Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że często odrzucamy najbardziej odżywczą część owocu – skórkę!

Podobnie jak pokrycie ochronne większości owoców, skórka pomarańczowa zawiera również bogactwo niezbędnych składników odżywczych i innych związków promujących dobre samopoczucie, w tym błonnik pokarmowy.

Skórka pomarańczowa i olej z tej skórki są używane na wiele sposobów. Naukowcy odkrywają liczne zastosowania skórki jako środka zwalczającego choroby i skutecznego składnika kosmetyków, leków, odświeżaczy powietrza, wybielaczy, środków czyszczących, a nawet kompostu.

1. Działa przeciw bakteriom i grzybom

Jest tak samo (a może nawet bardziej) cenna jak soczysty owoc. W wielu badaniach skórka pomarańczy wykazała ogromne korzyści zdrowotne. Skórka jest szczególnie bogata w flawonoidy – związki organiczne występujące w roślinach i sklasyfikowane jako wtórne metabolity roślinne – które okazały się przydatne w leczeniu przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym.


Pochodzące ze skórki olejki cytrusowe mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które są skuteczne przeciwko bakteriom. Zarówno w postaci oleju, jak i oparów mogą być również stosowane jako bezpieczny, naturalny dodatek do żywności.

Kilka badań dowiodło również, że olejki ze skórki pomarańczowej mogą być skuteczne w zwalczaniu infekcji grzybiczych. Jedno z badań wykazało, że opary wykazują większą skuteczność, podczas gdy olej daje szybsze wyniki.

2. Może walczyć z rakiem

Być może niektóre z najbardziej fascynujących badań analizowały właściwości przeciwnowotworowe skórki cytrusowej. Naukowcy odkryli, że polimetoksyflawony (PMF), rodzaj flawonoidu znajdowanego w skórkach działają jako środek ochronny w walce z komórkami rakowymi.

PMF wydają się zapobiegać rakotwórczości poprzez blokowanie kaskady przerzutów (rozprzestrzenianie się na inne narządy) i zmniejszanie zdolności komórek rakowych do przemieszczania się przez układ krążenia.

3. Zapewnia błonnik pokarmowy

Skórki pomarańczy są bogate w błonnik pokarmowy, ale kto chce wgryźć się w tę grubą i gorzką skórkę? Na szczęście możesz spożywać skórkę pomarańczową w postaci proszku, aby dodać więcej błonnika do diety.

Skórka składa się z około 61–69% błonnika, przy czym znaczną jej część stanowi błonnik rozpuszczalny (19–22%) – doskonały środek trawienny.

4. Zapobiega stanom zapalnym

Przewlekłe zapalenie jest główną przyczyną różnych chorób zwyrodnieniowych, w tym chorób sercowo-naczyniowych, choroby Alzheimera, cukrzycy i raka. Znów flawonoidy w skórkach pomarańczowych są tutaj prawdziwymi gwiazdami.

Mogą łatwo przenikać przez błony, nazywa się to „biodostępnością” i zainspirowało badaczy do zbadania potencjalnego zastosowania flawonoidów w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób. Jedną godną uwagi rzeczą, którą odkryli jest to, że te flawonoidy w skórce pomarańczowej mogą działać jako lek przeciwzapalny.

5. Usuwa trądzik

Zmiksuj skórkę pomarańczową w blenderze, wymieszaj z mlekiem i nałóż na trądzik lub wyciśnij sok ze skórki na pryszcz.

Fenolowe przeciwutleniacze w gorzkiej skórce pomarańczowej mogą działać równie skutecznie przeciwko bakteriom wywołującym trądzik, jak wszelkie standardowe antybiotyki.

Ponieważ skórka zawiera więcej witaminy C niż miąższ owocowy stosowanie soku pomarańczowego na trądzik może również zmniejszyć ból i obrzęk.

Jeśli używasz skórki pomarańczowej przez długi czas, flawonoidowa nobiletyna w skórce pomarańczowej może zmniejszyć produkcję sebum i zapobiec gromadzeniu się oleju i brudu w porach skóry. To w efekcie zapobiega trądzikowi.

Zawsze zostawiaj skórkę z pomarańczy!

Czy uważasz, że istnieje jeszcze bardziej przydatny sposób użycia skórki pomarańczowej? Nie musisz być lekarzem ani naukowcem, aby czerpać korzyści.

Dzięki bogatej podaży witaminy C skórki pomarańczowe i ich oleje można również stosować jako wybielacze zębów, maski na twarz, środki czyszczące i kompostujące, odświeżacze powietrza i naturalne środki odstraszające owady.


loading...
loading...
-70%

PLANUJESZ ZAKUPY?
SKORZYSTAJ Z PROMOCJI

PROMOCJE -70%
Setki promocji i kuponów rabatowych do najpopularniejszych sklepów czeka na Ciebie!
  • UNIKALNE KODY RABATOWE
  • WSPANIAŁE WYPRZEDAŻE I PROMOCJE
  • OSZCZĘDZAJ KUPUJĄC ULUBIONE PRODUKTY

Wybrane dla ciebie

Za każdym razem, gdy wsiadasz do samochodu, uruchamiasz silnik i włączasz klimatyzację, ryzykujesz swoje zdrowie i zdrowie tych, którzy są z tobą.  Ogólnie rzecz biorąc,...
Imbir jest jednym z naturalnych produktów, który przynosi bardzo wiele korzyści dla naszego zdrowia. W tym momencie masz możliwość sprawdzić, co dzieje się z Tobą...
Wszyscy przechodzimy przez okres, kiedy ten nieprzyjemny wróg nas odwiedza: zaparcie. Czujemy się ospali, apatyczni i  mamy mało energii. Sporadyczne zaparcia to coś, co jest...
Niedawno świat zaniepokoiła szokująca wiadomość o fałszywych jajach produkowanych w Chinach. Niestety po tym następuje kolejny niepokojący fakt. Mianowicie światowe media rozpowszechniają wiadomości o...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

Jak ostropest zwalcza raka, zapalenie, cukrzycę, OCD

Ostropest, naukowo znany jako silybum marianum jest ciekawym gatunkiem rośliny często rozpoznawanym przez purpurowy kwiat. Ostropest ma wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych!  Stosuje się w leczeniu wielu...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie.  W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...