Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy
Oceń ten post

Mleko kokosowe jest często uważane za „cudowną ciecz”, ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe wraz z jego krewnymi, olej kokosowy i woda kokosowa należą do najzdrowszych produktów na świecie.

Mleko kokosowe

Czym dokładnie jest mleko kokosowe i jak powstaje? 

Mleko kokosowe w ogóle nie jest „mlekiem” jest to ciecz naturalnie występująca w dojrzałych kokosach, przechowywana w kokosowym „mięsie”. W młodych kokosach jest biała substancja, jest to naturalna woda kokosowa, ale kiedy miesza się ona z mięsem kokosowym, a następnie odcedza powstaje „mleko” kokosowe.



Czym różnią się te dwie substancje? W miarę dojrzewania kokosa większa część wody zostaje zastąpiona mięsem kokosowym, więc dojrzałe kokosy są lepszymi producentami mleka kokosowego, podczas gdy młodsze kokosy (około pięć-siedem miesięcy) są najlepszymi producentami wody kokosowej. Woda kokosowa ma wyższy poziom cukru i niektórych elektrolitów podczas gdy mleko kokosowe ma wyższe poziomy zdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych.

Składniki odżywcze mleka kokosowego 

mleko kokosoweOprócz dostarczania składników odżywczych i niesamowitego smaku, mleko kokosowe zawiera korzystny tłuszcz zwany kwasem laurynowym, średniołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który jest łatwo przyswajany i wykorzystywany przez organizm dla uzyskania energii. Orzechy kokosowe zawierają przede wszystkim tłuszcze nasycone, ale nie sądzę, że będą one podwyższać poziom cholesterolu i powodować uszkodzenia serca. Zamiast tego wiadomo, że robią coś wręcz przeciwnego – mleko kokosowe może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, poprawić ciśnienie krwi i zapobiegać zawałom serca lub udarowi.

Pełnotłuste mleko kokosowe zawiera wszystkie naturalne kwasy tłuszczowe, podczas gdy „lekkie” mleczka kokosowe są poddawane naprężeniom, aby usunąć trochę tłuszczu, co tworzy cieńsze, niskokaloryczne mleko. Ponieważ mleko kokosowe jest całkowicie pozbawione mleczarskiego mleka, laktozy, soi, orzechów lub ziaren, jest dobrym rozwiązaniem dla osób uczulonych na produkty mleczne i te na bazie orzechów, a także jest wegańskie.

Ćwierć szklanki mleka kokosowego pełnotłustego ma około:

  • 138 kalorii
  • 1,5 grama białka
  • 2 gramy cukru
  • 14 gram tłuszczu

Mleko kokosowe – korzyści zdrowotne

1. Poprawia zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

Orzechy kokosowe są jednym z najlepszych źródeł kwasu laurynowego – 50 procent tłuszczu w orzechach kokosowych to kwas laurynowy, który wykazuje  działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Według wielu badań, kwas laurynowy jest ochronnym typem kwasu tłuszczowego połączonego z poprawionym poziomem cholesterolu i zdrowiem serca.

Ponieważ kokos zawiera minerały ważne dla krążenia i kontrolowania przepływu krwi, mleko kokosowe jest również użyteczne w obniżaniu ciśnienia krwi i utrzymywaniu naczyń krwionośnych elastycznych i wolnych od gromadzenia się płytki. Na przykład  magnez  może pomóc w zwalczaniu stresu i napięcia mięśniowego podczas wspomagania krążenia i utrzymywania rozluźnionych mięśni, co jest ważne dla zapobiegania zawałom serca.

2. Buduje mięśnie i pomaga schudnąć 

Badania wykazały, że średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) zawarte w mleku kokosowym zwiększają wydatek energetyczny i poprawiają wydolność fizyczną. Po ćwiczeniach mięśnie potrzebują również wielu składników odżywczych – w tym elektrolitów, takich jak magnez i potas, które znajdują się w mleku kokosowym – w celu naprawy zepsutej tkanki .

Ponieważ mleko kokosowe jest bogate w zdrowe tłuszcze zapobiega przejedzeniu lub podjadaniu w ciągu dnia.

3. Zapewnia elektrolity i zapobiega zmęczeniu

Chociaż woda kokosowa jest wyższym źródłem elektrolitów, mleko kokosowe dostarcza także ważnych minerałów potrzebnych do utrzymania objętości krwi, regulowania zdrowia serca i zapobiegania odwodnieniu lub biegunce . Szczególnie w bardzo upalną pogodę, po wysiłku fizycznym lub po chorobie, elektrolity pomagają zapobiegać wyczerpaniu, udarom cieplnym, problemom z sercem, bólom mięśni lub skurczom.



Mleko kokosowe zawiera również rodzaje MCT, które są z łatwością wykorzystywane przez mózg w celu uzyskania energii, bez konieczności poddawania go obróbce w przewodzie pokarmowym z kwasami żółciowymi, jak niektóre inne tłuszcze.

4. Pomaga schudnąć

Spożywanie diety bogatej w MCT powoduje większą utratę tłuszczu (tkanki tłuszczowej) w porównaniu z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, być może z powodu zwiększonego zużycia energii i utleniania tłuszczu obserwowanego przy przyjmowaniu MCT. MCT można uznać za środki, które pomagają w zapobieganiu otyłości lub potencjalnie stymulują utratę wagi.

Jako pokarm bogaty w MCT, mleko kokosowe jest bardzo sycącym, spalającym tłuszcz pokarmem. Tłuszcze zapewniają uczucie pełności i zadowolenia i mogą zapobiegać przejadaniu się, podjadaniu, pragnieniu jedzenia i potencjalnemu przybieraniu na wadze.

Oczywiście, kontrola porcji jest ważna biorąc pod uwagę liczbę kalorii w mleku kokosowym, ale jako część zdrowej diety dostarcza niezbędne kwasy tłuszczowe oprócz innych minerałów, które wspierają utratę wagi i detoksykację. Mleko kokosowe również nawilża i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządów trawiennych, takich jak wątroba i nerki, które pomagają metabolizować tłuszcz i usuwają odpady z organizmu.

5. Poprawia trawienie i łagodzi zaparcia

Dobrze nawodniony przewód pokarmowy jest ważny w zapobieganiu lub leczeniu zaparć . Mleko kokosowe odżywia wyściółkę przewodu pokarmowego dzięki swoim elektrolitom i zdrowym tłuszczom, poprawiając zdrowie jelit i zapobiegając stanom takim jak IBS .

6. Zarządza poziomem cukru we krwi i kontroluje cukrzycę

Zawartość tłuszczu w mleku kokosowym może pomóc spowolnić tempo uwalniania cukru do krwioobiegu, lepiej kontrolować poziom insuliny i zapobiegać cukrzycy. Jest to jeden z powodów, dla których mleko kokosowe jest szczególnie dobre jak składnik słodkich przepisów, takich jak desery. MCT z mleka kokosowego są również preferowanym źródłem energii dla organizmu, a nie cukru.

7. Pomaga w zapobieganiu anemii

Chociaż zawartość żelaza w mleku kokosowym nie jest bardzo wysoka, nadal stanowi ono dobre źródło żelaza roślinnego, które może przyczynić się do diety wystarczającej do zapobiegania anemii.

8. Zapobiega zapaleniu stawów i artretyzmowi

MCT z mleka kokosowego może pomóc w obniżeniu stanu zapalnego, co jest związane z bolesnymi stanami, takimi jak zapalenie stawów i ogólne bóle stawów i mięśni . Mleko kokosowe zamiast rafinowanego cukru jest szczególnie przydatne dla osób z zapaleniem stawów (lub innymi chorobami autoimmunologicznymi), ponieważ cukier jest prozapalny i związany z niską odpornością, pogarszającym się bólem i obrzękiem.

9. Zapobiega wrzodom

Kolejna korzyść z odżywiania mlekiem kokosowym, która może cię zaskoczyć? Naukowcy odkryli, że mleko kokosowe może pomóc zmniejszyć występowanie wrzodów nawet lepiej niż woda kokosowa. Gdy szczurom z owrzodzeniami podano mleko kokosowe, doszło do zmniejszenia wielkości owrzodzenia o około 56 procent. Badanie wykazało, że mleko kokosowe ma działanie ochronne na owrzodzony śluz żołądkowy, który może prowadzić do bolesnych wrzodów.

Który rodzaj mleka kokosowego najlepiej kupić?

Jest to na tyle proste, że można zrobić mleko kokosowe samemu w domu, ale jeśli wolisz kupić rodzaj wstępnie przygotowany, poszukaj najczystszego mleka kokosowego, jakie możesz. Najlepsze rodzaje mleka kokosowego są organiczne i nie zawierają dodatku cukru lub substancji słodzących, konserwantów, sztucznych słodzików i nie są pasteryzowane (co może potencjalnie zniszczyć niektóre składniki odżywcze).



Podstawowym składnikiem powinno być 100% mleka kokosowego i może woda kokosowa. Niektóre firmy również dodają gumę guar, która jest naturalnym produktem stosowanym do stabilizowania tekstury. Upewnij się, że etykieta wskazuje, że mleko nie jest niesłodzone, aby uniknąć całkowitej bomby cukrowej.

Jak zrobić domowe mleko kokosowe

Wiele osób uważa, że ​​mleko w puszce lub w pudełku nie może się równać z domowym sposobem. Na szczęście można z łatwością zrobić własne mleko kokosowe w domu, kupując świeże, młode kokosy . Szukaj świeżych, dojrzałych orzechów kokosowych w chłodzonej sekcji sklepów ze zdrową żywnością lub spróbuj użyć mięsa kokosowego, które zostało już usunięte z muszli. Tylko pamiętaj, aby znaleźć orzechy kokosowe lub mięso kokosowe, które są jeszcze świeże i są zamknięte w próżni lub otwarte w ciągu ostatnich trzech do pięciu dni. Im świeższy jest orzech kokosowy, tym dłużej świeże jest mleko kokosowe.

Oto jak zrobić mleko kokosowe, aby być pewnym, że nie zawiera żadnych sztucznych składników ani konserwantów:

1. Najpierw poszukaj świeżych kokosów i potrząśnij nimi, upewniając się, że słyszysz i czujesz jakąś ciecz poruszającą się wewnątrz. To mówi ci, że są świeże.

2. Potrzebujesz solidnego tasaka do rozbicia kokosa, ale możesz też użyć ciężkiego noża lub młotka.

3. Rozbij kokosa, a następnie odcedź wodę kokosową. Użyj jej w koktajlach i innych orzeźwiających napojach. Zostały ci dwa-trzy kawałki kokosa, które mają biały miąższ/mięso przyczepione do niejadalnej skorupki. Usuń mięso, wycinając je nożem lub dalej uderzając w tył kokosa, aż mięso odpadnie od skorupki.

4. Dobrze opłucz mięso kokosowe i pokrój na małe kawałki. Następnie dodaj mięso kokosowe do blendera lub robota kuchennego wraz z około dwiema szklankami wody.

5. Dobrze wymieszaj, a następnie odcedź za pomocą metalowego sitka lub gazy, aby oddzielić miąższ/mięso kokosowe od mleka kokosowego.

To jest to! Teraz wykorzystaj mleko kokosowe na kilka sposobów, zachowując mięso do domowej mąki kokosowej, peelingu kokosowego, aby uzyskać suszone płatki kokosowe lub dodać do koktajli.

Mleko kokosowe przepisy

W jaki sposób można wykorzystać mleko kokosowe w domu, aby wykorzystać wszystkie jego korzyści, o których właśnie się dowiedzieliście? Jest bardzo uniwersalne i świetnie sprawdza się zarówno w słodkich, jak i pikantnych przepisach.

Jakieś zaskakujące rzeczy, które możesz zrobić z mlekiem kokosowym? Można go dodać do omletów, połączyć z orzechami, aby uzyskać pikantny „sos satay”, ubity krem ​​z bitej śmietany kokosowej używany do wytwarzania lodów kokosowych i wielu innych sposobów, takich jak dodanie do domowe maseczki do twarzy i odżywki do włosów.

Przepis na kawę z mlekiem kokosowym

Całkowity czas: 2 minuty
Porcje: 4-8
SKŁADNIKI:

  • 1 litr mleko kokosowe
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego, roztopione
  • Miód do smaku
  • Sól morska  do smaku, opcjonalnie

WSKAZÓWKI:

  1. Połącz wszystkie składniki w blenderze i mieszaj, aż dobrze się połączą. Dodaj do kawy zgodnie z potrzebami.

Czy są jakieś skutki uboczne mleka kokosowego?

Orzechy kokosowe to żywność o niskiej zawartości alergenów, szczególnie w porównaniu z produktami mlecznymi, soją i orzechami. To sprawia, że ​​mleko kokosowe jest dobrym wyborem dla wielu osób, które nie tolerują innych rodzajów mleka lub śmietanki. Jedną z rzeczy, o których należy pamiętać przy użyciu mleka kokosowego jest to, ile go konsumujesz, biorąc pod uwagę wysoką zawartość kalorii i tłuszczu. Podczas, gdy tłuszcz jest zdecydowanie zdrowy, kontrola porcji jest ważna, szczególnie jeśli pracujesz nad zmniejszeniem swojej wagi.

Niektóre z minerałów znalezionych w mleku kokosowym mogą potencjalnie wchodzić w interakcje z pewnymi stanami zdrowotnymi. Na przykład ludzie z chorobą nerek muszą uważać na ilość potasu, jaką otrzymują z pożywienia.

Przechowywanie

Po pierwsze – pamiętaj, aby częściej używać domowej roboty zamiast kupować w sklepie. Zrób wystarczającą ilość, którą całkowicie zużyjesz za jednym razem.

Jeśli absolutnie potrzebujesz przechowywać mleko kokosowe, zalecamy wlać go do szklanego słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce, aż do ponownego użycia. Potrząśnij słojem dokładnie przed następnym użyciem.

Zobacz także: