Strona głównaWłaściwości zdrowotneKOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita - przepis

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków „Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia” i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na serce, mózg i (szczególnie) jelita.

Ze względu na proces fermentacji związany z tworzeniem kombucha zawiera on wiele zdrowych bakterii znanych jako probiotyki. Bakterie te wspomagają przewód pokarmowy i układ odpornościowy, ponieważ wchłaniają składniki odżywcze i zwalczają infekcje i choroby.

Ponieważ 80 procent twojego układu odpornościowego znajduje się w twoim jelitach, a układ trawienny jest drugą co do wielkości częścią twojego systemu neurologicznego, nie jest niespodzianką, że jelito jest uważane za „drugi mózg”. Picie kombucha każdego dnia może pomóc w utrzymaniu szczytowego zdrowia układu odpornościowego.

Co to jest Kombucha?

Kombucha to sfermentowany napój składający się z czarnej herbaty i cukru (z różnych źródeł, w tym z cukru trzcinowego, owoców lub miodu), który jest stosowany jako funkcjonalny,  probiotyczny pokarm. Zawiera kolonię bakterii i drożdży, które są odpowiedzialne za zainicjowanie procesu fermentacji w połączeniu z cukrem.

Po fermentacji kombucha staje się gazowana i zawiera ocet, witaminy z grupy B, enzymy, probiotyki i wysokie stężenie kwasu (octowy, glukonowy i mlekowy).

Roztwór cukru i herbaty jest fermentowany przez bakterie i drożdże powszechnie znane jako ” SCOBY  (symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży). Mimo, że zwykle robiona jest z czarnej herbaty, kombucha może być również zrobiona z zielonej herbaty. Wbrew powszechnym twierdzeniom, SCOBY nie jest grzybem kombucha.

Niektórzy uważają go za zdrowszy substytut dla napojów gazowanych, zaspokajający pragnienie napoju gazowanego.

Pasteryzowana vs. niepasteryzowana Kombucha

Istnieje pewna debata na temat korzyści niepasteryzowanej kombuchy ze względu na koncepcję XX / XXI wieku, że pasteryzacja sprawia, że ​​napoje są „zdrowsze”. Nie jest to prawda jeżeli chodzi o mleko i to samo dotyczy kombucha.

Bakterie zabite podczas procesu pasteryzacji to te same rzeczy, które mogą pomóc twojemu funkcjonowaniu jelit wydajniej. „Pasteryzowana kombucha” powinna być prawdopodobnie nazywana „herbatą o smaku kombuchy”, ponieważ w tym procesie utracono zalety zdrowych bakterii.

Jedną z rozważań jest to, że pasteryzowana kombucha nie jest stale fermentowana. Oznacza to, że jeśli komercyjny niepasteryzowany produkt kombucha pozostanie na półce zbyt długo, zawartość alkoholu (początkowo poniżej 0,5% dla większości produktów) może nieco wzrosnąć.

Pamiętaj, aby kupić kombucha z wiarygodnych źródeł i wypić ją w stosunkowo krótkim czasie po zakupie. Jeśli robisz kombucha w domu, obowiązuje ta sama zasada.

8 korzyści z kombuchy

1. Pomaga zapobiegać wielu różnym chorobom

Podczas gdy wiele oświadczeń zdrowotnych dla kombucha skupia się na sposobie, w jaki leczy się jelitq (które samo w sobie przyczynia się do wzmocnienia odporności), istnieje również dość dobrze potwierdzony materiał dowodowy, że kombucha zawiera silne przeciwutleniacze i może pomóc w detoksykacji ciała i chronić przed chorobą.

Przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć  stan zapalny, u podstaw większości chorób. Ta obniżająca stan zapalny i odtruwająca jakość jest prawdopodobnie jedną z przyczyn, dla których kombucha może potencjalnie zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów.

Jednym z powodów takiego stanu rzeczy jest to, że przeciwutleniacze redukują stres oksydacyjny, który może uszkadzać komórki, nawet DNA. Bycie narażonym na wiele przetworzonej żywności i chemikaliów w twoim otoczeniu może prowadzić do tego stresu, który z kolei przyczynia się do przewlekłego stanu zapalnego.

Podczas gdy normalna czarna herbata zawiera przeciwutleniacze, badania pokazują, że proces fermentacji kombucha tworzy przeciwutleniacze nieobecne w czarnej herbacie, takie jak kwas glukarowy.

Kombucha może szczególnie wpływać na aktywność dwóch ważnych przeciwutleniaczy znanych jako peroksydaza glutationowa i katalaza. Zawiera on izharmoninę , metabolit kwercetyny. Kwercetyna wiąże się z długą żywotnością i dużymi właściwościami przeciwnowotworowymi.

2.  Wspiera zdrowe jelita

Oczywiście walory przeciwutleniające tej starożytnej herbaty przeciwdziałają wolnym rodnikom, które powodują chaos w układzie trawiennym. Jednak największym powodem, dla którego kombucha wspomaga trawienie, jest wysoki poziom korzystnego kwasu, probiotyków, aminokwasów i enzymów.

Niektóre badania wykazały zdolność kombucha do zapobiegania i leczenia wrzodów żołądka.

Chociaż kombucha zawiera bakterie, nie są one szkodliwymi bakteriami patogennymi. Zamiast tego są one korzystne (zwane „apathogens”), które konkurują ze „złymi” bakteriami patogennymi w jelitach i przewodzie pokarmowym.

3. Może pomóc w poprawie stanu psychicznego

Kombucha nie tylko pomaga w trawieniu, może też ochronić twój umysł. Jednym ze sposobów, w jaki może to osiągnąć są witaminy z grupy B, które zawiera. Witaminy z grupy B szczególnie witamina B12 zwiększają poziom energii i przyczyniają się do ogólnego dobrostanu psychicznego.

Jej wysoka zawartość witaminy B12 jest jednym z powodów, dla których suplementy zawierają czasami produkty suchej kombuchy.

Kombucza również odgrywa rolę w zdrowiu psychicznym. Depresja może być głównym objawem nieszczelności jelita, szczególnie ze względu na sposób w jaki przepuszczalność jelita przyczynia się do stanu zapalnego.

4. Korzystna dla płuc

Nieoczekiwaną korzyścią kombucza jest jej wykorzystanie jako potencjalnej metody leczenia krzemicy, choroby płuc wywołanej powtarzającym się narażeniem na cząsteczki krzemionki.

Chińscy naukowcy odkryli, że inhalacja z użyciem kambucha może być sposobem na leczenie tej i innych chorób płuc spowodowanych wdychaniem niebezpiecznego materiału.

5. Silny środek przeciwbakteryjny

Ten wydaje się trochę sprzeczny z intuicją, prawda? Ale to prawda – z powodu rodzaju bakterii znalezionych w kombuchach, picie żywych kultur faktycznie niszczy złe bakterie odpowiedzialne za infekcje.

W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kombucha ma działanie przeciwbakteryjne przeciwko staph, E. coli, Sh. sonnei, salmonelli.

6. Pomocna w leczeniu cukrzycy

Chociaż niektórzy praktykujący ostrzegają przed kombuczą o cukrzyków, wydaje się, że niektóre badania sugerują coś wręcz przeciwnego. Zakłada to oczywiście, że zażywasz kombucha bez dużego obciążenia cukrem.

Szczególnie ze względu na funkcje przeciwutleniaczy w kombucha, wydaje się, że pomaga złagodzić objawy cukrzycy i skuteczniej niż czarna herbata, z której jest fermentowana. Wydaje się to być szczególnie prawdziwe w odniesieniu do czynności wątroby i nerek, które są ogólnie słabe dla osób z cukrzycą.

7. Dobry dla układu sercowo-naczyniowego

Została uznana za korzystną dla serca.  Jednak wydaje się jasne, że w modelach zwierzęcych kombucha pomaga obniżyć  poziom trójglicerydów , a także naturalnie regulować  poziom cholesterolu.

8. Pomaga utrzymać zdrową wątrobę

Przeciwutleniacze w kombucha mogą chronić wątrobę przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami wywołanymi  przedawkowaniem acetaminofenu.

Przepis Kombucha

Wydajności: 8 filiżanek

Potrzebujesz:

  • 1 duży szklany lub metalowy słoik

Unikaj używania plastikowego słoika lub miski, ponieważ chemikalia z tworzywa sztucznego mogą przedostać się do kombucha podczas okresu fermentacji. Poszukaj dużego metalowego lub szklanego dzbanka / słoika / miski i upewnij się, że otwór jest wystarczająco szeroki, aby umożliwić dużo tlenu podczas fermentacji.

  • 1 duży kawałek materiału lub ręcznik

Zabezpiecz ten materiał wokół otworu słoika gumką. Możesz nawet spróbować użyć starej cienkiej bawełnianej koszulki lub jakiejś prostej bawełnianej tkaniny z dowolnego sklepu tekstylnego.

  • 1 opakowanie SCOBY

Możesz znaleźć SCOBY w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet za stosunkowo niską cenę. Dysk SCOBY może być uszczelniony próżniowo w małej torebce i wysyłany bezpośrednio do domu, zachowując jednocześnie wszystkie aktywne składniki drożdży.

  • 8 szklanek wody

Używałbym przefiltrowanej wody, jeśli to możliwe. Niektórzy wolą używać wody destylowanej, która zawiera mniej zanieczyszczeń lub metali niż woda z kranu. Woda destylowana jest niedroga i można ją znaleźć w większości dużych sklepów z lekami

  • ½ szklanki organicznego cukru trzcinowego lub surowego miodu

Tak, to jeden z niewielu razy, kiedy powiem ci, żebyś używał prawdziwego cukru! Większość z nich jest faktycznie „zjedzona” przez drożdże podczas procesu fermentacji, więc w recepturze pozostało bardzo mało cukru do czasu, gdy ją konsumujesz.

  • 4 torebki herbaty

Tradycyjnie kombucha jest zrobiona z czarnej herbaty, ale możesz też wypróbować zieloną herbatę, aby zobaczyć, które lubisz.

  • 1 szklanka gotowej kombuchy

Będziesz musiał kupić swoją pierwszą partię lub dostać kubek od przyjaciela, który niedawno zrobił ten napój. Dla przyszłych partii, po prostu trzymaj kubek pod ręką po raz kolejny. Pamiętaj, aby kupić tylko ekologiczną, niepasteryzowaną. Odmiany pasteryzowane nie zawierają odpowiednich żywych kultur, których potrzebujesz.

Wskazówki:

1. Doprowadź wodę do wrzenia w dużym naczyniu na płycie kuchennej. Gdy zagotujesz, zdejmij z ognia i dodaj herbatę i cukier, mieszając, aż cukier się rozpuści.

2. Poczekaj około 15 minut, a następnie wyjmij i wyrzuć torebki z herbatą.

3. Pozostawić mieszaninę do ochłodzenia do temperatury pokojowej (zwykle trwa to około godziny). Po ochłodzeniu dodaj mieszankę herbaty do dużego słoika / miski. dodaj SCOBY i 1 filiżankę gotowej kombuczy.

4. Przykryj słoik / miskę szmatką lub cienkim ręcznikiem kuchennym i spróbuj utrzymać szmatkę na miejscu za pomocą gumki.

5. Odczekaj 7-10 dni w zależności od smaku, którego szukasz. Mniej czasu produkuje słabszą kombucze, która smakuje mniej kwaśno, a dłuższy czas sprawia, że ​​kombucza fermentuje jeszcze dłużej i rozwija więcej smaku.

Zwykle im cieplej jest w domu, tym mniej czasu kombucza potrzebuje do fermentacji. Gdy jesteś zadowolony ze smaku, przelej swoją kombuczę do mniejszych szklanych butelek i schładzaj przez co najmniej 24 godziny.

Co warto dodać do napoju?

Możesz spróbować dodać unikalne smaki, takie jak świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki, „sok” z korzenia imbiru, sporządzony przez zmieszanie imbiru i wody, świeżo wyciśniętą pomarańczę, granat lub sok żurawinowy.

Możesz również użyć innych naturalnych, niskosłodzonych środków aromatyzujących, ale upewnij się, że nie zawierają one aspartamu ani żadnych innych niebezpiecznych  sztucznych substancji słodzących. Zalecamy robienie tego po sfermentowaniu.

Przechowywanie kombucza

Gdy twoja domowej roboty kombucza jest gotowa będziesz chciał ją przechowywać w przezroczystej szklanej butelce lub słoiku z ciasno dopasowaną pokrywą, najlepiej nie metalową, jeśli masz taką opcję. Plastikowe butelki mogą pęcznieć lub stwardnieć, a kolor z zabarwionych butelek plastikowych może dostać się do napoju.

Podczas butelkowania kombuczy, pozostaw małą przestrzeń na górze butelki. Powinno to pozwolić na odpowiednią ilość karbonatyzacji. Ważne jest, aby nigdy nie potrząsać butelką kombucza i ryzykować eksplozją pojemnika. Przytrzymaj całą dłoń przy pokrywie, otwierając ją, aby nieoczekiwanie nie wyskoczyła.

Pamiętaj, aby schłodzić swoją kombuczę, aby przedłużyć jej okres przydatności do spożycia.

Ostrzeżenia

Większość ludzi doświadcza wielkich korzyści picia kombuczy i nie ma żadnych niepożądanych efektów ubocznych. Niewielką uwagę należy zwrócić na ochronę zębów. Skutki uboczne wydają się być bardziej ryzykowne przy wytwarzaniu domowej kombuczy, ponieważ możliwe jest zanieczyszczenie.

Niewielki procent osób doświadcza wzdęcia, nudności, infekcji i reakcji alergicznych podczas picia kombuczy. Ponieważ ma wysoki poziom kwasowości, możliwe, że może to powodować problemy u osób z problemami trawiennymi, takimi jak wrzody żołądka, zgaga lub nadwrażliwość na bardzo kwaśne pokarmy.

Jeśli martwisz się o te problemy, zacznij pić niewielką ilość z umiarem i stopniowo pij więcej, aby zobaczyć, czy masz jakiekolwiek negatywne reakcje na to.

Ludzie, którzy poważnie upośledzili odporność z powodu pewnych wirusów, takich jak HIV / AIDS muszą uważać na spożywanie kombuczy, ponieważ zawsze istnieje możliwość, że drożdże mogą wyhodować szkodliwe bakterie, które mogą powodować choroby.

Chociaż kombucza nie była w ogóle badana u kobiet w ciąży, zawsze istnieje obawa, że ​​kobiety w ciąży nie powinny spożywać alkoholu lub kofeiny, które są obecne w kombuczy w niewielkich ilościach.

Zobacz Też: