Strona główna Właściwości zdrowotne Kasza jaglana - fakty, korzyści zdrowotne i wartość odżywcza

Kasza jaglana – fakty, korzyści zdrowotne i wartość odżywcza

Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak.

Można ją przygotować w podobny sposób jak ryż lub komosa ryżowa, gotując ziarno w wodzie, a następnie przykryć i pozwolić mu na wchłonięcie wody. Rezultatem są puszyste, pożywne ziarna, które można podawać jako przystawkę lub danie główne.

1. Pomaga chronić przed cukrzycą

Kasza jaglana jest dobrym źródłem magnezu, które zwiększa skuteczność insuliny w organizmie i pomaga uniknąć rozwoju cukrzycy. Badania wykazały, że osoby spożywające dietę bogatą w magnez mają nawet o 30% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

2. Zapewnia dobre źródło energii

Jest niesamowicie tanim źródłem odżywiania i energii, dlatego jest tak często spożywana jako podstawa w biedniejszych krajach. Ma wysoką zawartość skrobi, która dostarcza energii, a także jest dobrym źródłem błonnika i białka. Aminokwasy znajdujące się w perłowym proso są znacznie łatwiejsze do strawienia dla organizmu niż te, które można znaleźć w pszenicy.

3. Kasza jaglana jako pomoc w utracie wagi

Kolejną z wielkich korzyści zdrowotnych proso jest to, że dodanie go do diety może również pomóc zrzucić wagę. Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka w ziarnie, proso sprawi, że poczujesz się pełny. Zapewni Ci również stałe źródło energii, więc nie będziesz musiał jeść przekąsek po zjedzeniu głównego posiłku.

4. Zapobiega anemii

Zawiera idealne połączenie składników, aby zwalczyć niedobór żelaza w organizmie. Ma żelazo, które jest potrzebne do zwalczania anemii, ale zawiera także witaminę C, która pomaga organizmowi wchłonąć żelazo do krwioobiegu. Mówi się, że jedzenie prosa jest skuteczniejszym lekarstwem na anemię niż przyjmowanie prostych suplementów żelaza.

5. Jest to alternatywa bezglutenowa

Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu lub celiakię możesz bezpiecznie używać proso jako alternatywy dla pszenicy. Możesz użyć tej zdrowej alternatywy zbóż w przepisach do pieczenia chleba, ciast i ciastek.

Kasza jaglana

6. Zmniejsza poziom cholesterolu

Jedną z niezwykłych korzyści zdrowotnych jest to, że okazała się również bardzo skuteczna w zmniejszaniu poziomu cholesterolu we krwi. Zawiera aminokwasy, które pomagają zmniejszyć wytwarzanie płytki w naczyniach krwionośnych, co może prowadzić do udarów i chorób serca. Pomaga także kontrolować poziom tłuszczu, który jest zdeponowany w wątrobie.

7. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu

Może być również stosowana jako składnik odżywczy koktajli, a jedną z niesamowitych korzyści zdrowotnych proso jest jego zdolność do powstrzymania przedwczesnego starzenia się skóry. Zawiera dwa potężne aminokwasy zwane metioniną i lizyną, które pomagają w tworzeniu kolagenu. Kolagen jest substancją, która utrzymuje piękną, jędrną skórę, zatrzymuje zwiotczenie skóry i pomaga zatrzymać powstawanie zmarszczek.

8. Kasza jaglana utrzymuje zdrowy układ trawienny

Jeśli cierpisz na problemy trawienne i zaparcia, dodanie kaszy jaglanej do diety poprawi także układ trawienny. Proso zawiera dużo błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, które pomoże w prawidłowym poruszaniu się po systemie i utrzymaniu regularności.

9. Pomaga ci się zrelaksować

Zawiera aminokwas, tryptofan, który działa jako naturalny środek relaksujący. Pomoże Ci odczuwać mniej stresu w ciągu dnia i pomoże Ci lepiej spać w nocy. Relaksujące właściwości mogą również przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi, uwolnienia od bólów głowy i zmniejszenia lęku.

10. Zwiększa siłę kości

I na koniec korzyści zdrowotne proso obejmują również mocniejsze kości. Jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł wapnia, a także witaminą D. Jedząc kasze jaglaną wzmocnisz kości i zęby, a także zapobiegniesz chorobom kości, takim jak osteoporoza, w późniejszym życiu. Jest to także świetny sposób dostarczania dzieciom dodatkowego wapnia, którego potrzebują, podczas gdy ich kości i zęby rosną.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...
Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...
Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...
Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...
Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...