Strona głównaWłaściwości zdrowotneEstragon - 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych.

Ma subtelny smak i dobrze łączy się z potrawami takimi jak ryby, wołowina, kurczak, szparagi, jajka i zupy.

- Advertisement -

[toc]

Zawiera korzystne składniki odżywcze

Estragon ma niską zawartość kalorii i węglowodanów i zawiera składniki odżywcze, które mogą być korzystne dla zdrowia.

Zaledwie jedna łyżka (2 gramy) suszonego estragonu zapewnia:

  • Kalorie: 5
  • Węglowodany: 1 gram
  • Mangan: 7% dziennego spożycia (RDI)
  • Żelazo: 3% wskaźnika RDI
  • Potas: 2% wskaźnika RDI

Mangan jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który ma wpływ na zdrowie mózgu, wzrost, metabolizm i redukcję stresu oksydacyjnego w organizmie.

Żelazo jest kluczem do funkcji komórki i produkcji krwi. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii i doprowadzić do zmęczenia i osłabienia.

Potas to minerał, który ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania serca, mięśni i nerwów. Co więcej, badania wykazały, że może obniżyć ciśnienie krwi.

Chociaż ilość tych składników odżywczych w estragonie nie jest znaczna, zioło może nadal korzystnie wpływać na ogólny stan zdrowia.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon ma niską zawartość kalorii i węglowodanów i zawiera składniki odżywcze: mangan, żelazo i potas, które mogą być korzystne dla zdrowia.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Obniża poziom cukru we krwi

Insulina jest hormonem, który pomaga w dostarczaniu glukozy do komórek, dzięki czemu można jej używać do wytwarzania energii.

Czynniki, takie jak dieta i stany zapalne mogą prowadzić do oporności na insulinę, prowadząc do podwyższenia poziomu glukozy.

Odkryto, że estragon poprawia wrażliwość na insulinę i sposób, w jaki organizm wykorzystuje glukozę.

Jedno siedmiodniowe badanie na zwierzętach z cukrzycą wykazało, że ekstrakt estragonu obniżył stężenie glukozy we krwi o 20%.

Ci, którzy otrzymali 1000 mg estragonu przed śniadaniem i kolacją, doświadczyli znacznego zmniejszenia całkowitego wydzielania insuliny, co może pomóc utrzymać poziom cukru we krwi zrównoważony przez cały dzień.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi, poprawiając wrażliwość na insulinę i sposób metabolizowania glukozy przez organizm.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Poprawia czas i reguluje sen

Niewystarczający sen jest związany ze słabymi wynikami zdrowotnymi i może zwiększać ryzyko zachorowania na takie choroby, jak cukrzyca typu 2 i choroby serca.

Zmiany w harmonogramach pracy, wysoki poziom stresu lub zły styl życia mogą przyczynić się do złej jakości snu.

Pigułki do spania lub środki nasenne są często stosowane przez ludzi z bezsennością, ale mogą prowadzić do komplikacji, w tym depresji lub nadużywania substancji.

W jednym z badań na myszach rośliny z rodzaju Artemisia wydawały się działać uspokajająco i pomagały regulować wzorce snu.

Jednak ze względu na niewielki rozmiar tego badania konieczne są dalsze badania dotyczące stosowania estragonu do poprawy snu – szczególnie u ludzi.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon pochodzi z grupy roślin Artemisia , która może mieć działanie uspokajające i polepszać jakość snu, chociaż ta potencjalna korzyść nie została jeszcze zbadana u ludzi.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Może zwiększyć apetyt

Utrata apetytu może wystąpić z różnych powodów, takich jak wiek, depresja lub chemioterapia. Nieleczona może prowadzić do niedożywienia i obniżenia jakości życia.

Brak równowagi w hormonach greliny i leptyny może również powodować zmniejszenie apetytu. Hormony te są ważne dla równowagi energetycznej.

Grelina jest uważana za hormon głodowy, podczas gdy leptyna jest nazywana hormonem sytości. Gdy poziom greliny wzrośnie, wywołuje on głód. Odwrotnie, wzrost poziomu leptyny powoduje uczucie pełności.

Jedno z badań na myszach dotyczyło roli ekstraktu estragonu w pobudzaniu apetytu. Wyniki wykazały zmniejszenie wydzielania insuliny i leptyny oraz zwiększenie masy ciała.

Te wyniki sugerują, że ekstrakty estragonowe mogą pomóc w zwiększeniu poczucia głodu. Jednak wyniki znaleziono jedynie w połączeniu z dietą wysokotłuszczową. Potrzebne są dodatkowe badania na ludziach, aby potwierdzić te efekty.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Leptyna i grelina to dwa hormony kontrolujące apetyt. Badania wykazały, że ekstrakty estragonowe mogą poprawiać apetyt poprzez obniżanie poziomu leptyny w organizmie, chociaż brakuje badań opartych na podstawach człowieka.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Łagodzi ból przy chorobie zwyrodnieniowej stawów

W tradycyjnej medycynie ludowej estragon jest stosowany w leczeniu bólu przez długi czas.

Jedno 12-tygodniowe badanie dotyczyło skuteczności suplementu diety o nazwie Arthrem – który zawiera ekstrakt estragonowy oraz jego wpływu na ból i sztywność u 42 osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.

Osoby, które przyjmowały 150 mg produktu Arthrem dwa razy dziennie, zauważyły ​​znaczną poprawę w zakresie objawów w porównaniu z osobami przyjmującymi dawkę 300 mg dwa razy na dobę.

Naukowcy zasugerowali, że niższa dawka mogła okazać się bardziej skuteczna, ponieważ była lepiej tolerowana niż wyższa dawka.

W innych badaniach na myszach stwierdzono również, że rośliny z rodzaju Artemisia są korzystne w leczeniu bólu i zaproponowano, że mogą być stosowane jako alternatywa dla tradycyjnego leczenia bólu.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon był stosowany w leczeniu bólu przez długi czas w tradycyjnej medycynie ludowej. Suplementy zawierające estragon mogą być korzystne w zmniejszaniu bólu związanego z takimi chorobami, jak choroba zwyrodnieniowa stawów.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Ma właściwości antybakteryjne

Istnieje rosnące zapotrzebowanie na firmy spożywcze, które stosują naturalne dodatki, a nie syntetyczne substancje chemiczne.

Dodatki dodawane są do żywności w celu poprawy tekstury, zapobiegania separacji, zachowania żywności i hamowania bakterii powodujących choroby przenoszone przez żywność , takie jak E. coli.

W jednym z badań oceniano wpływ olejku eterycznego estragonu na Staphylococcus aureus i E. coli – dwie bakterie powodujące choroby przenoszone przez żywność. Do badań irańskiego białego sera dodano 15 i 1500 μg / ml olejku eterycznego estragonu.

Wyniki wykazały, że wszystkie próbki potraktowane olejem eterycznym estragonu miały działanie bakteriobójcze na oba szczepy bakteryjne. Naukowcy doszli do wniosku, że estragon może być skutecznym środkiem konserwującym żywność, takim jak ser.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Oleje eteryczne z roślin są alternatywą dla syntetycznych chemicznych dodatków do żywności. Badania wykazały, że olejek eteryczny estragonu może hamować Staphylococcus aureus i E. coli , dwie bakterie powodujące choroby przenoszone przez żywność.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Wszechstronny i łatwy do włączenia do diety

Ponieważ estragon ma subtelny smak, może być stosowany w wielu potrawach. Oto kilka prostych sposobów na włączenie estragonu do diety:

  • Dodaj do jajecznicy lub jajek sadzonych.
  • Użyj go jako dodatek do pieczonego kurczaka.
  • Wrzuć do sosów, takich jak pesto lub aioli.
  • Dodaj go do ryb , takich jak łosoś lub tuńczyk.
  • Wymieszaj z oliwą z oliwek i skrop łyżką na pieczone warzywa.

Estragon występuje w trzech różnych odmianach – francuskiej, rosyjskiej i hiszpańskiej:

  • Francuski estragon jest najbardziej znany i najlepszy do celów kulinarnych.
  • Rosyjski estragon ma słabszy smak w porównaniu do francuskiego estragonu. Szybko traci swój smak wraz z wiekiem, więc najlepiej go używać od razu. Wytwarza więcej liści, które stanowią doskonały dodatek do sałatek.
  • Hiszpański estragon ma więcej smaku w porównaniu do rosyjskiego estragonu, ale mniej niż francuski estragon. Może być stosowany do celów leczniczych i parzony jako herbata.

Świeży estragon jest zwykle dostępny tylko wiosną i latem w chłodniejszym klimacie. Nie jest tak łatwo dostępne, jak inne zioła, takie jak kolendra, więc można go znaleźć tylko w dużych sieciach spożywczych lub na targowiskach.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon występuje w trzech różnych odmianach – francuskiej, rosyjskiej i hiszpańskiej. Jest to uniwersalne zioło, które można wykorzystać na wiele sposobów, w tym do jajek, kurczaka, ryb, warzyw i sosów.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Inne korzyści zdrowotne

Uważa się, że estragon zapewnia inne korzyści zdrowotne, które nie zostały jeszcze dokładnie zbadane.

  • Może być korzystny dla zdrowia serca: Estragon jest często stosowany w diecie śródziemnomorskiej zdrowej dla serca. Korzyści zdrowotne wynikające z tej diety są nie tylko związane z jedzeniem, ale także z ziołami i przyprawami.
  • Może zmniejszyć stan zapalny: Cytokiny są białkami, które mogą odgrywać rolę w zapaleniu. Jedno badanie na myszach wykazało znaczący spadek cytokin po spożyciu ekstraktu estragonu przez 21 dni.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Estragon może być korzystny dla zdrowia serca i zmniejszyć stan zapalny, chociaż korzyści te nie zostały dokładnie zbadane.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Estragon jak go przechowywać

Świeży estragon najlepiej trzyma się w lodówce. Wystarczy opłukać łodygę i liście zimną wodą, luźno owinąć je wilgotnym ręcznikiem papierowym i przechowywać w plastikowej torbie. Ta metoda pomaga ziołu zatrzymać wilgoć.

Wysuszony estragon można przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym, ciemnym otoczeniu przez okres od czterech do sześciu miesięcy.

[su_box title=”PODSUMOWANIE” box_color=”#00bbff”]Świeży estragon może być przechowywany w lodówce przez cztery do pięciu dni, podczas gdy wysuszony estragon może być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres od czterech do sześciu miesięcy.[/su_box]

[su_divider divider_color=”#00bbff” link_color=”#00bbff”]

Estragon podsumowanie

Estragon ma wiele imponujących korzyści zdrowotnych, w tym możliwość obniżenia poziomu cukru we krwi, stanu zapalnego i bólu, poprawiając sen, apetyt i zdrowie serca.

Nie wspominając o tym, że jest wszechstronny i może być dodawany do różnych produktów spożywczych – niezależnie od tego, czy używasz świeżych czy suszonych odmian.


Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

Dynia – 21 niesamowitych zalet dla skóry, włosów i zdrowia

Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Srebro koloidalne: właściwości, zastosowanie i efekty uboczne

Srebro koloidalne jest produktem zawierającym mikroskopijne płatki czystego srebra. Zazwyczaj płatki są zawieszone w demineralizowanej wodzie lub innej cieczy. Często jest reklamowane jako środek przeciwbakteryjny i...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...