Strona głównaWłaściwości zdrowotneEstragon - 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych.

Ma subtelny smak i dobrze łączy się z potrawami takimi jak ryby, wołowina, kurczak, szparagi, jajka i zupy.

[toc]

Zawiera korzystne składniki odżywcze

Estragon ma niską zawartość kalorii i węglowodanów i zawiera składniki odżywcze, które mogą być korzystne dla zdrowia.

Zaledwie jedna łyżka (2 gramy) suszonego estragonu zapewnia:

  • Kalorie: 5
  • Węglowodany: 1 gram
  • Mangan: 7% dziennego spożycia (RDI)
  • Żelazo: 3% wskaźnika RDI
  • Potas: 2% wskaźnika RDI

Mangan jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który ma wpływ na zdrowie mózgu, wzrost, metabolizm i redukcję stresu oksydacyjnego w organizmie.

Żelazo jest kluczem do funkcji komórki i produkcji krwi. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii i doprowadzić do zmęczenia i osłabienia.

Potas to minerał, który ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania serca, mięśni i nerwów. Co więcej, badania wykazały, że może obniżyć ciśnienie krwi.

Chociaż ilość tych składników odżywczych w estragonie nie jest znaczna, zioło może nadal korzystnie wpływać na ogólny stan zdrowia.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon ma niską zawartość kalorii i węglowodanów i zawiera składniki odżywcze: mangan, żelazo i potas, które mogą być korzystne dla zdrowia.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Obniża poziom cukru we krwi

Insulina jest hormonem, który pomaga w dostarczaniu glukozy do komórek, dzięki czemu można jej używać do wytwarzania energii.

Czynniki, takie jak dieta i stany zapalne mogą prowadzić do oporności na insulinę, prowadząc do podwyższenia poziomu glukozy.

Odkryto, że estragon poprawia wrażliwość na insulinę i sposób, w jaki organizm wykorzystuje glukozę.

Jedno siedmiodniowe badanie na zwierzętach z cukrzycą wykazało, że ekstrakt estragonu obniżył stężenie glukozy we krwi o 20%.

Ci, którzy otrzymali 1000 mg estragonu przed śniadaniem i kolacją, doświadczyli znacznego zmniejszenia całkowitego wydzielania insuliny, co może pomóc utrzymać poziom cukru we krwi zrównoważony przez cały dzień.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi, poprawiając wrażliwość na insulinę i sposób metabolizowania glukozy przez organizm.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Poprawia czas i reguluje sen

Niewystarczający sen jest związany ze słabymi wynikami zdrowotnymi i może zwiększać ryzyko zachorowania na takie choroby, jak cukrzyca typu 2 i choroby serca.

Zmiany w harmonogramach pracy, wysoki poziom stresu lub zły styl życia mogą przyczynić się do złej jakości snu.

Pigułki do spania lub środki nasenne są często stosowane przez ludzi z bezsennością, ale mogą prowadzić do komplikacji, w tym depresji lub nadużywania substancji.

W jednym z badań na myszach rośliny z rodzaju Artemisia wydawały się działać uspokajająco i pomagały regulować wzorce snu.

Jednak ze względu na niewielki rozmiar tego badania konieczne są dalsze badania dotyczące stosowania estragonu do poprawy snu – szczególnie u ludzi.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon pochodzi z grupy roślin Artemisia , która może mieć działanie uspokajające i polepszać jakość snu, chociaż ta potencjalna korzyść nie została jeszcze zbadana u ludzi.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Może zwiększyć apetyt

Utrata apetytu może wystąpić z różnych powodów, takich jak wiek, depresja lub chemioterapia. Nieleczona może prowadzić do niedożywienia i obniżenia jakości życia.

Brak równowagi w hormonach greliny i leptyny może również powodować zmniejszenie apetytu. Hormony te są ważne dla równowagi energetycznej.

Grelina jest uważana za hormon głodowy, podczas gdy leptyna jest nazywana hormonem sytości. Gdy poziom greliny wzrośnie, wywołuje on głód. Odwrotnie, wzrost poziomu leptyny powoduje uczucie pełności.

Jedno z badań na myszach dotyczyło roli ekstraktu estragonu w pobudzaniu apetytu. Wyniki wykazały zmniejszenie wydzielania insuliny i leptyny oraz zwiększenie masy ciała.

Te wyniki sugerują, że ekstrakty estragonowe mogą pomóc w zwiększeniu poczucia głodu. Jednak wyniki znaleziono jedynie w połączeniu z dietą wysokotłuszczową. Potrzebne są dodatkowe badania na ludziach, aby potwierdzić te efekty.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Leptyna i grelina to dwa hormony kontrolujące apetyt. Badania wykazały, że ekstrakty estragonowe mogą poprawiać apetyt poprzez obniżanie poziomu leptyny w organizmie, chociaż brakuje badań opartych na podstawach człowieka.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Łagodzi ból przy chorobie zwyrodnieniowej stawów

W tradycyjnej medycynie ludowej estragon jest stosowany w leczeniu bólu przez długi czas.

Jedno 12-tygodniowe badanie dotyczyło skuteczności suplementu diety o nazwie Arthrem – który zawiera ekstrakt estragonowy oraz jego wpływu na ból i sztywność u 42 osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Osoby, które przyjmowały 150 mg produktu Arthrem dwa razy dziennie, zauważyły ​​znaczną poprawę w zakresie objawów w porównaniu z osobami przyjmującymi dawkę 300 mg dwa razy na dobę.

Naukowcy zasugerowali, że niższa dawka mogła okazać się bardziej skuteczna, ponieważ była lepiej tolerowana niż wyższa dawka.

W innych badaniach na myszach stwierdzono również, że rośliny z rodzaju Artemisia są korzystne w leczeniu bólu i zaproponowano, że mogą być stosowane jako alternatywa dla tradycyjnego leczenia bólu.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon był stosowany w leczeniu bólu przez długi czas w tradycyjnej medycynie ludowej. Suplementy zawierające estragon mogą być korzystne w zmniejszaniu bólu związanego z takimi chorobami, jak choroba zwyrodnieniowa stawów.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Ma właściwości antybakteryjne

Istnieje rosnące zapotrzebowanie na firmy spożywcze, które stosują naturalne dodatki, a nie syntetyczne substancje chemiczne.

Dodatki dodawane są do żywności w celu poprawy tekstury, zapobiegania separacji, zachowania żywności i hamowania bakterii powodujących choroby przenoszone przez żywność , takie jak E. coli.

W jednym z badań oceniano wpływ olejku eterycznego estragonu na Staphylococcus aureus i E. coli – dwie bakterie powodujące choroby przenoszone przez żywność. Do badań irańskiego białego sera dodano 15 i 1500 μg / ml olejku eterycznego estragonu.

Wyniki wykazały, że wszystkie próbki potraktowane olejem eterycznym estragonu miały działanie bakteriobójcze na oba szczepy bakteryjne. Naukowcy doszli do wniosku, że estragon może być skutecznym środkiem konserwującym żywność, takim jak ser.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Oleje eteryczne z roślin są alternatywą dla syntetycznych chemicznych dodatków do żywności. Badania wykazały, że olejek eteryczny estragonu może hamować Staphylococcus aureus i E. coli , dwie bakterie powodujące choroby przenoszone przez żywność.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Wszechstronny i łatwy do włączenia do diety

Ponieważ estragon ma subtelny smak, może być stosowany w wielu potrawach. Oto kilka prostych sposobów na włączenie estragonu do diety:

  • Dodaj do jajecznicy lub jajek sadzonych.
  • Użyj go jako dodatek do pieczonego kurczaka.
  • Wrzuć do sosów, takich jak pesto lub aioli.
  • Dodaj go do ryb , takich jak łosoś lub tuńczyk.
  • Wymieszaj z oliwą z oliwek i skrop łyżką na pieczone warzywa.

Estragon występuje w trzech różnych odmianach – francuskiej, rosyjskiej i hiszpańskiej:

  • Francuski estragon jest najbardziej znany i najlepszy do celów kulinarnych.
  • Rosyjski estragon ma słabszy smak w porównaniu do francuskiego estragonu. Szybko traci swój smak wraz z wiekiem, więc najlepiej go używać od razu. Wytwarza więcej liści, które stanowią doskonały dodatek do sałatek.
  • Hiszpański estragon ma więcej smaku w porównaniu do rosyjskiego estragonu, ale mniej niż francuski estragon. Może być stosowany do celów leczniczych i parzony jako herbata.

Świeży estragon jest zwykle dostępny tylko wiosną i latem w chłodniejszym klimacie. Nie jest tak łatwo dostępne, jak inne zioła, takie jak kolendra, więc można go znaleźć tylko w dużych sieciach spożywczych lub na targowiskach.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon występuje w trzech różnych odmianach – francuskiej, rosyjskiej i hiszpańskiej. Jest to uniwersalne zioło, które można wykorzystać na wiele sposobów, w tym do jajek, kurczaka, ryb, warzyw i sosów.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Inne korzyści zdrowotne

Uważa się, że estragon zapewnia inne korzyści zdrowotne, które nie zostały jeszcze dokładnie zbadane.

  • Może być korzystny dla zdrowia serca: Estragon jest często stosowany w diecie śródziemnomorskiej zdrowej dla serca. Korzyści zdrowotne wynikające z tej diety są nie tylko związane z jedzeniem, ale także z ziołami i przyprawami.
  • Może zmniejszyć stan zapalny: Cytokiny są białkami, które mogą odgrywać rolę w zapaleniu. Jedno badanie na myszach wykazało znaczący spadek cytokin po spożyciu ekstraktu estragonu przez 21 dni.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon może być korzystny dla zdrowia serca i zmniejszyć stan zapalny, chociaż korzyści te nie zostały dokładnie zbadane.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Estragon jak go przechowywać

Świeży estragon najlepiej trzyma się w lodówce. Wystarczy opłukać łodygę i liście zimną wodą, luźno owinąć je wilgotnym ręcznikiem papierowym i przechowywać w plastikowej torbie. Ta metoda pomaga ziołu zatrzymać wilgoć.

Wysuszony estragon można przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym, ciemnym otoczeniu przez okres od czterech do sześciu miesięcy.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Świeży estragon może być przechowywany w lodówce przez cztery do pięciu dni, podczas gdy wysuszony estragon może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres od czterech do sześciu miesięcy.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Estragon podsumowanie

Estragon ma wiele imponujących korzyści zdrowotnych, w tym możliwość obniżenia poziomu cukru we krwi, stanu zapalnego i bólu, poprawiając sen, apetyt i zdrowie serca.

Nie wspominając o tym, że jest wszechstronny i może być dodawany do różnych produktów spożywczych – niezależnie od tego, czy używasz świeżych czy suszonych odmian.

Zobacz Też: