Strona głównaWłaściwości zdrowotneNiesamowite korzyści z soku z kurkumy

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej.

Mówi się, że sok z kurkumy zawiera ponad 300 rodzajów przeciwutleniaczy, a także wiele innych składników odżywczych.

Sok z kurkumy dla zdrowego życia

Skuteczny napój leczniczy można uzyskać z korzenia kurkumy. Te korzenie mają gorzki i lekko pikantny smak, podobny do surowego imbiru.

Chociaż można stosować suszone korzenie, najlepiej jest uzyskać sok z korzeni świeżej rośliny.

Przed wykonaniem soku należy dokładnie umyć kawałki korzenia, a następnie obrać je.

Korzyści z soku z kurkumy dla różnych chorób

  • Pacjenci cierpiący na kamienie trzustkowe powinni unikać między innymi kurkumy z  powodu jej działania przeciwzakrzepowego.
  • Żółcień kurkumy jest składnikiem kurkumy, która ma dobre właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą zmniejszyć ból stawów.
  • Te składniki aktywne oferują  więcej korzyści niż leki przeciwzapalne.
  • Sok z kurkumy jest skuteczny w zwalczaniu bólu stawów i obrzęków.
  • Jest również dobry w przypadku objawów związanych z reumatoidalnym zapaleniem stawów i chorobą zwyrodnieniową stawów.

Naturalny środek przeciwrakotwórczy

Sok z kurkumy ma również właściwości zapobiegające rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.

Kurkuma eliminuje wolne rodniki, które minimalizują uszkodzenia błon komórkowych.

To pozwala mu zapobiegać niektórym rodzajom raka, takim jak rak prostaty, piersi, płuc, wątroby, skóry, a nawet rakowi okrężnicy.

Przeciwko chorobie Alzheimera

Sok z kurkumy jest również  bardzo dobry w zapobieganiu chorobie Alzheimera.

Jak wszyscy wiemy, ta straszna choroba powoduje stopniową utratę pamięci.

Jego właściwości przeciwzapalne pozwalają na blokowanie enzymów COX-2 odpowiedzialnych za zapalenie nerwów.

Sok z kurkumy przyczynia się również  do lepszego przepływu tlenu do mózgu, co pomaga spowolnić postęp choroby Alzheimera.

Dla diabetyków

Sok z kurkumy reguluje poziom cukru we krwi, co sprawia, że ​​jest dobrym lekarstwem dla osób cierpiących na cukrzycę.

Inne korzyści

Kurkuma  jest bardzo skuteczna w leczeniu kwasu żołądkowego, ochrony przed nadmiarem toksyn, zwalczania łuszczycy, leczenia uszkodzonej skóry i leczenia depresji.

Jest także dobry w walce z procesem starzenia i poprawia kondycję wątroby.

Jak mogę to przyjmować?

Kurkuma może być spożywana  w postaci proszku lub poprzez sok z kurkumy.

Możemy go dodać do zupy, herbaty, koktajli, mleka, ryżu, różnych gulaszy i deserów, kiedy gotujemy.

Jak przygotować sok z kurkumy

Składniki

  • Korzeń kurkumy (12 cm)
  • 5 obranych owoców tamaryndowca
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • Sok z 2 cytryn
  • 2 łyżeczki miodu (50 g)

Przybory

  • Filtr
  • Mikser
  • Słoik lub inny pojemnik z pokrywką

Przygotowanie

  • Najpierw obrać kurkumę. Będziesz potrzebował rękawiczek, ponieważ  twoje ręce mogą stać się żółte.
  • Otwórz owoce tamaryndowca
  • Napełnij garnek wodą i gotuj kurkumę, aż będzie miękki.
  • W oddzielnym garnku gotuj obrane owoce tamaryndowca, aż ich konsystencja będzie wyglądać jak marmolada.  Zobaczysz, jak wysypują się nasiona.
  • Pozostawiając trochę wody, zmiksuj kurkumę.
  • Odcedź owoce tamaryndowca i dodaj do puree z kurkumy.
  • Dodaj sok z cytryn do miksu.
  • Dodaj również miód do słodzenia.
  • Włóż wszystko do słoika i  przechowuj w lodówce przez co najmniej trzy lub cztery dni.
  • Użyj tego soku, aby dodać do koktajli, zup, sosów itp.

Niektóre efekty uboczne

Pij z umiarem, ponieważ  nadmierna konsumpcja soku z kurkumy może powodować wrzody żołądka.

Zobacz Też: