Strona głównaWłaściwości zdrowotneKwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany do suplementów.

W tym artykule omówiono jego zalety, źródła, ryzyko wystąpienia niedoboru i wiele innych informacji.

- Advertisement -

[toc]

Co to jest kwas foliowy?

Kwas foliowy jest stabilną, sztuczną postacią witaminy B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale często dodaje się ją do przetworzonej żywności i stosuje się ją w suplementach wielowitaminowo-mineralnych.

Kwas foliowy należy jednak przekształcić w aktywną witaminę B9, zwaną 5-MTHF zanim organizm będzie mógł z niego korzystać.

Jest to czteroetapowy proces, który wymaga kilku enzymów, w tym jednego o nazwie MTHFR.

Niektórzy ludzie mają mutacje genetyczne, które powodują, że ich enzymy MTHFR są mniej skuteczne w przekształcaniu kwasu foliowego w 5-MTHF.

Może to prowadzić do narastania kwasu foliowego we krwi co było związane z negatywnymi wynikami zdrowotnymi u niektórych osób, w tym z niską odpornością, zmniejszoną funkcją mózgu i zwiększonym wzrostem wcześniej istniejących nowotworów.

Podczas gdy potrzebne są dalsze badania, osoby z mutacjami MTHFR mogą chcieć uniknąć spożywania dużych ilości kwasu foliowego i wybrać suplementy zawierające aktywny 5-MTHF.

Ile kwasu foliowego potrzebujesz każdego dnia?

Ponieważ kwas foliowy jest syntetyczną formą witaminy B9 nie jest wymagany w diecie.

Zamiast tego można spożywać kwas foliowy – naturalną formę B9 – poprzez żywność.

Jednak badania sugerują, że większość ludzi nie spożywa wystarczająco naturalnie bogatych w kwas foliowy pokarmów, aby zaspokoić ich potrzeby.

Z tego powodu wiele krajów, w tym USA i Kanada dodaje teraz kwas foliowy do rafinowanych produktów zbożowych, takich jak biała mąka, chleb i zboża.

Praktyka ta zwiększyła spożycie kwasu foliowego o 28% i zmniejszyła wskaźnik niedoboru kwasu foliowego – mierzony ilością kwasu foliowego w krwinkach czerwonych – z 39% do mniej niż 4% populacji.

Ponieważ większość ludzi spożywa zarówno naturalne, jak i syntetyczne formy kwasu foliowego wymagania określa się jako „równoważniki kwasu foliowego w diecie”.

Pomiaru spożycia w ten sposób pomaga wyjaśnić fakt, że kwas foliowy jest prawie dwa razy lepiej przyswajalny niż naturalny kwas foliowy z żywności.

Korzyści z witaminy B9

Odpowiednie poziomy witaminy B9 zostały powiązane z różnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym:

Zapobieganie wadom cewy nerwowej

Niski poziom kwasu foliowego we wczesnych tygodniach ciąży był związany z wadami cewy nerwowej u niemowląt, takimi jak wady rozwojowe mózgu, kręgosłupa i / lub rdzenia kręgowego.

Natomiast dzieci kobiet, które uzupełniają go przed i podczas ciąży rodzą się ze znacznie niższym odsetkiem tych wad.

Ponieważ aż 90% kobiet nie ma odpowiedniego poziomu kwasu foliowego dla maksymalnej ochrony przed wadami cewy nerwowej, zaleca się, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym przyjmowały co najmniej 400 μg suplementu foliowego dziennie.

Podczas gdy wiele prenatalnych suplementów zawiera kwas foliowy może być korzystne szukanie odmian, które zawierają metylowany kwas foliowy zamiast tego.

Dzieje się tak dlatego, że metylofolan, znany również jako 5-MTHF lub witamina B9 jest aktywną formą witaminy, którą twoje ciało może wykorzystać bez potrzeby przekształcania jej z jednej formy w drugą.

Zapobieganie nowotworom

Wysokie spożycie kwasu foliowego może chronić przed niektórymi nowotworami , w tym piersi, jelita, płuc i trzustki.

Jest to prawdopodobnie spowodowane rolą kwasu foliowego w ekspresji genów – kontrolowanie, kiedy geny są włączane lub wyłączane.

Niektórzy badacze uważają, że niski poziom kwasu foliowego może spowodować, że proces ten pójdzie nie tak, zwiększając ryzyko nieprawidłowego wzrostu komórek i raka.

Niski poziom kwasu foliowego przyczynia się również do powstawania niestabilnego i łatwo łamliwego DNA, co może zwiększać ryzyko raka.

Jednak u osób z istniejącymi nowotworami istnieją dowody na to, że wysokie spożycie kwasu foliowego może sprzyjać wzrostowi guza.

Suplementy kwasu foliowego – ale nie naturalny folian spożywczy są również związane ze zwiększonym występowaniem niektórych rodzajów raka.

Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć, w jaki sposób uzupełniający kwas foliowy może w dłuższej perspektywie wpływać na ryzyko zachorowania na raka.

Zredukowane poziomy homocysteiny

Odpowiedni poziom pomaga obniżyć poziom homocysteiny, cząsteczki zapalnej związanej z rozwojem choroby serca.

Kwas foliowy pomaga obniżyć poziom homocysteiny, ponieważ jest wymagany w procesie przekształcania homocysteiny w inną cząsteczkę zwaną metioniną.

Bez wystarczającej ilości kwasu foliowego konwersja ta zwalnia, a poziomy homocysteiny rosną.

Podczas gdy badania wykazały, że codzienne suplementy kwasu foliowego mogą obniżać poziom homocysteiny nawet o 25%, to zmniejszenie nie odpowiada niższemu odsetkowi chorób serca .

Przyczyny tego są niejasne, ale sugerują, że inne ważne czynniki oprócz homocysteiny wpływają na rozwój chorób serca.

Pokarmy zawierające kwas foliowy

Ponieważ kwas foliowy jest syntetyczny, nie występuje naturalnie w żywności. Mimo to jest powszechnie dodawany do rafinowanych produktów zbożowych i stosowany w suplementach.

Pokarmy często wzbogacane kwasem foliowym obejmują:

  • Chleb
  • Płatki śniadaniowe
  • Ciasteczka
  • Kukurydza
  • Krakersy
  • Napoje energetyczne
  • Batony proteinowe
  • Biały makaron
  • biały ryż

Objawy niedoboru kwasu foliowego

Osoby z nieswoistymi zapaleniami jelit, palacze papierosów lub osoby spożywające nadmiar alkoholu są bardziej narażone na niedobór .

Objawy niedoboru kwasu foliowego obejmują:

  • Podwyższone poziomy homocysteiny we krwi
  • Niedokrwistość megaloblastyczna, rodzaj niedokrwistości z powiększonymi krwinkami czerwonymi
  • Zmęczenie
  • Słabość
  • Drażliwość
  • Skrócenie oddechu

Niedobór kwasu foliowego można zbadać, mierząc ilość kwasu foliowego przechowywanego w krwinkach czerwonych lub krążące we krwi.

Skutki uboczne i środki ostrożności

Istnieją pewne skutki uboczne i środki ostrożności, o których należy pamiętać podczas spożywania kwasu foliowego:

  • Zamaskowany niedobór witaminy B12: Niedokrwistość megaloblastyczna może być oznaką niedoboru kwasu foliowego i witaminy B12 . Uzupełnienie folianem może poprawić niedokrwistość bez adresowania niedoboru witaminy B12, co może prowadzić do uszkodzenia nerwów.
  • Ryzyko związane z rakiem: niektóre badania wykazały związek między spożyciem kwasu foliowego, a rozwojem niektórych nowotworów. Kwas foliowy może również sprzyjać wzrostowi istniejących wcześniej guzów, ale potrzebne są dalsze badania.
  • Krążący wolny kwas foliowy: Ponieważ konwersja kwasu foliowego do jego aktywnej postaci jest powolnym procesem, wolny kwas foliowy może gromadzić się w krwioobiegu. Powiązane jest to ze słabą odpornością i ograniczoną funkcją mózgu.

Dodatkowo, ponieważ niektórzy ludzie mają mutacje genetyczne MTHFR, które zmniejszają ich zdolność do przekształcania kwasu foliowego w jego aktywną postać, często preferowane są suplementy zawierające 5-MTHF.

To dlatego, że przyjmowanie suplementów zawierających aktywną postać witaminy B9 zapewnia, że ​​folan może być stosowany przez organizm, niezależnie od genetyki.

Kwas foliowy najważniejsze informacje

Kwas foliowy, syntetyczna postać witaminy B9 jest często dodawany do rafinowanych produktów zbożowych i suplementów, aby zapobiec niedoborom.

RDI dla dorosłych wynosi 400 mcg DFE dziennie.

Odpowiednie poziomy B9 są związane z niższymi poziomami homocysteiny i zmniejszonym ryzykiem wad cewy nerwowej i niektórych nowotworów.

Jednak ważne jest, aby pamiętać, że kwas foliowy nie jest tym samym, co naturalny kwas foliowy z pożywienia i wymaga konwersji do aktywnej postaci 5-MTHF zanim organizm będzie mógł z niego korzystać.

Z tego powodu osoby z mutacjami genetycznymi MTHFR mogą chcieć wybrać suplementy zawierające 5-MTHF.


Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia. To liściaste warzywo jest doskonałym...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

Kasza jaglana – fakty, korzyści zdrowotne i wartość odżywcza

Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak. Można...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

Zaskakujące korzyści zdrowotne wynikające z zielonej herbaty

Istnieje wiele powodów, dla których zielona herbata była przez stulecia ważną częścią azjatyckich kultur. Ten napój jest bogaty w przeciwutleniacze i składniki odżywcze, które mają...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

Ostropest plamisty: korzyści, efekty uboczne i dawkowanie

Ostropest plamisty to wysokie ziele, które rośnie w różnych zakątkach globu, w tym w Europie Południowej i Zachodniej, Ameryce Południowej i wschodnich Stanach Zjednoczonych. Charakteryzuje...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...