Strona głównaWłaściwości zdrowotne22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić i zapewnić doskonałą skórę.

Przeczytaj ten post, aby dowiedzieć się więcej o niesamowitych korzyściach zdrowotnych wynikających z kakao.

Przez setki lat było używane w rytuałach i medycynie na całym świecie. Pochodzi z obu Ameryk i z czasem rozprzestrzeniło się na Europę. Stosuje się w celu zmniejszenia przyrostu masy ciała, zmęczenia , pobudzenia układu nerwowego i poprawy funkcji trawienia.

Zawiera wiele korzystnych składników:

  • Polifenole – związki pochodzenia roślinnego, które chronią przed bakteriami i promieniami UV. Najbardziej obfite polifenole to flawonoidy, katechiny i epikatechiny.
  • Teobromina – związek pochodzenia roślinnego, który ma wiele ważnych funkcji w zdrowiu serca, układu oddechowego i jamy ustnej.
  • Minerały – najbogatszymi minerałami są magnez, miedź i żelazo , a wszystkie one mają znaczenie dla ogólnego zdrowia i funkcjonowania organizmu.

Mechanizmy działania

Flawanole (klasa flawonoidów) zwiększają wytwarzanie tlenku azotu (NO) przez naczynia krwionośne (komórki śródbłonka), co prowadzi do poszerzenia naczyń krwionośnych, poprawiając ich funkcjonowanie.

Wykazuje swoje właściwości antyoksydacyjne dzięki flawanolom, które zmniejszają produkcję wolnych rodników.

Epikatechina i katechina przenikają przez barierę krew-mózg i lokalizują się w pewnych obszarach mózgu, zapewniając w ten sposób ochronę mózgu i poprawiając funkcje poznawcze.

Flawanole spowalniają także trawienie i wchłanianie węglowodanów, co równoważy poziom glukozy w organizmie.

Korzyści zdrowotne wynikające z kakao

1) Obniża ciśnienie krwi

Badania wykazała, że im wyższe stężenie flawanoli, tym większy wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Ci, którzy spożyli gorzką czekoladę, która ma wysokie stężenie flawonoli, dostrzegli znacznie bardziej znaczący wpływ niż ci, którzy spożywają białą czekoladę (bez flawonoli).

2) Zapobiega stresowi oksydacyjnemu

Polifenole są przeciwutleniaczami, które zapobiegają uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki. Wykazano, że kakao ma wyższą zdolność przeciwutleniającą niż zielona i czarna herbata oraz czerwone wino.

3) Może poprawić funkcję poznawczą

Flawonoidy poprawiają zdrowie mózgu i funkcje poznawcze poprzez mechanizmy bezpośrednie i pośrednie.

Flawonoidy odgrywają rolę w zdrowiu mózgu, chroniąc, wzmacniając funkcje i tworząc nowe neurony. Mogą także odwracać uszkodzenia neuronów w chorobach Alzheimera i Parkinsona.

Flawonoidy, głównie katechina i epikatechina przenikają przez barierę krew-mózg i lokalizują się w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i uczenie się, czyli tam, gdzie występuje większość neurodegeneracji.

4) Może zapobiegać chorobom serca

Flawonoidy obecne w kakao zmniejszają krzepliwość krwi (aktywność i gromadzenie się płytek krwi), zapobiegając w ten sposób powstawaniu blokad w naczyniach krwionośnych.

Metaanaliza sugeruje, że spożywanie kakao może zmniejszać ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi ( nadciśnienie ), obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka choroby serca.

5) Poprawia nastrój

Badanie pilotażowe na 48 zdrowych mężczyznach i kobietach wykazało, że spożywanie kakao poprawia nastrój. Przegląd kilku badań pokazał również wpływ czekolady na nastrój. Na podstawie zebranych dowodów kakao i czekolada skutecznie poprawiają nastrój, a także łagodzą zmęczenie psychiczne.

6) Zaparcia

Łuska kakaowa jest bogata w błonnik pokarmowy, który pomaga utrzymać zdrową okrężnicę. Osoby, które otrzymały suplementy kakao odnotowały szybsze ruchy jelit i mniej twardych stolców.

7) Zmniejsza syndrom chronicznego zmęczenia

Badanie wykazało, że codzienne spożywanie dużych stężeń polifenoli kakaowych zmniejszyło zespół przewlekłego zmęczenia.

8) Może leczyć zaburzenia mózgu

Zwiększone reaktywne formy oksydacyjne ( ROS ) odgrywają rolę w powstawaniu zaburzeń mózgu. Ze względu na właściwości przeciwutleniające polifenoli spożycie kakao zmniejsza produkcję ROS, potencjalnie chroniąc przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i otępienie.

Badanie pilotażowe wykazało również, że katechiny i epikatechiny w kakao zapobiegają toksyczności i śmierci komórek mózgowych u szczurów.

9) Może zmniejszyć otyłość

Badanie wykazało, że szczury karmione kakao miały mniej tłuszczu trzewnego. Może to wynikać ze zdolności kakao do zmniejszania produkcji tłuszczów. Inne badanie wykazało, że spożycie kakao u samców myszy zmniejszyło przyrost wagi i wchłanianie tłuszczu z diety. Kakao zmniejszyło również stan zapalny związany z otyłością, a także poprawiło insulinooporność.

10) Zwalcza Raka?

Dekarboksylaza ornityny ( ODC ) jest enzymem obecnym w prawidłowych komórkach, który może prowadzić do raka, jeśli jest w nadmiarze. Flawanole kakao i procyjanidyny zmniejszają aktywność ODC, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju nowotworów, a także mogą zabijać komórki raka okrężnicy.

Badanie pilotażowe wykazało, że kakao hamuje również wzrost i reprodukcję komórek raka prostatyk. Co więcej, przegląd wykazał, że właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne kakao odgrywają rolę w zmniejszaniu ogólnego ryzyka zachorowania na raka.

11) Obniża poziom złego cholesterolu

Badanie 48 osób ze zwiększonym ryzykiem chorób serca wykazało, że spożywanie kakao regularnie zmniejsza poziom LDL (złego cholesterolu) i zwiększa HDL (dobry) cholesterol.

12) Cukrzyca i inulinooporność

Polifenole kakaowe, zwłaszcza z gorzkiej czekolady poprawiają rozkład glukozy, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają insulinooporność.

Badanie przeprowadzone na 10 pacjentach z cukrzycą ujawniło, że spożywanie kakao przeciwdziała dysfunkcji naczyń krwionośnych spowodowanej cukrzycą i poprawia funkcję śródbłonka.

13) Chroni skórę

Właściwości przeciwutleniające flawonoli kakaowych odgrywają ważną rolę w zdrowiu skóry.

Badanie przeprowadzone na 24 zdrowych kobietach, które spożywały duże ilości flawanoli kakaowych, wykazały, że flawanole kakaowe zapewniają ochronę przed promieniami UV, poprawiają krążenie krwi i nawilżają skórę, czyniąc ją bardziej miękką.

14) Chroni zęby

Przegląd i badania pilotażowe dotyczące ludzkiego trzonowca wykazały, że teobromina obecna w kakao chroni zęby (szkliwo zębów).

15) Wspomaga płuca

Przegląd wykazał, że teobromina łagodzi kaszel u ludzi z mniejszymi efektami ubocznymi niż inne leki. Przegląd i badanie pilotażowe dotyczące pacjentów z astmą wykazało, że teobromina może poprawić czynność płuc (rozszerzenie oskrzelików).

16) Może pomóc wyleczyć rany

Jest od dawna stosowane jako lek na choroby skóry, takie jak oparzenia i skaleczenia. Chociaż nie ma wielu dowodów na miejscowe stosowanie produktów kakaowych, przegląd kilku badań wykazał, że promuje ono regenerację komórek skóry u świń.

17) Zmniejsza negatywne skutki niedoboru magnezu

Dieta uboga w magnez może powodować niedobór magnezu, który wywołuje niepożądane objawy, takie jak utrata masy mięśniowej.Kakao jest bogate w magnez. Badanie pilotażowe na szczurach wykazało, że kakao może zwiększać poziom magnezu i poprawiać objawy jego niedoboru.

Masło kakaowe

Masło kakaowe jest tłuszczem ekstrahowanym z ziaren kakaowych. Niektóre z jego składników obejmują aminokwasy, argininę i leucynę , kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy, stearynowy i palmitynowy, teobrominę i kofeinę.

Masło kakaowe nie zawiera polifenoli i dlatego nie ma takiego samego efektu jak kakao.

18) Masło kakaowe zmniejsza kaszel

Masło kakaowe jest szeroko stosowane w leczeniu kaszlu, w połączeniu z ciepłym mlekiem i miodem. Masło kakaowe można również umieścić na klatce piersiowej i plecach, aby zmniejszyć kaszel. Kilka badań wykazało, że teobromina i kofeina, dwa aktywne składniki masła kakaowego, skutecznie zmniejszają kaszel.

19) Masło kakaowe może zmniejszyć poziom cholesterolu LDL

Cholesterol LDL jest najbardziej niezdrowym białkiem, ponieważ zawiera największą ilość tłuszczu ( trójglicerydów ). Badanie pilotażowe wykazało, że szczury otrzymujące masło kakaowe miały mniej cholesterolu LDL . Spadek ten można przypisać spadkowi produkcji tłuszczu lub zwiększeniu jego usuwania.

20) Masło kakaowe może poprawić skórę

Badania pilotażowe na ludzkiej skórze wykazały, że masło kakaowe umiarkowanie zwiększa grubość skóry, a także gęstość kolagenu. Wyniki były lepsze, gdy masło kakaowe połączono z polifenolami kakao w porównaniu do samego masła kakaowego.

21) Masło kakaowe może poprawić funkcję nerek

Badanie pilotażowe na szczurach wykazało, że szczury otrzymujące suplementy z masła kakaowego obniżały poziom kreatyniny i mogą poprawiać czynność nerek.

Niekorzystne skutki

Należy również zauważyć, że chociaż kakao ma wiele zalet zdrowotnych, komercyjna czekolada i jej produkty zawierają duże ilości cukru, tłuszczu i dodatków, które nie są zdrowe.

Ma wiele zalet zdrowotnych, ale spożywane w dużych ilościach może powodować pewne niepożądane skutki:

  • Za dużo spozytego kakao może powodować trądzik.
  • Czekolada może powodować migreny.
  • Metale, takie jak nikiel , które występują w kakao, mogą powodować alergie, stany zapalne skóry i zmiany.

Zobacz Też: