Strona głównaWłaściwości zdrowotneBataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku – najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz jeść słodkie ziemniaki w całości lub obrane, liście rośliny są również jadalne.

Bataty korzyści zdrowotne

Badania sugerują, że zwiększenie spożycia pokarmów roślinnych, takich jak słodkie ziemniaki, zmniejsza ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca i ogólnej śmiertelności.

Dieta obejmująca świeże owoce i warzywa może również promować zdrową cerę, zwiększoną energię i ogólną niższą wagę.

Poniżej znajduje się kilka konkretnych korzyści spożywania słodkich ziemniaków.

Cukrzyca

Uważa się, że słodkie ziemniaki mają niską skalę indeksu glikemicznego, a ostatnie badania sugerują, że mogą zmniejszyć epizody niskiego poziomu cukru we krwi i insulinooporności u osób z cukrzycą.

Ważny jest również błonnik w słodkich ziemniakach. Badania wykazały, że osoby z cukrzycą typu 1, które spożywają dietę wysokobłonnikową mają niższy poziom glukozy we krwi, a osoby z cukrzycą typu 2 mają lepszy poziom cukru we krwi, lipidów i insuliny. Jeden średni słodki ziemniak ze skórką zapewnia około 6 gramów błonnika.

Ciśnienie krwi

Utrzymywanie niskiego spożycia sodu pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie krwi. Jednak zwiększenie spożycia potasu może być równie ważne.  Wysokie spożycie potasu wiąże się z 20-procentowym zmniejszeniem ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn.

Nowotwór

Według badań przeprowadzonych przez Wydział Żywienia Harvard School of Public Health diety bogate w beta-karoten mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty. Beta-karoten może również chronić przed rakiem jelita grubego.

Trawienie i regularność

Ze względu na wysoką zawartość błonnika bataty pomagają zapobiegać zaparciom i poprawiają zdrowie przewodu pokarmowego.

Płodność

bataty

W przypadku kobiet w wieku rozrodczym spożywanie większej ilości żelaza ze źródeł roślinnych wydaje się sprzyjać płodności. Witaminy A, w słodkich ziemniakach jest również niezbędna do syntezy hormonów podczas ciąży i laktacji.

Odporność

Pokarmy roślinne, takie jak bataty, które są bogate w witaminę C i beta-karoten, zapewniają wzmocnienie odporności dzięki potężnej kombinacji składników odżywczych.

Zapalenie

Cholina, obecna w słodkich ziemniakach jest bardzo ważną i wszechstronną substancją odżywczą, pomaga w zasypianiu, ruchu mięśni, uczeniu się i pamięci. Cholina pomaga również w utrzymaniu struktury błon komórkowych, pomaga w przekazywaniu impulsów nerwowych, pomaga w absorpcji tłuszczu i zmniejsza przewlekłe zapalenie.

Wzrok, a bataty

Niedobór witaminy A może uszkodzić wzrok, rogówka może wyschnąć, powodując zmętnienie przedniej części oka. Korygowanie niedoborów witaminy A w pokarmach bogatych w beta-karoten może przywrócić widzenie.

Co więcej, wykazano, że witaminy C i E przeciwutleniacze w słodkich ziemniakach wspomagają zdrowie oczu i zapobiegają degeneracyjnym uszkodzeniom.

Bataty wartości odżywcze

bataty

Pieczone słodkie ziemniaki ze skórą (około 114 gramów) zapewniają:

  • 103 kalorie
  • 0 g tłuszczu
  • 24 g węglowodanów , w tym 4 gramy błonnika i 7 gramów cukru
  • 2,3 grama białka

Jeden średni słodki ziemniak zapewni ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, a także:

  • 25% witaminy C
  • 25% witaminy B6
  • 12% potasu

Znajdziesz w nim także małe ilości:

  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • cynk
  • witamina E
  • tiamina
  • ryboflawina
  • kwas foliowy

Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza, który nadaje pomarańczowym owocom i warzywom ich żywy kolor.

Beta-karoten przekształca się w witaminę A w organizmie. Spożywanie pokarmów bogatych w beta-karoten może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka, zapewnia ochronę przed astmą i chorobami serca oraz opóźnia proces starzenia i zwyrodnienie organizmu.

Bataty wskazówki

bataty

Unikaj kupowania słodkich ziemniaków z miękką skórą lub zmarszczkami, pęknięciami lub plamami. Przechowuj bataty w chłodnym, suchym miejscu do 5 tygodni.

Pieczone bataty mają naturalnie słodki i kremowy smak można spożywać je bez dodatku przypraw.

Najszybszym sposobem przygotowania słodkich ziemniaków jest mikrofalówka. Pamiętaj, aby pozostawić go przez kilka minut do ostygnięcia, a następnie skropić oliwą z oliwek lub posmarować beztłuszczowym jogurtem greckim.

Spróbuj dodać pieczone słodkie ziemniaki do sałatki. Możesz również spróbować dodać bataty do naleśników.

Bataty ryzyko

Beta-blokery, rodzaj leków najczęściej przepisywanych na choroby serca mogą powodować wzrost poziomu potasu we krwi. Podczas przyjmowania beta-blokerów pokarmy bogate w potas należy spożywać z umiarem.

Spożywanie zbyt dużej ilości potasu może być szkodliwe dla tych, których nerki nie są w pełni funkcjonalne. Jeśli nerki nie są w stanie usunąć nadmiaru potasu z krwi może to być śmiertelne.

Zobacz Też: