Strona głównaWłaściwości zdrowotneCzy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej kofeiny niż kawa.

Czarna herbata oferuje również szereg właściwości zdrowotnych, ponieważ zawiera przeciwutleniacze i związki, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie.

Oto 10 korzyści zdrowotnych z czarnej herbaty, wszystkie wspierane przez naukę.

1. Czarna herbata właściwości przeciwutleniające

Wiadomo, że przeciwutleniacze dostarczają wielu korzyści zdrowotnych. Spożywanie ich może pomóc w usuwaniu wolnych rodników i zmniejszaniu uszkodzeń komórek w ciele. To ostatecznie może pomóc zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby.

Polifenole są rodzajem przeciwutleniacza występującego w niektórych produktach spożywczych i napojach, w tym w czarnej herbacie. Grupy polifenoli, w tym katechiny, teaflawiny i tearubiginy są głównymi źródłami przeciwutleniaczy w czarnej herbacie i mogą poprawić ogólny stan zdrowia.

W rzeczywistości, jedno badanie na szczurach zbadało rolę teaflawin w czarnej herbacie i ryzyko cukrzycy, otyłości i podwyższonego cholesterolu. Wyniki wykazały, że teaflawiny obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Podczas gdy wiele suplementów zawiera przeciwutleniacze, najlepszym sposobem ich konsumowania jest jedzenie i napoje. W rzeczywistości niektóre badania wykazały, że przyjmowanie przeciwutleniaczy w formie suplementów może zaszkodzić zdrowiu.

2. Poprawia zdrowie serca

Czarna herbata zawiera inną grupę przeciwutleniaczy zwanych flawonoidami, które korzystnie wpływają na zdrowie serca.

Ich regularne spożywanie może pomóc w zmniejszeniu wielu czynników ryzyka chorób serca, w tym wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu, podwyższonego stężenia trójglicerydów i otyłości.

Jedno randomizowane, kontrolowane badanie wykazało, że picie czarnej herbaty przez 12 tygodni znacznie zmniejszyło wartości triglicerydów o 36%, obniżyło poziom cukru we krwi o 18% i obniżyło stosunek LDL / HDL w osoczu o 17%.

Inne badanie wykazało, że osoby, które wypijały trzy filiżanki czarnej herbaty dziennie, miały o 11% mniejsze ryzyko zachorowania na serce.

Dodawanie czarnej herbaty do codziennej rutyny jest łatwym sposobem włączenia antyoksydantów do diety i potencjalnego zmniejszenia ryzyka przyszłych komplikacji zdrowotnych.

3. Może obniżyć „zły” cholesterol LDL

Ciało zawiera dwie lipoproteiny, które transportują cholesterol w organizmie. Jedną z nich jest lipoproteina o niskiej gęstości (LDL), a druga to lipoproteina o dużej gęstości (HDL).

LDL jest uważane za „złe” lipoproteiny, ponieważ transportuje cholesterol do komórek w całym ciele. Tymczasem HDL jest uważany za „dobry” lipoprotein, ponieważ transportuje cholesterol z dala od komórek.

Gdy w ciele jest zbyt dużo LDL może on gromadzić się w tętnicach i powodować woskowe złogi zwane płytkami. Może to prowadzić do problemów, takich jak niewydolność serca lub udar. Na szczęście niektóre badania wykazały, że spożywanie herbaty może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL .

Jedno randomizowane badanie wykazało, że picie pięciu porcji czarnej herbaty dziennie obniżyło poziom cholesterolu LDL o 11% u osób z nieznacznie podwyższonym poziomem cholesterolu.

4. Może poprawić zdrowie jelit

Badania wykazały, że rodzaj bakterii w jelitach może odgrywać znaczącą rolę w twoim zdrowiu. To dlatego, że jelita zawierają biliony bakterii, a także 70-80% twojego układu odpornościowego.

W rzeczywistości niektóre badania sugerują, że rodzaj bakterii w jelitach może odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka pewnych stanów zdrowotnych, takich jak choroba zapalna jelit, cukrzyca typu 2, choroba sercowo-naczyniowa, otyłość, a nawet rak.

Polifenole znajdujące się w czarnej herbacie mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych jelit poprzez promowanie wzrostu dobrych bakterii i hamowanie wzrostu złych bakterii, takich jak Salmonella.

Ponadto czarna herbata zawiera właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które zabijają szkodliwe substancje i poprawiają bakterie jelitowe oraz odporność, pomagając naprawić wyściółkę przewodu pokarmowego.

5. Może pomóc w zmniejszeniu ciśnienia krwi

Wysokie ciśnienie krwi dotyka około 1 miliarda ludzi na całym świecie. Może to zwiększyć ryzyko niewydolności serca i nerek, udaru, utraty wzroku i zawałów serca. Na szczęście zmiany w diecie i stylu życia mogą obniżyć ciśnienie krwi.

Randomizowane, kontrolowane badanie dotyczyło roli czarnej herbaty w obniżaniu ciśnienia krwi. Uczestnicy pili trzy filiżanki czarnej herbaty dziennie przez sześć miesięcy. Wyniki wykazały, że ci, którzy pili czarną herbatę mieli znaczny spadek skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi.

Picie czarnej herbaty na co dzień, a także wprowadzanie innych modyfikacji stylu życia, takich jak strategie zarządzania stresem może przynieść korzyści osobom z wysokim ciśnieniem krwi.

10 ciekawych faktów o herbacie

6. Może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru mózgu

Udar może wystąpić, gdy naczynie krwionośne w mózgu jest zablokowane lub pęknięte. Jest to druga najczęstsza przyczyna zgonów na świecie.

Na szczęście można temu zapobiec. Na przykład zarządzanie dietą, aktywność fizyczna i niepalenie może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Co ciekawe badania wykazały, że picie czarnej herbaty może również pomóc zmniejszyć ryzyko udaru.

Naukowcy odkryli, że osoby, które wypijały więcej niż trzy filiżanki herbaty (czarnej lub zielonej) dziennie, miały o 21% mniejsze ryzyko udaru w porównaniu z osobami, które wypijały mniej niż jedną filiżankę herbaty dziennie.

7. Może obniżyć poziom cukru we krwi

Podwyższony poziom cukru we krwi może zwiększać ryzyko powikłań zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu 2, otyłość, choroby układu krążenia, niewydolność nerek i depresja.

Wykazano, że spożywanie dużych ilości cukru , szczególnie ze słodzonych napojów, zwiększa poziom cukru we krwi i ryzyko cukrzycy typu 2.

Kiedy spożywasz cukier, trzustka wydziela hormon zwany insuliną, który przenosi cukier do mięśni, aby można go było wykorzystać do wytwarzania energii. Jeśli spożyjesz więcej cukru niż potrzebuje twoje ciało, nadmiar cukru zostanie zmagazynowany jako tłuszcz.

Czarna herbata jest doskonałym niesłodzonym napojem, który pomaga zwiększyć wykorzystanie insuliny w organizmie.

8. Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Istnieje ponad 100 różnych rodzajów raka, a niektórym nie można zapobiec. Niemniej jednak, polifenole występujące w czarnej herbacie mogą pomóc w zapobieganiu przeżywalności komórek rakowych.

W jednym badaniu z użyciem probówki przeanalizowano wpływ polifenoli w herbacie na komórki rakowe. Wykazano, że czarna i zielona herbata może odgrywać rolę w regulowaniu wzrostu komórek rakowych i ograniczaniu rozwoju nowych komórek.

W innym badaniu analizowano wpływ polifenoli w czarnej herbacie na raka piersi. Wykazano, że czarna herbata może pomóc przezwyciężyć rozprzestrzenianie się zależnych od hormonów nowotworów sutka.

Chociaż czarnej herbaty nie należy uważać za alternatywne leczenie raka, niektóre badania wykazały, że czarna herbata może pomóc w zmniejszeniu przeżywalności komórek rakowych.

9. Może poprawić czujność

Czarna herbata zawiera kofeinę i aminokwas zwany L-teaniną, który może poprawić czujność i koncentrację. L-teanina zwiększa aktywność alfa w mózgu, powodując relaksację i lepsze skupienie.

Badania wykazały, że napoje zawierające L-teaninę i kofeinę mają największy wpływ na ostrość ze względu na działanie L-teaniny na mózg.

Może dlatego wiele osób zgłasza bardziej stabilną energię po wypiciu herbaty, w porównaniu do innych napojów zawierających kofeinę, takich jak kawa .

Dwa randomizowane badania testowały wpływ czarnej herbaty na dokładność i czujność. W obu badaniach czarna herbata znacznie zwiększyła celność i zgłaszaną przez uczestników czujność.

To sprawia, że ​​czarna herbata jest świetnym napojem, jeśli chcesz zwiększyć energię i skupić się.

10. Łatwy do przygotowania

Nie tylko czarna herbata jest dla ciebie dobra, ale również prosta do zrobienia. Aby zrobić czarną herbatę, najpierw zagotuj wodę. Jeśli używasz zakupionych w sklepie torebek z herbatą, po prostu dodaj torebkę z herbatą do kubka i napełnij ją gorącą wodą.

Jeśli używasz luźnej herbaty liściastej, użyj 2-3 gramów liści herbaty. Odczekaj około 3-5 minut, w zależności od preferencji smakowych. Aby uzyskać mocniejszą herbatę, użyj więcej liści herbaty i parz ją przez dłuższy czas.

Końcowe przemyslenia

Czarna herbata jest świetnym rozwiązaniem, jeśli szukasz niskokalorycznego, niesłodzonego napoju (w 100g jest tylko 1 kcal) o mniejszej ilości kofeiny niż kawa lub napoje energetyczne.

Ma silny, niepowtarzalny smak i zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które mogą zapewnić wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich poprawa poziomu cholesterolu, lepsze zdrowie jelit i obniżone ciśnienie krwi.

Zobacz Też: