Strona główna Właściwości zdrowotne Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Skórka pomarańczowa i jej 5 zdrowotnych właściwości

Wielu z nas już wie, że witamina C w pomarańczach czyni je świetnymi wzmacniaczami odporności. Czujesz nadchodzącą grypę? Zjedz pomarańczę! Ale większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że często odrzucamy najbardziej odżywczą część owocu – skórkę!

Podobnie jak pokrycie ochronne większości owoców, skórka pomarańczowa zawiera również bogactwo niezbędnych składników odżywczych i innych związków promujących dobre samopoczucie, w tym błonnik pokarmowy.

Skórka pomarańczowa i olej z tej skórki są używane na wiele sposobów. Naukowcy odkrywają liczne zastosowania skórki jako środka zwalczającego choroby i skutecznego składnika kosmetyków, leków, odświeżaczy powietrza, wybielaczy, środków czyszczących, a nawet kompostu.

1. Działa przeciw bakteriom i grzybom

Jest tak samo (a może nawet bardziej) cenna jak soczysty owoc. W wielu badaniach skórka pomarańczy wykazała ogromne korzyści zdrowotne. Skórka jest szczególnie bogata w flawonoidy – związki organiczne występujące w roślinach i sklasyfikowane jako wtórne metabolity roślinne – które okazały się przydatne w leczeniu przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym.

Pochodzące ze skórki olejki cytrusowe mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które są skuteczne przeciwko bakteriom. Zarówno w postaci oleju, jak i oparów mogą być również stosowane jako bezpieczny, naturalny dodatek do żywności.

Kilka badań dowiodło również, że olejki ze skórki pomarańczowej mogą być skuteczne w zwalczaniu infekcji grzybiczych. Jedno z badań wykazało, że opary wykazują większą skuteczność, podczas gdy olej daje szybsze wyniki.

2. Może walczyć z rakiem

Być może niektóre z najbardziej fascynujących badań analizowały właściwości przeciwnowotworowe skórki cytrusowej. Naukowcy odkryli, że polimetoksyflawony (PMF), rodzaj flawonoidu znajdowanego w skórkach działają jako środek ochronny w walce z komórkami rakowymi.

PMF wydają się zapobiegać rakotwórczości poprzez blokowanie kaskady przerzutów (rozprzestrzenianie się na inne narządy) i zmniejszanie zdolności komórek rakowych do przemieszczania się przez układ krążenia.

3. Zapewnia błonnik pokarmowy

Skórki pomarańczy są bogate w błonnik pokarmowy, ale kto chce wgryźć się w tę grubą i gorzką skórkę? Na szczęście możesz spożywać skórkę pomarańczową w postaci proszku, aby dodać więcej błonnika do diety.

Skórka składa się z około 61–69% błonnika, przy czym znaczną jej część stanowi błonnik rozpuszczalny (19–22%) – doskonały środek trawienny.

4. Zapobiega stanom zapalnym

Przewlekłe zapalenie jest główną przyczyną różnych chorób zwyrodnieniowych, w tym chorób sercowo-naczyniowych, choroby Alzheimera, cukrzycy i raka. Znów flawonoidy w skórkach pomarańczowych są tutaj prawdziwymi gwiazdami.

Mogą łatwo przenikać przez błony, nazywa się to „biodostępnością” i zainspirowało badaczy do zbadania potencjalnego zastosowania flawonoidów w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób. Jedną godną uwagi rzeczą, którą odkryli jest to, że te flawonoidy w skórce pomarańczowej mogą działać jako lek przeciwzapalny.

5. Usuwa trądzik

Zmiksuj skórkę pomarańczową w blenderze, wymieszaj z mlekiem i nałóż na trądzik lub wyciśnij sok ze skórki na pryszcz.

Fenolowe przeciwutleniacze w gorzkiej skórce pomarańczowej mogą działać równie skutecznie przeciwko bakteriom wywołującym trądzik, jak wszelkie standardowe antybiotyki.

Ponieważ skórka zawiera więcej witaminy C niż miąższ owocowy stosowanie soku pomarańczowego na trądzik może również zmniejszyć ból i obrzęk.

Jeśli używasz skórki pomarańczowej przez długi czas, flawonoidowa nobiletyna w skórce pomarańczowej może zmniejszyć produkcję sebum i zapobiec gromadzeniu się oleju i brudu w porach skóry. To w efekcie zapobiega trądzikowi.

Zawsze zostawiaj skórkę z pomarańczy!

Czy uważasz, że istnieje jeszcze bardziej przydatny sposób użycia skórki pomarańczowej? Nie musisz być lekarzem ani naukowcem, aby czerpać korzyści.

Dzięki bogatej podaży witaminy C skórki pomarańczowe i ich oleje można również stosować jako wybielacze zębów, maski na twarz, środki czyszczące i kompostujące, odświeżacze powietrza i naturalne środki odstraszające owady.

zobacz także

Jarmuż – najzdrowsza żywność na świecie, korzyści zdrowotne

Jarmuż jest prawdopodobnie jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które mogą okazać się bardzo korzystne dla ogólnego stanu zdrowia.To liściaste warzywo jest doskonałym...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi.Oprócz tego, że są...

To jest najzdrowsze warzywo na świecie, ale tylko niewielu o tym wie!

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C rzeżucha jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. W rzeczywistości zapewnia więcej żelaza niż szpinak i więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. Całkiem...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...
Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.Istnieje kilka naturalnych słodzików, które...
Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści.W ostatnich latach woda kokosowa...
Kasza jaglana to małe ziarna żółtego koloru, może poprawić ogólne samopoczucie, dostarczając składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. To małe ziarno ma lekko orzechowy smak.Można...
W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie.Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...