Strona głównaWłaściwości zdrowotneCynamon - 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków.

cynamon

Oto 10 korzyści zdrowotnych cynamonu, które są wspierane przez badania naukowe.

1. Właściwości lecznicze

 

Cynamon to przyprawa wytworzona z wewnętrznej kory drzew zwanej Cinnamomum. Kiedyś był rzadki i cenny i był uważany za prezent dla królów.

W dzisiejszych czasach cynamon jest tani, dostępny w każdym supermarkecie i znaleziony we wszelkiego rodzaju potrawach i przepisach.

Istnieją dwa główne typy cynamonu:

  • Cejloński cynamon: znany również „prawdziwym” cynamonem.
  • Cynamon Cassia: jest to bardziej powszechna odmiana, którą ludzie na ogół używają.

Wyraźny zapach i aromat cynamonu wynika z części oleistej, która jest bardzo wysoka w związku zwanym aldehydem cynamonowym.

To właśnie ten związek jest odpowiedzialny za większość silnych wpływów cynamonu na zdrowie i metabolizm.

2. Cynamon zawiera przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze chronią organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Cynamon jest pełen potężnych przeciwutleniaczy, takich jak polifenole.

W badaniu porównującym aktywność antyoksydacyjną 26 przypraw, cynamon stał się wyraźnym zwycięzcą, a nawet przewyższał „pożywienie”, takie jak czosnek i oregano.

3.Ma właściwości przeciwzapalne

Pomaga organizmowi zwalczać infekcje i naprawiać uszkodzenia tkanek. Jednak stan zapalny może stać się problemem, gdy jest przewlekły (długotrwaly) i skierowany przeciwko własnym tkankom organizmu.

Cynamon może być przydatny w tym względzie, ponieważ niektóre badania pokazują, że zawarte w nim antyoksydanty mają silne działanie przeciwzapalne.

4. Może zmniejszyć ryzyko choroby serca

Cynamon wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, najczęstszej na świecie przyczyny przedwczesnej śmierci. U osób z cukrzycą typu 2, 1 gram cynamonu na dzień ma korzystny wpływ na markery krwi.

Zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i triglicerydów, a cholesterol HDL pozostaje stabilny.

W badaniach na zwierzętach wykazano, że cynamon obniża ciśnienie krwi. Po połączeniu wszystkie te czynniki mogą radykalnie zmniejszyć ryzyko chorób serca.

5. Może poprawić wrażliwość na insulinę

cynamon

Insulina jest jednym z kluczowych hormonów, które regulują metabolizm i zużycie energii. Jest także niezbędny do transportu cukru we krwi z krwioobiegu do komórek. Problem polega na tym, że wiele osób jest odpornych na działanie insuliny.

Ten stan, znany jako insulinooporność jest cechą charakterystyczną ciężkich stanów, takich jak zespół metaboliczny i cukrzyca typu 2. Dobra wiadomość jest taka, że ​​cynamon może znacznie zmniejszyć oporność na insulinę, pomagając temu niezwykle ważnemu hormonowi wykonać swoją pracę.

6. Obniża poziom cukru we krwi

Oprócz korzystnego wpływu na insulinooporność cynamon może obniżać poziom cukru we krwi za pomocą kilku innych mechanizmów. Po pierwsze wykazano, że cynamon zmniejsza ilość glukozy, która przedostaje się do krwioobiegu po posiłku. Czyni to poprzez ingerencję w liczne enzymy trawienne, które spowalniają rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym.

Po drugie, związek w cynamonie może oddziaływać na komórki przez naśladowanie insuliny. To znacznie poprawia wychwyt glukozy przez komórki, chociaż działa znacznie wolniej niż sama insulina. Liczne badania na ludziach potwierdziły przeciwcukrzycowe działanie cynamonu, pokazując, że może obniżyć poziom cukru we krwi na czczo nawet o 10-29%.

Skuteczna dawka wynosi zazwyczaj 1-6 gramów cynamonu dziennie (około 0,5-2 łyżeczek).

7. Choroby neurodegeneracyjne

Choroby neurodegeneracyjne charakteryzują się postępującą utratą struktury lub funkcji komórek mózgowych. Choroba Alzheimera i choroba Parkinsona to dwa najpowszechniejsze typy.

Dwa związki występujące w cynamonie wydają się hamować gromadzenie się białka zwanego tau w mózgu, co jest jedną z cech charakterystycznych choroby Alzheimera.

W badaniu na myszach z chorobą Parkinsona cynamon pomógł chronić neurony, znormalizować poziom neuroprzekaźników i poprawić funkcje motoryczne.

8. Ochrona przed rakiem

Rak jest poważną chorobą, charakteryzującą się niekontrolowanym wzrostem komórek. Cynamon był szeroko badany pod kątem jego potencjalnego zastosowania w zapobieganiu i leczeniu raka. Ogólnie rzecz biorąc, dowody są ograniczone do eksperymentów w probówkach i badań na zwierzętach, które sugerują, że ekstrakty cynamonowe mogą chronić przed rakiem.

Działa poprzez zmniejszenie wzrostu komórek nowotworowych i tworzenie naczyń krwionośnych w guzach i wydaje się być toksyczny dla komórek rakowych, powodując śmierć komórki. Badanie na myszach z rakiem okrężnicy wykazało, że cynamon jest silnym aktywatorem detoksykujących enzymów w okrężnicy, chroniąc przed dalszym wzrostem raka.

Odkrycia te zostały poparte eksperymentami z probówkami, które wykazały, że cynamon aktywuje ochronne odpowiedzi przeciwutleniające w ludzkich komórkach okrężnicy.

9. Zwalcza infekcje bakteryjne i grzybicze

cynamon

Aldehyd cynamonowy, główny aktywny składnik cynamonu może pomóc zwalczać różne rodzaje infekcji. Wykazano, że olej cynamonowy skutecznie leczy infekcje dróg oddechowych wywołane przez grzyby. Może także hamować wzrost niektórych bakterii, w tym Listeria i Salmonella.

Przeciwdrobnoustrojowe działanie cynamonu może również pomóc w zapobieganiu próchnicy i zmniejszeniu nieświeżego oddechu.

10. Walka z wirusem HIV

HIV jest wirusem, który powoli rozkłada układ odpornościowy, co może ostatecznie prowadzić do AIDS, jeśli nie jest leczony. Uważa się, że cynamon pozyskany z odmian Cassia pomaga w walce z HIV-1. Jest to najczęstszy szczep wirusa HIV u ludzi.

Jaki jest najlepszy?

Nie wszystkie cynamon są sobie równe. Odmiana Cassia zawiera znaczne ilości związku zwanego kumaryną, który uważa się za szkodliwy w dużych dawkach. Cynamon powinien przynosić korzyści zdrowotne, ale Cassia może powodować problemy w dużych dawkach ze względu na zawartość kumaryny.

Cejlon („prawdziwy” cynamon) jest o wiele lepszy pod tym względem. Niestety, większość cynamonu w supermarketach to tańsza odmiana Cassia. Być może uda Ci się znaleźć Ceylon w niektórych sklepach ze zdrową żywnością.

Zobacz Też: