Syrop klonowy – 10 rzeczy, które musisz o nim wiedzieć.

Korzyści zdrowotne wynikające z syropu klonowego obejmują zdrowe serce i zdrowszy układ odpornościowy. Ma również właściwości antyoksydacyjne, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami.

Istnieje kilka naturalnych słodzików, które są preferowane zamiast cukru przygotowanego chemicznie, który jest powszechny w większości domów. Są ludzie, którzy wolą używać miodu zamiast innych naturalnych produktów tego samego typu. Jednak syrop klonowy jest uważany za lepszą opcję, biorąc pod uwagę niskokaloryczną liczbę w porównaniu do miodu.

Co To Jest Syrop Klonowy?

Syrop klonowy przygotowuje się ze słodkiego soku z drzewa klonowego. Drzewa te gromadzą skrobię w swoich korzeniach i pniach, szczególnie w okresie poprzedzającym zimę. Długie gromadzenie tej skrobi ułatwia przekształcenie jej ze stanu pierwotnego w cukier. W okresie wiosennym cukier unosi się i miesza z wodą, tworząc sok, który jest gotowy do zbioru.

Ponieważ sok zawiera wysoki stosunek wody musi zostać poddany procesowi odparowywania wody, pozostawiając stężony, gęsty syrop. Cały proces nie wymaga użycia chemicznych dodatków, konserwantów.

Syrop klonowy właściwości zdrowotne

Zawiera przeciwutleniacze

Jednym z najlepszych powodów, aby spożywać syrop klonowy jest to, że zawiera wiele przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze występują tylko w śladowych ilościach w rafinowanym cukrze i syropie kukurydzianym, a nawet nektar z agawy nie może dostarczyć takiej ilości przeciwutleniaczy, jak syrop klonowy. Te przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które są komórkami powodującymi poważne choroby. Aby uzyskać maksymalną korzyść antyoksydacyjną, wybierz najciemniejszą klasę syropu klonowego, a nie lżejsze gatunki, które zawierają mniej ważnych składników odżywczych.

Mangan i cynk

Chociaż syrop klonowy nie ma tak wielu składników odżywczych, jak inne naturalnie słodkie pokarmy, takie jak owoce zapewnia pewne cenne witaminy i minerały. Obejmuje to mangan i cynk, które odgrywają ważną rolę w ciele. Mangan pomaga w metabolizmie i wchłanianiu składników odżywczych, a także w funkcjonowaniu układu nerwowego. Cynk wpływa na układ odpornościowy, pomagając zapobiegać chorobom.

Obniżenie poziomu glukozy

W jaki sposób spożywanie syropu klonowego może skutkować niższym poziomem glukozy? Krótka odpowiedź brzmi, że nie obniża ona poziomu glukozy, ale utrzymuje go na niższym poziomie niż rafinowane cukry. Rafinowane cukry powodują wzrost poziomu cukru we krwi. Z biegiem czasu ten cykl może prowadzić do rozwoju cukrzycy. Z syropem klonowym, skok jest mniejszy, a uderzenie jest mniej intensywne. Nie oznacza to, że powinieneś spożywać syrop klonowy w dużych ilościach, ale jeśli potrzebujesz czegoś słodkiego, jest to lepszy wybór niż cukier rafinowany. Ma również niższy indeks glikemiczny o około 10 punktów, co czyni go sprawdzonym zdrowszym wyborem.

Lepsze trawienie

Spożywanie rafinowanego cukru nie tylko sprawia, że ​​przytyjesz. Może również wywoływać uczucie wzdęcia, dzięki efektowi znanemu jako zespół nieszczelnego jelita. Ten stan występuje, gdy przewód pokarmowy zmaga się z prawidłowym trawieniem i wchłanianiem całego spożywanego pokarmu.

Zastępuje sztuczne słodziki

Syrop klonowy

Sztuczne słodziki, takie jak aspartam, sukraloza i Splenda mogą być dobrą alternatywą dla tych, którzy nie mogą spożywać cukru, ale mogą także powodować inne problemy zdrowotne. Badania sugerują, że te słodziki mogą być przyczyną depresji, przyrostu masy ciała, a nawet migreny. Syrop klonowy ​​jest to doskonały alternatywny środek słodzący dla tych, którzy chcą ograniczyć cukier, ale niekoniecznie muszą go całkowicie unikać, jest całkowicie naturalny, co czyni go lepszym wyborem niż przetworzone alternatywy.

Redukuje stan zapalny

Zapalenie jest przyczyną wielu poważnych chorób, w tym schorzeń wpływających na układ sercowo-naczyniowy i trawienny. Na szczęście wykazano, że syrop klonowy ma właściwości przeciwzapalne, co może zmniejszyć ilość stanów zapalnych w naszych systemach. Pomaga od bólu spowodowanego przez zapalenie stawów do ryzyka chorób serca. W przeciwieństwie do tego, jak wiadomo cukier zwiększa stan zapalny i zaostrza warunki, które są z nim związane. Dlatego większość lekarzy powie ci, że używanie syropu klonowego jako substancji słodzącej jest lepsze niż stosowanie cukru rafinowanego, chociaż oba powinny być stosowane z umiarem.

Zmniejsza ryzyko raka

Syrop klonowy zawiera przeciwutleniacze, które są znane z walki z wolnymi rodnikami, co oznacza, że ​​może pomóc w walce z komórkami rakotwórczymi. Substancje chemiczne takie jak aspartam i Splenda są powiązane z rakiem, podobnie jak nadmierne spożycie cukru. Odcinając je i zastępując syropem klonowym zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka.

Łagodzi trądzik

Spożywanie zbyt dużej ilości cukru wiąże się z powodowaniem trądziku, więc zaskakuje nas fakt, że syrop klonowy jest czasem stosowany jako miejscowy zabieg na skórę na niedoskonałości. Syrop klonowy zawiera ważne antyoksydanty, które mogą pomóc w walce z bakteriami i innymi źródłami trądziku. Aby użyć go jako maski na twarz, wymieszaj łyżkę syropu klonowego, łyżkę miodu i filiżankę płatków owsianych. Nałóż na twarz na kilka minut, a następnie zmyj dokładnie. Robienie tego raz w miesiącu może pomóc w zmniejszeniu liczby wyprysków.

Naprawia skórę

Maseczki z syropu klonowego mają wiele innych zalet, dzięki zdolności antyoksydantów do zwalczania wolnych rodników. To może naprawić skórę, pozostawiając ją młodszą i pozbawioną skazy. Syrop klonowy zmniejsza zaczerwienienia i stany zapalne, a także nawilża skórę. Można go również użyć do naprawy suchości i plam starczych na dłoniach i stopach, co czyni go doskonałym narzędziem dla starszych osób, które chcą w bardziej naturalny sposób spowalniać oznaki starzenia. Chociaż syrop klonowy może w znacznym stopniu przynieść korzyści Twojej skórze, pamiętaj o jej dokładnym umyciu po użyciu.

Jak Przygotować Syrop Klonowy?

Syrop klonowy

  • Krok 1: Doprowadź brązowy i biały cukier i wodę do wrzenia na średnim ogniu.
  • Krok 2:  Zmniejsz temperaturę i dodaj ekstrakt z klonu i mieszaj mieszaninę.
  • Krok 3:  Gotuj przez około 3 minuty i zdejmij z ognia.
  • Krok 4:  Przechowuj go w słoiku w lodówce.

Jak wybrać i przechowywać syrop klonowy?

Wybierz syrop klonowy w zależności od celu do jakiego go potrzebujesz. Do używania jako dodatek do lodów i naleśników potrzebujesz lekkiego syropu klonowego, który ma złoty kolor. Dostępny jest również ciemny, o mocnym smaku, który można wykorzystać do upieczenia gofrów. Może być również stosowany zamiast sosu czekoladowego.

Syrop klonowy jest łatwo dostępny na całym świecie. Przed otwarciem przechowuj go w chłodnym miejscu i po otwarciu przechowuj w lodówce.

Zastosowania syropu klonowego

  • Dodaje smaku kiełbaskom, lodom, różnym rodzajom naleśników i świeżym owocom.
  • Może być również stosowany w naleśnikach jako dodatek, a także na francuskich tostach i gofrach, które są typowymi przysmakami w niektórych częściach Ameryki i Europy.
  • Ze względu na swój smak i słodkość może być stosowany jako słodzik do stosowania w  ciastach, chlebie i granolach.
  • Producenci wina rozważają również wykorzystanie go w procesie produkcji wina zamiast miodu.

loading...
loading...