Strona głównaWłaściwości zdrowotneCzy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej kofeiny niż kawa.

Czarna herbata oferuje również szereg właściwości zdrowotnych, ponieważ zawiera przeciwutleniacze i związki, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

- Advertisement -

Oto 10 korzyści zdrowotnych z czarnej herbaty, wszystkie wspierane przez naukę.

1. Czarna herbata właściwości przeciwutleniające

Wiadomo, że przeciwutleniacze dostarczają wielu korzyści zdrowotnych. Spożywanie ich może pomóc w usuwaniu wolnych rodników i zmniejszaniu uszkodzeń komórek w ciele. To ostatecznie może pomóc zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby.

Polifenole są rodzajem przeciwutleniacza występującego w niektórych produktach spożywczych i napojach, w tym w czarnej herbacie. Grupy polifenoli, w tym katechiny, teaflawiny i tearubiginy są głównymi źródłami przeciwutleniaczy w czarnej herbacie i mogą poprawić ogólny stan zdrowia.

W rzeczywistości, jedno badanie na szczurach zbadało rolę teaflawin w czarnej herbacie i ryzyko cukrzycy, otyłości i podwyższonego cholesterolu. Wyniki wykazały, że teaflawiny obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Podczas gdy wiele suplementów zawiera przeciwutleniacze, najlepszym sposobem ich konsumowania jest jedzenie i napoje. W rzeczywistości niektóre badania wykazały, że przyjmowanie przeciwutleniaczy w formie suplementów może zaszkodzić zdrowiu.

2. Poprawia zdrowie serca


Czarna herbata zawiera inną grupę przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami, które korzystnie wpływają na zdrowie serca.

Ich regularne spożywanie może pomóc w zmniejszeniu wielu czynników ryzyka chorób serca, w tym wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu, podwyższonego stężenia trójglicerydów i otyłości.

Jedno randomizowane, kontrolowane badanie wykazało, że picie czarnej herbaty przez 12 tygodni znacznie zmniejszyło wartości triglicerydów o 36%, obniżyło poziom cukru we krwi o 18% i obniżyło stosunek LDL / HDL w osoczu o 17%.

Inne badanie wykazało, że osoby, które wypijały trzy filiżanki czarnej herbaty dziennie, miały o 11% mniejsze ryzyko zachorowania na serce.

Dodawanie czarnej herbaty do codziennej rutyny jest łatwym sposobem włączenia antyoksydantów do diety i potencjalnego zmniejszenia ryzyka przyszłych komplikacji zdrowotnych.

3. Może obniżyć „zły” cholesterol LDL

Ciało zawiera dwie lipoproteiny, które transportują cholesterol w organizmie. Jedną z nich jest lipoproteina o niskiej gęstości (LDL), a druga to lipoproteina o dużej gęstości (HDL).



LDL jest uważane za „złe” lipoproteiny, ponieważ transportuje cholesterol do komórek w całym ciele. Tymczasem HDL jest uważany za „dobry” lipoprotein, ponieważ transportuje cholesterol z dala od komórek.

Gdy w ciele jest zbyt dużo LDL może on gromadzić się w tętnicach i powodować woskowe złogi zwane płytkami. Może to prowadzić do problemów, takich jak niewydolność serca lub udar. Na szczęście niektóre badania wykazały, że spożywanie herbaty może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL .

Jedno randomizowane badanie wykazało, że picie pięciu porcji czarnej herbaty dziennie obniżyło poziom cholesterolu LDL o 11% u osób z nieznacznie podwyższonym poziomem cholesterolu.

4. Może poprawić zdrowie jelit

Badania wykazały, że rodzaj bakterii w jelitach może odgrywać znaczącą rolę w twoim zdrowiu. To dlatego, że jelita zawierają biliony bakterii, a także 70-80% twojego układu odpornościowego.

W rzeczywistości niektóre badania sugerują, że rodzaj bakterii w jelitach może odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka pewnych stanów zdrowotnych, takich jak choroba zapalna jelit, cukrzyca typu 2, choroba sercowo-naczyniowa, otyłość, a nawet rak.

Polifenole znajdujące się w czarnej herbacie mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych jelit poprzez promowanie wzrostu dobrych bakterii i hamowanie wzrostu złych bakterii, takich jak Salmonella.

Ponadto czarna herbata zawiera właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które zabijają szkodliwe substancje i poprawiają bakterie jelitowe oraz odporność, pomagając naprawić wyściółkę przewodu pokarmowego.

5. Może pomóc w zmniejszeniu ciśnienia krwi

Wysokie ciśnienie krwi dotyka około 1 miliarda ludzi na całym świecie. Może to zwiększyć ryzyko niewydolności serca i nerek, udaru, utraty wzroku i zawałów serca. Na szczęście zmiany w diecie i stylu życia mogą obniżyć ciśnienie krwi.

Randomizowane, kontrolowane badanie dotyczyło roli czarnej herbaty w obniżaniu ciśnienia krwi. Uczestnicy pili trzy filiżanki czarnej herbaty dziennie przez sześć miesięcy. Wyniki wykazały, że ci, którzy pili czarną herbatę mieli znaczny spadek skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Picie czarnej herbaty na co dzień, a także wprowadzanie innych modyfikacji stylu życia, takich jak strategie zarządzania stresem może przynieść korzyści osobom z wysokim ciśnieniem krwi.

10 ciekawych faktów o herbacie

6. Może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru mózgu

Udar może wystąpić, gdy naczynie krwionośne w mózgu jest zablokowane lub pęknięte. Jest to druga najczęstsza przyczyna zgonów na świecie.

Na szczęście można temu zapobiec. Na przykład zarządzanie dietą, aktywność fizyczna i niepalenie może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Co ciekawe badania wykazały, że picie czarnej herbaty może również pomóc zmniejszyć ryzyko udaru.

Naukowcy odkryli, że osoby, które wypijały więcej niż trzy filiżanki herbaty (czarnej lub zielonej) dziennie, miały o 21% mniejsze ryzyko udaru w porównaniu z osobami, które wypijały mniej niż jedną filiżankę herbaty dziennie.

7. Może obniżyć poziom cukru we krwi

Podwyższony poziom cukru we krwi może zwiększać ryzyko powikłań zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość, choroby układu krążenia, niewydolność nerek i depresja.

Wykazano, że spożywanie dużych ilości cukru , szczególnie ze słodzonych napojów, zwiększa poziom cukru we krwi i ryzyko cukrzycy typu 2.

Kiedy spożywasz cukier, trzustka wydziela hormon zwany insuliną, który przenosi cukier do mięśni, aby można go było wykorzystać do wytwarzania energii. Jeśli spożyjesz więcej cukru niż potrzebuje twoje ciało, nadmiar cukru zostanie zmagazynowany jako tłuszcz.

Czarna herbata jest doskonałym niesłodzonym napojem, który pomaga zwiększyć wykorzystanie insuliny w organizmie.

8. Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Istnieje ponad 100 różnych rodzajów raka, a niektórym nie można zapobiec. Niemniej jednak, polifenole występujące w czarnej herbacie mogą pomóc w zapobieganiu przeżywalności komórek rakowych.

W jednym badaniu z użyciem probówki przeanalizowano wpływ polifenoli w herbacie na komórki rakowe. Wykazano, że czarna i zielona herbata może odgrywać rolę w regulowaniu wzrostu komórek rakowych i ograniczaniu rozwoju nowych komórek.

W innym badaniu analizowano wpływ polifenoli w czarnej herbacie na raka piersi. Wykazano, że czarna herbata może pomóc przezwyciężyć rozprzestrzenianie się zależnych od hormonów nowotworów sutka.

Chociaż czarnej herbaty nie należy uważać za alternatywne leczenie raka, niektóre badania wykazały, że czarna herbata może pomóc w zmniejszeniu przeżywalności komórek rakowych.

9. Może poprawić czujność

Czarna herbata zawiera kofeinę i aminokwas zwany L-teaniną, który może poprawić czujność i koncentrację. L-teanina zwiększa aktywność alfa w mózgu, powodując relaksację i lepsze skupienie.

Badania wykazały, że napoje zawierające L-teaninę i kofeinę mają największy wpływ na ostrość ze względu na działanie L-teaniny na mózg.

Może dlatego wiele osób zgłasza bardziej stabilną energię po wypiciu herbaty, w porównaniu do innych napojów zawierających kofeinę, takich jak kawa .

Dwa randomizowane badania testowały wpływ czarnej herbaty na dokładność i czujność. W obu badaniach czarna herbata znacznie zwiększyła celność i zgłaszaną przez uczestników czujność.

To sprawia, że ​​czarna herbata jest świetnym napojem, jeśli chcesz zwiększyć energię i skupić się.

10. Łatwy do przygotowania

Nie tylko czarna herbata jest dla ciebie dobra, ale również prosta do zrobienia. Aby zrobić czarną herbatę, najpierw zagotuj wodę. Jeśli używasz zakupionych w sklepie torebek z herbatą, po prostu dodaj torebkę z herbatą do kubka i napełnij ją gorącą wodą.

Jeśli używasz luźnej herbaty liściastej, użyj 2-3 gramów liści herbaty. Odczekaj około 3-5 minut, w zależności od preferencji smakowych. Aby uzyskać mocniejszą herbatę, użyj więcej liści herbaty i parz ją przez dłuższy czas.

Końcowe przemyslenia

Czarna herbata jest świetnym rozwiązaniem, jeśli szukasz niskokalorycznego, niesłodzonego napoju (w 100g jest tylko 1 kcal) o mniejszej ilości kofeiny niż kawa lub napoje energetyczne.

Ma silny, niepowtarzalny smak i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich poprawa poziomu cholesterolu, lepsze zdrowie jelit i obniżone ciśnienie krwi.


Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych marchwi

Eksperci ds. Zdrowia uważają marchew za jedną z najlepszych zdrowych składników spożywczych. Marchew zawiera mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, K i B8,...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Kasza jaglana – fakty, korzyści zdrowotne i wartość odżywcza

Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak. Można...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

Zaskakujące korzyści zdrowotne wynikające z zielonej herbaty

Istnieje wiele powodów, dla których zielona herbata była przez stulecia ważną częścią azjatyckich kultur. Ten napój jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej. Mówi się, że sok z...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...