonałym niskokalorycznym i beztłuszczowym źródłem składników odżywczych potrzebnych dla zdrowego ciała.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty zacznij dzień od pomarańczy, a także codziennie pij szklankę świeżego soku pomarańczowego.

8. Zapobiegają nowotworom

Pomarańcze pomagają również w zapobieganiu nowotworom ze względu na ich związki przeciwutleniające, takie jak hesperydyna i naringenina, które zwalczają wolne rodniki.

Zeaksantyna i karotenoidy w szczególności chronią przed różnymi typami nowotworów, zwłaszcza raka gruczołu krokowego. Związki zwane limonoidami obecne w owocach zwalczają raka jamy ustnej, piersi, płuc, skóry, żołądka i okrężnicy.

Rodzice będą również chcieli wiedzieć, że badanie opublikowane w American Journal of Epidemiology wykazało, że spożywanie pomarańczy, soku pomarańczowego i bananów w pierwszych dwóch latach życia może zmniejszyć ryzyko rozwoju białaczki dziecięcej. Ponadto sok pomarańczowy przyczynia się do chemoprewencji przeciwko rakowi sutka, wątroby i jelita grubego.

9. Utrzymują zdrowe oczy

Żółte i pomarańczowe owoce i warzywa są doskonałe dla oczu, ponieważ są bogate w beta-karoten, prekursor witaminy A, która jest niezbędna dla Twoich oczu.

Oprócz beta-karotenu pomarańcze zawierają inne karotenoidy, które są przekształcane w organizmie w witaminę A. Luteina karotenoidów i zeaksantyna chronią przed przewlekłymi chorobami oczu.

Dodatkowo witamina C i inne przeciwutleniacze w pomarańczach zmniejszają ryzyko rozwoju zaćmy i spowalniają postępujące zwyrodnienie plamki związane z wiekiem.

10. Walczą ze starzeniem

Pomarańcze są uważane za dobre owoce przeciw starzeniu się, ponieważ zawierają związki przeciwutleniające, które zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia się i szeregu chorób zwyrodnieniowych.

Badania sugerują, że witamina C  jest niezbędną witaminą przeciwutleniającą pod tym względem. W rzeczywistości jedna szklanka soku pomarańczowego może zaspokoić jedną piątą dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C.

Zobacz Też: