Strona głównaWłaściwości zdrowotneSzpinak - magazyn minerałów i witamin, pomaga zwiększyć odporność

Szpinak – magazyn minerałów i witamin, pomaga zwiększyć odporność

Roślina, którą można spożywać zawsze i wszędzie, każdy, w każdym wieku. Prawdziwy naturalny magazyn witamin i minerałów.

Szpinak jest idealny w okresach stresu lub gdy nasza odporność spada. Chociaż nie zawiera tak dużo żelaza, jak sądzono w przeszłości, wyprzedzając inne warzywa, nadal zawiera substancję zwaną saponiną, która ma właściwość pomagania organizmowi w dobrym przyswajaniu żelaza.

Tak więc na przykład efekty w walce z anemią mogą być lepsze, jeśli spożywany jest szpinak niż inne warzywa, które zawierają większą ilość żelaza.

Szpinak to prawdziwy naturalny magazyn witamin i minerałów. Zawiera sole mineralne – siarkę, mangan, miedź, cynk, jod, żelazo, magnez, fosfor, wapń, sód, potas, witaminy (A, B1, B2, B12, PP, C), kwas foliowy, lipidy, węglowodany, aminokwasy.

Zapobiega nowotworom

Silne przeciwutleniacze zawarte w soku ze szpinaku, kempferol i fitoskładniki zwane flawonoidami, pomagają zapobiegać wielu rodzajom raka, takim jak rak skóry, żołądka, jajników i prostaty.

Chroni mózg i serce

Szpinak opóźnia naturalny proces starzenia się mózgu dzięki zawartości kwasu foliowego, substancji obniżającej poziom aminokwasu homocysteiny. Aminokwas ten obecny w krwiobiegu predysponuje do choroby Alzheimera i rozwoju chorób serca poprzez pogrubienie tętnic.

Wzmacnia układ odpornościowy

Poprzez kompleks witamin i minerałów dostarczanych organizmowi, szpinak wzmacnia system odpornościowy.

Pozbędziesz się problemów trawiennych

Czy cierpisz na problemy trawienne, takie jak wzdęcia, zaparcia czy wrzody? Zawartość błonnika w szpinaku utrzyma przewód pokarmowy w optymalnej kondycji, skutecznie oczyszczając okrężnicę i zapobiegając powstawaniu w przyszłości innych dysfunkcji.

Leczy anemię i wzmacnia kości

Żelazo zawarte w szpinaku i saponina pomaga leczyć anemię, a wapń zawarty w tym zielonym warzywie wzmacnia układ kostny. Polecany jest dla dorastających dzieci, ale także dla osób starszych osłabionych chorobami.

Chroni oczy

Szpinak jest ważnym źródłem witaminy A, luteiny, ksantyny i beta-karotenu, niezbędnych do zapobiegania uszkodzeniom wzroku, swędzeniu i suchości oczu, zwyrodnieniu plamki żółtej czy owrzodzeniu oczu.

Leczy stany skóry

Cierpisz na różne schorzenia skóry, takie jak egzema, zapalenie naskórka, rogowacenie, trądzik, blizny, zmarszczki czy plamy posłoneczne? Sok ze szpinaku, dzięki witaminom A, K, E i C, może pomóc komórkom skóry w regeneracji, aż do wyleczenia problemów skórnych.

Zobacz Też: