Strona głównaWłaściwości zdrowotneMleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za „cudowną ciecz”, ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom.

Mleko kokosowe wraz z jego krewnymi, olej kokosowy i woda kokosowa należą do najzdrowszych produktów na świecie.

Czym dokładnie jest mleko kokosowe i jak powstaje? 

- Advertisement -

Mleko kokosowe w ogóle nie jest „mlekiem” jest to ciecz naturalnie występująca w dojrzałych kokosach, przechowywana w kokosowym „mięsie”. W młodych kokosach jest biała substancja, jest to naturalna woda kokosowa, ale kiedy miesza się ona z mięsem kokosowym, a następnie odcedza powstaje „mleko” kokosowe.

Czym różnią się te dwie substancje? W miarę dojrzewania kokosa większa część wody zostaje zastąpiona mięsem kokosowym, więc dojrzałe kokosy są lepszymi producentami mleka kokosowego, podczas gdy młodsze kokosy (około pięć-siedem miesięcy) są najlepszymi producentami wody kokosowej. Woda kokosowa ma wyższy poziom cukru i niektórych elektrolitów podczas gdy mleko kokosowe ma wyższe poziomy zdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych.

Składniki odżywcze mleka kokosowego 

mleko kokosoweOprócz dostarczania składników odżywczych i niesamowitego smaku, mleko kokosowe zawiera korzystny tłuszcz zwany kwasem laurynowym, średniołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który jest łatwo przyswajany i wykorzystywany przez organizm dla uzyskania energii. Orzechy kokosowe zawierają przede wszystkim tłuszcze nasycone, ale nie sądzę, że będą one podwyższać poziom cholesterolu i powodować uszkodzenia serca. Zamiast tego wiadomo, że robią coś wręcz przeciwnego – mleko kokosowe może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, poprawić ciśnienie krwi i zapobiegać zawałom serca lub udarowi.


Pełnotłuste mleko kokosowe zawiera wszystkie naturalne kwasy tłuszczowe, podczas gdy „lekkie” mleczka kokosowe są poddawane naprężeniom, aby usunąć trochę tłuszczu, co tworzy cieńsze, niskokaloryczne mleko. Ponieważ mleko kokosowe jest całkowicie pozbawione mleczarskiego mleka, laktozy, soi, orzechów lub ziaren, jest dobrym rozwiązaniem dla osób uczulonych na produkty mleczne i te na bazie orzechów, a także jest wegańskie.

Ćwierć szklanki mleka kokosowego pełnotłustego ma około:

  • 138 kalorii
  • 1,5 grama białka
  • 2 gramy cukru
  • 14 gram tłuszczu

Mleko kokosowe – korzyści zdrowotne



1. Poprawia zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

Orzechy kokosowe są jednym z najlepszych źródeł kwasu laurynowego – 50 procent tłuszczu w orzechach kokosowych to kwas laurynowy, który wykazuje  działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Według wielu badań, kwas laurynowy jest ochronnym typem kwasu tłuszczowego połączonego z poprawionym poziomem cholesterolu i zdrowiem serca.

Ponieważ kokos zawiera minerały ważne dla krążenia i kontrolowania przepływu krwi, mleko kokosowe jest również użyteczne w obniżaniu ciśnienia krwi i utrzymywaniu naczyń krwionośnych elastycznych i wolnych od gromadzenia się płytki. Na przykład  magnez  może pomóc w zwalczaniu stresu i napięcia mięśniowego podczas wspomagania krążenia i utrzymywania rozluźnionych mięśni, co jest ważne dla zapobiegania zawałom serca.

2. Buduje mięśnie i pomaga schudnąć 

Badania wykazały, że średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT) zawarte w mleku kokosowym zwiększają wydatek energetyczny i poprawiają wydolność fizyczną. Po ćwiczeniach mięśnie potrzebują również wielu składników odżywczych – w tym elektrolitów, takich jak magnez i potas, które znajdują się w mleku kokosowym – w celu naprawy zepsutej tkanki .

Ponieważ mleko kokosowe jest bogate w zdrowe tłuszcze zapobiega przejedzeniu lub podjadaniu w ciągu dnia.

3. Zapewnia elektrolity i zapobiega zmęczeniu

Chociaż woda kokosowa jest wyższym źródłem elektrolitów, mleko kokosowe dostarcza także ważnych minerałów potrzebnych do utrzymania objętości krwi, regulowania zdrowia serca i zapobiegania odwodnieniu lub biegunce . Szczególnie w bardzo upalną pogodę, po wysiłku fizycznym lub po chorobie, elektrolity pomagają zapobiegać wyczerpaniu, udarom cieplnym, problemom z sercem, bólom mięśni lub skurczom.

Mleko kokosowe zawiera również rodzaje MCT, które są z łatwością wykorzystywane przez mózg w celu uzyskania energii, bez konieczności poddawania go obróbce w przewodzie pokarmowym z kwasami żółciowymi, jak niektóre inne tłuszcze.

4. Pomaga schudnąć

Spożywanie diety bogatej w MCT powoduje większą utratę tłuszczu (tkanki tłuszczowej) w porównaniu z długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi, być może z powodu zwiększonego zużycia energii i utleniania tłuszczu obserwowanego przy przyjmowaniu MCT. MCT można uznać za środki, które pomagają w zapobieganiu otyłości lub potencjalnie stymulują utratę wagi.

Jako pokarm bogaty w MCT, mleko kokosowe jest bardzo sycącym, spalającym tłuszcz pokarmem. Tłuszcze zapewniają uczucie pełności i zadowolenia i mogą zapobiegać przejadaniu się, podjadaniu, pragnieniu jedzenia i potencjalnemu przybieraniu na wadze.

Oczywiście, kontrola porcji jest ważna biorąc pod uwagę liczbę kalorii w mleku kokosowym, ale jako część zdrowej diety dostarcza niezbędne kwasy tłuszczowe oprócz innych minerałów, które wspierają utratę wagi i detoksykację. Mleko kokosowe również nawilża i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządów trawiennych, takich jak wątroba i nerki, które pomagają metabolizować tłuszcz i usuwają odpady z organizmu.

5. Poprawia trawienie i łagodzi zaparcia

Dobrze nawodniony przewód pokarmowy jest ważny w zapobieganiu lub leczeniu zaparć . Mleko kokosowe odżywia wyściółkę przewodu pokarmowego dzięki swoim elektrolitom i zdrowym tłuszczom, poprawiając zdrowie jelit i zapobiegając stanom takim jak IBS .

6. Zarządza poziomem cukru we krwi i kontroluje cukrzycę

Zawartość tłuszczu w mleku kokosowym może pomóc spowolnić tempo uwalniania cukru do krwioobiegu, lepiej kontrolować poziom insuliny i zapobiegać cukrzycy. Jest to jeden z powodów, dla których mleko kokosowe jest szczególnie dobre jak składnik słodkich przepisów, takich jak desery. MCT z mleka kokosowego są również preferowanym źródłem energii dla organizmu, a nie cukru.

7. Pomaga w zapobieganiu anemii

Chociaż zawartość żelaza w mleku kokosowym nie jest bardzo wysoka, nadal stanowi ono dobre źródło żelaza roślinnego, które może przyczynić się do diety wystarczającej do zapobiegania anemii.

8. Zapobiega zapaleniu stawów i artretyzmowi

MCT z mleka kokosowego może pomóc w obniżeniu stanu zapalnego, co jest związane z bolesnymi stanami, takimi jak zapalenie stawów i ogólne bóle stawów i mięśni . Mleko kokosowe zamiast rafinowanego cukru jest szczególnie przydatne dla osób z zapaleniem stawów (lub innymi chorobami autoimmunologicznymi), ponieważ cukier jest prozapalny i związany z niską odpornością, pogarszającym się bólem i obrzękiem.

9. Zapobiega wrzodom

Kolejna korzyść z odżywiania mlekiem kokosowym, która może cię zaskoczyć? Naukowcy odkryli, że mleko kokosowe może pomóc zmniejszyć występowanie wrzodów nawet lepiej niż woda kokosowa. Gdy szczurom z owrzodzeniami podano mleko kokosowe, doszło do zmniejszenia wielkości owrzodzenia o około 56 procent. Badanie wykazało, że mleko kokosowe ma działanie ochronne na owrzodzony śluz żołądkowy, który może prowadzić do bolesnych wrzodów.

Który rodzaj mleka kokosowego najlepiej kupić?

Jest to na tyle proste, że można zrobić mleko kokosowe samemu w domu, ale jeśli wolisz kupić rodzaj wstępnie przygotowany, poszukaj najczystszego mleka kokosowego, jakie możesz. Najlepsze rodzaje mleka kokosowego są organiczne i nie zawierają dodatku cukru lub substancji słodzących, konserwantów, sztucznych słodzików i nie są pasteryzowane (co może potencjalnie zniszczyć niektóre składniki odżywcze).

Podstawowym składnikiem powinno być 100% mleka kokosowego i może woda kokosowa. Niektóre firmy również dodają gumę guar, która jest naturalnym produktem stosowanym do stabilizowania tekstury. Upewnij się, że etykieta wskazuje, że mleko nie jest niesłodzone, aby uniknąć całkowitej bomby cukrowej.

Jak zrobić domowe mleko kokosowe

Wiele osób uważa, że ​​mleko w puszce lub w pudełku nie może się równać z domowym sposobem. Na szczęście można z łatwością zrobić własne mleko kokosowe w domu, kupując świeże, młode kokosy . Szukaj świeżych, dojrzałych orzechów kokosowych w chłodzonej sekcji sklepów ze zdrową żywnością lub spróbuj użyć mięsa kokosowego, które zostało już usunięte z muszli. Tylko pamiętaj, aby znaleźć orzechy kokosowe lub mięso kokosowe, które są jeszcze świeże i są zamknięte w próżni lub otwarte w ciągu ostatnich trzech do pięciu dni. Im świeższy jest orzech kokosowy, tym dłużej świeże jest mleko kokosowe.

Oto jak zrobić mleko kokosowe, aby być pewnym, że nie zawiera żadnych sztucznych składników ani konserwantów:

1. Najpierw poszukaj świeżych kokosów i potrząśnij nimi, upewniając się, że słyszysz i czujesz jakąś ciecz poruszającą się wewnątrz. To mówi ci, że są świeże.

2. Potrzebujesz solidnego tasaka do rozbicia kokosa, ale możesz też użyć ciężkiego noża lub młotka.

3. Rozbij kokosa, a następnie odcedź wodę kokosową. Użyj jej w koktajlach i innych orzeźwiających napojach. Zostały ci dwa-trzy kawałki kokosa, które mają biały miąższ/mięso przyczepione do niejadalnej skorupki. Usuń mięso, wycinając je nożem lub dalej uderzając w tył kokosa, aż mięso odpadnie od skorupki.

4. Dobrze opłucz mięso kokosowe i pokrój na małe kawałki. Następnie dodaj mięso kokosowe do blendera lub robota kuchennego wraz z około dwiema szklankami wody.

5. Dobrze wymieszaj, a następnie odcedź za pomocą metalowego sitka lub gazy, aby oddzielić miąższ/mięso kokosowe od mleka kokosowego.

To jest to! Teraz wykorzystaj mleko kokosowe na kilka sposobów, zachowując mięso do domowej mąki kokosowej, peelingu kokosowego, aby uzyskać suszone płatki kokosowe lub dodać do koktajli.

Mleko kokosowe przepisy

W jaki sposób można wykorzystać mleko kokosowe w domu, aby wykorzystać wszystkie jego korzyści, o których właśnie się dowiedzieliście? Jest bardzo uniwersalne i świetnie sprawdza się zarówno w słodkich, jak i pikantnych przepisach.

Jakieś zaskakujące rzeczy, które możesz zrobić z mlekiem kokosowym? Można go dodać do omletów, połączyć z orzechami, aby uzyskać pikantny „sos satay”, ubity krem ​​z bitej śmietany kokosowej używany do wytwarzania lodów kokosowych i wielu innych sposobów, takich jak dodanie do domowe maseczki do twarzy i odżywki do włosów.

Przepis na kawę z mlekiem kokosowym

Całkowity czas: 2 minuty
Porcje: 4-8
SKŁADNIKI:

  • 1 litr mleko kokosowe
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego, roztopione
  • Miód do smaku
  • Sól morska  do smaku, opcjonalnie

WSKAZÓWKI:

  1. Połącz wszystkie składniki w blenderze i mieszaj, aż dobrze się połączą. Dodaj do kawy zgodnie z potrzebami.

Czy są jakieś skutki uboczne mleka kokosowego?

Orzechy kokosowe to żywność o niskiej zawartości alergenów, szczególnie w porównaniu z produktami mlecznymi, soją i orzechami. To sprawia, że ​​mleko kokosowe jest dobrym wyborem dla wielu osób, które nie tolerują innych rodzajów mleka lub śmietanki. Jedną z rzeczy, o których należy pamiętać przy użyciu mleka kokosowego jest to, ile go konsumujesz, biorąc pod uwagę wysoką zawartość kalorii i tłuszczu. Podczas, gdy tłuszcz jest zdecydowanie zdrowy, kontrola porcji jest ważna, szczególnie jeśli pracujesz nad zmniejszeniem swojej wagi.


Niektóre z minerałów znalezionych w mleku kokosowym mogą potencjalnie wchodzić w interakcje z pewnymi stanami zdrowotnymi. Na przykład ludzie z chorobą nerek muszą uważać na ilość potasu, jaką otrzymują z pożywienia.

Przechowywanie

Po pierwsze – pamiętaj, aby częściej używać domowej roboty zamiast kupować w sklepie. Zrób wystarczającą ilość, którą całkowicie zużyjesz za jednym razem.

Jeśli absolutnie potrzebujesz przechowywać mleko kokosowe, zalecamy wlać go do szklanego słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce, aż do ponownego użycia. Potrząśnij słojem dokładnie przed następnym użyciem.


Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu. Przewód...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

11 imponujących korzyści zdrowotnych z oleju lnianego i efekty uboczne

Olej lniany jest jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów tłuszczowych omega-3. Przynosi korzyści dla zdrowia serca i krwi, skóry, włosów, utraty wagi, problemów żołądkowych oraz...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Kozieradka – zapomniany lek na przeziębienie, grypę i ból stawów

Kozieradka, znana również jako methi jest popularnym ziołem powszechnie występującym w śródziemnomorskim regionie świata. Jednak ze względu na silne właściwości lecznicze i zastosowania w medycynie...

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas...

Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Lista 15 najlepszych produktów bogatych w wapń

Wapń jest bardzo ważny dla twojego zdrowia. W rzeczywistości masz więcej wapnia w swoim organizmie niż jakiegokolwiek innego minerału. Tworzy kości, zęby i odgrywa rolę w...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Miód Manuka: lecznicze zastosowania, korzyści i skutki uboczne

Miód Manuka jest używany jako naturalna maść na rany wszelkiego rodzaju. Został okrzyknięty bojowym wojownikiem w czasach oporności na konwencjonalne antybiotyki. Zwolennicy twierdzą również, że miód...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Ocet jabłkowy: nowo odkryte zastosowania, które musisz poznać

Od wielu lat bada się różnorodne zastosowania octu jabłkowego, od utraty wagi, łagodzenia bólu gardła, po kontrolę poziomu cukru we krwi i poziom lipidów...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Korzyści płynące z picia wody z miodem

Wielu z was jest już zaznajomionych z miodem i jego korzyściami i zastosowaniami dla piękna. Miód to bardzo zdrowa żywność, pełna zalet i wielu właściwości, które...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Woda z miodem, cytryną skuteczny środek zdrowotny czy zmyślony mit?

Woda z miodem i cytryną to promowany uzdrawiający eliksir w świecie zdrowia i dobrego samopoczucia. Istnieją twierdzenia, że ​​ten napój może pomóc stopić tłuszcz, usunąć...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Siemię lniane i zielona herbata, sojusznicy przeciwko rakowi

Jedną z najbardziej niepokojących i nawracających chorób tego wieku jest rak. Liczba osób cierpiących na tę chorobę znacząco wzrosła w ciągu ostatnich kilku dekad, dlatego na...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych brokułów

Brokuły to smaczne warzywa kapustne, których popyt rośnie z roku na rok na całym świecie. Wzrost konsumpcji może wynikać z tego, iż brokuły dobrze sprawdzają...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Estragon – 8 zaskakujących korzyści zdrowotnych i zastosowań

Estragon lub Artemisia dracunculus L. to wieloletnie zioło pochodzące z rodziny słoneczników. Jest szeroko stosowany do celów aromatyzujących, zapachowych i leczniczych. Ma subtelny smak i dobrze łączy się...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...