Strona główna Właściwości zdrowotne Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji – ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą i nerkami.

Te czerwone jagody mają słodki, lekko kwaśny smak i często są spożywane w postaci suszonej.

Jagody Goji wartości odżywcze

Jagody Goji są dobrym źródłem witamin i minerałów, w tym:

  • witamina C
  • błonnik
  • żelazo
  • witamina A
  • cynk
  • przeciwutleniacze

Te jagody zawierają wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów. Jedna porcja 110 g zapewnia prawie 10 procent dziennej wartości białka. W przypadku owoców jest to zaskakująca ilość białka.

Węglowodany w jagodach goji są również złożonymi węglowodanami. Oznacza to, że poziom cukru we krwi będzie wzrastał powoli.

Jagody Goji skutki uboczne

Jagody Goji korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Przed rozpoczęciem jedzenia jagód goji należy zawsze porozmawiać z lekarzem. Jagody goji mogą wchodzić w interakcje z lekami, które obecnie przyjmujesz.

Powinieneś unikać dodawania jagód goji do swojej diety, jeśli:

  • masz niski poziom cukru we krwi
  • używasz rozcieńczalników krwi, takich jak warfaryna
  • mieć niskie lub wysokie ciśnienie krwi
  • karmisz piersią lub jesteś w ciąży (może powodować poronienie)

Jagody Goji – Korzyści zdrowotne

Wzmocniony układ odpornościowy i ochrona przed grypą

Badanie sugeruje, że jagody goji mogą zapobiegać kolejnym infekcjom u osób starszych.

Jagody Goji na odchudzanie

Ich bogaty, słodki smak wraz z wysoką zawartością błonnika może pomóc w utrzymaniu zdrowego odżywiania. Można je spożywać jako lekką przekąskę, aby uniknąć podjadania między posiłkami. Dodaj je do jogurtu lub sałatki .

Ich wartość odżywcza jako żywność niskokaloryczna, o niskiej zawartości cukru sprawia, że ​​są doskonałym substytutem dla innych suszonych owoców o wyższej zawartości cukru. 30 g jagód goji zawiera zaledwie 23 kalorie.

Przeciwutleniacze, wsparcie dla oczu i skóry

Jagody Goji korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Badania wskazują na wysoki poziom przeciwutleniaczy w jagodach goji.

Przeciwutleniacze chronią komórki przed zniszczeniem, gdy są narażone na działanie takich czynników, jak dym i promieniowanie. Co więcej żywność o zdrowym poziomie przeciwutleniaczy jest często bogata w błonnik i ma niską zawartość niezdrowych tłuszczów.

Poziom cukru we krwi

Jagody Goji mogą pomóc:

  • obniżyć poziom cukru we krwi
  • poprawić tolerancję cukru
  • złagodzić oporność na insulinę
  • poprawić i odzyskać komórki, które pomagają wytwarzać insulinę

Porozmawiaj z lekarzem, zanim zaczniesz dodawać jagody goji do swojej diety, szczególnie jeśli masz już niski poziom cukru we krwi. Jeśli zaczniesz je regularnie jeść musisz częściej sprawdzać poziom cukru we krwi.

Zwiększony testosteron

Jagody Goji mają długą historię związaną z płodnością seksualną. Jedno badanie na szczurach wykazało, że jagody goji znacząco:

  • zwiększają ilość i ruch spermy
  • skrócona reakcja na erekcję
  • poprawione zdolności seksualne
  • poprawa odzyskiwania poziomu testosteronu

Badania sugerują, że jagody goji mogą być alternatywą dla recepty na zaburzenia erekcji, takich jak Viagra.

 Jagody Goji – Spożywanie

Większość supermarketów sprzedaje suszone jagody goji w opakowaniach jednostkowych lub luzem. Zmiksuj je z płatkami śniadaniowymi lub jogurtem lub wypij je jako sok lub herbatę.

Jagody Goji również smakują wspaniale gotowane z chudą wieprzowiną lub indykiem, dodając pikantną słodycz do obfitych potraw. Dodatkowo ich zawartość witaminy C pomoże również twojemu ciału wchłonąć żelazo z mięsa.

Spożywanie dwóch lub więcej porcji owoców dziennie jest zwykle zalecane w celu uzyskania optymalnych korzyści zdrowotnych.

Jagody Goji są ogólnie uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Chociaż niektórzy ludzie zgłaszają łagodne problemy z trawieniem, gdy po raz pierwszy zaczynają je jeść. Może to być powszechny efekt uboczny.

 

zobacz także

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia.Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej.Niezależnie od rodzaju szparagi...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia.To liściaste warzywo jest doskonałym...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...
Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...
Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej.Ponadto jest szeroko stosowany w...
Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...
Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....