Strona głównaWłaściwości zdrowotne10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji chemicznych w twoim ciele i pomaga utrzymać dobry stan zdrowia.

Niestety, wiele osób nie osiąga zalecanego dziennego spożycia 400 mg. Jednak spożywanie żywności bogatej w magnez może pomóc w spełnieniu codziennych wymagań.

- Advertisement -

Poznaj najzdrowsze produkty bogate w magnez:

1. Ciemna czekolada

Jest bardzo bogata w magnez, zaledwie 64 mg odpowiada 16% zalecanego dziennego spozycia (RDI). Ciemna czekolada jest również bogata w żelazo, miedź i mangan i zawiera probiotyczny błonnik, który odżywia przyjazne bakterie w jelitach.

Jest również naładowana korzystnymi przeciwutleniaczami. Są to składniki odżywcze, które neutralizują wolne rodniki, szkodliwe cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do chorób. Jest to szczególnie korzystne dla zdrowia serca, ponieważ chroni komórki wyściełające tętnice i zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez zły cholesterol LDL.

Aby w pełni wykorzystać te zalety, wybierz czekoladę zawierającą co najmniej 70% kakao. Wyższy odsetek jest jeszcze lepszy.

PODSUMOWANIE: Porcja ciemnej czekolady zapewnia 16% RDI magnezu. Jest także korzystna dla zdrowia jelit i zdrowia serca.

2. Awokado

Awokado jest także produktem bogatym w magnez,  jest niesamowicie odżywczym owocem. Jedno średnie awokado dostarcza 58 mg magnezu, co stanowi 15% wartości RDI. Awokado jest również bogate w potas, witaminy z grupy B i witaminę K. W przeciwieństwie do większości owoców jest bogate w tłuszcz – szczególnie jednonienasycony tłuszcz

Ponadto awokado jest doskonałym źródłem błonnika. W rzeczywistości 13 z 17 g węglowodanów w awokado pochodzi z błonnika. Badania wykazały, że jedzenie awokado może zmniejszyć stan zapalny, poprawić poziom cholesterolu i zwiększyć uczucie pełności po posiłkach.

PODSUMOWANIE: średnie awokado stanowi 15% wartości RDI magnezu. Awokado zwalcza stany zapalne, poprawiają poziom cholesterolu.

3. Orzechy

Orzechy są pożywne i smaczne. Kilka rodzajów ma wysoką zawartość magnezu, w tym migdały, orzechy nerkowca i orzechy brazylijskie. Na przykład (28g) porcja orzechów nerkowca zawiera 82 mg magnezu lub 20% RDI.

Większość orzechów jest również dobrym źródłem błonnika i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i wykazano, że poprawiają one poziom cukru we krwi i cholesterolu u chorych na cukrzycę.

Orzechy brazylijskie są również wyjątkowo bogate w selen. W rzeczywistości tylko dwa orzechy brazylijskie zapewniają ponad 100% wskaźnika RDI dla selenu. Ponadto orzechy mają działanie przeciwzapalne, są korzystne dla zdrowia serca i mogą zmniejszać apetyt, gdy są spożywane jako przekąski.

PODSUMOWANIE: Orzechy nerkowca, migdały i orzechy brazylijskie są bogate w magnez. Jedna porcja orzechów nerkowca dostarcza 20% zalecanego dziennego spożycia.

4. Rośliny strączkowe

Należą do nich soczewica, fasola, ciecierzyca, groch i soja. Są bardzo bogate w wiele różnych składników odżywczych, w tym w magnez. Na przykład jedna porcja gotowanej czarnej fasoli zawiera imponujące 120 mg magnezu, co stanowi 30% wartości RDI.

Rośliny strączkowe są również bogate w potas i żelazo i są głównym źródłem białka dla wegetarian. Ponieważ rośliny strączkowe są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny, mogą obniżać poziom cholesterolu, poprawiać kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszać ryzyko choroby serca.

Sfermentowany produkt sojowy znany jako natto jest uważany za najlepsze źródło witaminy K2, która jest ważna dla zdrowia kości.

PODSUMOWANIE: Rośliny strączkowe to pokarmy bogate w magnez. Na przykład jedna porcja czarnej fasoli zawiera 30% wartości RDI.

5. Tofu

Tofu jest często podstawowym pożywieniem w dietach wegetariańskich ze względu na wysoką zawartość białka. Porcja (100g) zawiera 53 mg magnezu, co stanowi 13% wartości RDI. Jedna porcja dostarcza także 10 g białka i 10% lub więcej RDI dla wapnia, żelaza, manganu i selenu.

Ponadto niektóre badania sugerują, że jedzenie tofu może chronić komórki wyściełające tętnice i zmniejszać ryzyko raka żołądka.

PODSUMOWANIE: Porcja tofu zapewnia 13% RDI dla magnezu. Jest także dobrym źródłem białka i kilku innych składników odżywczych.

6. Nasiona

Nasiona są niesamowicie zdrowe. Wiele z nich zawiera duże ilości magnezu, w tym nasiona lnu, dyni i chia. Ponadto nasiona są bogate w żelazo, jednonienasycony tłuszcz i kwasy tłuszczowe omega-3. Co więcej są niezwykle bogate w błonnik. W rzeczywistości prawie wszystkie węglowodany w nasionach pochodzą z błonnika.

Zawierają również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami wytwarzanymi podczas przemiany materii. Wykazano również, że nasiona lnu obniżają poziom cholesterolu i mogą mieć korzyści z rakiem piersi.

PODSUMOWANIE: Nasiona dyni to również produkty bogate w magnez. Jedna porcja nasion dyni zawiera, aż 37% wartości RDI.

7. Pełne ziarna

Ziarna obejmują pszenicę, owies i jęczmień, a także gryka i komosa ryżowa. Kiedy ziarna są całe są doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, w tym magnezu. Jedna porcja suchej gryki zawiera 65 mg magnezu, co stanowi 16% wskaźnika RDI.

Wiele pełnych ziaren ma wysoką zawartość witamin z grupy B, selenu, manganu i błonnika. W kontrolowanych badaniach wykazano, że całe ziarna zmniejszają stan zapalny i zmniejszają ryzyko chorób serca.

PODSUMOWANIE: Całe ziarna są bogate w wiele składników odżywczych. Jedna porcja suchej gryki zapewnia 16% wartości RDI magnezu.

8. Niektóre tłuste ryby

Ryby, szczególnie tłuste są niewiarygodnie odżywcze. Wiele rodzajów ryb ma wysoką zawartość magnezu. Należą do nich łosoś, makrela i halibut. Pół fileta (178g) łososia zawiera 53 mg magnezu, co stanowi 13% wskaźnika RDI. Zapewnia również imponujące 39 g wysokiej jakości białka.

Ryby te są również bogate w potas, selen, witaminy z grupy B i różne inne składniki odżywcze. Wysokie spożycie tłustych ryb wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem kilku chorób przewlekłych, szczególnie chorób serca. Korzyści te zostały przypisane dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-3.

PODSUMOWANIE: Tłuste ryby są wyjątkowo odżywcze i stanowią doskonałe źródło magnezu i innych składników odżywczych. Pół fileta z łososia zapewnia 13% zalecanego dziennego spożycia magnezu.

9. Banany

Kolejne produkty bogate w magnez to banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. Są one najlepiej znane ze swojej wysokiej zawartości potasu, co może obniżyć ciśnienie krwi i wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca.

Ale może nie słyszałeś, że banany zawierają również magnez. Jeden duży banan zawiera 37 mg lub 9% wskaźnika RDI. Banany zapewniają również witaminę C, witaminę B6, mangan i błonnik. Dojrzałe banany zawierają duże ilości cukru i węglowodanów, więc mogą nie być odpowiednie dla osób z cukrzycą.

Jednakże, gdy banany są niedojrzałe duża część ich węglowodanów jest odporna na skrobię, która nie jest trawiona i wchłaniana. Zamiast podwyższania poziomu cukru we krwi, oporna skrobia może go obniżyć, a także może zmniejszyć stan zapalny i poprawić stan jelit.

PODSUMOWANIE: Banany są dobrym źródłem wielu składników odżywczych. Jeden duży banan ma 9% zalecanego dziennego spożycia magnezu.

10. Zielone warzywa to też produkty bogate w magnez

Zielone liściaste warzywa są niezwykle zdrowe, a wiele z nich jest naładowanych magnezem. Zalicza się do nich jarmuż, szpinak, rzepa. Na przykład, 1 filiżanka gotowanego szpinaku zawiera 157 mg magnezu lub 39% RDI.

Ponadto są doskonałym źródłem wielu składników odżywczych, w tym witaminy A, witaminy C, witaminy K, żelaza i manganu. Zawierają także różnego rodzaju korzystne związki roślinne, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem i mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.

PODSUMOWANIE: Są bardzo dobrym źródłem wielu składników odżywczych, w tym magnezu. Jedna porcja gotowanego szpinaku stanowi 39% wartości RDI.

Teraz już znasz najważniejsze produkty bogate w magnez, bez problemu możesz je włączyć do codziennej diety i cieszyć się zdrowiem.


10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Top 10 korzyści zdrowotnych z nasion dyni

Wiele osób łączy dynie z Halloween, często ignorując całoroczne korzyści z tego zdrowego jedzenia, zwłaszcza z nasion, zwanych również pepitas. Dzięki niezwykłemu asortymentowi składników odżywczych poprawiających...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...

Mleko kokosowe: 9 korzyści zdrowotnych + przepisy

Mleko kokosowe jest często uważane za "cudowną ciecz", ponieważ odżywianie mlekiem kokosowym zapewnia ogromną zdolność do wzmacniania układu odpornościowego organizmu i zapobiegania chorobom. Mleko kokosowe...

Szczypiorek: 12 najlepszych zalet dla skóry i zdrowia

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych mango

Uważane za "króla owoców", ten słodki i aromatyczny smak mango może odświeżyć umysł i sprawić, że poczujesz się szczęśliwy. Mango występują w różnych kształtach i...

Kwas foliowy: wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści. W ostatnich latach woda kokosowa...

Czy wiesz, że liście z awokado mogą zapewnić niesamowite korzyści zdrowotne?

Wiemy, że awokado jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia i odżywcze, ale czy wiesz, że liście awokado mają również niesamowite korzyści zdrowotne?  Są bogate w flawonol,...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

Witamina A: korzyści zdrowotne, niedobory i toksyczność

Witamina A jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w twoim ciele. Istnieje naturalnie w jedzeniu, które jesz, a także może być...

Granat i jego właściwości lecznicze, zdrowotne.

Granaty należą do najzdrowszych owoców na ziemi, zawierają szereg korzystnych związków roślinnych. Wiele badań wykazało, że mają one niewiarygodne korzyści dla twojego organizmu i mogą obniżyć ryzyko...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Dlaczego wodorosty są super zdrowe? Skarbnica zdrowia i urody

Wodorosty są częstym składnikiem kuchni azjatyckiej, która szybko zyskuje popularność wśród ludzi dbających o zdrowie. I nie bez powodu jedzenie wodorostów to super zdrowy i...

Żeń-szeń – 8 sprawdzonych medycznie korzyści zdrowotnych

Żeń-szeń był od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Ta wolno rosnąca roślina o mięsistych korzeniach może być klasyfikowana na trzy sposoby, w zależności od...

10 najlepszych korzyści z aloesu

Aloes ma tak wiele właściwości leczniczych, że starożytni Egipcjanie nazywali go "rośliną nieśmiertelności". Nawet dziś stosowanie aloesu jest bardzo szerokie w branży kosmetycznej. Żel w liściach aloesu...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

9 powodów dla których warto jeść płatki owsiane

Płatki owsiane są bezglutenowym pełnoziarnistym i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Jakie ma właściwości i ile kalorii

Masło orzechowe jest jedną z najpopularniejszych na świecie past do smarowania pieczywa. Smakuje wyśmienicie, a tekstura jest po prostu niesamowita. Sposób w jaki przylega...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

Oregano – 10 najlepszych korzyści zdrowotnych

Najbardziej znane jako "ziele pizzy", oregano zyskuje popularność jako naturalne lekarstwo na wiele powszechnych problemów zdrowotnych. Zarówno świeże jak i suszone liście oregano zawierają lotne...

Czy kawa jest zdrowa? Poznaj 7 powodów, aby pić ją każdego dnia

Kawa nie jest tylko po prostu smaczna i energetyzująca - może być również bardzo dobra dla Ciebie. Posiada ona wiele właściwości zdrowotnych. W ostatnich latach...

Zielona herbata – właściwości, korzyści zdrowotne. Czy warto ją pić?

Zielona herbata to najzdrowszy napój na świecie. Jest bogata w przeciwutleniacze i substancje odżywcze, które mają silne działanie na organizm. Należą do nich poprawa funkcji mózgu,...

Sok z brzozy – właściwości zdrowotne, jak go pozyskać

Sok z brzozy jest lekko słodki, przypomina syrop i oferuje wiele korzyści dla twojego zdrowia, nasycony witaminami, białkami, aminokwasami i minerałami. Jego składniki odżywcze...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

Komosa ryżowa (Quinoa): właściwości i korzyści zdrowotne, kalorie

Komosa ryżowa to jedna z najpopularniejszych na świecie zdrowych potraw.Quinoa jest bezglutenowa, zawiera dużo białka i jest jednym z niewielu pokarmów roślinnych, które zawierają...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

22 sprawdzone korzyści zdrowotne wynikające z kakao

Kakao zawiera polifenole, jest bogate w przeciwutleniacze i ma ważną wartość odżywczą. Spożywanie kakao może poprawić zdrowie serca i naczyń krwionośnych oraz chorób neurodegeneracyjnych, uszczęśliwić...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych ogórków

Ogórki są uważane za zdrowy dodatek do każdej diety, ponieważ mają niską zawartość kalorii i tłuszczu. Ponadto profil odżywczy ogórków jest imponujący. Ogórki są doskonałym źródłem witaminy...

Żywokost lekarski – rozwiązanie na zapalenie i ból stawów

Dla osób zaznajomionych z medycyną naturalną i przewlekłym bólem, żywokost jest prawdopodobnie na liście środków zaradczych. Zioło to jest stosowane od stuleci w leczeniu różnych...

Korzyści płynące z jedzenia ananasa: diuretyk i detoks

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych. Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

10 najlepszych korzyści z awokado

Awokado należy do czołowych pozycji na liście najzdrowszych naturalnych składników na naszej planecie. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zwalcza otyłość i chroni przed...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych z korzenia lukrecji

Lukrecja, znana również jako mulethi jest ziołem z rodziny motylkowatych. Jest szeroko stosowana jako środek aromatyzujący w słodyczach, gumach do żucia, pastach do zębów i...

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych. Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...