Strona głównaWłaściwości zdrowotneOlej z pestek winogron - Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i witaminy E.

Badacze twierdzą, że ma on wiele korzyści zdrowotnych, w tym obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszenie ryzyka chorób serca.

W tym artykule przyjrzymy się bliżej dostępnym badaniom, aby oddzielić fakty od fikcji.

Co to jest olej z pestek winogron i jak się go wytwarza?

Olej z pestek winogron jest przetwarzany z nasion winogron, które są produktem ubocznym produkcji wina.


Z biznesowego punktu widzenia produkcja tego oleju to genialny pomysł. Przez tysiące lat producenci wina pozostawali z tonami tego bezużytecznego produktu ubocznego.

Dzięki postępowi technologicznemu producenci mogą teraz wydobywać olej z nasion i osiągać zyski.

Oleje są zwykle ekstrahowane w fabrykach poprzez kruszenie nasion i stosowanie rozpuszczalników, ale zdrowsze rodzaje olejów roślinnych i siewnych są tłoczone na zimno.

Niektórzy obawiają się, że ślady toksycznych rozpuszczalników, takich jak heksan mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie ludzi.

Jednak praktycznie wszystkie rozpuszczalniki są usuwane z olejów roślinnych podczas procesu produkcyjnego.



Obecnie nie wiadomo, czy ślady heksanu w olejach roślinnych powodują szkody u ludzi w czasie, ale niekorzystne skutki środowiskowe heksanu są bardziej niepokojące. Obecnie badania koncentrują się na opracowaniu bardziej ekologicznych rozwiązań alternatywnych.

Jeśli twój olej nie mówi wprost, w jaki sposób jest przetwarzany to powinieneś założyć, że został on wyekstrahowany za pomocą substancji chemicznych, takich jak heksan.

Ma niską zawartość składników odżywczych, ale zawiera dużo kwasów tłuszczowych Omega-6

Oświadczenia zdrowotne dotyczące oleju z pestek winogron są oparte na rzekomo wysokich ilościach składników odżywczych, przeciwutleniaczy i tłuszczów wielonienasyconych.

Skład kwasów tłuszczowych oleju z pestek winogron jest następujący:

  • Nasycone: 10%
  • Jednonienasycone: 16%
  • Polinienasycony: 70%
Czytaj także:  Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jest bardzo bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-6. Naukowcy spekulowali, że wysokie spożycie tłuszczów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3 może zwiększać stan zapalny w organizmie.



Zobacz też


Teoria ta jest poparta kilkoma badaniami obserwacyjnymi, które wiązały się z wysokim spożyciem żywności zawierającej kwasy tłuszczowe omega-6 ze zwiększonym ryzykiem przewlekłej choroby.

Jednak kontrolowane badania pokazują, że kwas linolowy – rodzaj kwasu tłuszczowego omega-6 w oleju z pestek winogron – nie zwiększa poziomu we krwi markerów stanu zapalnego.

To, czy wysokie spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 promuje chorobę jest obecnie nieznane. Potrzebne są wysokiej jakości badania badające wpływ kwasów tłuszczowych omega-6 na twarde punkty końcowe, takie jak choroby serca.

Olej z nasion winogron również zawiera znaczne ilości witaminy E. Jedna łyżka zapewnia 3,9 mg witaminy E, co stanowi 19% wartości dziennego spożycia.

Praktycznie nie ma innych witamin ani minerałów w oleju z nasion winogron.

W jaki sposób olej z pestek winogron wpływa na Twoje zdrowie?

W niewielu badaniach zbadano wpływ oleju z pestek winogron na zdrowie ludzi.

Jedno dwumiesięczne badanie z udziałem 44 kobiet z nadwagą porównywało skutki zdrowotne codziennego przyjmowania olejucz winogron lub słonecznika.

W porównaniu do przyjmowania oleju słonecznikowego, olej z pestek winogron poprawił insulinooporność i obniżył poziom białka C-reaktywnego (CRP), wspólnego markera stanu zapalnego.

Wydaje się również mieć działanie przeciwpłytkowe, co oznacza, że ​​zmniejsza skłonność krwi do krzepnięcia.

Jednak niektóre oleje z pestek winogron mogą zawierać potencjalnie szkodliwe poziomy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), o których wiadomo, że powodują raka u zwierząt.

Nie wiadomo, jak powszechny jest ten problem lub czy jest to prawdziwy powód do niepokoju. Inne oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy mogą być również zanieczyszczone PAH.

Czytaj także:  Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Chociaż istnieją pewne przesłanki świadczące o tym, że wysokiej jakości olej z pestek winogron może mieć pewne zalety, nie można wysuwać w tej chwili żadnych poważnych zastrzeżeń.

Czy to dobry olej do smażenia?

Olej z nasion winogron ma umiarkowanie wysoki punkt palenia. Z tego powodu jest reklamowany jako dobry wybór do smażenia.


Jednak może to być zła rada, ponieważ olej z nasion winogron jest również bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te tłuszcze mają tendencję do reagowania z tlenem w wysokiej temperaturze, tworząc szkodliwe związki i wolne rodniki.

Ponieważ olej z pestek winogron jest niesamowicie bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jest to jeden z najgorszych olejków, które można wykorzystać do smażenia.

Najlepsze oleje, które zawierają przede wszystkim nasycone tłuszcze lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe to oliwa z oliwek, ponieważ jest ona mniej podatna na reakcję z tlenem, przy ogrzewaniu.

Z tego powodu należy unikać smażenia na oleju z pestek winogron. Zamiast tego można go używać jako sos sałatkowy lub składnik majonezu.

Olej z pestek winogron podsumowanie

Olej z pestek winogron jest przetwarzany z pestek winogron, które są bogatym produktem ubocznym produkcji wina.


Jest stosunkowo bogaty w witaminę E i przeciwutleniacze fenolowe, a także bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-6. Niestety brak jest badań nad olejem z pestek winogron, więc jego skutki zdrowotne nie są w pełni zrozumiałe.

Chociaż nie ma nic złego w stosowaniu oleju z pestek winogron w sosach sałatkowych lub wypiekach, jego wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że ​​nie nadaje się on do smażenia.

Jeśli szukasz zdrowego oleju spożywczego, oliwa z oliwek może być jednym z najlepszych wyborów.


TO CI SIĘ SPODOBA:

TOP 5

podobne artykuły