Strona głównaWłaściwości zdrowotneAwokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy. Zawierają dużo błonnika i jest bogate w witaminy i minerały.

Większość owoców składa się głównie z węglowodanów, podczas gdy awokado ma wysoką zawartość zdrowych tłuszczów.

1. Jest niezwykle pożywne

Owoc ten jest ceniony ze względu na wysoką wartość odżywczą i jest dodawany do różnego rodzaju potraw ze względu na dobry smak i bogatą konsystencję. Jest głównym składnikiem guacamole.

Obecnie stało się niezwykle popularną żywnością wśród osób dbających o zdrowie. Często określa się go mianem super żywności … co nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę jego właściwości zdrowotne.

Istnieje wiele rodzajów tego owocu mają kształt (od gruszki do okrągłego) i kolor (od zielonego do czarnego), mogą również ważyć od 220 gram do 1,4 kg.

Oto niektóre z najobfitszych składników odżywczych w jednej porcji 100 gram:

  • Witamina K: 26% RDA.
  • Kwas foliowy: 20% RDA.
  • Witamina C: 17% RDA.
  • Potas: 14% RDA.
  • Witamina B5: 14% RDA.
  • Witamina B6: 13% RDA.
  • Witamina E: 10% RDA.
  • Zawiera niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu, witaminy A, B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B3 (niacyny).

Nie zawiera cholesterolu ani sodu i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych.

PODSUMOWANIE:To zielony owoc w kształcie gruszki, zwany często „gruszką aligatora”. Zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów, błonnika i różnych ważnych składników odżywczych.

2. Zawierają więcej potasu niż banany

Awokado fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado

Potas jest składnikiem odżywczym, którego większość ludzi nie ma wystarczającej ilości w organizmie. Ten składnik odżywczy pomaga utrzymać elektryczne gradienty w komórkach organizmu i pełni różne ważne funkcje.

Jest w rzeczywistości bardzo bogate w potas … w 100 gramach zawiera 14% RDA, w porównaniu do 10% w bananach, które są typowym pokarmem o wysokiej zawartości potasu.

Kilka badań pokazuje, że spozycie potasu wiąże się ze zmniejszonym ciśnieniem krwi, co stanowi główny czynnik ryzyka zawałów serca, udarów mózgu i niewydolności nerek.

PODSUMOWANIE:Potas jest ważnym minerałem, którego większość ludzi nie ma wystarczająco dużo. Jest bardzo bogate w potas, który powinien wspierać prawidłowe ciśnienie krwi.

3. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe

W rzeczywistości 77% zawartych w niej kalorii pochodzi z tłuszczu, co czyni go jednym z najsilniejszych pokarmów roślinnych. Jest to jednonienasycony kwas tłuszczowy, który jest również głównym składnikiem oliwy z oliwek i uważa się, że jest odpowiedzialny za niektóre z jego korzystnych skutków.

Kwas oleinowy został powiązany ze zmniejszonym stanem zapalnym i wykazano, że ma on korzystny wpływ na geny związane z rakiem.

Tłuszcze w nim zawarte są również dość odporne na utlenianie wywołane ciepłem, dzięki czemu olej z awokado jest zdrowym i bezpiecznym wyborem do gotowania.

PODSUMOWANIE:Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy, „zdrowy dla serca” kwas tłuszczowy, który jest uważany za jedną z głównych przyczyn korzyści zdrowotnych oliwy z oliwek.

4. Zawiera błonnik

Awokado fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado

Błonnik to kolejny składnik pokarmowy występujący w stosunkowo dużych ilościach w awokado. Jest niestrawną substancją roślinną, która może przyczynić się do utraty wagi, zmniejszyć skoki cukru we krwi i jest silnie związany z niższym ryzykiem wielu chorób.

Wiadomo, że rozpuszczalny błonnik jest zdolny do podawania przyjaznych bakterii jelitowych w jelicie, które są bardzo ważne dla optymalnego funkcjonowania naszych ciał.

100 gram porcji zawiera 7 g błonnika, co stanowi 27% zalecanej dziennej dawki.

Około 25% błonnika w awokado jest rozpuszczalny, a 75% jest nierozpuszczalny.

PODSUMOWANIE:Awokado ma wysoką zawartość błonnika, około 7% masy, co jest bardzo wysokie w porównaniu do większości innych produktów spożywczych. Błonnik może mieć różne ważne korzyści dla utraty wagi i zdrowia metabolicznego.

Zobacz także: Dlaczego nigdy nie należy wyrzucać pestki od awokado?

5. Może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów

Choroby serca są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. Wiadomo, że kilka markerów krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem. Obejmuje to cholesterol, trójglicerydy, markery stanu zapalnego, ciśnienie krwi i wiele innych.

Wpływ na niektóre z tych czynników ryzyka badano w 8 kontrolowanych badaniach klinicznych u ludzi. Są to badania, w których ludzie dzielą się na grupy … jedna grupa jest poinstruowana, aby jeść awokado, a druga nie. Następnie naukowcy widzą, co dzieje się z ich markerami krwi.

Badania te wykazały, że może:

  • Zredukować całkowity poziom cholesterolu.
  • Zredukuj trójglicerydy we krwi nawet o 20%.
  • Niższy poziom cholesterolu LDL nawet o 22%.
  • Zwiększyć poziom cholesterolu HDL („dobrego”) nawet o 11%.

Jedno z badań wykazało, że włączenie go do niskotłuszczowej diety wegetariańskiej doprowadziło do poprawy profilu cholesterolu.

PODSUMOWANIE:Liczne badania wykazały, że jedzenie awokado może poprawić czynniki ryzyka chorób serca, takie jak całkowity, LDL i cholesterol HDL, a także trójglicerydy we krwi.

6. Ludzie, którzy jedzą awokado są zdrowsi

Awokado fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado

Jedno z badań dotyczyło nawyków żywieniowych i zdrowia ludzi, którzy jedzą awokado. Konsumenci okazali się zdrowsi niż ludzie, którzy nie jedli awokado.

Mieli znacznie wyższe spożycie składników odżywczych i mieli o połowę mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zespołu metabolicznego, zespołu objawów, które są głównym czynnikiem ryzyka chorób serca i cukrzycy.

Ludzie, którzy jedli awokado regularnie również ważyli mniej, mieli niższy BMI i znacznie mniej tłuszczu w okolicach brzucha. Mieli także więcej cholesterolu HDL („dobrego”).

PODSUMOWANIE: W jednym badaniu dietetycznym stwierdzono, że ludzie, którzy zjadali awokado mieli znacznie wyższe spożycie składników odżywczych i mieli mniejsze ryzyko zespołu metabolicznego.

7. Tłuszcz w nich zawarty może pomóc w wchłanianiu składników odżywczych z pokarmów roślinnych

Niektóre składniki odżywcze są „rozpuszczalne w tłuszczach”, co oznacza, że ​​muszą być połączone z tłuszczem, aby mogły być wykorzystane. Obejmuje to witaminy A, D, E i K … oraz przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy.

Jedno z badań wykazało, że dodanie awokado lub oleju z awokado do sałatki lub salsy może zwiększyć wchłanianie przeciwutleniaczy o 2,6 do 15 razy. A więc nie tylko jest bardzo pożywne, ale może radykalnie zwiększyć wartość odżywczą innych pokarmów roślinnych, które jesz.

Jest to doskonały powód, aby zawsze zawierać zdrowe źródło tłuszczu, gdy jesz warzywa. Bez niego wiele pożytecznych składników odżywczych roślin pójdzie na marne.

PODSUMOWANIE:Badania wykazały, że jedzenie awokado lub oleju z awokado z warzywami może znacznie zwiększyć ilość przeciwutleniaczy, które przyjmujesz.

8. Zawiera przeciutleniaczei, które mogą chronić oczy

Awokado fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado

Nie tylko zwiększa wchłanianie antyoksydantów z innych produktów spożywczych, ale również jest bogate w same antyoksydanty. Obejmuje to składniki odżywcze zwane: luteina i zeaksantyna, które są niezwykle ważne dla zdrowia oczu.

Badania pokazują, że te składniki odżywcze są powiązane z drastycznym zmniejszeniem ryzyka wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej, które występują często u osób w podeszłym wieku. Dlatego jedzenie awokado powinno przynosić korzyści dla zdrowia oczu w długim okresie.

PODSUMOWANIE:Jest bogate w przeciwutleniacze, w tym luteinę i zeaksantynę. Te składniki odżywcze są bardzo ważne dla zdrowia oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki i zaćmy.

9. Może pomóc w zapobieganiu rakowi

Istnieją dowody na to, że może być korzystne w zapobieganiu nowotworom. Jedno z badań wykazało, że może to pomóc w zmniejszeniu skutków ubocznych chemioterapii w ludzkich limfocytach.

Wykazano również, że ekstrakt z awokado hamuje wzrost komórek raka prostaty. Należy jednak pamiętać, że badania te zostały przeprowadzone w izolowanych komórkach i tak naprawdę nie dowodzą niczego, co dzieje się w żywym, oddychającym człowieku.

PODSUMOWANIE:Niektóre badania w izolowanych komórkach wykazały, że składniki odżywcze awokado mogą przynosić korzyści w zapobieganiu rakowi gruczołu krokowego i zmniejszaniu skutków ubocznych chemioterapii w niektórych komórkach.

10. Ekstrakt z awokado może pomóc złagodzić objawy zapalenia stawów

Awokado fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado

Zapalenie stawów jest częstym problemem w krajach zachodnich. Istnieje wiele rodzajów zapalenia stawów i są to często chroniczne problemy, które ludzie mają do końca życia.

W wielu badaniach wykazano, że wyciągi z awokado i oleju z awokado mogą zmniejszyć objawy zapalenia stawów, zwane chorobą zwyrodnieniową stawów. Niezależnie od tego, czy sam owoc może mieć taki efekt, a nie tylko ekstrakt to dopiero się okaże.

PODSUMOWANIE:Badania wykazały, że wyciąg z awokado i olej może znacznie zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

11. Może pomóc w schudnięciu

Istnieją pewne dowody na to, że awokado jest pokarmem przyjaznym dla utraty wagi.

W jednym z badań ludzie zostali podzieleni na grupy. Jedna grupa została poinstruowana, aby zjeść posiłek zawierający awokado, a drugi podobny posiłek bez awokado. Następnie zadano im serię pytań dotyczących głodu i sytości.

Ludzie spożywający awokado poczuli się o 23% bardziej zadowoleni i mieli o 28% niższe pragnienie jedzenia przez następne 5 godzin. Jeśli jest to prawdą w dłuższej perspektywie, wtedy włączenie awokado do diety może pomóc w naturalnej konsumpcji mniejszej ilości kalorii i łatwiejsze trzymanie się zdrowej diety.

Jest również bogate w błonnik i ma bardzo niską zawartość węglowodanów , a więc dwa atrybuty, które również powinny wspomagać odchudzanie, przynajmniej w kontekście zdrowej diety opartej na prawdziwym pożywieniu.

Zobacz także: Czy próbowałeś herbaty z awokado? Poznaj jej wszystkie korzyści zdrowotne.

12. Jest smaczne i łatwo włączyć je do diety

Jest nie tylko zdrowe, ale również niezwykle smaczne i zawierają wiele różnych składników odżywczych. Możesz dodać je do sałatek i różnych rodzajów przepisów lub możesz po prostu je zjeść na surowo.

Mają kremową, bogatą, tłustą konsystencję i dobrze komponują się z różnymi innymi składnikami. Godną uwagi jest guacamole, która jest prawdopodobnie najsłynniejszym zastosowaniem awokado.

Zobacz Też: