Co to jest szczypiorek?

Naukowo określany jako Allium schoenoprasum, szczypiorek należy do tej samej rodziny co czosnek, szalotka i chińska cebula. Są to rośliny wieloletnie i występują głównie w wielu częściach Europy, Azji i Ameryki Północnej.
Są to powszechnie używane zioła i można je znaleźć w większości sklepów spożywczych. Stanowi również atrakcyjny dodatek do różnych potraw, w tym sałatek, pieczonych ziemniaków itp.

Szczypiorek

Szczypiorek można podzielić na dwa rodzaje: szczypiorki cebulowe (popularny szczypiorek) i szczypiorek chiński (zwany także szczypiorkiem czosnkowym).

Ważne fakty żywieniowe szczypiorku:




Kalorie i tłuszcz

Może być zdrową alternatywą dla innych środków aromatyzujących, ponieważ mają stosunkowo niską zawartość kalorii i tłuszczów nasyconych. Jedna czwarta szklanki szczypiorku oferuje tylko 4 kalorie. Nie zawiera sodu, a każda porcja szczypiorku dostarcza tylko jedną dziesiątą grama tłuszczu.

Witamina A

Zawiera obfite ilości witaminy A w postaci beta-karotenu. Podczas trawienia beta-karoten jest rozkładany przez enzymy na dwie cząsteczki witaminy A. Ćwierć filiżanki porcji szczypiorku dostarcza 522 jednostek witaminy A. To około 17% zalecanego spożycia.

Witamina K

Ćwierć szklanki porcji szczypiorku dostarcza 26 mikrogramów witaminy K, co stanowi około jednej piątej dziennego zalecanego spożycia dla mężczyzn i 29% dla kobiet. Ta witamina aktywuje wiele enzymów w twoim ciele, w tym niezbędnych do mineralizacji kości i wzrostu komórek.

Przeciwutleniacze

Kwercetyna i witamina K są dwoma podstawowymi przeciwutleniaczami występującymi w szczypiorku. Kwercetyna i inne flawonoidy zapobiegają nowotworom piersi, okrężnicy, prostaty, jajników, endometrium i płuc. Oprócz tego zawiera również karoteny, zeaksantynę i luteinę, które chronią przed rakiem płuc i rakiem jamy ustnej.

Korzyści zdrowotne szczypiorku

Szczypiorek jest niezwykle bogaty we flawonoidowe przeciwutleniacze, które przyczyniają się do większości korzyści. Te przeciwutleniacze pomagają w walce z rakiem, poprawiają zdrowie serca, a nawet mogą zwalczać stany zapalne. Odtruwają również organizm i poprawiają zdrowie skóry. A błonnik może pomóc złagodzić proces trawienny.

1. Walcz z rakiem

Przeciwutleniacze flawonoidowe, które widzieliśmy wcześniej, a mianowicie luteina i zeaksantyna, są znane z ochrony przed rakiem płuc i jamy ustnej. Szczypiorek jest również bogaty w błonnik, co pomaga zapobiegać rakowi okrężnicy. Podobnie jak inni członkowie rodziny, szczypiorek zawiera również allicynę, ważny przeciwutleniacz znany z zapobiegania rakowi piersi.

Różne badania wykazały, że warzywa allowe (zawierające allicynę) mają działanie hamujące raka żołądka i przełyku. Pomaga również twojemu ciału w wytwarzaniu glutationu, który jest środkiem, który pozwala twojemu organizmowi zidentyfikować substancje rakotwórcze i wyeliminować je. Badania wykazały, że szczypiorek może również pomóc w zapobieganiu rakowi prostaty.

2. Chroń serce

Allicyna uwalnia tlenek azotu w krwioobiegu, co zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych, a także ciśnienie krwi. A kwercetyna zmniejsza odkładanie się płytki w tętnicach. Allicyna nie tylko obniża poziom złego cholesterolu, ale także podnosi poziom dobrego cholesterolu – co jest dobre dla serca.

Szczypiorek również poprawia krążenie. Zawarta w nim witamina C poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i wchłanianie żelaza. Kwas foliowy zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.

3. Poprawia zdrowie kości

Zawiera witaminę K, substancję odżywczą, która jest bardzo ważna dla kości. Ta witamina pomaga zachować integralność i gęstość kości. Witamina K pomaga również w regulacji komórek, które pomagają w zapobieganiu demineralizacji kości. Witamina ta wspomaga również produkcję białka zwanego osteokalcyną, co jest ważne dla utrzymania gęstości mineralnej kości.

4. Ułatwienie procesu trawienia

Szczypiorek pomaga pozbyć się szkodliwych bakterii, drożdży i grzybów w przewodzie pokarmowym, które w przeciwnym razie mogłyby przeszkodzić w trawieniu. Właściwości przeciwbakteryjne szczypiorku mogą pomóc w wyeliminowaniu co najmniej 30 szczepów salmonelli.

Jest doskonałym połączeniem błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych, takich jak niacyna, tiamina, kwas pantotenowy, fosfor, cynk – wszystkie te substancje ułatwiają trawienie. To połączenie fitochemiczne może również uspokoić rozstrój żołądka. Szczypiorek może również złagodzić wzdęcia i stymulować trawienie.

5. Oczyszca organizm 

Chociaż istnieją ograniczone badania na ten temat, niektóre źródła podają, że obecność chlorofilu i witaminy K pomaga utrzymać krew w czystości. Minerały w szczypiorku mogą neutralizować toksyny w ciele. Właściwości przeciwbakteryjne szczypiorku również mogą wspomóc proces detoksykacji.

6. Zwiększa odporność

Liczne fitochemikalia mogą wzmocnić układ odpornościowy. Szczypiorek zawiera także selen w śladowych ilościach, co jest kolejnym ważnym minerałem, który wzmacnia odporność. Komórki odpornościowe z niedoborem selenu mogą mieć trudności w wytwarzaniu białek i transportowaniu wapnia.



Może również pobudzić twoje komórki T. Oferuje również ochronę przed przeziębieniem i grypą. Istnieje jednak niewiele badań na ten temat. Szczypiorek zawiera związki siarki, które zgodnie z badaniami pomagają zwiększyć odporność. W ten sposób szybciej leczy rany.

7. Poprawa wzroku

Tę korzyść należy przypisać luteinie i zeaksantynie, które zmniejszają stres oksydacyjny w oczach, spowalniają rozwój zaćmy.

Szczypiorek zawiera także kwercetynę, która jak wynika z badań może pomóc w zachowaniu wzroku u pacjentów ze zwyrodnieniem plamki żółtej.

8. Ciąża, a szczypiorek

Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, a nie musimy podkreślać jego znaczenia podczas ciąży. Folian pomaga w rozwoju mózgu płodu – pomaga również w podziale komórek i syntezie DNA.

Kwas foliowy zapobiega również wadom wrodzonym, zwłaszcza w mózgu i rdzeniu dziecka. Szczypiorek jest również uważany za pożywienie, które przyczynia się do zdrowszego i mądrzejszego dziecka.

9. Poprawia sen i nastrój

Jest dobrym źródłem choliny, która jest ważnym składnikiem odżywczym, który pomaga w prawidłowym śnie. Kwas foliowy jest również znany ze zwiększenia produkcji dopaminy i serotoniny, które są hormonami, które poprawiają samopoczucie.

10. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe

Ma doskonałe właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybiotyczne. Jedno z badań mówi o antybakteryjnych właściwościach chińskiego szczypiorku. Inne badanie mówi o tym, jak chiński szczypiorek może mieć najwyższą aktywność przeciwbakteryjną.

Właściwości antybiotyczne szczypiorku wraz z witaminą C niszczą szkodliwe mikroby. Ta kombinacja działa dobrze w leczeniu zakażeń drożdży.

11. Zdrowie skóry

Szczypiorek jest dobrym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza, który poprawia blask skóry i zdrowie. Pomaga także leczyć trądzik. Witamina C ma właściwości przeciwutleniające, które oferują korzyści przeciwstarzeniowe. Pomaga zmniejszyć drobne linie i zmarszczki, niektóre z najbardziej widocznych oznak starzenia.

12. Zdrowie włosów

Chociaż nie mamy konkretnych badań na ten temat, niektóre źródła podają, że szczypiorek może stymulować wzrost włosów. Może zwiększyć przepływ krwi do skóry głowy i wzmocnić korzenie włosów. Może również zapobiegać wypadaniu włosów.

Jak włączyć szczypiorek do diety

  • Posyp szczypiorkiem kanapki na śniadanie.
  • Dodaj posiekany szczypiorek na tłuczone ziemniaki lub omlety.
  • Wymieszaj go ze śmietaną.
  • Dodaj go do jajecznicy podczas gsmażenia.
  • Dodaj szczypiorek do zwykłego jogurtu i użyj go jako sos sałatkowy.
  • Szczypiorek można dodać do potraw na końcu gotowania, ponieważ pomaga to zachować delikatny smak i konsystencję.

Fakty o szczypiorku

  • Szczypiorek jest bardzo popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej.
  • Uważano, że wiszące pęczki suszonego szczypiorku wokół domu mogą odpędzić chorobę.
  • Fioletowe kwiaty szczypiorku są używane w ozdobnych suchych bukietach.
  • Cyganie rumuńscy byli znani z używania szczypiorku w ramach swoich rytuałów wróżenia.
  • Może również złagodzić nieświeży oddech.

Gdzie kupić?

Paczka świeżego szczypiorku powinna być dostępna w najbliższym supermarkecie lub warzywniaku.

Wybór i przechowywanie

Wybór

Wybierz ten, który jest jednolicie zielone, ostry i delikatny. Ponadto na końcach nie może występować pomarszczenie ani brązowienie.



Przechowywanie

Włóż nieopłukany szczypiorek w plastikową torebkę i przechowuj w lodówce. Najlepiej przechowywać na drzwiach, gdzie jest względnie cieplej.

Skutki uboczne szczypiorku?

  • Rozstrój żołądka

Nadmierne spożycie szczypiorku może prowadzić do rozstroju żołądka. 

  • Problemy podczas ciąży i karmienia piersią

Szczypiorek wydaje się być bezpieczny w normalnych ilościach, ale nie wiemy co może się wydarzyć w większych ilościach. 

Zobacz także:

Aktualizacja: 30 sierpnia 2018