Strona głównaWłaściwości zdrowotneNasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu i cynku.
Z tego powodu nasiona dyni zostały powiązane z kilkoma korzyściami zdrowotnymi. Należą do nich poprawa zdrowia serca, zdrowia prostaty i ochrony przed niektórymi nowotworami. Co więcej nasiona te można łatwo włączyć do diety.

Oto 11 najlepszych zalet zdrowotnych nasion dyni, które są wspierane przez naukę.

1. Pełen cennych składników odżywczych

Te pozbawione skorupki nasiona dyni są płaskie i owalne. Zawarte jest około 151 kalorii w 28 gramach ( 1 porcja) nasion dyni. Ponadto 1 porcja zawiera:

  • Węglowodany: 5 g.
  • Białko: 7 g.
  • Tłuszcz: 13 g (w tym 6 g omega-6).
  • Witamina K: 18% RDI.
  • Fosfor: 33% RDI.
  • Mangan: 42% RDI.
  • Magnez: 37% RDI.
  • Żelazo: 23% RDI.
  • Cynk: 14% RDI.
  • Miedź: 19% RDI.

RDI – zalecane dziennie spożycie

Zawierają również dużo przeciwutleniaczy i przyzwoitą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, witaminy B2 (ryboflawiny) i kwasu foliowego . Nasiona dyni i olej z nasion zawierają również wiele innych składników odżywczych.

PODSUMOWANIE:Nasiona dyni są bogate w przeciwutleniacze, żelazo, cynk, magnez i wiele innych składników odżywczych. Porcja (28 gramów) zawiera około 151 kalorii.

2. Zawierają przeciwutleniacze

Nasiona dyni zawierają przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i witamina E.

Przeciwutleniacze mogą zmniejszyć stan zapalny i chronić komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Z tego powodu spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze może pomóc w ochronie przed wieloma różnymi chorobami. Uważa się, że wysoki poziom przeciwutleniaczy w nasionach dyń jest częściowo odpowiedzialny za ich pozytywny wpływ na zdrowie.

PODSUMOWANIE:Nasiona dyni są pełne przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić przed chorobami i zmniejszyć stan zapalny.

3. Zmniejszone ryzyko niektórych nowotworów

Diety bogate w pestki dyni są związane z niższymi poziomami raka żołądka, piersi, płuc, prostaty i okrężnicy. Badanie obserwacyjne wykazało, że spożywanie ich było związane ze zmniejszonym ryzykiem raka piersi u kobiet po menopauzie.

Inne badania sugerują, że lignany w nasionach dyni mogą odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu i leczeniu raka piersi. Dalsze badania z użyciem probówek wykazały, że suplement zawierający pestki dyni może spowolnić wzrost komórek raka prostaty.

PODSUMOWANIE:Niektóre dowody sugerują, że pestki dyni mogą pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom.

4. Popraw zdrowie prostaty i pęcherza

Nasiona dyni

Nasiona dyni mogą pomóc złagodzić objawy łagodnego rozrostu gruczołu krokowego (BPH), stan, w którym gruczoł krokowy powiększa się i może powodować problemy z oddawaniem moczu. Kilka badań na ludziach wykazało, że jedzenie tych nasion zmniejszyło objawy związane z BPH. Badanie ponad 1400 mężczyzn dotyczyło wpływu spożywania nasion dyni na BPH. Po roku otrzymujący je mężczyźni zgłosili zmniejszone objawy i lepszą jakość życia.

Istnieją również badania sugerujące, że przyjmowanie nasion dyni lub ich produktów jako suplementów może pomóc w leczeniu objawów nadreaktywnego pęcherza. Jedno z badań wykazało, że codzienne przyjmowanie suplementu 10 gram ekstraktu z pestek dyni poprawiło funkcję moczu u 45 mężczyzn i kobiet z nadreaktywnymi pęcherzami.

PODSUMOWANIE:Nasiona dyni mogą zmniejszyć objawy łagodnego powiększenia prostaty i nadreaktywnego pęcherza.

5. Duża zawartość magnezu

Nasiona dyni są jednym z najlepszych naturalnych źródeł magnezu. Jest to ważne, ponieważ niedobór magnezu jest powszechny w wielu krajach zachodnich. Magnez jest niezbędny do ponad 600 reakcji chemicznych w ciele. Odpowiednie poziomy magnezu są ważne dla:

  • kontrolowania ciśnienia krwi
  • zmniejszenia ryzyka chorób serca
  • formowania i utrzymywania zdrowych kości
  • regulowania poziomu cukru we krwi

PODSUMOWANIE:Nasiona dyni są bogatym źródłem magnezu. Zdrowe poziomy magnezu są ważne dla twojego ciśnienia krwi, zdrowia serca, zdrowia kości i poziomu cukru we krwi.

6. Mogą poprawić zdrowie serca

Nasiona dyni są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, magnezu, cynku i kwasów tłuszczowych, a wszystko to może pomóc zachować zdrowe serce. Badania na zwierzętach wykazały również, że olej z pestek dyni może pomóc w obniżeniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu.

Tlenek azotu pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i zmniejszając ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych w tętnicach.

PODSUMOWANIE:Substancje odżywcze w nasionach dyni mogą pomóc utrzymać zdrowe serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zwiększenie dobrego cholesterolu.

7. Mogą obniżyć poziom cukru we krwi

Nasiona dyni

Badania na zwierzętach wykazały, że nasiona dyni mogą obniżyć poziom cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą, które mogą mieć trudności z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi.

W kilku badaniach stwierdzono, że suplementacja diety sokiem z dyni lub proszku z nasion obniżyła poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 . Wysoka zawartość magnezu w nasionach dyni może być odpowiedzialna za jej pozytywny wpływ na cukrzycę.

Badanie obserwacyjne obejmujące ponad 127 000 mężczyzn i kobiet wykazało, że diety bogate w magnez wiążą się z 33% niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 u mężczyzn i 34% niższym ryzykiem u kobiet. Konieczne są dalsze badania, aby potwierdzić ten korzystny wpływ na poziom cukru we krwi.

PODSUMOWANIE:Nasiona dyni mogą pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Potrzebne są jednak dalsze badania.

8. Bogate w błonnik

Nasiona dyni są doskonałym źródłem błonnika. Całe nasiona dostarczają 5,2 grama błonnika w jednej porcji 28 g. Jednak pestki dyni z usuniętą skorupą zawierają 1,7 grama błonnika na porcję. Są to zielone nasiona dyni dostępne w większości supermarketów.

Dieta bogata w błonnik może sprzyjać zdrowiu przewodu pokarmowego. Ponadto dieta wysokobłonnikowa wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, cukrzycy typu 2 i otyłości.

PODSUMOWANIE:Całe nasiona dyni są doskonałym źródłem błonnika. Diety bogate w błonnik wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszeniem ryzyka chorób serca, cukrzycy i otyłości.

Zobacz także:Odkryj naturalne sposoby oczyszczania nerek

9. Nasiona dyni mogą poprawić jakość nasienia

Niski poziom cynku jest związany ze zmniejszoną jakością nasienia i zwiększonym ryzykiem niepłodności u mężczyzn. Ponieważ pestki dyni są bogatym źródłem cynku mogą przyczynić się do poprawy jakości nasienia.

Nasiona dyni są również bogate w przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, które mogą przyczynić się do zdrowego poziomu testosteronu i poprawić ogólny stan zdrowia. Wszystkie te czynniki łącznie mogą korzystnie wpływać na płodność i funkcje rozrodcze, szczególnie u mężczyzn.

PODSUMOWANIE:Wysoka zawartość cynku w nasionach dyni może poprawić jakość nasienia i płodność u mężczyzn.

10. Poprawa snu

Jeśli masz problemy ze snem możesz zjeść trochę nasion dyni przed położeniem się do łóżka. Są naturalnym źródłem tryptofanu, aminokwasu, który może pomóc w zasypianiu. Przyjmuje się, że spożywanie około 1 grama tryptofanu dziennie pomaga w poprawie snu.

Musisz jednak zjeść około 200 gramów pestek dyni, aby uzyskać konieczny 1 gram tryptofanu. Cynk w tych nasionach może również pomóc w konwersji tryptofanu w serotoninę, która następnie zamienia się w melatoninę, hormon, który reguluje twój cykl snu.

Ponadto nasiona dyni są doskonałym źródłem magnezu. Odpowiedni poziom magnezu jest również związany z lepszym snem. Niektóre badania wykazały, że przyjmowanie suplementu magnezu poprawia jakość snu i całkowity czas snu u osób z niskim poziomem magnezu.

PODSUMOWANIE:Nasiona dyni są dobrym źródłem tryptofanu, cynku i magnezu, a wszystko to przyczynia się do dobrego snu.

Czy nasiona dyni mają jakieś inne korzyści?

Nasiona dyni

Bogata zawartość składników odżywczych w pestkach dyni oznacza, że ​​mogą one przynieść wiele innych korzyści zdrowotnych, takich jak zwiększenie poziomu energii,  poprawa nastroju i funkcji odporności organizmu.

Jedzenie ich może pomóc w rozwiązaniu problemów dietetycznych i może chronić przed różnymi problemami zdrowotnymi.

Źródło: greenblender.com

Zobacz Też: