Strona główna Właściwości zdrowotne Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Picie soku pomarańczowego ma wiele zalet, ponieważ składniki zawarte w pomarańczach są znacznie bardziej skoncentrowane, co daje więcej efektów terapeutycznych niż spożywanie  samego owocu.

Sok pomarańczowy. Zobacz dlaczego warto go pić każdego dnia.

Przewód pokarmowy

Udowodniono, że sok pomarańczowy ma wiele właściwości dla żołądka. Ma możliwość regulacji jego funkcji, zapobiegając niektórym komplikacjom, takim jak:

  • Zapalenie błony śluzowej żołądka i wrzody żołądka i dwunastnicy: sok pomarańczowy jest bardzo skuteczny w łagodzeniu nadmiernej zgagi.  Sok ten należy spożywać między posiłkami.
  • Wątroba : picie soku pomarańczowego jako jedynego pokarmu między posiłkami może być bardzo pomocne dla wątroby. Ma zdolność zapobiegania złemu trawieniu, obrzękom i fermentacji żywności.
  • Żółć: ten sok pomaga produkować więcej żółci. Dlatego jest uważany za bardzo przydatny dla osób cierpiących na marskość wątroby.
  • Biegunka i zaparcia: zaleca się picie tego soku pomarańczowego, ponieważ ma on możliwość regulacji i stabilizacji tych funkcji.
  • Niestrawność : w ten sam sposób można poprawić problemy spowodowane złym trawieniem, ponieważ sok ten ma zdolność do usuwania resztek jelitowych, które mogą powodować te problemy.

Cukrzyca

Sok pomarańczowy jest zalecany dla pacjentów z cukrzycą, ponieważ owoc ten zawiera bardzo mało cukru, a także ma działanie moczopędne. To daje mu możliwość regulacji poziomu cukru we krwi, a dzięki wysokiej zawartości witaminy C pacjenci z cukrzycą typu II odnoszą korzyści i są chronieni przed skutkami, które ta choroba wywołuje w organizmie, takimi jak infekcje, złe gojenie, złe widzenie.

Drogi moczowe

Sok pomarańczowy ma fantastyczne właściwości alkalizujące, co jest bardzo ważne dla oczyszczenia krwi. Rozpuszcza kwasy, zapobiegając ich osadzaniu się w nerkach i tworzeniu kamieni nerkowych.

Dna moczanowa lub zapalenie stawów

Złogi kwasu moczowego w stawach u osób z dną moczanową lub artretyzmem powodują bardzo intensywny ból. Sok pomarańczowy alkalizuje i pomaga obniżyć poziom tego kwasu, zauważalnie poprawiając stan zdrowia u tych pacjentów.

Sok pomarańczowy, a grypa

Sok pomarańczowy zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu jest bardzo skuteczny w szybkim leczeniu niektórych chorób zakaźnych, takich jak grypa. Może być również bardzo pomocny dla osób cierpiących na choroby układu oddechowego, ludzi dotkniętych alergią, pomagając im zmniejszyć liczbę ataków kaszlu.

Sok pomarańczowy pomaga spowolnić proces starzenia

Witamina C zawarta w soku pomarańczowym ma wspaniałe właściwości przeciwutleniające. To czyni go bardzo skutecznym przeciwko szkodliwym działaniom wolnych rodników w organizmie, ponieważ powodują one starzenie się organizmu. Picie dużej ilości soku pomarańczowego może być przydatne w zapobieganiu, a przynajmniej spowolnieniu wielu problemów, które wpływają na ciało każdego człowieka w ciągu ostatnich lat. Oto kilka z nich:

  • Arterioskleroza : sok pomarańczowy jest bardzo ważny dla poprawy krążenia krwi. Posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwpłytkowe, ma zdolność poprawiania krążenia, zapobiega tworzeniu się zakrzepów w tętnicach oraz zapobiega arteriosklerozie i jej zapobiega.
  • Nadciśnienie
  • Głuchota : witamina C okazała się doskonałą pomocą w zapobieganiu głuchocie.
  • Utrata wzroku: właściwe spożywanie witaminy C jest bardzo pomocne w zapobieganiu utraty wzroku, a także w powiązanych chorobach, takich jak zaćma.
  • Rak: witamina C będąc silnym przeciwutleniaczem ma zdolność do zmniejszenia pojawienia się raka. Wykazano, że spożywanie dużych ilości soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

zobacz także

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

Jagody Goji: korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Jagody Goji - ich historia jako roślina lecznicza ma korzenie w starożytnych Chinach. Wiele osób stosuje jagody goji w leczeniu dolegliwości związanych z oczami, wątrobą...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia.Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

POPULARNE ARTYKUŁY

Nasze ciało gromadzi dużą ilość toksyn i produktów odpadowych w wyniku złej diety, zanieczyszczeń środowiska lub stosowania produktów chemicznych.Ananas ma działanie moczopędne i odtruwające, co powoduje...
Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu.Podczas, gdy rafinowane cukry...
Dynia zyskała ogromną popularność w Stanach Zjednoczonych, szczególnie ze względu na ciasto z dyni i jest wykorzystywana do celów rzeźbiarskich w czasie Halloween. Jej kształt...
Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...
Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego, rozpuszczalna w wodzie witamina znana również jako witamina B9. Nie występuje naturalnie w żywności, ale jest często dodawany...