Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku – najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz jeść słodkie ziemniaki w całości lub obrane, liście rośliny są również jadalne.

Bataty korzyści zdrowotne

Badania sugerują, że zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych, takich jak słodkie ziemniaki, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i ogólnej śmiertelności.

Dieta obejmująca świeże owoce i warzywa może również promować zdrową cerę, zwiększoną energię i ogólną niższą wagę.

Poniżej znajduje się kilka konkretnych korzyści spożywania słodkich ziemniaków.

Cukrzyca

Uważa się, że słodkie ziemniaki mają niską skalę indeksu glikemicznego, a ostatnie badania sugerują, że mogą zmniejszyć epizody niskiego poziomu cukru we krwi i insulinooporności u osób z cukrzycą.

Ważny jest również błonnik w słodkich ziemniakach. Badania wykazały, że osoby z cukrzycą typu 1, które spożywają dietę wysokobłonnikową mają niższy poziom glukozy we krwi, a osoby z cukrzycą typu 2 mają lepszy poziom cukru we krwi, lipidów i insuliny. Jeden średni słodki ziemniak ze skórką zapewnia około 6 gramów błonnika.

Ciśnienie krwi

Utrzymywanie niskiego spożycia sodu pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie krwi. Jednak zwiększenie spożycia potasu może być równie ważne.  Wysokie spożycie potasu wiąże się z 20-procentowym zmniejszeniem ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn.

Nowotwór


Według badań przeprowadzonych przez Wydział Żywienia Harvard School of Public Health diety bogate w beta-karoten mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty. Beta-karoten może również chronić przed rakiem jelita grubego.

Trawienie i regularność

Ze względu na wysoką zawartość błonnika bataty pomagają zapobiegać zaparciom i poprawiają zdrowie przewodu pokarmowego.

Płodność

bataty

W przypadku kobiet w wieku rozrodczym spożywanie większej ilości żelaza ze źródeł roślinnych wydaje się sprzyjać płodności. Witaminy A, w słodkich ziemniakach jest również niezbędna do syntezy hormonów podczas ciąży i laktacji.

Odporność

Pokarmy roślinne, takie jak bataty, które są bogate w witaminę C i beta-karoten, zapewniają wzmocnienie odporności dzięki potężnej kombinacji składników odżywczych.

Zapalenie

Cholina, obecna w słodkich ziemniakach jest bardzo ważną i wszechstronną substancją odżywczą, pomaga w zasypianiu, ruchu mięśni, uczeniu się i pamięci. Cholina pomaga również w utrzymaniu struktury błon komórkowych, pomaga w przekazywaniu impulsów nerwowych, pomaga w absorpcji tłuszczu i zmniejsza przewlekłe zapalenie.

Wzrok, a bataty

Niedobór witaminy A może uszkodzić wzrok, rogówka może wyschnąć, powodując zmętnienie przedniej części oka. Korygowanie niedoborów witaminy A w pokarmach bogatych w beta-karoten może przywrócić widzenie.

Co więcej, wykazano, że witaminy C i E przeciwutleniacze w słodkich ziemniakach wspomagają zdrowie oczu i zapobiegają degeneracyjnym uszkodzeniom.

Bataty wartości odżywcze

bataty

Pieczone słodkie ziemniaki ze skórą (około 114 gramów) zapewniają:

  • 103 kalorie
  • 0 g tłuszczu
  • 24 g węglowodanów , w tym 4 gramy błonnika i 7 gramów cukru
  • 2,3 grama białka

Jeden średni słodki ziemniak zapewni ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, a także:

  • 25% witaminy C
  • 25% witaminy B6
  • 12% potasu

Znajdziesz w nim także małe ilości:

  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • cynk
  • witamina E
  • tiamina
  • ryboflawina
  • kwas foliowy

Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza, który nadaje pomarańczowym owocom i warzywom ich żywy kolor.

Beta-karoten przekształca się w witaminę A w organizmie. Spożywanie pokarmów bogatych w beta-karoten może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, zapewnia ochronę przed astmą i chorobami serca oraz opóźnia proces starzenia i zwyrodnienie organizmu.

Bataty wskazówki

bataty

Unikaj kupowania słodkich ziemniaków z miękką skórą lub zmarszczkami, pęknięciami lub plamami. Przechowuj bataty w chłodnym, suchym miejscu do 5 tygodni.

Pieczone bataty mają naturalnie słodki i kremowy smak można spożywać je bez dodatku przypraw.

Najszybszym sposobem przygotowania słodkich ziemniaków jest mikrofalówka. Pamiętaj, aby pozostawić go przez kilka minut do ostygnięcia, a następnie skropić oliwą z oliwek lub posmarować beztłuszczowym jogurtem greckim.

Spróbuj dodać pieczone słodkie ziemniaki do sałatki. Możesz również spróbować dodać bataty do naleśników.

Bataty ryzyko

Beta-blokery, rodzaj leków najczęściej przepisywanych na choroby serca mogą powodować wzrost poziomu potasu we krwi. Podczas przyjmowania beta-blokerów pokarmy bogate w potas należy spożywać z umiarem.

Spożywanie zbyt dużej ilości potasu może być szkodliwe dla tych, których nerki nie są w pełni funkcjonalne. Jeśli nerki nie są w stanie usunąć nadmiaru potasu z krwi może to być śmiertelne.


loading...
loading...
-70%

PLANUJESZ ZAKUPY?
SKORZYSTAJ Z PROMOCJI

PROMOCJE -70%
Setki promocji i kuponów rabatowych do najpopularniejszych sklepów czeka na Ciebie!
  • UNIKALNE KODY RABATOWE
  • WSPANIAŁE WYPRZEDAŻE I PROMOCJE
  • OSZCZĘDZAJ KUPUJĄC ULUBIONE PRODUKTY

Wybrane dla ciebie

W dzisiejszych czasach brak równowagi hormonalnej jest jednym z powszechnych problemów medycznych dotykających zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Charakteryzuje się przyrostem masy ciała, bezsennością,...
Amisze używają tego rozwiązania od wieków w celach wyleczenia wiele chorób i poprawy systemu immunologicznego. Tej mieszaniny używa się przede wszystkim w celu obniżenia wysokiego poziomu cholesterolu i wysokiego...
Woda jest głównym składnikiem ludzkiego ciała. W rzeczywistości ciało składa się z 55 - 78 procent wody. Odpowiednie i regularne spożycie wody ma wiele zalet zdrowotnych. Jako dodatkowy...
Białe, czyste zęby wszyscy starają się właśnie takie mieć, ale czasami ciężko osiągnąć taki stan. Może dlatego, że nigdy nie próbowaliście tego przepisu, w...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...