Strona głównaWłaściwości zdrowotne8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

8 korzyści zdrowotnych płynących z picia wody kokosowej

Badania pokazują, że woda kokosowa może pomóc w nawodnieniu, cukrzycy, zdrowiu serca i nie tylko. Oto 8 naukowo udowodnionych korzyści.

W ostatnich latach woda kokosowa stała się bardzo modnym napojem. Jest smaczna, orzeźwiająca. Co więcej zawiera wiele ważnych składników odżywczych, w tym minerałów, których większość ludzi nie spożywa wystarczająco dużo.

Źródło wielu składników odżywczych

- Advertisement -

Orzechy kokosowe rosną na dużych palmach znanych naukowo jako Cocos nucifera. Pomimo nazwy kokos jest botanicznie uważany za owoc, a nie orzech.

Woda kokosowa to sok znajdujący się w centrum młodego, zielonego kokosa. Pomaga odżywiać owoce.

W miarę dojrzewania kokosa, część soku pozostaje w postaci płynnej, podczas gdy reszta dojrzewa w jednolitym białym miąższu, znanym jako mięso kokosowe.

Woda kokosowa tworzy się naturalnie w owocach i zawiera 94% wody i bardzo mało tłuszczu.

Nie należy jej mylić z mlekiem kokosowym, które powstaje przez dodanie wody do tartego mięsa kokosowego. Mleko kokosowe zawiera około 50% wody i jest bardzo bogate w tłuszcz kokosowy.

Orzechy kokosowe potrzebują 10-12 miesięcy, aby w pełni dojrzały. Woda kokosowa pochodzi zazwyczaj z młodych orzechów kokosowych w wieku 6-7 miesięcy, chociaż występuje również w dojrzałych owocach.

Przeciętny zielony orzech kokosowy dostarcza około 0,5-1 kubka wody kokosowej.


Jedna szklanka (240 ml) zawiera 46 kalorii, a także:

  • Węglowodany: 9 g
  • Błonnik: 3 g
  • Białko: 2 g
  • Witamina C: 10% wartości RDI
  • Magnez: 15% wskaźnika RDI
  • Mangan: 17% RDI
  • Potas: 17% wartości RDI
  • Sód: 11% wskaźnika RDI
  • Wapń: 6% wartości RDI

Może mieć właściwości przeciwutleniające

Wolne rodniki są niestabilnymi cząsteczkami wytwarzanymi w komórkach podczas metabolizmu. Ich produkcja wzrasta w odpowiedzi na stres lub obrażenia.

Kiedy jest zbyt wiele wolnych rodników Twoje ciało wchodzi w stan stresu oksydacyjnego, który może uszkodzić komórki i zwiększyć ryzyko choroby.



Badania na zwierzętach poddanych działaniu toksyn wykazały, że woda kokosowa zawiera przeciwutleniacze, które modyfikują wolne rodniki dzięki czemu nie powodują już szkody.

Jedno z badań wykazało, że szczury z uszkodzeniem wątroby wykazywały znaczną poprawę stresu oksydacyjnego po traktowaniu wodą kokosową w porównaniu ze szczurami, które nie otrzymały żadnego leczenia.

W innym badaniu szczury na diecie bogatej w fruktozę traktowano wodą kokosową. Aktywność wolnych rodników zmniejszyła się podobnie jak ciśnienie krwi, triglicerydy i poziomy insuliny.

Może mieć korzyści przeciw cukrzycy

Badania wykazały, że woda kokosowa może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać inne wskaźniki zdrowia u zwierząt z cukrzycą.

Pewne badanie wykazało, że dostarczanie wody kokosowej szczurom z cukrzycą prowadziło do poprawy poziomu cukru we krwi i obniżenia wskaźników stresu oksydacyjnego. Konieczne są jednak badania kontrolowane, aby potwierdzić te działania u ludzi.

Woda kokosowa może z łatwością wpasować się w plan posiłków dla osób z cukrzycą. Jest to również dobre źródło magnezu, które może zwiększać wrażliwość na insulinę i zmniejszać poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2 i przedcukrzycą.

Może pomóc w zapobieganiu kamieni nerkowych

Picie wystarczającej ilości płynów jest ważne dla zapobiegania kamicy nerkowej. Chociaż czysta woda jest doskonałym wyborem, jedno badanie sugeruje, że woda kokosowa może być jeszcze lepsza.

Kamienie nerkowe tworzą się, gdy wapń, szczawian i inne związki łączą się tworząc kryształy w moczu. Mogą one następnie tworzyć kamienie. Jednak niektórzy ludzie są bardziej podatni na ich rozwój niż inni.

W badaniu przeprowadzonym na szczurach z kamieniami nerkowymi woda kokosowa zapobiegała przyklejaniu się kryształów do nerek i innych części dróg moczowych. Zmniejszyło również liczbę kryształów powstających w moczu.

Naukowcy są przekonani, że woda kokosowa pomogła zmniejszyć wytwarzanie wolnych rodników, które nastąpiło w odpowiedzi na wysoki poziom szczawianów w moczu. Należy pamiętać, że jest to pierwsze badanie badające wpływ wody kokosowej na kamienie nerkowe. Konieczne są dalsze badania w tej dziedzinie.

Może wspierać zdrowie serca

Picie wody kokosowej może być pomocne w zmniejszeniu ryzyka choroby serca. W jednym z badań szczury, które spożywały wodę kokosową miały obniżony poziom cholesterolu we krwi i trójglicerydów. Doświadczyły również znacznego spadku tłuszczu w wątrobie.

W innym badaniu ci sami naukowcy karmili szczury podobną dietą uzupełnioną taką samą dawką (4 ml na 100 gramów masy ciała) wody kokosowej. Po 45 dniach grupa pijąca wodę kokosową miała obniżony poziom cholesterolu i triglicerydów, które rywalizowały ze skutkami stosowania leków statynowych w obniżaniu poziomu cholesterolu.

Należy pamiętać, że była to bardzo wysoka dawka. W kategoriach ludzkich byłaby odpowiednikiem osoby ważącej 68 kg, która spożywa 2,7 litra wody kokosowej dziennie.

Niemniej jednak odkrycie, że obniżyło to poziom cholesterolu tak skutecznie jak lek jest bardzo imponujące i powinno być przedmiotem dalszych badań.

Może obniżyć ciśnienie krwi

Woda kokosowa może być świetna do kontrolowania ciśnienia krwi. W jednym małym badaniu u osób z wysokim ciśnieniem krwi woda kokosowa poprawiła skurczowe ciśnienie krwi u 71% uczestników.

Dodatkowo woda kokosowa zawiera imponujące 600 mg potasu w 240 ml. Wykazano, że potas obniża ciśnienie krwi u osób z wysokim lub normalnym ciśnieniem krwi.

Co więcej jedno badanie na zwierzętach wykazało, że woda kokosowa ma działanie przeciwzakrzepowe co oznacza, że ​​może zapobiegać tworzeniu się skrzepów krwi.

Korzystna po dłuższym treningu

Woda kokosowa może być idealnym napojem do przywracania nawodnienia i uzupełniania utraconych elektrolitów podczas ćwiczeń.

Elektrolity są minerałami, które odgrywają kilka ważnych funkcji w twoim ciele, w tym utrzymują właściwą równowagę płynów. Obejmują one potas, magnez, sód i wapń.

Dwa badania wykazały, że woda kokosowa przywraca nawodnienie po wysiłku lepiej niż zwykła woda i jest równa napojom sportowym o wysokiej zawartości elektrolitów.

Uczestnicy stwierdzili również, że woda kokosowa zmniejsza nudności i dyskomfort w żołądku.

Woda kokosowa jako źródło nawodnienia organizmu

Woda kokosowa jest lekko słodka z subtelnym, orzechowym posmakiem. Ma też mało kalorii i węglowodanów.

Woda jest najświeższa, gdy pochodzi bezpośrednio z kokosa. Wystarczy wcisnąć słomkę w miękką część zielonego kokosa i zacząć pić.

Przechowuj kokosa w lodówce i zużyj go w ciągu dwóch do trzech tygodni od zakupu. Możesz również kupić butelkowaną wodę kokosową w większości sklepów spożywczych.

Pamiętaj jednak, aby przeczytać zawarte w niej składniki, aby upewnić się, że otrzymujesz 100% wody kokosowej. Niektóre marki butelkowe zawierają dodatek cukru lub środki smakowo-zapachowe.


Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

Woda utleniona – bardzo ciekawe i mało znane zastosowania

Woda utleniona to produkt, który większość z nas posiada w domu. W rzeczywistości jest to jeden z najtańszych i najbardziej poręcznych artykułów gospodarstwa domowego. Poniżej znajdziesz...

Witamina B12: funkcje, niedobór i najlepsze źródła

Witamina B12 jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek i procesów umysłowych. Witamina B12 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, podobnie jak wszystkie inne witaminy z grupy...

Ashwagandha: korzyści zdrowotne, zastosowania, efekty uboczne

Ashwagandha to zioło, które może być korzystne w leczeniu różnych schorzeń. Poznaj potencjalne korzyści zdrowotne, zagrożenia i skutki uboczne. Główną korzyścią jest brak lub minimalne...

Propolis (kit pszczeli): właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Korzyści płynące z propolisu wytwarzanego przez pszczoły obejmują silny układ odpornościowy i poprawioną cyrkulację. Propolis pomaga poprawić zdrowie oczu, zmniejszyć stan zapalny i zapobiegać rakowi. Niektóre z najbardziej imponujących zdrowotnych korzyści z propolisu to...

Cynamon – 10 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych

Cynamon to niezwykle smaczna przyprawa. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co ludzie instynktownie znali od wieków. Oto 10 korzyści zdrowotnych...

Korzyści płynące z picia wody miodowej

Miód to produkt w 100% organiczny, którego właściwości od wieków są wykorzystywane dla dobra ludzkiego zdrowia oraz są źródłem enzymów, związków przeciwutleniających i naturalnych...

Korzyści płynące z regularnego picia ciepłej wody

Picie wystarczającej ilości  wody jest niezbędne dla naszego zdrowia i może zapewnić wiele pozytywnych korzyści dla dobrego samopoczucia. Jednak ważne jest, aby wiedzieć w jakiej temperaturze ją...

7 słodkich korzyści zdrowotnych płynących z gorzkiego melona

Gorzki melon jest prawdopodobnie ostatnim warzywem, o jakim pomyślałabyś, aby ugotować go na weekendowy obiad. Ale warto to zrobić. To guzowate zielone warzywo, zwane...

Mniszek lekarski: korzyści zdrowotne, zastosowanie i efekty uboczne

Mniszek lekarski jest niskokaloryczny, ale ma dużą zawartość błonnika, jak również witaminy K, witaminy A i witaminy C. Wykazano również, że korzenie i liście mają całkiem...

Bataty: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Mają cienką, brązową skórkę na zewnątrz z kolorowym miąższem w środku - najczęściej w kolorze pomarańczowym, ale inne odmiany są białe, fioletowe lub żółte. Możesz...

21 niesamowitych zalet liczi dla skóry, włosów i zdrowia

Szorstka, czerwona skórzana skóra owocu kontrastuje z białymi, kremowymi owocami w środku. Pochodzące z Chin liczi to tropikalny owoc znany ze słodkiego i aromatycznego smaku. Jeśli...

Olejek z drzewa herbacianego – korzyści, zastosowania i skutki uboczne

Olejek z drzewa herbacianego jest olejem eterycznym, który można wykorzystać do wielu celów, w tym do utrzymania zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oprócz naukowych korzyści,...

Olej z pestek winogron – Czy to zdrowy olej kuchenny?

Olej z pestek winogron zyskuje na popularności od kilku ostatnich dekad. Jest promowany jako zdrowy olej ze względu na duże ilości wielonienasyconych tłuszczów i...

10 najważniejszych korzyści zdrowotnych pomarańczy

Są one pełne witaminy A, B i C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, choliny i innych składników odżywczych. Dodatkowo owoce te zawierają ponad 170 związków fitochemicznych i...

10 korzyści zdrowotnych z pieprzu cayenne

Ostra papryka ostra to jedna z najbardziej popularnych przypraw korzennych. Jest stosowana w różnych kuchniach, szczególnie w południowo-zachodniej kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Ponadto jest szeroko stosowany w...

6 powodów, dla których jajka są najzdrowszą żywnością na planecie

Jajka są tak pożywne, że często nazywa się je "multiwitaminą natury". Zawierają również wyjątkowe przeciwutleniacze i potężne składniki odżywcze mózgu, których wielu ludziom brakuje. Oto...

6 leczniczych zalet miodu

Niebezpieczeństwa związane z cukrem zostały tak szeroko nagłośnione, że wielu ludzi błędnie myśli, że zjedzenie czegoś "słodkiego" jest automatycznie szkodliwe dla organizmu. Podczas, gdy rafinowane cukry...

Ananas: korzyści zdrowotne, zagrożenia i wartości odżywcze

Ananas, pyszny owoc tropikalny od wieków słynie nie tylko z wyjątkowego smaku, ale także z cudownych korzyści zdrowotnych. Korzyści zdrowotne i lecznicze ananasa obejmują wzmocnienie...

Niewiarygodne korzyści spożywania czosnku i miodu na pusty żołądek

Czosnek jest jednym z najczęściej używanych naturalnych składników w kuchniach na całym świecie. Jego charakterystyczny smak łączy się dobrze z innymi przyprawami, aby podkreślić smak niezliczonych...

Maniok – tajemnicze warzywo. Korzyści zdrowotne i zagrożenia

Maniok dostarcza ważnych składników odżywczych z drugiej strony może mieć niebezpieczne skutki, zwłaszcza jeśli jest spożywany na surowo i w dużych ilościach. Zobacz unikalne...

10 korzyści zdrowotnych z rozmarynu

Rozmaryn ma silne właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i dezynfekujące. Zawiera również kilka witamin i minerałów, takich jak witaminy A i C, tiamina, ryboflawina, kwas...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych buraków

Buraki wydają się być jednym z najczęściej pomijanych warzyw, być może ze względu na ich nieprzyjemny wygląd. Ale ważne jest, aby w diecie uwzględnić...

Czosnek – poznaj 11 sprawdzonych właściwości zdrowotnych

„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” Są to słynne słowa starożytnego greckiego lekarza Hipokratesa, często zwanego ojcem współczesnej medycyny. W rzeczywistości przepisywał on...

10 korzyści zdrowotnych wynikających ze szparagów

Wraz z nadejściem wiosny jednym z warzyw, które trafia na rynek są szparagi. Występuje w trzech odmianach - zielonej, białej i fioletowej. Niezależnie od rodzaju szparagi...

Olej kokosowy, najlepsze oparte na dowodach korzyści zdrowotne

W ostatnich latach olej kokosowy zyskał na popularności, a wszystko to z powodu, że ma niesamowite korzyści dla naszego zdrowia i ciała od wspierania...

Metformina – leczenie cukrzycy typu 2, zastosowania i skutki uboczne

Metformina najważniejsze informacje Tabletka doustna Metformin jest dostępna jako lek generyczny i markowy. Metformina jest również dostępna w postaci roztworu doustnego, ale tylko w...

13 imponujących korzyści zdrowotnych wynikających z arbuza

Arbuz jest kwintesencją letniego owocu. Jest to podstawa na piknikach i imprezach przydomowych na całym świecie. Arbuz jest słodki i soczysty, ale czy wiesz,...

Pokrzywa – właściwości, działanie, przeciwwskazania, herbata

Przez tysiące lat ludzie na całym świecie stosowali pokrzywę w leczeniu różnych chorób. Liście i łodygi w niektórych podgatunkach mają długie kłujące włosy, które wstrzykują...

10 potężnych powodów, dla których warto jeść więcej ananasów

W tym artykule wskazano 10 powodów, dla których warto jeść ananasy każdego dnia: 1. Bogata wartość odżywcza Ananasy obfitują w wiele witamin i minerałów, takich jak...

10 korzyści zdrowotnych korzyści z olejku lawendowego

Lawenda jest najbardziej uniwersalnym ziołem używanym do niekończących się celów kosmetycznych i terapeutycznych. Olej ma wspaniały aromat, który jest relaksujący i odświeżający dla ciała i...

Kreatyna: co to jest, jak działa, dawkowanie i skutki uboczne

Kreatyna jest suplementem numer jeden dla poprawy wydajności w siłowni. Badania pokazują, że może on zwiększyć masę mięśniową, siłę i sprawność fizyczną. Dodatkowo zapewnia szereg innych korzyści zdrowotnych,...

Mango, owoc przeciw starzeniu się. Dowiedz się o jego zaletach

Mango to owoc, który dociera do nas z Azji i który uprawia się obecnie w regionach tropikalnych. Mango ma nie tylko pyszny smak, ale jest...

Witamina D: korzyści zdrowotne, skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D

Jest produkowana przez organizm w odpowiedzi na ekspozycję na słońce, może być również spożywana w żywności lub suplementach. Posiadanie wystarczającej ilości witaminy D jest ważne z wielu powodów,...

8 zastosowań i korzyści z octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to produkt szeroko stosowany na całym świecie, ponieważ ma wiele zalet dla organizmu, a także jest użytecznym środkiem czyszczącym w Twoim domu.  Zawiera ponad...

Czy czarna herbata jest zdrowa? 10 powodów, aby pić ją każdego dnia

Oprócz wody czarna herbata jest jednym z najbardziej spożywanych napojów na świecie. Ma silny, wyrazisty smak i zawiera więcej kofeiny niż inne herbaty, ale mniej...

Pozwól, że pokażę ci 10 sekretów oleju kokosowego

Niewiele produktów żywnościowych można zaklasyfikować jako „super pożywienie”, ale olej kokosowy jest zdecydowanie jednym z nich. Zawiera wiele cech, które mogą zapobiegać, a nawet...

Woda z cytryną na czczo – korzyści zdrowotne. Czy wartą ją pić?

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej szukają prostszych sposobów na zachowanie zdrowia. Ciepła woda z cytryną jest jednym z rozwiązań, zapewni ona więcej korzyści niż...

Banany – dlaczego warto je jeść każdego dnia.

Banan jest wyjątkowo zdrowym i smacznym owocem. Zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych i ma korzyści zdrowotne wspierające proces trawienia, zdrowie serca i utratę wagi. Oprócz tego, że są...

Kardamon: właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne kardamonu obejmują ochronę przewodu pokarmowego, kontrolę poziomu cholesterolu, kontrolę raka , łagodzenie problemów sercowo-naczyniowych oraz poprawę krążenia krwi w organizmie. Jest przydatny w leczeniu chorób...

Co zyskasz kiedy będziesz pić wodę kokosową?

Jeszcze kilka lat temu woda kokosowa nie była uznana za eliksir. Ale czy wiesz, że podczas II wojny światowej woda kokosowa była używana jako...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...

Siemię lniane: korzyści zdrowotne, wartości odżywcze i ryzyko

Czy siemię lniane jest nowym cudownym jedzeniem? Wstępne badania pokazują, że może ono pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i rakiem piersi. Siemię lniane...

Olejek z oregano: korzyści zdrowotne, zastosowanie i skutki uboczne

Korzyści zdrowotne płynące z olejku z oregano można przypisać jego właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwpasożytniczym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, trawiennym, przeciwnowotworowym i przeciwalergicznym. O olejku z oregano Właściwości dezynfekcyjne i antybakteryjne olejku...

Herbata z czystka lepsza od zielonej. Czystek właściwości.

Niepozorne, starożytne greckie zioło lecznicze jest znów popularne. Przygotowany jako herbata, jest trzy razy zdrowszy niż zielona herbata, chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się,...

10 korzyści zdrowotnych z pomidorów

Pomidory to podstawa w każdej kuchni. Codzienne spożywanie pomidorów zwiększa Twoje zdrowie, jednocześnie poprawiają one smak potraw. Mogą pomóc poprawić wzrok, poprawić zdrowie żołądka, obniżyć ciśnienie...

Nasiona Chia: Korzyści zdrowotne, właściwości i przepisy

Nasiona Chia pomimo niewielkich rozmiarów są pełne ważnych składników odżywczych. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, bogate w przeciwutleniacze, dostarczają błonnika, żelaza i wapnia. Kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają podnieść poziom cholesterolu HDL , "dobrego" cholesterolu,...

Lecznicze zastosowania cynamonu

W lecznictwie cynamon jest znany od wieków, oferuje on wspaniałe właściwości zdrowotne. Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga on w leczeniu wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego i...

10 produktów bogatych w magnez, które są super zdrowe

Czy wiesz, że magnez jest niezwykle ważnym minerałem dla naszego organizmu i czy znasz produkty bogate w magnez? Pierwiastek ten zaangażowany jest w setki reakcji...

Czarny bez – właściwości zdrowotne i niebezpieczeństwa

Czarny bez jest jedną z najczęściej używanych roślin leczniczych na świecie. Tradycyjnie, rdzenni Amerykanie używali go do leczenia infekcji, podczas gdy starożytni Egipcjanie używali go...

6 zdrowych powodów, aby jeść kiwi każdego dnia

Kiwi to atrakcyjny owoc ze względu na zielony kolor i egzotyczny smak. Chociaż kiwi jest niewielkich rozmiarów, jest wyjątkowym owocem ze względu na swoje...

Seler naciowy: właściwości zdrowotne, przepisy

Seler obniża poziom cholesterolu i usuwa bólu stawów, pomaga w procesie odchudzania, odtruwa organizm, obniża wysokie ciśnienie krwi i promuje ogólny stan zdrowia na...

Kurkuma: właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania

Kurkuma i kurkumina posiada zdumiewające korzyści zdrowotne, obejmują one zdolność do zmniejszania stanu zapalnego, leczenia ran, poprawy zdrowia skóry, ochrony zdolności poznawczych i łagodzenia...

Aspartam rakotwórczy? Cała prawda o efektach ubocznych

Aspartam jest jednym z najpopularniejszych sztucznych słodzików dostępnych na rynku. W rzeczywistości są duże szanse, że ty lub ktoś kogo znasz spożywał napój dietetyczny zawierający...

10 najlepszych korzyści zdrowotnych bananów

Jedzenie każdego dnia jabłka może sprzyjać zdrowiu, ale niewiele osób wie, że banan każdego dnia może trzymać Cię z dala od lekarza. Korzyści zdrowotne bananów...

Imbir:wspomaga proces odchudzania, korzyści zdrowotne i skutki uboczne

Imbir jest jedną z najstarszych przypraw znanych z jej zalet zdrowotnych, które obejmują jej zdolność do poprawy zdrowia kości, wzmocnienia układu odpornościowego i zwiększenia apetytu. Pomaga zapobiegać...

KOMBUCHA (kombucza): eliksir, który oczyszcza jelita – przepis

Nazywany przez Chińczyków "Nieśmiertelny Eliksir Zdrowia" i pochodzący z Dalekiego Wschodu, mający 2000 lat. Kombucha jest napojem o ogromnych korzyściach zdrowotnych wpływających pozytywnie na...

Niesamowite korzyści z soku z kurkumy

Kurkuma jest podstawowym składnikiem kultury indyjskiej, a także kuchni w innych krajach azjatyckich. Kurkuma  odgrywa także ważną rolę w medycynie naturalnej, alternatywnej. Mówi się, że sok z...

Nasiona dyni: korzyści zdrowotne, dietetyczne i lecznicze

Nasiona dyni może i są małe, ale są pełne cennych składników odżywczych. Jedzenie tylko kilka nasion możesz dostarczyć swojemu organizmowi znaczną ilość zdrowych tłuszczów, magnezu...

Awokado: fakty, korzyści zdrowotne. Jak jeść awokado?

Bogate w jednonienasycone kwasy, ma gładką i kremową konsystencję. Jest o wiele bogatsze w tłuszcz niż większość innych owoców. Awokado ma unikalny profil żywieniowy....

Woda alkaliczna: wspaniałe korzyści dla zdrowia czy drogie oszustwo?

Niektórzy uważają, że woda alkaliczna pomaga naszym organizmom metabolizować składniki odżywcze i wydalać toksyny bardziej efektywnie niż zwykła woda z kranu, co prowadzi do...