Strona głównaWłaściwości zdrowotneAspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający aspartam w ciągu ostatnich 24 godzin.

Aspartam

Chociaż substancja słodząca pozostaje popularna, w ostatnich latach budzi ona również kontrowersje. Wielu przeciwników twierdziło, że aspartam jest rzeczywiście szkodliwy dla zdrowia. Istnieją również opinie na temat długoterminowych reperkusji spożycia aspartamu.

Niestety, pomimo przeprowadzenia szeroko zakrojonych testów na aspartamie, nie ma zgody co do tego, czy aspartam jest czymś „złym” dla ciebie.

Co to jest aspartam?

Aspartam jest sprzedawany pod markami NutraSweet i Equal. Jest również szeroko stosowany w produktach pakowanych – zwłaszcza tych oznaczonych jako „dietetyczne”.

Składniki aspartamu to kwas asparaginowy i fenyloalanina. Oba są naturalnie występującymi aminokwasami. Kwas asparaginowy jest wytwarzany przez twoje ciało, a fenyloalanina jest niezbędnym aminokwasem, który pozyskujesz z pożywienia.

Kiedy twój organizm przetwarza aspartam, jego część rozkłada się na metanol. Spożycie owoców, soków owocowych, napojów fermentowanych i niektórych warzyw również zawiera lub powoduje produkcję metanolu. Wolny metanol spożywany regularnie może stanowić problem, ponieważ rozkłada się w organizmie na formaldehyd, znany czynnik rakotwórczy i neurotoksynę.

 Produkty z aspartamem

Ilekroć produkt jest oznaczony jako „bez cukru”, zwykle oznacza to, że ma sztuczny słodzik zamiast cukru. Chociaż nie wszystkie produkty bez cukru zawierają aspartam to wciąż jest on jednym z najpopularniejszych słodzików. Jest szeroko dostępny w wielu opakowanych towarach. Niektóre przykłady produktów zawierających aspartam obejmują:

  • napoje dietetyczne
  • lody bez cukru
  • sok owocowy o obniżonej kaloryczności
  • gumy do  żucia
  • jogurty
  • słodycze bez cukru

Korzystanie z innych substancji słodzących może pomóc ograniczyć spożycie aspartamu. Jednakże, jeśli chcesz całkowicie uniknąć aspartamu musisz również zwrócić uwagę na pakowane produkty.

Efekty uboczne aspartamu

Aspartam

Według American Cancer Society aspartam jest około 200 razy słodszy niż cukier. Tak więc potrzebna jest tylko bardzo mała ilość, aby żywność i napoje miały słodki smak. Dopuszczalne dzienne spożycie to:

  • FDA: 50 miligramów na kilogram masy ciała

Puszka coli dietetycznej zawiera około 185 miligramów aspartamu. Osoba ważąca 68 kilogramów musiałaby wypijać więcej niż 18 puszek dziennie, aby przekroczyć dzienną dawkę FDA.

Jednak osoby cierpiące na fenyloketonurię (PKU) nie powinny stosować aspartamu. Osoby przyjmujące leki na schizofrenię powinny także unikać aspartamu.

Fenyloketonuria

Ludzie z PKU mają zbyt dużo fenyloalaniny we krwi. Fenyloalanina jest niezbędnym aminokwasem znajdującym się w źródłach białka, takich jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne. Jest to także jeden z dwóch składników aspartamu. Ludzie z tym schorzeniem nie są w stanie prawidłowo przetwarzać fenyloalaniny. Jeśli masz taki stan, aspartam jest wysoce toksyczny.

Późna dyskineza

Uważa się, że późna dyskineza (TD) jest efektem ubocznym niektórych leków na schizofrenię. Fenyloalanina w aspartamie może wytrącać niekontrolowane ruchy mięśni TD.

Inne

Działacze anty-aspartamu twierdzą, że istnieje związek między aspartamem a wieloma dolegliwościami, w tym:

  • nowotwór
  • drgawki
  • bóle głowy
  • depresja
  • zespół nadpobudliwości psychoruchowej
  • zawroty głowy
  • przybranie na wadze
  • wady wrodzone
  • toczeń
  • Choroba Alzheimera
  • stwardnienie rozsiane (MS)

Trwają badania mające na celu potwierdzenie lub unieważnienie powiązań między tymi dolegliwościami a aspartamem, ale obecnie nadal istnieją niespójne wyniki w badaniach. Niektóre raporty badawcze zwiększają ryzyko, objawy lub przyspieszenie choroby, podczas gdy inne nie zgłaszają żadnych negatywnych skutków przyjmowania aspartamu.

 Aspartam wpływa na cukrzycę i utratę wagi

Aspartam ma zarówno plusy i minusy biorąc pod uwagę cukrzycę i otyłość. Po pierwsze, ogólnie sztuczne słodziki mogą być korzystne dla osób z cukrzycą. Jednak nie musi to oznaczać, że aspartam jest najlepszym wyborem – powinieneś najpierw zapytać swojego lekarza.

Słodziki mogą również pomagać w odchudzaniu, ale dzieje się tak zazwyczaj tylko w przypadku spożywania dużej ilości produktów zawierających cukier przed próbą utraty wagi. Przejście z słodkich produktów na te zawierające sztuczne słodziki może również zmniejszyć ryzyko ubytków i próchnicy zębów.

Naturalne alternatywy dla aspartamu

Aspartam

Kontrowersje wokół aspartamu trwają. Dostępne dowody nie sugerują długoterminowych negatywnych skutków, ale badania są w toku. Zanim powrócisz do cukru (który ma dużo kalorii i nie ma wartości odżywczej) możesz rozważyć naturalne alternatywy dla aspartamu. Możesz spróbować słodzenia żywności i napojów za pomocą:

  • miód
  • syrop klonowy
  • nektar z agawy
  • czarna melasa
  • stewia

Chociaż takie produkty są rzeczywiście bardziej „naturalne” w porównaniu do sztucznych wersji, takich jak aspartam nadal należy je konsumować w ograniczonych ilościach.

Podobnie jak cukier, naturalne alternatywy dla aspartamu mogą zawierać dużo kalorii o niewielkiej wartości odżywczej.

Co dalej z aspartamem?

Badania naukowe nie wykazały żadnego spójnego dowodu szkody, co doprowadziło do akceptacji do codziennego użytku. Ze względu na ostrą krytykę wiele osób podjęło kroki w celu całkowitego uniknięcia sztucznych substancji słodzących.

Jeśli chodzi o aspartam najlepiej jest spożywać go w ograniczonych ilościach – podobnie jak w przypadku cukru i innych substancji słodzących.

Zobacz Też: