Strona głównaWłaściwości zdrowotneAnanas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie układu odpornościowego i zdrowia układu oddechowego, wspomaganie trawienia, wzmacnianie kości, zmniejszanie stanu zapalnego, leczenie kaszlu i przeziębienia oraz utratę wagi.

Zapalenie stawów

Jednym z najbardziej znanych zastosowań ananasa pod względem zdrowotnym jest jego zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, szczególnie tych związanych z zapaleniem stawów, wyniszczającą chorobą, która dotyka miliony ludzi na całym świecie. Ananas zawiera stosunkowo rzadki enzym proteolityczny zwany

bromelainą, który jest głównie związany z rozkładaniem złożonych białek i ma działanie przeciwzapalne.

Zwiększa odporność

Jedna porcja ananasa ma ponad 130% dziennego zapotrzebowania na witaminę C dla ludzi, co czyni go jednym z najbogatszych i najsmaczniejszych źródeł kwasu askorbinowego. Witamina C pomaga w zmniejszaniu chorób i wzmacnianiu układu odpornościowego poprzez stymulowanie aktywności białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz w obronie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki są niebezpiecznymi produktami ubocznymi metabolizmu komórkowego, które mogą uszkadzać różne układy narządów i zaburzać funkcjonowanie, a także powodować mutację zdrowych komórek w rakowe.

Przyspiesza leczenie ran

Jedną z często pomijanych zalet witaminy C jest jej zasadnicza rola w tworzeniu kolagenu. Jest to po części powód, dla którego jest postrzegana jako lecznicza witamina, ponieważ kolagen jest niezbędną bazą białkową ścian naczyń krwionośnych, skóry, narządów i kości. Wysoka zawartość witaminy C w ananasie pomaga szybko leczyć rany i urazy, a także chroni organizm przed infekcjami i chorobami.

Zapobiega rakowi

Ananas jest bezpośrednio związany z zapobieganiem rakom jamy ustnej, gardła i piersi, ponieważ jest bogaty w różne przeciwutleniacze, w tym witaminę A, beta karoten, bromelainę, różne związki flawonoidowe i wysoki poziom manganu. Mangan jest ważnym kofaktorem dysmutazy ponadtlenkowej, niezwykle skutecznego usuwacza wolnych rodników, który jest powiązany z wieloma różnymi nowotworami.

Pomoc w trawieniu

Regularne spożywanie ananasa chroni przed ogromną ilością schorzeń, w tym zaparciami, biegunką , zespołem jelita drażliwego, miażdżycą i krzepnięciem krwi, a także nadciśnieniem. Jest bogaty w błonnik, promuje przechodzenie pokarmu przez przewód pokarmowy w normalnym tempie i stymuluje uwalnianie soków żołądkowych i trawiennych, aby pomóc w rozpuszczaniu żywności.

Kaszel i przeziębienie

Ananas jest bogaty zarówno w bromelainę, jak i witaminę C, dlatego jedzenie ananasa pomaga w zapobieganiu i leczeniu chorób układu oddechowego, eliminując jednocześnie flegmę i śluz z organizmu, jeśli już nabawiłeś się choroby lub infekcji.

Wzmacniająca właściwość układu odpornościowego witaminy C jest dobrze znana, ale specjalny enzym bromelaina jest również związany z redukcją gromadzenia się flegmy i śluzu w drogach oddechowych i jamach zatok.

Poprawia zdrowie kości

ananas

Chociaż ananas nie słynie z silnej zawartości wapnia, którą większość ludzi od razu kojarzy ze zdrowiem kości, ma imponującą ilość manganu. Mangan to kolejny minerał śladowy niezbędny do wzmocnienia kości, a także ich wzrostu i naprawy. Jjedna porcja może dostarczyć ponad 70% dziennego zapotrzebowania na ten minerał.

Poprawia zdrowie jamy ustnej

Wraz z przeciwutleniającmi związkami, które zabezpieczają przed rakiem jamy ustnej, ananas posiada właściwości ściągające, które wzmacniają dziąsła i zęby. Środki ściągające pomagają zacieśnić tkanki, aby nie dochodziło do utraty zębów. Ananas jest bardzo silnym środkiem ściągającym i często jest przepisywany jako naturalny środek, aby naprawić rozluźnienie zębów lub wycofanie dziąseł.

Poprawia wzrok

Ananas ma zdolność poprawiania zdrowia oczu i zapobiegania innym chorobom oczu związanym z wiekiem. Zwyrodnienie plamki dotyka wielu osób starszych, a beta-karoten obecny w ananasie może pomóc opóźnić ten problem ze wzrokiem.

Reguluje ciśnienie krwi

Ananas jest cennym źródłem wielu minerałów, a wśród nich potas. Niedobór potasu może powodować szeroki wachlarz zagrożeń dla zdrowia.

Działanie wazodylatacyjne potasu łagodzi napięcie i stres naczyń krwionośnych i zwiększa krążenie krwi do różnych części ciała. Kiedy twoje naczynia krwionośne rozluźniają się, ciśnienie krwi zmniejsza się, a przepływ krwi jest mniej ograniczony. Może to zapobiec blokowaniu przepływu krwi przez skrzepy i zmniejszyć gromadzenie się płytki w tętnicach i naczyniach. To z kolei pomaga zapobiegać stanom takim jak miażdżyca, zawał serca i udary.

Poprawia krążenie krwi

Ananas dostarcza miedzi, inny niezbędny minerał, który działa w wielu reakcjach enzymatycznych i związków w organizmie. Przede wszystkim miedź jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia zdrowych krwinek czerwonych. Wysoka liczba krwinek czerwonych zwiększa natlenienie w różnych narządach i sprawia, że ​​funkcjonują one na optymalnych poziomach. Zwiększa również zdolności poznawcze i może utrzymywać szlaki nerwowe w celu zapobiegania zaburzeniom nerwowym, takim jak demencja i choroba Alzheimera.

Ananas ryzyko

ananas

Korzyści płynące z jedzenia ananasa wynikają z imponującej listy cech, ale jakiekolwiek jedzenie lub owoce powinny być spożywane z umiarem. Obecny w ananasie enzym bromelaina jest przede wszystkim enzymem , który pomaga w trawieniu twardych pokarmów.

Może to spowodować zmiękczenie tkanki, co oznacza, że usta, dziąsła i język mogą doznać wrażliwości, jeśli zjesz za dużo ananasa. Bromelaina i witamina C występują w dużych ilościach w ananasie, a „przedawkowanie” może prowadzić do wymiotów, biegunki i mdłości. Bromelaina stymuluje miesiączkę, więc kobiety w ciąży powinny unikać nadmiernego spożycia ananasa, aby zapobiec wszelkim komplikacją i poronieniu.

Zobacz Też: