Strona głównaWłaściwości zdrowotneOlej z pestek winogron - Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i witaminy E.

Badacze twierdzą, że ma on wiele korzyści zdrowotnych, w tym obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszenie ryzyka chorób serca.

W tym artykule przyjrzymy się bliżej dostępnym badaniom, aby oddzielić fakty od fikcji.

Co to jest olej z pestek winogron i jak się go wytwarza?

Olej z pestek winogron jest przetwarzany z nasion winogron, które są produktem ubocznym produkcji wina.

Z biznesowego punktu widzenia produkcja tego oleju to genialny pomysł. Przez tysiące lat producenci wina pozostawali z tonami tego bezużytecznego produktu ubocznego.

Dzięki postępowi technologicznemu producenci mogą teraz wydobywać olej z nasion i osiągać zyski.

Oleje są zwykle ekstrahowane w fabrykach poprzez kruszenie nasion i stosowanie rozpuszczalników, ale zdrowsze rodzaje olejów roślinnych i siewnych są tłoczone na zimno.

Niektórzy obawiają się, że ślady toksycznych rozpuszczalników, takich jak heksan mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie ludzi.

Jednak praktycznie wszystkie rozpuszczalniki są usuwane z olejów roślinnych podczas procesu produkcyjnego.

Obecnie nie wiadomo, czy ślady heksanu w olejach roślinnych powodują szkody u ludzi w czasie, ale niekorzystne skutki środowiskowe heksanu są bardziej niepokojące. Obecnie badania koncentrują się na opracowaniu bardziej ekologicznych rozwiązań alternatywnych.

Jeśli twój olej nie mówi wprost, w jaki sposób jest przetwarzany to powinieneś założyć, że został on wyekstrahowany za pomocą substancji chemicznych, takich jak heksan.

Ma niską zawartość składników odżywczych, ale zawiera dużo kwasów tłuszczowych Omega-6

Oświadczenia zdrowotne dotyczące oleju z pestek winogron są oparte na rzekomo wysokich ilościach składników odżywczych, przeciwutleniaczy i tłuszczów wielonienasyconych.

Skład kwasów tłuszczowych oleju z pestek winogron jest następujący:

  • Nasycone: 10%
  • Jednonienasycone: 16%
  • Polinienasycony: 70%

Jest bardzo bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-6. Naukowcy spekulowali, że wysokie spożycie tłuszczów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3 może zwiększać stan zapalny w organizmie.

Teoria ta jest poparta kilkoma badaniami obserwacyjnymi, które wiązały się z wysokim spożyciem żywności zawierającej kwasy tłuszczowe omega-6 ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby.

Jednak kontrolowane badania pokazują, że kwas linolowy – rodzaj kwasu tłuszczowego omega-6 w oleju z pestek winogron – nie zwiększa poziomu we krwi markerów stanu zapalnego.

To, czy wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 promuje chorobę jest obecnie nieznane. Potrzebne są wysokiej jakości badania badające wpływ kwasów tłuszczowych omega-6 na twarde punkty końcowe, takie jak choroby serca.

Olej z nasion winogron również zawiera znaczne ilości witaminy E. Jedna łyżka zapewnia 3,9 mg witaminy E, co stanowi 19% wartości dziennego spożycia.

Praktycznie nie ma innych witamin ani minerałów w oleju z nasion winogron.

W jaki sposób olej z pestek winogron wpływa na Twoje zdrowie?

W niewielu badaniach zbadano wpływ oleju z pestek winogron na zdrowie ludzi.

Jedno dwumiesięczne badanie z udziałem 44 kobiet z nadwagą porównywało skutki zdrowotne codziennego przyjmowania olejucz winogron lub słonecznika.

W porównaniu do przyjmowania oleju słonecznikowego, olej z pestek winogron poprawił insulinooporność i obniżył poziom białka C-reaktywnego (CRP), wspólnego markera stanu zapalnego.

Wydaje się również mieć działanie przeciwpłytkowe, co oznacza, że ​​zmniejsza skłonność krwi do krzepnięcia.

Jednak niektóre oleje z pestek winogron mogą zawierać potencjalnie szkodliwe poziomy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), o których wiadomo, że powodują raka u zwierząt.

Nie wiadomo, jak powszechny jest ten problem lub czy jest to prawdziwy powód do niepokoju. Inne oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy mogą być również zanieczyszczone PAH.

Chociaż istnieją pewne przesłanki świadczące o tym, że wysokiej jakości olej z pestek winogron może mieć pewne zalety, nie można wysuwać w tej chwili żadnych poważnych zastrzeżeń.

Czy to dobry olej do smażenia?

Olej z nasion winogron ma umiarkowanie wysoki punkt palenia. Z tego powodu jest reklamowany jako dobry wybór do smażenia.

Jednak może to być zła rada, ponieważ olej z nasion winogron jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te tłuszcze mają tendencję do reagowania z tlenem w wysokiej temperaturze, tworząc szkodliwe związki i wolne rodniki.

Ponieważ olej z pestek winogron jest niesamowicie bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jest to jeden z najgorszych olejków, które można wykorzystać do smażenia.

Najlepsze oleje, które zawierają przede wszystkim nasycone tłuszcze lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe to oliwa z oliwek, ponieważ jest ona mniej podatna na reakcję z tlenem, przy ogrzewaniu.

Z tego powodu należy unikać smażenia na oleju z pestek winogron. Zamiast tego można go używać jako sos sałatkowy lub składnik majonezu.

Olej z pestek winogron podsumowanie

Olej z pestek winogron jest przetwarzany z pestek winogron, które są bogatym produktem ubocznym produkcji wina.

Jest stosunkowo bogaty w witaminę E i przeciwutleniacze fenolowe, a także bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-6. Niestety brak jest badań nad olejem z pestek winogron, więc jego skutki zdrowotne nie są w pełni zrozumiałe.

Chociaż nie ma nic złego w stosowaniu oleju z pestek winogron w sosach sałatkowych lub wypiekach, jego wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że ​​nie nadaje się on do smażenia.

Jeśli szukasz zdrowego oleju spożywczego, oliwa z oliwek może być jednym z najlepszych wyborów.

Zobacz Też: