Strona głównaWłaściwości zdrowotneDynia - 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt zmienia się od podłużnego do spłaszczonego, a skóra jest gruba, gładka i lekko żebrowana.

Kolor wewnętrznego miąższu waha się od bladego do ciemnozielonego i pomarańczowego do czerwonego. Jadalne nasiona są obecne w rdzeniu dyni.

- Advertisement -

Dynia generalnie waży około 4 do 8 kg, podczas gdy największe gatunki dyni mogą ważyć do 34 kg. Po ugotowaniu dynia ma łagodny, słodki smak. Ciekawostką na temat dyń jest to, że są to rośliny jednopienne, co oznacza, że ​​mają one zarówno męskie, jak i żeńskie kwiaty na tej samej roślinie.

Korzyści dla skóry:

Korzyści z dyni można wykorzystać dla wszystkich rodzajów skóry, szczególnie dla skóry wrażliwej.

1. Skóra tłusta

Jeśli masz tłustą skórę możesz wypróbować maseczkę do twarzy mieszając 1 łyżkę puree z dyni z 1 łyżeczką octu jabłkowego. Nanieść na wilgotną twarz i pozostawić do wyschnięcia lub do 30 minut. Spłucz letnią wodą, a następnie spłucz zimną wodą. Następnie można zastosować odpowiedni krem ​​nawilżający przeznaczony dla tego rodzaju skóry.

2. Sucha skóra


W przypadku suchej skóry zmieszaj 2 łyżeczki puree z dyni z ½ łyżeczką miodu, ¼ łyżeczki mleka i ¼ łyżeczki gęstej śmietany. Zastosuj to równomiernie na twarzy unikając obszaru oczu, odczekaj 10-15 minut. Ta maska ​​złuszcza, odżywia i pielęgnuje skórę. Spłucz ciepłą wodą i nałóż krem ​​nawilżający przeznaczony do tego rodzaju skóry.

3. Korzyści przeciw starzeniu się skóry

Dynia jest dobrym źródłem witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i zawiera również beta-karoten, który pomaga odwrócić uszkodzenia UV i poprawić strukturę skóry. Pomaga promować produkcję kolagenu, poprawiając w ten sposób koloryt i elastyczność skóry. Chroni skórę przed radykalnymi uszkodzeniami, które są przyczyną powstawania zmarszczek, a nawet raka skóry.



4. Ciemne plamy

Aby zlikwidować ciemne plamy  przygotuj maseczkę mieszając 1 łyżkę puree z dyni, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę soku z cytryny i 1 łyżeczkę witaminy E. Nałóż tę mieszankę na wilgotną twarz na 30 minut, a następnie spłucz letnią wodą.

5. Maska do ciała

Możesz przygotować odświeżającą maskę do ciała, mieszając pół szklanki gotowanego lub konserwowanego puree z dyni z ½ szklanki oleju kokosowego i ½ łyżeczki mielonego cynamonu. Nakładaj to na całe ciało, delikatnie masując. Pozostaw tę maskę na około 10 minut. Spłucz ciepłą wodą i osusz. To odświeży i zrelaksuje skórę.

6. Leczenie trądziku

Dynia jest dobrym źródłem witamin z grupy B, takich jak niacyna, ryboflawina, B6 i kwas foliowy. Niacyna poprawia krążenie, a zatem jest korzystna w leczeniu trądziku. A kwas foliowy pomaga zwiększyć krążenie, co poprawia odnowę komórek.

Korzyści dla włosów:

Poza korzyściami płynącymi z pielęgnacji skóry, dynia oferuje szereg korzyści dla twoich włosów, dzięki jej bogatej wartości odżywczej. Jak wszyscy wiemy, mieszki włosowe wymagają odpowiedniego zaopatrzenia w składniki odżywcze dla ich optymalnego wzrostu i zdrowia. Dynia jest korzystna dla twoich włosów w następujący sposób.

7. Wspomaga wzrost włosów

Dynia jest bogatym źródłem minerałów, w tym potasu i cynku. Potas pomaga utrzymać zdrowe włosy i poprawia odrost. Cynk pomaga utrzymać kolagen, a tym samym odgrywa ważną rolę w promowaniu zdrowych włosów. Zawiera również kwas foliowy, ważną witaminę B, która stymuluje wzrost włosów poprzez poprawę krążenia krwi.

8. Odżywka do włosów suchych

Jeśli masz suche włosy możesz przygotować prostą odżywkę do włosów. Wszystko, co musisz zrobić to wymieszać 2 szklanki posiekanej i ugotowanej dyni z 1 łyżką oleju kokosowego, 1 łyżką miodu i 1 łyżką jogurtu. Przygotuj puree z dyni i jogurtu, następnie dodaj olej kokosowy i miód, aby uzyskać gładką mieszankę. Nałóż na wilgotne, umyte włosy, załóż czepek i pozostaw na 15 minut. Spłucz dokładnie.

Korzyści zdrowotne:

To jaskrawo kolorowe, „wesoło wyglądające” warzywo jest bogate w wiele składników odżywczych, co czyni ja bardzo cennym warzywem z punktu widzenia zdrowia. Jest dobrym źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, flawonoidów i przeciwutleniaczy takich jak ksantyna, karoten. Jest również dobrym źródłem witamin z grupy B, takich jak kwas foliowy, niacyna, pirydoksyna, kwas pantotenowy i tiamina. Pod względem mineralnym jest bogata w żelazo, miedź, potas, wapń i fosfor.

9. Dynia jest niskokaloryczna

Dynia jest warzywem bardzo niskokalorycznym. 100 gramów dyni dostarcza tylko 26 kalorii. Większość dietetyków zaleca stosowanie dyni w programach redukcji masy ciała.

10. Bogate źródło beta-karotenu

Charakterystyczny jasny pomarańczowy kolor dyni wskazuje, że jest bogatym źródłem beta-karotenu. Ludzie, którzy spożywają dietę bogatą w beta-karoten, rzadziej zachorują na raka. Beta-kryptoksantyna i karotenoidy w dyni zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc u palaczy.

11. Zmniejsza ataki astmy

Przeciwutleniające właściwości dyni chronią układ oddechowy przed infekcjami, zmniejszając ataki astmy.

12. Bogate źródło potasu

Potas jest ważnym minerałem wymaganym do prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni. Jedna porcja dyni dostarcza około 550 g potasu, co czyni ją jednym z najwyższych źródeł potasu. Możesz dodać dynię do posiłku po treningu, aby zwiększyć dodatkową dawkę potasu.

13. Zmniejsza ryzyko chorób serca

Dynia pomaga pozbyć się gromadzenia się osadów tętniczych, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca i udarów. Duża ilość przeciwutleniaczy w dyni zapobiega również miażdżycy (stwardnienie tętnic). Minimalizuje ryzyko wysokiego ciśnienia krwi. Dynia ma również dużą ilość fitosterolu, który jest bardzo podobny do ludzkiego cholesterolu. Normalizuje poziom cholesterolu.

14. Wzmacnia układ odpornościowy

Dynia dostarcza wystarczającej ilości magnezu do utrzymania funkcji mięśni i wzmocnienia układu odpornościowego. Wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwiększenie produkcji białych krwinek w organizmie. To buduje odporność na różnego rodzaju infekcje, takie jak przeziębienie, grypa i gorączka.

15. Zapobiega wrzodom trawiennym

Dynia jest niesamowitym detoksykującym jedzeniem. Jest to środek moczopędny, który jest użyteczny do wypłukiwania toksyn i odpadów z organizmu. Właściwości lecznicze dyni uspokajają przewód żołądkowo-jelitowy, aby zapobiec wrzodom trawiennym.

16. Bogate źródło błonnika

Dynia jest bogatym źródłem błonnika. 1 szklanka gotowanej dyni zawiera 3 gramy błonnika, około 11 procent zalecanego dziennego spożycia błonnika. Pomaga to w trawieniu i zapobiega zaparciom.

17. Zmniejsza stres i depresję

Brak tryptofanu w ciele często prowadzi do depresji. Dynia jest bogata w L-tryptofan, aminokwas, który zmniejsza depresję i stres. Właściwości uspokajające dyni są bardzo skuteczne w leczeniu bezsenności.

18. Bogate źródło witaminy A

Dynia jest doskonałym źródłem witaminy A. Ten składnik odżywczy jest niezbędny, aby utrzymać zdrowe oczy i utrzymać dobry wzrok. Zea-ksantyna w dyni ma działanie filtrujące promieniowanie UV w siatkówce oczu. Chroni to przed związanymi z wiekiem chorobami plamki u osób starszych.

19. Zapobiega chorobom zapalnym

Regularne spożywanie dyni zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób zapalnych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.

20. Chroni przed rakiem prostaty

Wysoka zawartość karotenoidów i cynku w dyni chroni przed rakiem prostaty. Zapobiega powiększeniu się prostaty i nadmiernej stymulacji męskich hormonów, które powodują problemy z prostatą.

21. Bogate źródło witaminy K

Dynia jest jednym z najlepszych źródeł witaminy K. Zawiera około 40% dziennej zalecanej dawki. Witamina K jest bardzo korzystna dla zdrowia kości i serca. Witamina C w dyni jest potrzebna do prawidłowego wzrostu i naprawy tkanek w ciele. Jedna porcja dostarcza 20% dziennej zalecanej dawki.

Jak wybrać i przechowywać dynie?

Wybór:  dynie są dostępne w różnych kształtach, rozmiarach i kolorach. Najmniejsze z delikatnym miąższem są najbardziej odpowiednie do konsumpcji. Pierwszym krokiem jest sprawdzenie trzonu dyni. Ściśnij trzpień, aby upewnić się, że jest solidnie zamocowany. Miękka łodyga wskazuje, że dynia nie jest świeża.

Jeśli chodzi o kolor, powinien być jednolity. Płatki zieleni wskazują, że dynia nie była dojrzała po zerwaniu i prawdopodobnie już nie dojrzeje. Kształt dyni zależy od osobistych preferencji.

Wybierz dynie bez plam, siniaków i wgnieceń, ponieważ mogą spowodować szybkie gnicie. Przyjrzyj się uważnie dolnej części dyni pod kątem pleśni i dziur. Dynie powinny być małe i ciężkie jak na swój rozmiar, ponieważ mają delikatny i bardziej aromatyczny miąższ.

  • Przechowywanie:  Dynie powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu, najlepiej w komórkach. Dynie mogą być przechowywane do miesiąca. Gotowaną dynię można przechowywać do 16 miesięcy w postaci zamrożonej lub w słoikach.

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej. Mówi się, że sok z...

Kasza jaglana – fakty, korzyści zdrowotne i wartość odżywcza

Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak. Można...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

Zaskakujące korzyści zdrowotne wynikające z zielonej herbaty

Istnieje wiele powodów, dla których zielona herbata była przez stulecia ważną częścią azjatyckich kultur. Ten napój jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...