Strona główna Właściwości zdrowotne Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega do ust zanim się rozpłynie jest cudowny. Przynajmniej tak opisaliby je koneserzy.

Oczywiście nie każdy może cieszyć się jego smakiem, ponieważ zawiera orzeszki ziemne. Niektórzy ludzie są na nie uczuleni i dla niewielkiego odsetka populacji są wręcz zabójcze.

Ale czy masło orzechowe jest niezdrowe dla pozostałych 99% ludzi? Dowiedzmy Się.

Co to jest masło orzechowe?

Masło orzechowe jest stosunkowo nieprzetworzoną żywnością. To w zasadzie tylko orzeszki ziemne, często prażone, które są mielone dopóki nie zamieniają się w pastę.

Jednak nie dotyczy to wielu komercyjnych marek masła orzechowego, które zawierają różne dodane składniki, takie jak cukier, oleje roślinne, a nawet tłuszcz trans.

Spożywanie zbyt dużej ilości dodanego cukru i tłuszczów trans wiąże się z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca.

Zamiast kupować śmieciowe jedzenie, wybierz prawdziwe masło orzechowe. Powinno zawierać tylko orzeszki ziemne i może trochę soli.

To dobre źródło białka

Masło orzechowe jest dość zbilansowanym źródłem energii, które dostarcza wszystkich trzech makroskładników. 100 g porcji masła orzechowego zawiera:

  • Węglowodany: 20 g węglowodanów (13% kalorii), z których 6 to błonnik.
  • Białko: 25 g białka (15% kalorii), co jest dość dużo w porównaniu do większości innych pokarmów roślinnych.
  • Tłuszcz: 50 g tłuszczu, w sumie około 72% kalorii.

Orzeszki ziemne należą do rodziny motylkowatych. Białko roślin strączkowych jest znacznie niższe w metioninie i cysteinie w porównaniu do białka zwierzęcego. Dla tych, którzy są uzależnieni od masła orzechowego lub fasoli jako głównego źródła białka, niewydolność metioniny stanowi realne ryzyko.

Mała ilość węglowodanów

Czyste masło orzechowe zawiera tylko 20% węglowodanów, dzięki czemu nadaje się do diety niskowęglowodanowej. Powoduje również bardzo niski wzrost poziomu cukru we krwi i jest doskonałym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą typu 2.

Jedno badanie obserwacyjne wykazało, że kobiety, które spożywały masło orzechowe 5 razy w tygodniu miały o 21% mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2.

Korzyści te zostały częściowo przypisane kwasowi oleinowemu, który jest jednym z głównych tłuszczów w orzeszkach ziemnych. Mogą również odgrywać rolę antyutleniaczy.

Masło orzechowe – bogate w zdrowe tłuszcze

Ponieważ masło orzechowe ma bardzo wysoką zawartość tłuszczu, 100-gramowa porcja zawiera sporą dawkę 588 kalorii.

Pomimo wysokiej zawartości kalorii spożywanie umiarkowanych ilości czystego masła orzechowego lub całych orzeszków ziemnych jest doskonale na diecie odchudzającej.

Połowa tłuszczu w maśle orzechowym składa się z kwasu oleinowego, zdrowego rodzaju jednonienasyconych tłuszczów znajdujących się również w dużych ilościach w oliwie z oliwek. Kwas oleinowy wiąże się z kilkoma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak lepsza wrażliwość na insulinę.

Masło orzechowe zawiera także trochę kwasu linolowego, niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-6, obfitego w większość olejów roślinnych.

Niektóre badania sugerują, że wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 w stosunku do kwasów omega-3 może zwiększać stan zapalny i ryzyko chorób przewlekłych.

Bogate w witaminy i minerały

Masło orzechowe jest dość pożywne. 100-gramowa porcja masła orzechowego dostarcza wielu witamin i minerałów:

  • Witamina E: 45% RDA
  • Witamina B3 (niacyna): 67% RDA
  • Witamina B6: 27% RDA
  • Kwas foliowy: 18% RDA
  • Magnez: 39% RDA
  • Miedź: 24% RDA
  • Mangan: 73% RDA

RDA – dzienne zapotrzebowanie

Jest także bogate w biotynę i zawiera przyzwoite ilości witaminy B5, żelaza, potasu, cynku i selenu. Należy jednak pamiętać, że dotyczy to 100-gramowej porcji, która ma w sumie 588 kalorii.

Jak zrobić masło orzechowe?

Jest bogate w przeciwutleniacze

Jak większość prawdziwych potraw, masło orzechowe zawiera więcej niż tylko podstawowe witaminy i minerały. Zawiera również wiele innych biologicznie aktywnych składników odżywczych, które mogą mieć pewne korzyści zdrowotne.

Masło orzechowe jest dość bogate w przeciwutleniacze, takie jak kwas p-kumarynowy, które mogą zmniejszać zapalenie stawów. Zawiera również trochę resweratrolu, który wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca i innych chorób przewlekłych.

Potencjalne źródło aflatoksyn

Nawet jeśli masło orzechowe jest dość pożywne, może zawierać również substancje, które mogą być szkodliwe. Na górze listy znajdują się tak zwane aflatoksyny.

Orzeszki ziemne rosną pod ziemią, gdzie są narażone na wszechobecną pleśń o nazwie Aspergillus. Ta pleśń jest źródłem aflatoksyn, które są wysoce rakotwórcze.

Lludzie są dość odporni na krótkoterminowe działanie aflatoksyn,. Niektóre badania na ludziach wykazały ekspozycję aflatoksyn na raka wątroby, zahamowanie wzrostu u dzieci i upośledzenie umysłowe.

Jest dobra wiadomość, przetworzenie orzeszków ziemnych w masło orzechowe obniża poziomy aflatoksyn o 89%.

Masło orzechowe podsumowanie

Jest wiele dobrych rzeczy na temat masła orzechowego, ale także kilka negatywów.

Jest dość bogate w składniki odżywcze i jest przyzwoitym źródło białka. Jest również obciążone błonnikiem, witaminami i minerałami, chociaż nie wydaje się to istotne, jeśli weźmiesz pod uwagę wysokie obciążenie kaloryczne.

Z drugiej strony jest to potencjalne źródło aflatoksyn, które w dłuższej perspektywie wiążą się ze szkodliwymi skutkami.

Chociaż nie powinno się używać masła orzechowego jako dominującego źródła pokarmu w swojej diecie, prawdopodobnie dobrze jest jeść je co jakiś czas w niewielkich ilościach.

Więc jeśli masz tendencję do objadania się masłem orzechowym, najlepiej będzie je całkowicie odsunąć. Jeśli potrafisz zachować umiarkowaną formę, od czasu do czasu ciesz się masłem orzechowym.

Przy umiarkowanym spożyciu jest mało prawdopodobne, aby mieć jakiekolwiek poważne negatywne skutki

zobacz także

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące.Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej.Mówi się, że sok z...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych.Ma subtelny smak i dobrze łączy się...
Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...
Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...
Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak.Można...
Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi.Oprócz tego, że są...