Strona głównaWłaściwości zdrowotne22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić i zapewnić doskonałą skórę.

Przeczytaj ten post, aby dowiedzieć się więcej o niesamowitych korzyściach zdrowotnych wynikających z kakao.

- Advertisement -

Przez setki lat było używane w rytuałach i medycynie na całym świecie. Pochodzi z obu Ameryk i z czasem rozprzestrzeniło się na Europę. Stosuje się w celu zmniejszenia przyrostu masy ciała, zmęczenia , pobudzenia układu nerwowego i poprawy funkcji trawienia.

Zawiera wiele korzystnych składników:

  • Polifenole – związki pochodzenia roślinnego, które chronią przed bakteriami i promieniami UV. Najbardziej obfite polifenole to flawonoidy, katechiny i epikatechiny.
  • Teobromina – związek pochodzenia roślinnego, który ma wiele ważnych funkcji w zdrowiu serca, układu oddechowego i jamy ustnej.
  • Minerały – najbogatszymi minerałami są magnez, miedź i żelazo , a wszystkie one mają znaczenie dla ogólnego zdrowia i funkcjonowania organizmu.

Mechanizmy działania

Flawanole (klasa flawonoidów) zwiększają wytwarzanie tlenku azotu (NO) przez naczynia krwionośne (komórki śródbłonka), co prowadzi do poszerzenia naczyń krwionośnych, poprawiając ich funkcjonowanie.

Wykazuje swoje właściwości antyoksydacyjne dzięki flawanolom, które zmniejszają produkcję wolnych rodników.

Epikatechina i katechina przenikają przez barierę krew-mózg i lokalizują się w pewnych obszarach mózgu, zapewniając w ten sposób ochronę mózgu i poprawiając funkcje poznawcze.

Flawanole spowalniają także trawienie i wchłanianie węglowodanów, co równoważy poziom glukozy w organizmie.

Korzyści zdrowotne wynikające z kakao

1) Obniża ciśnienie krwi

Badania wykazała, że im wyższe stężenie flawanoli, tym większy wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. Ci, którzy spożyli gorzką czekoladę, która ma wysokie stężenie flawonoli, dostrzegli znacznie bardziej znaczący wpływ niż ci, którzy spożywają białą czekoladę (bez flawonoli).

2) Zapobiega stresowi oksydacyjnemu

Polifenole są przeciwutleniaczami, które zapobiegają uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki. Wykazano, że kakao ma wyższą zdolność przeciwutleniającą niż zielona i czarna herbata oraz czerwone wino.

3) Może poprawić funkcję poznawczą

Flawonoidy poprawiają zdrowie mózgu i funkcje poznawcze poprzez mechanizmy bezpośrednie i pośrednie.

Flawonoidy odgrywają rolę w zdrowiu mózgu, chroniąc, wzmacniając funkcje i tworząc nowe neurony. Mogą także odwracać uszkodzenia neuronów w chorobach Alzheimera i Parkinsona.

Flawonoidy, głównie katechina i epikatechina przenikają przez barierę krew-mózg i lokalizują się w obszarach mózgu odpowiedzialnych za pamięć i uczenie się, czyli tam, gdzie występuje większość neurodegeneracji.

4) Może zapobiegać chorobom serca

Flawonoidy obecne w kakao zmniejszają krzepliwość krwi (aktywność i gromadzenie się płytek krwi), zapobiegając w ten sposób powstawaniu blokad w naczyniach krwionośnych.

Metaanaliza sugeruje, że spożywanie kakao może zmniejszać ryzyko rozwoju wysokiego ciśnienia krwi ( nadciśnienie ), obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka choroby serca.

5) Poprawia nastrój

Badanie pilotażowe na 48 zdrowych mężczyznach i kobietach wykazało, że spożywanie kakao poprawia nastrój. Przegląd kilku badań pokazał również wpływ czekolady na nastrój. Na podstawie zebranych dowodów kakao i czekolada skutecznie poprawiają nastrój, a także łagodzą zmęczenie psychiczne.

6) Zaparcia

Łuska kakaowa jest bogata w błonnik pokarmowy, który pomaga utrzymać zdrową okrężnicę. Osoby, które otrzymały suplementy kakao odnotowały szybsze ruchy jelit i mniej twardych stolców.

7) Zmniejsza syndrom chronicznego zmęczenia

Badanie wykazało, że codzienne spożywanie dużych stężeń polifenoli kakaowych zmniejszyło zespół przewlekłego zmęczenia.

8) Może leczyć zaburzenia mózgu

Zwiększone reaktywne formy oksydacyjne ( ROS ) odgrywają rolę w powstawaniu zaburzeń mózgu. Ze względu na właściwości przeciwutleniające polifenoli spożycie kakao zmniejsza produkcję ROS, potencjalnie chroniąc przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i otępienie.

Badanie pilotażowe wykazało również, że katechiny i epikatechiny w kakao zapobiegają toksyczności i śmierci komórek mózgowych u szczurów.

9) Może zmniejszyć otyłość

Badanie wykazało, że szczury karmione kakao miały mniej tłuszczu trzewnego. Może to wynikać ze zdolności kakao do zmniejszania produkcji tłuszczów. Inne badanie wykazało, że spożycie kakao u samców myszy zmniejszyło przyrost wagi i wchłanianie tłuszczu z diety. Kakao zmniejszyło również stan zapalny związany z otyłością, a także poprawiło insulinooporność.

10) Zwalcza Raka?

Dekarboksylaza ornityny ( ODC ) jest enzymem obecnym w prawidłowych komórkach, który może prowadzić do raka, jeśli jest w nadmiarze. Flawanole kakao i procyjanidyny zmniejszają aktywność ODC, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju nowotworów, a także mogą zabijać komórki raka okrężnicy.

Badanie pilotażowe wykazało, że kakao hamuje również wzrost i reprodukcję komórek raka prostatyk. Co więcej, przegląd wykazał, że właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne kakao odgrywają rolę w zmniejszaniu ogólnego ryzyka zachorowania na raka.

11) Obniża poziom złego cholesterolu

Badanie 48 osób ze zwiększonym ryzykiem chorób serca wykazało, że spożywanie kakao regularnie zmniejsza poziom LDL (złego cholesterolu) i zwiększa HDL (dobry) cholesterol.

12) Cukrzyca i inulinooporność

Polifenole kakaowe, zwłaszcza z gorzkiej czekolady poprawiają rozkład glukozy, obniżają ciśnienie krwi i poprawiają insulinooporność.

Badanie przeprowadzone na 10 pacjentach z cukrzycą ujawniło, że spożywanie kakao przeciwdziała dysfunkcji naczyń krwionośnych spowodowanej cukrzycą i poprawia funkcję śródbłonka.

13) Chroni skórę

Właściwości przeciwutleniające flawonoli kakaowych odgrywają ważną rolę w zdrowiu skóry.

Badanie przeprowadzone na 24 zdrowych kobietach, które spożywały duże ilości flawanoli kakaowych, wykazały, że flawanole kakaowe zapewniają ochronę przed promieniami UV, poprawiają krążenie krwi i nawilżają skórę, czyniąc ją bardziej miękką.

14) Chroni zęby

Przegląd i badania pilotażowe dotyczące ludzkiego trzonowca wykazały, że teobromina obecna w kakao chroni zęby (szkliwo zębów).

15) Wspomaga płuca

Przegląd wykazał, że teobromina łagodzi kaszel u ludzi z mniejszymi efektami ubocznymi niż inne leki. Przegląd i badanie pilotażowe dotyczące pacjentów z astmą wykazało, że teobromina może poprawić czynność płuc (rozszerzenie oskrzelików).

16) Może pomóc wyleczyć rany

Jest od dawna stosowane jako lek na choroby skóry, takie jak oparzenia i skaleczenia. Chociaż nie ma wielu dowodów na miejscowe stosowanie produktów kakaowych, przegląd kilku badań wykazał, że promuje ono regenerację komórek skóry u świń.

17) Zmniejsza negatywne skutki niedoboru magnezu

Dieta uboga w magnez może powodować niedobór magnezu, który wywołuje niepożądane objawy, takie jak utrata masy mięśniowej.Kakao jest bogate w magnez. Badanie pilotażowe na szczurach wykazało, że kakao może zwiększać poziom magnezu i poprawiać objawy jego niedoboru.

Masło kakaowe

Masło kakaowe jest tłuszczem ekstrahowanym z ziaren kakaowych. Niektóre z jego składników obejmują aminokwasy, argininę i leucynę , kwasy tłuszczowe, takie jak kwas oleinowy, stearynowy i palmitynowy, teobrominę i kofeinę.

Masło kakaowe nie zawiera polifenoli i dlatego nie ma takiego samego efektu jak kakao.

18) Masło kakaowe zmniejsza kaszel

Masło kakaowe jest szeroko stosowane w leczeniu kaszlu, w połączeniu z ciepłym mlekiem i miodem. Masło kakaowe można również umieścić na klatce piersiowej i plecach, aby zmniejszyć kaszel. Kilka badań wykazało, że teobromina i kofeina, dwa aktywne składniki masła kakaowego, skutecznie zmniejszają kaszel.

19) Masło kakaowe może zmniejszyć poziom cholesterolu LDL

Cholesterol LDL jest najbardziej niezdrowym białkiem, ponieważ zawiera największą ilość tłuszczu ( trójglicerydów ). Badanie pilotażowe wykazało, że szczury otrzymujące masło kakaowe miały mniej cholesterolu LDL . Spadek ten można przypisać spadkowi produkcji tłuszczu lub zwiększeniu jego usuwania.

20) Masło kakaowe może poprawić skórę

Badania pilotażowe na ludzkiej skórze wykazały, że masło kakaowe umiarkowanie zwiększa grubość skóry, a także gęstość kolagenu. Wyniki były lepsze, gdy masło kakaowe połączono z polifenolami kakao w porównaniu do samego masła kakaowego.

21) Masło kakaowe może poprawić funkcję nerek

Badanie pilotażowe na szczurach wykazało, że szczury otrzymujące suplementy z masła kakaowego obniżały poziom kreatyniny i mogą poprawiać czynność nerek.

Niekorzystne skutki

Należy również zauważyć, że chociaż kakao ma wiele zalet zdrowotnych, komercyjna czekolada i jej produkty zawierają duże ilości cukru, tłuszczu i dodatków, które nie są zdrowe.


Ma wiele zalet zdrowotnych, ale spożywane w dużych ilościach może powodować pewne niepożądane skutki:

  • Za dużo spozytego kakao może powodować trądzik.
  • Czekolada może powodować migreny.
  • Metale, takie jak nikiel , które występują w kakao, mogą powodować alergie, stany zapalne skóry i zmiany.

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Kasza jaglana – fakty, korzyści zdrowotne i wartość odżywcza

Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak. Można...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej. Mówi się, że sok z...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...